ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:669/1075)

Bezglutenowe chruściki 111

Bezglutenowe, chrupiące chruściki, które smakują ideantycznie jak tradycyjne. Bezproblemowe w przygotowaniu, delikatne i kruche. Inspiracja z bloga Bez Okruszka - tam też możecie zobaczyć sposób zawijania chruścików. Polecam. Składniki: 290 g mieszanki bezglutenowej do ciast - u mnie Nutrifree MIX per dolci 1 łyżka masła 3 żółtka 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego  olej rzepakowy do smażenia mieszanka

Kuchnia bezglutenowa
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 195

Tradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII […] Artykuł Tradycyjna

Gotowanie-uk
Tradycyjna babka piaskowa na Wielkanoc 152

Tradycyjna babka piaskowa powinna znaleźć się na każdym wielkanocnym stole. Babka piaskowa upieczone według klasycznego przepisu jest lekka, krucha i puszysta. Jeśli chcesz podać na wielkanocny deser babkę piaskową o smaku cytrynowym, możesz do ciasta dodać sok i otartą skórkę z jednej cytryny. Baby po raz pierwszy były pieczone w Rzeczypospolitej Obojga Narodów pod koniec XVII wieku. Za czasów Stanisława

Gotowanie-uk
Tarta i tartaletki z borówkami 139

tego przepisu wyszło mi troszkę więcej ciasta niż na jedną tartę, dlatego z części zrobiłam małe tartaletki. Do ciasta dodałam 1 całe jajko zamiast 2 żółtka. Z samymi żółtkami byłoby bardziej kruche. Ale było naprawdę pyszne, szczególnie synek się nim zajadał. Składniki: Kruchy spód: 250 g mąki  180 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku

Kuchnia domowa Ani
Sernik malinowo-waniliowy / Raspberry and vanilla cheesecake 162

połóż papier do pieczenia, zamknij obręcz wypuszczając rogi papieru poza formę. Dno i boki tortownicy posmaruj masłem. Kruche ciasteczka zmiel na mąkę. Na stolnicy wymieszaj mąkę, cukier i zmielone ciastka. Dodaj zimne masło i siekaj nożem na malutkie kawałeczki. Wbij jajko, wyrób ciasto krótko rękami, tylko do połączenia się składników. Ciasto rozwałkuj podsypując w razie potrzeby dodatkową mąkę i wylep(...)ostygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw blaszkę z ciastem i piecz 20-25 minut do zrumienienia. Gdyby spód podczas pieczenia unosił się ku górze, otwórz piekarnik i przekłuj ciasto widelcem.  Spód ostudź, nie wyjmuj z tortownicy. W 50 ml. śmietanki wymieszaj żelatynę. Pozostałą śmietankę zagotuj razem z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Zdejmij śmietankę z ognia, dodaj napęczniałą

Delicious Place
TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM 128

poprawia humoru jak delikatna, krucha tarta. Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany. Składniki na spód 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Mus 120g gorzkiej czekolady, 80g masła, 5 łyżek bitej śmietany. Warstwa śmietanowa ½ l śmietany, ½ szkl cukru, 1 galaretka ananasowa, wiórki czekoladowe. 5 bananów Mąkę(...)należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Czekoladę roztopić w garnku razem

Słodki Zakątek
Tatar śledziowy z pomarańczą podany w kruchych tartaletkach 177

sylwestrowym menu. Dziś mam dla Was przepis na doskonałą przekąskę, którą można postawić na sylwestrowym stole, czyli tatar śledziowy. Tatar podałam w kruchych tartaletkach. Przekąska jest bardzo szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!!  SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 100g margaryny, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, szczypta soli, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, Tatar śledziowy: 5 śledzi(...)oliwek, sól, pieprz, sok z cytryny. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, sól oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję. Wycinam krążki. Kawałkami ciasta wylepiam foremki na babeczki. Babeczki piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Tatar śledziowy: Matiasy skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję w małą kosteczkę. Pieczarki, ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Grzebyki krucho-drożdżowe z marmoladą różaną 162

grzebyki z marmoladą. Są idealne do kawki czy herbatki .Do tego kocyk,fajny film czy książka i jest dobrze. Polecam ciasteczka,są krucho-drożdżowe,nadziane marmoladą różaną.  SKŁADNIKI *z tych proporcji wychodzi bardzo dużo ciasteczek :) CIASTO -4 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -250 g  masła lub margaryny -1 łyżka cukru waniliowego -2 łyżki cukru  -1 całe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
domowe kruche spody na babeczki 134

