ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:686/1075)

Ciasteczka orzechowe z kremem maślanym 128

końcu dziś mikołajki :) Mam nadzieję, że jesteście zadowoleni z podarków :) Zapraszam na pyszne orzechowe ciasteczka kruche, przełożone kremem maślanym i polane niteczkami czekolady, na pewno zasmakują dużym i małym.  SKŁADNIKI * z proporcji wychodzi dużo ciasteczek :) CIASTO -175g masła lub margaryny -2,5 szkl mąki pszennej (szklanka 250ml) -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  -1 cukier waniliowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Kruche piernikowe ciasteczka 153

piekę pierniczki już od paru lat. Przepis podała Janka  na  cin-cinie . Robię go z połowy porcji. Ciasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z  wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu(...)składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy

Kulinarne przygody Gatity
Marcepanowe szachownice 179

lekką kwaskowość konfitury z borówek. Idealne zestawienie na świąteczne ciasteczka.Z mąki, cukru pudru, jajka, rumu i posiekanej margaryny szybko zagnieść kruche cisto i podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao i ponownie wyrobić. Z obu ciast uformować kule i włożyć na minimum 1 godzinę do lodówki.Po tym czasie ciasta rozwałkować na placki grubości 1 cm, a następnie

Świat Ciasta
Sernik krakowski 105

Chyba nie ma osoby która, by nie znała sernika krakowskiego. Pyszny, ciężki, klasyczny sernik na kruchym spodzie z kratką na wierzchu. Idealny, na zbliżające się święta czy Nowy Rok. Kto nie próbował, to zapraszam po przepis. Składniki: ciasto 2 szklanki mąki 150 g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera półtłustego 8 jajek

magiczna kuchnia Kasi
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Hiszpania 176

trufado de Navidad ). Uzupełnieniem tych solidnych pieczystych są ryż lub smażone ziemniaki oraz lekkie sałatki ze świeżych warzyw. Na deser podaje się słodycze, ciasta, mandarynki, orzechy i suszone daktyle . Wśród tradycyjnych hiszpańskich słodkości znajdziemy marcepan, polvorones (kruche migdałowe ciasteczka), mantecados (kruche ciasteczka z dodatkiem cynamonu lub anyżu), rosquillos de vino (ciasteczka aromatyzowane anyżem i winem) oraz turrón .  Turrón(...)siano dla wielbłądów oraz jedzenie dla strudzonych wędrówką władców. Typową potrawą przygotowywaną na Święto Trzech Króli, i co ciekawe jedzoną na śniadanie, jest  Pastel de los Reyes  – ciasto w kształcie obręczy udekorowane kolorowymi kandyzowanymi owocami, symbolizującymi klejnoty, które nosili Trzej Królowie. Z ciastem wiąże się pewien ciekawy zwyczaj, ale o tym napisze Wam więcej 6 stycznia

Chilli Czosnek i Oliwa
Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami 224

dzień (studiuje w Poznaniu) + ewentualnie 1 zaproszony gość (tata) wystarczy blaszka 23 x 23 cm,  na 3 osoby wychodzą 3 duże kawałki ciasta + 1 kawałek do podziału. Polecam również: jabłecznik z migdałami, jabłecznik z bitą śmietaną, kruche babeczki z jabłkami , oraz mini jabłeczniki. Jesienna Szarlotka z jogurtowym lukrem i migdałami: 3 szklanki* mąki, 3 łyżki cukru pudru (czubate), 2 łyżeczki(...)Masło kroimy w kostkę. Wszystkie suche składniki składniki przekładamy do misy robota, mieszamy, dodajemy pokrojone masło, wbijamy jajko, dodajemy jogurt i za pomocą haka zagniatamy ciasto. Możemy to oczywiście zrobić ręcznie, ale ja wychodzę z założenia, że trzeba sobie ułatwiać pracę. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki (23×23). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pizza z salami 88

Dzień dobry, pizzę chyba większość lubi. Ja ciągle szukam idealnego ciasta. Ostatnio trafiłam na takie przepis ( klik ) i powiem Wam, że ciasto z tego przepisu jest

kruche babeczki
Pączki, faworki, oponki – najlepsze przepisy na karnawał! 197

Wszyscy uwielbiamy tę porę roku, dużo imprez, dużo pysznego jedzenia i zabawa do białego rana. Na karnawałowym stole nie może zabraknąć tradycyjnych łakoci, czyli pysznych pączków, oponek i kruchych faworków. Zapraszam do zainspirowania się moimi sprawdzonymi przepisami! Pączki Już niedługo Tłusty Czartek, a w tym dniu nikt, nawet będąc na restrykcyjnej diecie, nie odmówi sobie jednego czy dwóch pączków wypełnionych(...)pączki? Nic prostszego, użyj przepisu na pączki pieczone , które są równie pyszne i puszyste, a znacznie mniej kaloryczne. Faworki Kruche, delikatne z mnóstwem pęcherzyków powietrza – takie są właśnie faworki, zwane również chrustem. Można zastosować różne metody ich przyrządzenia, tradycyjnie ciasto wybija się wałkiem przez kilkanaście minut co powoduje jego spulchnienie i powstawanie bąbli powietrza przy smażeniu. Ten przepis na faworki

