ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:387/1075)

Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 272

Ciasto jogurtowe bez nabiału Ciasto jogurtowe jest lekko wilgotne i puszyste. W diecie bezmlecznej można łatwo przyrządzić go wykorzystując jogurt kokosowy, sojowy czy owsiany. Dla mnie świetnym dodatkiem do ciasta jogurtowego są mrożone maliny. Możecie też ozdobić je cukrem pudrem. Czekoladowy jagielnik, czyli „sernik” bez sera „Sernik” jaglany to nie tylko pyszny ale i zdrowy deser. Po nocy(...)przypominać klasyczny sernik. Faworki bez śmietany i alkoholu Takie faworki możecie spokojnie podać małemu alergikowi. Nie znajdziecie w nich ani śmietany, ani alkoholu. Faworki wychodzą przepyszne. Są delikatne i kruche. Ciasto pleśniak Pleśniak , mimo mało zachęcającej nazwy, jest pysznym i bardzo efektownym ciastem. Do jego przyrządzenia możemy wykorzystać domowe powidła śliwkowe. Samo ciasto nie jest słodkie, dlatego świetnie kontrastuje

Dieta bez mleka
Rurki z bitą śmietaną 387

Rurki wyglądają na trudne w przygotowaniu, ale tak nie jest, trzeba mieć tylko foremki metalowe do rurek, ja mam 20 sztuk, wtedy praca idzie szybciej. Rurki z ciasta kruchego, wypełnione bitą śmietaną z idealnym dodatkiem czyli czekoladą, pięknie się prezentują, zachwycą każdego. SKŁADNIKI : • 500 g mąki • 250 g masła • 150 g śmietany • szczypta soli • 2 żółtka • 400 ml śmietanki(...)żelatyny rozpuszczona w małej ilości gorącej wody (na dnie szklanki) • czekolada mleczna rozpuszczona w z 2 łyżkami mleka PRZYGOTOWANIE : Mąkę, masło, śmietanę, żółtka i szczyptę soli zagniatamy na jednolite ciasto, chowamy do lodówki na około godzinę, schłodzone dzielimy na dwie części, jedną chowamy do lodówki, a drugą rozwałkowujemy dość cienko na prostokąt, dzielimy na paski o dł. 15cm i szerokości

KUCHNIA POLSKA
TARTA Z ŻURKIEM I OLEJEM RZEPAKOWYM 81

Niedługo Wielkanoc. czas pomału mysleć o tym co znajdzie się na stole podczas wielkanocnego śniadania. Jedną z moich propozycji jest Tarta z żurkiem Składniki: CIASTO KRUCHE: 400 g mąki pszennej 200 g masła schłodzonego 2 żółtka 1 łyżeczka soli 6 łyżek wody FARSZ: 4 cebule czerwone 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu biała kiełbasa(...)twardo 400 ml żurku 1 łyzka chrzanu 300 ml śmietany 3 jajka majeranek Mąkę z solą  ugniatamy z masłem. Dodajemy żółtka i wodę. Zagniatamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Zawijamy ciasto w folie i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy miód i smażymy ok 5 minut mieszając aby się

Kuchnia w oparach
Pleśniak- kruche ciasto z wiśniami 388

grubsze SKŁADNIKI: 3 szkl.mąki kostka margaryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 szkl. cukru 5 jajek słoik dżemu lub wiśni do ciast PRZYGOTOWANIE: zagniatamy ciasto kruche z mąki,margaryny,żółtek i proszku do pieczenia,dzielimy na 3 części jedna powinna być troszkę większa do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i mieszamy, wszystkie części owijamy(...)zamrażarki Na blaszce rozwałkowujemy największy kawałek,smarujemy dżemem lub wiśniami, na to  tarkujemy na tarce kawałek z kakaem ,potem na to ubite białka z cukrem i ostatnie jasne ciasto tarkujemy na wierzch pieczemy w 180 stopniach 40 min-piekarnik ustawiony na góra-dół SMACZNEGO

Swojskie jedzonko
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 194

ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu migdałowego proponuję przełamać koźlakiem o pełnym smaku, pozostając jednocześnie przy tych samych nutach zapachowych wzbogaconych o nuty owocowe. Porcje: 10 porcji Czas przygotowania(...)nerkowców *, 170 ml śmietany 36%, 70 g cukru, 4 żółtka, 50 ml piwa PILSNER CZESKI (BOHEMSKI), 10 g glukozy w proszku, do przybrania listki mięty i płatki nagietka (opcjonalnie). Kruche ciasto 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 5 łyżek cukru pudru trzcinowego, 2 żółtka, 2 łyżki bardzo zimnej maślanki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Dodatkowo

SzczyptaSmaQ
Dwa w jednym- sernik i szarlotka 102

Jakiś czas temu publikowałam przepis na szarlotkę z jabłkami - dziś bardzo podobny przepis Składniki na ciasto i szarlotkę: 20 mąki tortowej 14 dag masła 1 łyżka smalcu 8 dag cukru pudru 2 żółtka 4 łyżeczki rumu ½ torebki proszku do pieczenia 75 dag jabłek tłuszcz do formy wiórki do formy Składniki na masę serową(...)tłustego sera 5 dag masła 8 dag cukru pudru 1 jajko ½ torebki budyniu 6 dag gęstej śmietany 1 cukier waniliowy 1 aromat arakowy Wykonanie: Z podanych składników przyrządzić kruche ciasto- usiekać nożem składniki, zagnieść i odstawić na ½ godziny do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować, przenieść ma wałku do przygotowanej małej tortownicy i podpiec na złoto. W między czasie obrać jabłka

