polewą Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem. Szybki piernik z jabłkami Pyszna babka w łaty. Najłatwiejsza babka dwukolorowa. Makowiec zatapiany w cieście. Pyszne ciasto makowe. Ciasteczka / pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na pierniki. Kruche ciasteczka (z maszynki) Świąteczne kruche ciasteczka z cynamonową nutą Ekspresowe ciasteczka cynamonowe Drożdżowe pierniczki (miękkie) Nakrapiane makowe ciasteczka. Ciasteczka z makiem. Kruche ciasteczka do wycinania
Słodkie okruszkijednej z wegańskich knajp zdarzyło mi się delektować wegańską szarlotką na kruchym spodzie z budyniem waniliowym i kruszonką. Bardzo mi to ciasto smakowało, ale w pełnej rozkoszy zawadzał fakt, iż było ono przygotowane na bazie mąki pszennej. W związku z tym postanowiłam je troszkę "uzdrowić" i wykonać domową wersję bez glutenu. Jabłecznik w tym wydaniu wyszedł o niebo lepszy niż
Jeść, by żyć w zdrowiuAmoniaczki to kruche ciasteczka posypane cukrem, które spulchnione są dzięki dodaniu do ciasta amoniaku (wodorowęglanu amonu). Składnik ten nadaje miękkim ciasteczkom charakterystycznej chrupkości. Amoniaczki długo pozostają świeże, a ich kruchość nie ulega zmianie. Amoniaczki to wypiek znany w całej Polsce, choć różne bywają proporcje składników użytych do ich przygotowania. Amoniaczki znane są praktycznie w każdym zakątku Podkarpacia, choć zapewne niegdyś
Trzeci talerzbardzo delikatny serniczek :-) Przepis znajduje się tu KLIK Letni deser z owocami z mascarpone i bitą śmietaną Przepis znajduje się tu KLIK Ciasto Afrodyta z musem truskawkowym Przepis znajduje się tu KLIK Kruche babeczki z owocami i kremem Przepis znajduje się tu KLIK Zapraszam, a już niebawem nowe przepisy z truskawkami i nie tylko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasteczka które zrobimy w pół godziny przed przyjściem naszego gościa:) SKŁADNIKI 300 g mąki 100 g oleju kokosowego lub masła 100 g cukru 2 żółtka 2
harrisaHej :-)) W końcu w tym roku udało mi się zrobić coś ze świeżą figą :-). Jakoś zawsze za późno się kapnęłam, a teraz postanowiłam sobie, że muszę
kruche babeczkisuszonych) 2 łyżki jagód goi (suszonych) Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut
Di gotujeułatwia późniejsze wyjęcie tartaletek), lekko ugniatając je łyżeczką. Tartaletki odstawiamy do przestudzenia, a następnie przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Foremki z ciastem wyjmujemy z lodówki, gdy masa odpowiednio zgęstnieje tworząc nam kruchą zbożową babeczkę. Na wierzch każdej tartaletki (na środek) wykładamy i rozsmarowujemy łyżeczką masę orzechową z kawałkami orzechów (około 2 czubate łyżeczki na jedną tarlaletkę). Następnie wokół
Słodkie okruszkiW końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama
Kuchnia w czekoladzieserca z kwiatów, które sprawdzą się nie tylko w okresie walentynkowym - link Kupony miłości od ukochane OneLittleSmile - link 3. Przez żołądek do serca Kruche ciasteczka z czekoladą Najlepszy jabłecznik na świecie Różyczki z ciasta francuskiego i jabłek Muffinki cytrynowe z białą czekoladą Muffinki czekoladowe z kremem malinowym Pierniczki Wegańskie brownie Wegańskie ciasto czekoladowe Mamy nadzieję, że znajdziecie tu coś
two broke sisterssosu karmelowego i karmelowych kamyczków. Smak, który na długo zostanie w Waszej pamięci, jestem niemal pewna, że z radością sięgniecie po kolejny kawałek :) Na kruchym, maślanym spodzie, rozpuszcza się w ustach :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko zagnieść ciasto, uformować kulę
Domowa cukiernia Ewywaniliowy, 1 opak mleko, 2 szkl proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki Przygotowanie Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180st. Do sporej miski wrzucamy wszystkie składniki na kruchy spód. Początkowo, siekamy całość nożem, resztę szybko wyrabiamy rękami. Ciastem wylepiamy dno i boki formy. Pieczemy przez około 15 minut, aż spód się zrumieni. W bardzo dużej misce miksujemy na gładką masę ser, wszystkie
Gotowanie moimi oczamiWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała CukierenkaCoś nie mogę oderwać się w tym roku od truskawek, ciągle rządzą w mojej kuchni. Podobnie zresztą jak letnie desery, ciągle nie mam ich dość. Lato
ciastkarnia na kruchym spodzieWspaniała tarta z gruszkami i marcepanem. Krucha, trochę kremowa, rozpływa się w ustach. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Zamierzam przygotować osobny przepis na takie ciasteczka:). Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Można ją również przygotować(...)Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką ( zobacz FILM ). Przez krótką chwilę masło jeszcze rozcierać palcami, dodać jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować je, trochę podsypując mąką. Następnie wylepić nim formę na tartę
Mała Cukierenka