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy(...)woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką lub szklanką, wylepiamy natłuszczone foremki i pieczemy w 179 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Gotowe kruche korpusy babeczek nadziewamy np. dowolnymi kremami i owocami

Domowy Smak Jedzenia
Bałwanki – świąteczne ciasteczka 131

Ciasteczka o smaku maślanym, kruche na zewnątrz, z miękkim środkiem. Z podejścia drugiego. Po pierwszej próbie powstał mi jeden wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym

Pink Envelope
Ciasteczka imbirowo-cytrynowe 173

pomóc i pokroić je w trójkąty:) Może nie wszystkie są całkiem trójkątne, ale liczą się również chęci.Dla mnie zostało wałkowanie ciasta oraz układanie i zdejmowanie gorących z blachy, oczywiście i polewa:) Ciastka wyszły bardzo, bardzo kruche, że trudno było je zdjąć z blaszki i niesamowicie pachnące. Powiem krótko; obłędne, rewelacyjne, smaczne i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki(...)łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Mąkę, cukier, imbir i proszek do pieczenia mieszam razem. Dodaję żółtka i wiórki masła oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Zagniatam ciasto i wstawiam na 30 min do zamrażalnika. Wyjmuję, rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm i kroję w szerokie pasy. Każdy z pasków ciasta kroję w trójkąty. Układam na wysmarowanej tłuszczem

Ciasteczkowy Potwór
Lekkie ciasto z brzoskwiniami - przepyszne :) 177

już zużycia brzoskwiń. Połączyłam je z mieszanką płatków, dokładnie gotowym musli, które mam na tę chwilę pod dostatkiem 😎 Końcowy efekt przeszedł moje oczekiwania, bo ciasto wyszło bardzo smaczne. Jest wilgotne, lekko zbite, ale też nieco kruche, delikatnie słodkie z wyczuwalnym dodatkiem koksowym smaków. Myślę, że może także dobrze się sprawdzić jako śniadanie, a dokładnie coś w rodzaju pieczonej owsianki(...)masy przełóż brzoskwinie razem z sokiem, który puściły i dokładnie wymieszaj całość. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa - 21,5 x 21,5 cm), wyłóż ciasto i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35 minut, do suchego patyczka.  Śmiało możesz kroić jeszcze ciepłe, bo takie według mnie smakuje najlepiej

Zdrowie na języku :P
Pierniczki kruche do dekorowania. 70

doszłam do perfekcji . Pierniczki są równe , płaskie o wyraźnie odciętych , ostrych krawędziach. A przy tym wszystkim pachną i smakują cudownie. Przygotowując moje pierniczki kruche skorzystałam z kilku rad, które okazały się kluczowe. Po pierwsze jeszcze ciepłe ciasto rozwałkowałam na papierze do pieczenia, na grubość ok 5mm , a następnie te płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas(...)strukturę niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie, choć jestem pewna, że Ameryki nie odkryłam, już od dawna zastanawiałam się jak robią to inni

SmartBake.pl
Szarlotka sypana 196

myślach powtarzacie sobie: " to sie nie uda, że niby jak? " Też tak miałam i tym razem postanowiłam spróbować. Rewolucja ! Szarlotka wyszła idealna, krucha, słodka, taka jak na szarlotkę przystało, ale wiecie co jest w tym cieście najlepsze? Zero miksera, zero wygniatania - po prostu sypiesz składniki do miski mieszasz i gotowe .  Podczas pieczenia delektujesz się zapachem cynamonu, a już

Garnkowe fanaberie
Rogaliki trzyskładnikowe 164

bardzo słodkiego i obowiązkowo szybkiego w przygotowaniu. No i przypomniałam sobie przepis na błyskawiczne wręcz rogaliki :-) trochę schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie(...)gęstej śmietany 18% Dodatkowo: 1 białko cukier dżem, krem czekoladowy, jabłko - co tylko chcecie, ważne żeby rogaliki Wam smakowały Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, śmietanę i zagniatamy gładkie ciasto. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy na 5 - 6 kulek i każdą rozwałkowujemy na cienkie kółko (pamiętajcie by stolnicę podsypać mąką, wtedy ciasto się

Czary - gary w kuchni

Proponowane wyszukiwania