gdzie sernik? Sernika nie ma, gdyż u mnie w domu sernik zawsze szykuje się na Wielkanoc. Oczywiście jeśli chcecie to polecę Wam sernik krakowski - tradycyjny, kremowy na delikatnym kruchym cieście. Moje makowe propozycje: Babka piaskowo-makowa Gwiazda drożdżowa z makiem Choinka makowa z ciasta francuskiego Babka makowo-kokosowa Z bakaliami: Keks Muffinki keksowe Irlandzkie ciasto z bakaliami i rumem
Mania Wypiekaniaciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta kruche". Oczywiście zmodyfikowałam go trochę i wiem, że to się opłaciło, bo ciasteczka bardzo wciągają i smakują cudownie. Co tu będę dużo pisać? Nic tylko trzeba upiec i spróbować(...)dodać proszek do pieczenia, schłodzone pokrojone masło, cukier puder (można pominąć), startą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około
Zakątek rozkoszy kulinarnychbardzo smacznym ciastem , które jest jak najbardziej na czasie. Jesień w pełni, sezon na jabłka w pełni, wiec pieczemy szarlotkę :-) SKŁADNIKI *Przepis na dużą blaszkę CIASTO KRUCHE -3 szklanki mąki pszennej tortowej -4 żółtka (białka odkładamy do piany) -2 łyżki śmietany 18 lub 12 % -200g margaryny -2 łyżeczki proszku do pieczenia -0,5 szklanki cukru -1 cukier(...)łyżki cukru -1 budyń waniliowy lub śmietankowy DODATKOWO -4-5 łyżek powideł śliwkowych -cukier puder do posypania Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wszystkie składniki na ciasto dajemy do miski i zarabiamy ciasto, nie wyrabiamy długo, tylko do połączenia składników. Dzielimy na dwie części 2/3 1/3 Mniejszą część dajemy do zamrażarki. Większą wałkujemy i wykładamy nią blaszkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuLubię bogato zdobione mazurki - dekoracje sprawiają, że ciasto wygląda odświętnie. Jednak mimo całego mojego zamiłowania do prac plastycznych, nie mam zbyt wiele czasu na taką zabawę. W poszukiwaniu mazurków, których nie trzeba dekorować - przejrzałam stare magazyny kulinarne. W jednym z wydań Mojego Gotowania moją uwagę przykuł mazurek migdałowy. Intuicja podpowiadała mi, że będzie pyszny. Nie pomyliłam się! To prawdziwa(...)szklanki cukru pudru 2 żółtka 400 g płatków migdałowych 2 łyżki miodu 100 g masła 2 łyżki cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od kruchego ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, posiekanym masłem i szybko mieszamy, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut
Kulinarne InspiracjeSkładniki: ciasto – 450 g mąki pszennej – 250 g masła – szczypta soli – ½ szklanki cukru pudru – 1 jajko – 2 żółtka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 2 budynie waniliowe bez konserwantów i cukru + 4 łyżki cukru lub budyń z tego przepisu – 750 ml bez laktozy nadzienie – 1 1/2 kg jabłek – cukier puder(...)stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko i żółtka. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie
I LOVE LIFEścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wsypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem. Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie(...)chili i chrzan do smaku, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna. Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika
Moniki SmakołykiWszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i umieszczamy w lodówce na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy formę do tarty (ok. 23 cm). Nakłuwamy za pomocą widelca środek ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 15-20 minut do zrumienienia brzegów. Studzimy. Masa: Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną(...)miksera krótko miksujemy masę do momentu otrzymania gładkiej konsystencji (masy nie możemy zbyt energicznie i długo miksować ponieważ krem może stać się zbyt rzadki) . Masę budyniową wykładamy na kruche ciasto i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę i wykładamy świeże owoce. Całość możemy posmarować tężejącą galaretką (rozpuszczoną w ok. 350 ml wrzątku) - dzięki
Słodka StronaFestiwalu Kawy były przystępnie dostępne w postaci ulotek i plakatów. Na promocyjny zestaw festiwalowy składały się: cappuccino oraz tarta "Słony Karmel" - całość za jedyne 10 zeta :) Na widok ciasta oczy mi się zaświeciły już przy barze, gdy zaglądałam Pani Kelnerce przez ramię podczas krojenia, śliniąc się z wrażenia ;) Cappuccino elegancko zaserwowane, z misterną jodełką z piany - nic tylko podziwiać kunszt(...)cappuccino? Pochodzi podobno od koloru habitu braci kapucynów , który jest brązowo-biały. Mmmmhhhmmmm, dobra kawa ! :D Tarta "Słony Karmel" po prostu rozłożyła mnie na cukiernicze łopatki! Spód z idealnie kruchego ciasta . Wnętrze solidnie wypełnione masą z mascarpone i bitej śmietany . Na wierzchu pokaźna porcja orzeszków ziemnych . Do tego słodko-słonawy posmak całości, zwieńczonej zygzakami z ciemnej czekolady
Grunt to przepis!strony, która, z tego co zauważyłam jest ostatnio popularna wśród innych blogów :) uwierzcie mi, cała tajemnica tkwi w idealnym (!) odmierzeniu składników. Trzymajcie się danych, a obiecuję Wam, że ciasto nie będzie się kleiło :)Jako, że tu we Francji trudno również o przyprawę do piernika czy grzańca (eh), trochę zmodyfikowałam przepis :) Składniki (wyszło mi ok. 55 pierników)1/4 szklanki miodu(...)wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką.Dodajemy jajko oraz rozpuszczony, ciepły lecz przestudzony miód z masłem. Mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła
Kitchens Alphabetostatnia... Ale nie o tym tu dziś ;) Od jakiegoś czasu miałam wielką chęć na pyszny sernik! Puszysty i wilgotny jednocześnie. Z polewą czekoladową, i niczym więcej. Na kruchym cieście lub tak jak zrobiłam ja- na herbatnikach. Nie było więc wyjścia jak sobie po prostu upiec. Przepis ze strony Moje wypieki poleciła mi Szwagierka i pamiętając smak sernika od niej
Kuchnia w czekoladzieCoś innego, smacznego i kolorowego,myślę , że przypadnie wam do gustu ten mały smakołyk.Moi domownicy byli zachwycenie i zadowoleni , każdy dostał swoje małe ciacho na talerzyku. Składniki na ciasto kruche: 200 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 200 g masło 100 g ksylitol Kłos Pol 2 żółtka Nadzienie: budyń 64 g mleko 1.1/2 szklanki ksylitol(...)spożywcza i do lodówki na 40 minut Galaretki wsypuje do szklanek połowę z torebki i zalewam wrzątkiem 2/3 szklanki, mieszam do rozpuszczenia , zostawiam do ostygnięcia Krok 2 Schłodzone ciasto wałkuję i wykładam małe formy do tarty dociskając boki dno i brzegi i odcinam nadmiar.Wycinam małe kwadraty z papieru do pieczenia i zakrywam foremki wsypując do środka groch
Różowa kuchniaostatnią chwilę, będzie za bardzo kremowy. Przepisy na serniki: Najlepsze świąteczne serniki. Zbiór przepisów na serniki Składniki na najlepszy sernik z brzoskwiniami, forma 24 x 35 cm: na ciasto kruche: 3 żółtka 125 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej (poj. 250 ml) 1 cukier wanilinowy 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa białkowa: 9 białek(...)łyżeczka żelatyny (namoczyć) 1/2 szklanki cukru pudru (poj. 250 ml) 3 czubate łyżki kakao Posypka kolorowa do dekoracji. Brzoskwinie kroimy w plasterki, 3 sztuki zostawiamy do dekoracji. Jak przygotować ciasto na spód sernika? W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło lub margarynę, zdejmujemy z ognia, studzimy, dodajemy 3 żółtka, 1 szklankę mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkworcu dżem malinowy Skworcu szczypta soli cytrynowej Skworcu Przygotowanie; Mąkę przesiać na stolnice, wbić jedno całe jajko i jedno żółtko. Dodać cukier, sól i kawałki masła. Zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić około pół godz. w lodówce. Migdały obrać a następnie posiekać. Z ciasta urywać małe porcje. Formować kulki, lekko je spłaszczyć a w środku
Radość kipiąca uśmiechem.bardziej skomplikowanego. Np. tartę! Na działce rośnie mi też boćwina, czyli burak liściowy, ale spokojnie można zastąpić ją botwinką. Obie nadają tej tarcie delikatny różowy kolor. Pycha! Składniki: na ciasto: 250 g mąki 200 g zimnego masła okrągła foremka do tarty posmarowana masłem i posypana mąką na nadzienie: 10 kwiatów cukinii (mogą być też kwiaty dyni) – umytych(...)pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, suszonego tymianku i słodkiej papryki pestki dyni do dekoracji Przepis na tartę z boćwiną i kwiatami dyni Masło ucieramy z mąką. Gotowe kruche ciasto wkładamy do zamrażarki na pół godziny. Po schłodzeniu ścieramy na tarce na formę do tarty i ugniatamy palcami, żeby nie było przerw w cieście. Pieczemy samo ciasto 15 minut
Ugotowane pozamiataneciasta jest łatwość przygotowania, wystarczą dwie miski - w jednej składniki suche, w drugiej mokre, następnie jak przy muffinkach składniki mokre do suchych, mieszamy i na blaszkę. Chwila moment i ciasto już pięknie wyrasta w piekarniku... :-) Piekłam w ciemnej formie, o wym.37x25cm. Składniki suche: - 400g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (250g), można zastąpić(...)100g ksylitolu - 80g zimnego masła - 1 czubata łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 30 wiórków kokosowych W misie miksera umieścić wszystkie składniki kruszonki i przy użyciu haka zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki. Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki suche, mieszamy. W drugiej umieszczamy wszystkie składniki mokre i dokładnie mieszamy. Następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych i mieszamy
Smaczne Zdrowe