Słodki Blog
Placek różany – kuchnia podkarpacka 377

podkarpacka   Placek różany wyróżnia się spośród podkarpackich słodkości jednym wyjątkowym składnikiem – płatkami róży, które dodaje się do kremu, a które nadają ciastu wyjątkowy, oryginalny smak oraz słodki różany zapach. Placek różany składa się z 3 kruchych blatów upieczonych z dodatkiem amoniaku. Przełożony jest dwiema warstwami maślanego kremu z różą, a dla kontrastu jedną warstwę stanowią powidła śliwkowe. Doskonale równoważą(...)znaleźć w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Placek różany – kuchnia podkarpacka   Składniki na foremkę 25x35 cm: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 g margaryny 1 łyżeczka amoniaku 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 łyżka gęstej śmietany Masa różana: 250 g masła 1 szklanka

Trzeci talerz
Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe) 129

Inspiracja z portalu: Przepisy kulinarne ze zdjęciami . Ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje naprawdę obłędnie. Śliwki idealnie komponują się kruchym i maślanym spodem oraz taką samą, pyszną kruszonką.  Polecam! (Forma o wymiarach około 12 x 16 cm) 150g masła 180g mąki pszennej 70g cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) Dodatkowo: 1 łyżka kaszy manny 1/2 kg śliwek(...)łyżki cukru trzcinowego Umyte śliwki przekroić wzdłuż i powyjmować z nich pestki.  Masło, mąkę i cukier szybko połączyć i podzielić na 2 części. (Można użyć blendera. Ciasto należy wyrabiać - jak najmniej.)  Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą wyłożyć blaszkę - uprzednio wysłaną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać za pomocą widelca i włożyć do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 137

rozgrzanym piekarniku w 180'C. Każdy upieczony blat wyjmować wraz z papierem, gdyż gorące są bardzo kruche. Można również piec wszystkie trzy jednocześnie na ustawiając w piekarniku termoobieg na 165'C. Piekąc je razem pieczemy około 40 minut.  Wystudzić. Ciasta można upiec dzień wcześniej. Jabłka obrać. Prażyć na szerokiej patelni to rozpadu owoców. Powinniśmy uzyskać około 1,5 litra

kawawszklance
RURKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO NADZIEWANE ŚMIETANĄ 162

Ostatnio naszła mnie ochota na rurki ze śmietaną. Wyszły świetne, kruche, a co najważniejsze ich przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. W sam raz na niespodziewane przybycie gości. Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym  (przepis tutaj) . Składniki: * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 250 ml śmietany kremówki 36% * cukier puder do śmietany (według uznania) * cukier puder do posypania

Zrób to smacznie
bursztynowa rabarbarotka 132

Przepis na ciasto "żywcem" stąd wzięłam, tyle, że zamiast jabłek nadziałam rabarbarem. Dlatego szarlotkę przemianowałam na rabarbarotkę i mam:) Bardzo pyszne, kruche; ale bez wałkowania, z owocami i pianką, na której wkrótce po upieczeniu pojawiają się malutkie, bursztynowe kropelki. Ponieważ rabarbar sam w sobie jest kwaśny i nie chciałam dodatkowo zakwaszać go galaretką cytrynową użyłam galaretki gruszkowej - nadała fajnego aromatu

6niebo
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 222

mianowicie ekspresowo szybką tartę, w której kluczowym składnikiem są smakowite, jesienne grzyby!  My naszą tartę sporządziłyśmy na gotowym, kupnym płacie ciasta francuskiego (kwestia zbyt małej ilości czasu), ale Wy możecie zakasać rękawy i zrobić ją na  kruchym, wytrawnym spodzie np. z tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę(...)delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy: Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała

Symfonia Smaków
Drożdżowe rogaliki z czekoladkami 149

moje pierwsze, takie prawdziwe podejście do ciasta drożdżowego, do tej pory lepiej się czułam przy gotowym francuskim czy własnoręcznie robionym kruchym. Ale zamarzyły mi się rogaliki. Z czekoladkami w środku (na których nadmiar wręcz cierpię). I oto są, z przepisu z bloga Przy kuchennym stole . Polecam! U mnie już wszystkie zjedzone ;) Składniki (na 24 rogaliki): 3 szklanki mąki pszennej(...)ubite białka. Wszystkie składniki połączyć wyrabiając dłonią (chwilkę, do połączenia składników). Następnie dodawać po trochu roztopiony tłuszcz - wyrabiać za każdym razem, aż do wchłonięcia całego dodanego tłuszczu przez ciasto. Ciasto będzie gotowe, kiedy będzie odchodziło od ręki. Gotowe ciasto oprószyć mąką, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, by podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania