ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:394/1075)

Domowe pierożki z pieczarkami 70

dodana do ciasta zatrzymuje w nim wilgoć, dlatego jest dużo bardziej elastyczne. Wyrabiamy aż będzie jednolite, plastyczne i nie będzie brudziło rąk, przykrywamy ciepłym talerzem i zostawiamy na 30 minut. Dobrze wyrobione ciasto jeśli uciśniemy palcem podnosi się. W cieście powinny być widoczne pęcherze powietrza. Takie ciasto, ładnie się zlepia i nie rozpada. Odcinając porcję ciasta do wałkowania, resztę przykrywamy(...)Podajemy z barszczem czerwonym lub kapustą. Pierożki możemy również zamrozić. Zapraszamy również do sprawdzenia innych naszych przepisów na pierogi. Min. Pierogi chłopskie z serem i kiełbasą , pierogi pieczone w kruchym cieście , oraz pyszne pierogi z białym serem na słodko . Polecamy też mega szybkie pierożki dla zapracowanych. Smacznego! Artykuł Domowe pierożki z pieczarkami pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Tartaletki z czerwoną porzeczką pod kokosową kruszonką 115

Pyszne tartaletki ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz chrupiącą kokosową kruszonką są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni. Składniki: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 130g masła ekstra 1/2 szklanka cukru pudru 2 żółtka Kruszonka kokosowa: 100g mąki pszennej 50g cukru 70g masła ekstra 4 łyżki wiórków kokosowych Pianka: 4 białka 2 łyżki cukru pudru(...)Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. 2. Kruszonka kokosowa: Masło, mąkę, wiórki kokosowe i cukier wymieszać, rozcierać palcami aż powstaną okruchy kruszonki. 3. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z maślanki 132

szklanki cukru Spód 130 g mąki 1 żółtko 80 g masła 40 g cukru Ciasto z maślanki wykonanie: Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż pod wpływem ciepła dłoni masło zaczyna się topić. Można najpierw masło pokroić nożem na mniejsze kawałki a później zagnieść do momentu połączenia się(...)masło i ekstrakt z wanilii. Całość ubijamy do momentu połączenia się składników. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy łyżką Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem spód i brzegi. Nakłuwamy widelcem, na to wylewamy masę z maślanki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż góra lekko się zarumieni. Jak dla mnie najlepsze było jeszcze ciepłe

Delusional Trine
Rurki z kremem 148

kruche rurki z maślanym kremem piekłam z przepisu mojej babci. Rurki wyszły świetnie i okazało się, że wcale nie wymagają aż tyle czasu i umiejętności, jak mi się wydawało. Składniki: rurki: ½ kg mąki 200 g masła 1 jajko 4 - 5 łyżek śmietany 18% szczypta soli 1 jajko do posmarowania rurek cukier kryształ do posypania rurek krem maślany: zasmażka: 2 łyżki(...)masła 2 łyżki mąki ½ szklanki gorącego mleka 200 g masła 1 szklanka cukru pudru sok z cytryny Wykonanie: Rurki: Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto cienko rozwałkować na stolnicy i wyciąć z niego paski o szerokości 1,5 - 2 cm. Paski ciasta zawijamy na foremkach do rurek zaczynając od cienkiej strony. Wierzch rurek

Mama Gotuje
Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 89

PYCHOTKA! Gdy mąż był na piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:)  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej(...)zimne masło.  Kroić nożem, aż całe masło pokryje mąka. dołożyć żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Sukcesywnie dodawać lodowej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość energicznie zagnieść.  Kule ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut. W tym czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści.  Dusić

MarciochaKucharzy
Sernik gotowany 137

Sama nie mogłam w to uwierzyć. Wow, to już szesnaście lat! A ja wciąż z jednym facetem!? TAK.  I dla tego właśnie faceta zrobiłam sernik gotowany . Składniki na ciasto kruche: 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 3 jajka 1 kostka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg twarogu 5 jajek(...)Wykonanie: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce, wbijam całe jajka i łączę z mąką, aż powstanie coś jak drobne kluseczki. Potem dodaję miękkie masło i zagniatam ciasto. Zawijam w folię spożywczą i schładzam w zamrażalniku jakieś 30 min. Twaróg przepuszczam przez maszynkę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję żółtka. Białka ubijam na sztywno i odstawiam

Ciasteczkowy Potwór
TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ 82

mnie. Przyznam szczerze, że jestem rodowitą Opolanką, a o wielu ciekawostkach o moim mieście dowiedziałam się dopiero teraz, od tych młodych ludzi. Kochani, oby tak dalej. SKŁADNIKI: na ciasto 1 1/2 szklanki mąki 1/2 kostki masła 1 łyżka cukru pudru 2-3 łyżki kwaśnej śmietany aromat cytrynowy lub skórka z 1/2 cytryny na krem 1 szklanka wody 3 łyżki mąki(...)płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego A jak to zrobić: Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać w niej masło, dodać cukier, śmietanę, aromat cytrynowy i zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotować krem. W 1/4 ilości wody wymieszać mąkę kukurydzianą. Resztę wody przelać do rondelka, razem z sokiem z cytryn

Kuchnia w opałach
,,Tarta z ciasta fillo ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami’’ 118

Polewamy olejem kolejny płat ciasta i układamy go w formie, nieco dalej od pierwszego. Układamy kolejne płaty, pozostawiając jeden lub dwa na sam wierzch. Wykładamy nasz farsz, zawijamy wystające ciasto do środka, przykrywając dokładnie farsz. Pieczemy przez 35 minut na złoty kolor. Do wykonania dania wykorzystałam praktyczną, prostokątną formę do tarty z wyjmowanym dnem. Blacha będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika(...)przy kawie, ale również tarty wytrawne z serami, warzywami, mięsem czy rybami, które można serwować jako pyszny obiad czy kolację. Forma do tarty posiada karbowaną ścianę, która nadaje brzegom kruchego ciasta estetyczny kształt, charakterystyczny dla tego typu wypieków.” Dzięki formie wyjęcie ciasta nie sprawi Ci najmniejszych problemów, a pieczenie stanie się prawdziwą przyjemnością. Każdy, kto lubi piec i gotować

Podróż w kulinaria
(Przed)świąteczna tarta z malinami 219

lepsze trawienie ;) Dziś pozostaniemy przy temacie stołu, ale tej jego słodszej wersji. Pierniczki...Nie! Na nie przyjdzie jeszcze czas ;) W ostatnich chwilach tuż przed Świętami prezentujemy Wam ciasto, które nie jest z nimi ściśle związane (polecamy je na cały rok), ale przedstawiamy je w typowo świątecznym wydaniu, które pozwoli mu idealnie wkomponować się w pięknie udekorowany stół. Tarta(...)panuje karp. Składniki:150 g mąki + 3 łyżki20 g kakao25 g cukru pudru3 jaja + żółtko200 g masła55 g cukru trzcinowego100 g gorzkiej czekolady30 g czekolady mlecznejmalinyPrzepis:Najpierw przygotowujemy kruche ciasto. Kroimy 100g zimnego masła na malutkie kawałeczki. Składniki sypkie przesiewamy do miski (150 g mąki, cukier puder, kakao). Dodajemy do tego odrobinę soli i dokładnie wszystko łączymy

WeAreCrazy
Najlepszy sernik z wiśniami i czekoladą 160

wiśniami i czekoladą oraz migdałami upiekłam już w piątek, gdyż najlepszy jest jak postoi dzień lub dwa. W niedzielę wielkanocną ten sernik będzie smakował najlepiej. Sernik to ulubione ciasto Piotra, może jeść sernik w każdej ilością i pod każdą postacią, jaką mu zaserwuję. Uwielbiam piec serniki, eksperymentować z ich smakami, ale nie bardzo lubię je jeść. Gdy zobaczyłam zachwyt Piotra(...)kąpieli wodnej + siekane migdały Przygotowanie Sernika z wiśniami i czekoladą : Mąkę, kakao i proszek mieszamy w misce, wsypujemy cukry, dodajemy posiekane na mniejsze kawałki masło i jajko. Zagnieść kruche ciasto. Ja wymieszałam wszystko hakiem robota. Wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 170 C i pieczemy ok. 15 minut. Wyjmujemy i studzimy. Białka oddzielamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciastko francuskie z jabłkami 67

jedzenie jabłek w różnych postaciach, nie ukrywam, że również z dodatkiem miodu. W zeszłym roku upiekliśmy tartę z jabłkami i orzechami, a tej jesienie skarmelizowane jabłka zostały zamknięte w kruchym cieście francuskim. Składniki na ciastko francuskie z jabłkami 1 opakowanie ciasta francuskiego (375g) 500 g jabłek 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu 1 / 4 łyżeczki kardamonu 1 / 2 łyżeczki cynamonu

niecodziennikpary
Ciasto z czereśniami 105

szklanki cukru Spód 130 g mąki 1 żółtko 80 g masła 40 g cukru Ciasto z maślanki wykonanie: Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż pod wpływem ciepła dłoni masło zaczyna się topić. Można najpierw masło pokroić nożem na mniejsze kawałki a później zagnieść do momentu połączenia się(...)masło i ekstrakt z wanilii. Całość ubijamy do momentu połączenia się składników. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy łyżką Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem spód i brzegi. Podpiekamy pod obciążeniem przez  15 minut. Następnie na spód wykładamy czereśnie i zalewamy masę z maślanki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż góra lekko

Delusional Trine
Finska tarta z ziemniakami i chrzanem 168

nutka chrzanu! Niestety odgrzewana tarta to już nie to samo więc sugerują zjedzenie całej od razu albo zrobienie jej z połowy porcji :) Fińska zimowa tarta z ziemniakami i chrzanem ciasto: 200 g miękkiego masła 50 ml kwaśniej, gęstej śmietany (używam 22 % Szefa Kuchni) 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli nadzienie: 500 g ziemniaków(...)używam 22 % Szefa Kuchni) 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) 3-4 łyżki posiekanej natki Formę do tart o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy kruche ciasto. Miksujemy masło ze śmietaną. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Łączymy zawartośc obu misek i miksujemy by składniki się połączyły. Z ciasta formujemy kulę

Dzieje kuchennej Wiewióry
sernik z kruchym ciastem i rabarbarem... 192

Składniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, żółtka 5 sztuk "M", śmietana gęsta 1,5 łyżki, kakao 1 łyżka SERNIK: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, serek twarogowy śmietankowy 1 kg, jogurt naturalny 200 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar(...)składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko wyrobic ciasto, zawinąć w folię i do zamrażalnika jajka, cukier, cukier wanilinowy w robocie utrzeć do białości na dużych obrotach

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto jaglano migdałowe (bezglutenowe) 128

pełni więc chyba najwyższa pora aby pomyśleć o czymś słodkim. Wszak ciasto być musi! dziś pomijam wszystkie kremy, bezy itd. Na blogu zagościło "zdrowe" i ekspresowe  ciasto bezglutenowe. A składniki do przygotowania go znajdziecie w internetowym sklepie Skworcu.com.pl Zapraszam. Składniki; 15 dag mąki jaglanej Skworcu 5 dag mąki migdałowej Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 3 jajka(...)pianę z białek. Do drugiej wkładamy żółtka i cukier. Miksujemy chwilę aż masa zjaśnieje, następnie dodajemy olej, mąkę, proszek oraz sodę. Miksujemy do połączenia składników. Konsystencja będzie przypominać trochę kruche ciasto(tak ma być ). Następnie wkładamy białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników.  Foremkę spryskujemy olejem i obsypujemy mąką migdałową. ( u mnie jest to tortownica o średnicy

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik krakowski 116

wiele, ale nadrobimy zaległości. Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik. Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką z kruchego ciasta i polany lukrem. Tak robiła moja babcia i ja tak robię. Żrodło czasopismo Moje Gotowanie 1997 Składniki Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 żółtka 1/2 kostki masła 5 łyżek

O kuchni z uczuciem
Babeczki makowe z kruszonką 149

ciągu roku nie mam na niego parcia, a gdy przychodzi grudzień wszędzie bym go wciskała. Wtedy smakuje mi najbardziej. Dlatego na deser babeczki makowe. Powiem szczerze są przepyszne, ciasto kruche, kruszonka, a w środku poezja makowa to jest połączenie idealne. Polecam. Zapraszam... Stopień trudności średni- jest trochę pracy przy nich od zmielenia maku po wykonanie kruszonki, ale efekt jest tego(...)szklanki mąki pszennej 200 g masła, zimnego 2 żółtka 1/4 szklanki cukru pudru 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Składniki na masę makową:  500 g maku 1 szkl. drobnego cukru do wypieków

Kubki smaku
Sernik z nutą cytryny i bezową koroną 178

uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera(...)cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Zagniatamy szybko kruche ciasto, wykładamy nim tortownicę albo kwadratową blaszkę o wymiarach około 20x20 cm. Wkładamy do lodówki na czas wykonania masy serowej. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na puch, następnie dodajemy

MamaOskarka
Orzeszki z kremem orzechowo-kawowym 40

również przy wyborze optymalnego przepisu, jakość pracy z ciastem. Zdarzały się ciasta, które się kruszyły i formowanie kuleczek na orzeszki szło topornie, ale same ciastka wychodziły smaczne. Tym razem przepis na orzeszki z grupy facebookowej, z małą moją modyfikacją w postaci dodatku soli, proszku do pieczenia i zmiany kremu. Ciasto ma idealną konsystencję, więc nie ma problemu z robieniem(...)były one w ogóle znane. Co takiego wyjątkowego jest w tych ciastkach, że mimo iż są pracochłonne tak wiele osób je robi? To właśnie dwie połówki – skorupki z kruchego ciasta, przełożone ulubionym kremem. Dla jednych będzie to krem czekoladowy, dla innych kokosowy, inni lubią budyniowy. U mnie tym razem orzeszki z kremem z orzechów włoskich z kawowym twistem. Oryginalny

Mieszam w Garnku
SERNICZKI CZAPKI MIKOŁAJA 82

białej czekolady 150 ml wody 300 g cukru 200 ml mleka skondensowanego 20 g żelatyny czerwony barwnik Bita śmietana  cukier puder Przygotowujemy spód: Połączyć wszystkie składniki jak na ciasto kruche. Schłodzić. Wałkować i wykrajać koła. Piec w przez 7 minut w temp. 180 st C w nagrzanym piekarniku. Przygotować masę. Listki żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Białko ze śmietanką(...)Ambition Żelatynę odcisnąć z wody i rozpuścić lekko podgrzewając. Dolać żelatynę do masy cały czas miksując (nie mogą powstać grudki). Dodać cynamon. Wymieszać. Przelać do foremek o kształcie półkola. Ciasto mrozić przez minimum 2 godziny. Przygotować glazurę lustrzaną: Żelatynę zalać odrobiną wody. Zostawić do napęcznienia. Wodę z cukrem podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać mleko skondensowane i podgrzać. Zestawic

Kuchnia w oparach
Galette ze śliwkami 136

Składniki: (na 2 tarty o średnicy około 20 cm. każda) Ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 160 g. masła szczypta soli 6 łyżek cukru trzcinowego zmielonego na puder (w młynku do kawy) 2 duże łyżki jogurtu greckiego Nadzienie 16 szt. śliwek pół szkl. posiekanych drobno migdałów ok. 2 łyżki cukru trzcinowego 2 spore gałązki tymianku cytrynowego Oraz(...)obie mąki i wymieszaj je z solą i zmielonym cukrem trzcinowym. Dodaj zimne masło i siekaj wszystko nożem, aż z masła powstaną malutkie kawałeczki. Dodaj jogurt i wyrób rękami kruche ciasto. Ciasto podziel na pół i każdą połowę zawiń w osobnym woreczku foliowym. Włóż oba ciasta do lodówki na całą noc. Ciasto po wyjęciu z lodówki podziel na mniejsze kawałki

Delicious Place
Serowo-makowa tarta 191

mój mąż uwielbia makowiec a ja sernik to połączyłam te dwa smaki ze sobą i wyszła pyszna tarta serowo-makowa z bakaliami ,jabłuszkiem i lukrem Składniki: na ciasto kruche: 260g mąki pszennej 150g masła lub margaryny 35g cukru   2 żółtko ok 2 łyżek wody na masę makową: pół puszki gotowej masy makowej HELIO 2 łyżki skórki kandyzowanej HELIO(...)proszku na lukier: łyżka śmietany 18  kilka łyżek cukru pudru, kilka kropli sosu z cytryny dodatkowo 1 jabłko     Przygotowanie:  Z podanych składników zagniatamy  ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. W jednej misce mieszamy składniki na masę makową na końcu mieszamy z ubitym na sztywno białkiem,a w drugiej miksujemy  masło

Swojskie jedzonko
Rogaliki drożdżowe 138

Rogaliki można robić na różne sposoby. Mogą być z ciasta kruchego, francuskiego, drożdżowego. Moje ulubione - rogaliki drożdżowe z powidłami. Do swoich rogalików dodałam powidła wiśniowe - te chyba były najlepsze, dżem z cukinii - też dobry i malinowy.  Przepis na 32 rogaliki: Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 1/2 kostki margaryny 50 g drożdży(...)Drożdże połączyłam z cukrem i cukrem waniliowym, pozostawiłam aż się rozpuszczą. Do miski wsypałam mąkę, dodałam śmietanę, miękką, pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, 2 jajka i rozpuszczone drożdże. Ciasto zagniotłam, wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z nich rozwałkowałam i wycięłam 8 trójkątów.  Nałożyłam dżem, zwinęłam w rulonik, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem

Darcia w kuchni
Pani Walewska 140

uroczystości. Dość pracochłonne ale na prawdę warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie. Słodycz bezy przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy. Na stole prezentuje się pięknie choć niestety bardzo krótko:)   Ciasto kruche: ok. 3 szklanki mąki 25 dkg margaryny do pieczenia 1/2 szklanki cukru pudru 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić na dwie(...)sztywno. Następnie dodawać stopniowo cukier, Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i lekko zamieszać. Dodatkowo należy przygotować: słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 10dkg pokrojonych orzechów włoskich Jedną połowę ciasta rozwałkować i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę dżemu, wyłożyć połowę ubitej piany i posypać połową orzechów. Piec ok 30 min w temperaturze 160stC

Maślane ciasteczko

Proponowane wyszukiwania