Tradycyjna Kuchnia
Napoleonka na krakersach - bez pieczenia 412

Pyszne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie go zajmuje ok 15 minut, z czego większość czasu to czekanie, aż zagotuje się mleko:) Idealne ciasto na zapracowaną lub spędzoną poza domem sobotę, kiedy pod wieczór zdajemy sobie sprawę, że nie ma nic słodkiego na niedzielę, a nie mamy siły i czasu piec czegokolwiek. Później wystarczy je wystudzić i najlepiej schować(...)drugi dzień delektować się jego smakiem :) Dodatkowo - fajny sposób, by przemycić mleko dzieciom :) Moja córcia je uwielbia!  A jeśli macie więcej czasu - polecam Napoleonkę klasyczną na kruchym cieście   SKŁADNIKI: (na blachę 23x33 cm) 1 op. krakersów solonych 5 szkl mleka 1 szkl cukru  25 dag masła/margaryny (u mnie Kasia) 3 żółtka 1 szkl mąki 1 budyń

Kto ugości moich gości?
Mazurek z Advocatem i Czarną Porzeczką 125

Źródło: Moje Wypieki , pomysł wykończenia mój własny :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. CIASTO KRUCHE (forma 20*30 cm): 175 g mąki pszennej 25 g cukru pudru 100 g masła schłodzonego 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 1 żółtko Ja to robię tak: Przesiewam mąkę(...)małe kosteczki i rozcieram pomiędzy palcami,aż zrobi się coś w stylu kruszonki, wtedy dorzucam żółto, śmietanę i zagniatam wszystko razem, zagniatam szybko do połączenia się składników. Z ciasta tworzę kulę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około godzinę. W tym czasie formę o wymiarach 20*30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto rozwałkowałam

Blondynka Gotuje
Lekka tarta z żurawiną 138

Zawsze przygotowuję tartą z ciasta kruchego,dziś zrobiłam delikatną tartą z żurawiną Lekka tarta z żurawiną SKŁADNIKI:cukier waniliowy-1 opakmąka -20 dagcukier -15 dagmasło miękkie -20 dagproszek do pieczenia -1 łyżeczkajajka -4 sztsoda -0,5 łyżeczkipolewa czekoladoważurawina -1 szkl PRZYGOTOWANIE: Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem kryształ na puch,dodawać stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem(...)sodą oczyszczoną,zmiksować. Do zmiksowanego ciasta dodać opłukane i osączone żurawiny,wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Piec w 190 stop,przez ok.25 minut. Na ostudzonym cieście,zrobić pajęczynkę z polewy czekoladowej,udekorować żurawiną

Kuchnia Danusi
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 138

szklanki cukru   ·          2 łyżki kakao ·          2 łyżki wody Ciasto kruche: ·          300 g mąki ·          150 g zimnego masła(...)maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami.   Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy do formy. Nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy

Mania Gotowania
Tarta z rabarbarem i bezą 74

Kocham rabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia ! Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy

Moja pasja smaku
Tarta z rabarbarem i bezą 87

Kocham rabarbar i muszę się nim nacieszyć. Nie wiem czy kiedykolwiek ta tarta mi się znudzi. Wiem jedno – będę za nią tęskniła gdy skończy się sezon rabarbarowy ! Cienkie, kruche ciasto + rabarbar w syropie z nutą pomarańczy + beza. Czy może być coś pyszniejszego ?! Tarta może nie prezentuje się najpiękniej. Ale smak nadrabia ! Poniższy przepis będzie idealny na formę i średnicy

Moja pasja smaku
Kruche tartaletki z sokiem i bitą śmietanką. 111

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Idealnie kruche ciasto, do tego krem na bazie soku pomarańczowego i budyni ( krem nie jest słodki ) i na koniec słodka śmietanka. Wszystko w tym deserze do siebie idealnie pasuje. Zróbcie koniecznie na podwieczorek lub dla gości. Tak naprawdę to nie wymagają dużo pracy, a nie dość, że są pyszne to jeszcze(...)wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy. Foremek niczym nie smarowałam ani nie posypywałam, bardzo ładnie

Izabelawkuchni
SERNIK ROSA 139

ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka ale taka właśnie ma być. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciastem kruchym wylepić dno tortownicy i wylać na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. ( z termoobiegiem 165 st.) przez 30 minut następnie włączyć dodatkowo dolną grzałkę, żeby(...)białek, dodać cukier i ubijać, aż beza będzie błyszcząca. Po 45 minutach pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego bezę i piec jeszcze przez 15 minut. Razem ciasto powinno piec się przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce. Najsmaczniejszy na drugi dzień po schłodzeniu Artykuł SERNIK ROSA pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 187

galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg(...)curd i ponownie zmiksować do połączenia.  Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem. Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Galaretki rozpuszczamy

Wanilia i Kardamon
Tarteletki ryżowe z czereśniami 119

Tarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym  w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około

wesoła kuchnia
Twarogowe placuszki z truskawkami 116

Pyszne zawijaski z ciasta kruchego z twarogiem, z truskawkowym nadzieniem. Idealne na deser jak również śniadanie. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g twarogu 150 g cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g truskawek opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: tarta bułka jajko   Przygotowanie Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę(...)mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wykładamy masę twarogową i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie folie i rozwałkowujemy na prostokąt gr ok 2 cm. Oprószamy bułką tartą i rozkładamy na nim równomiernie

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z mascarpone i truskawkami 129

truskawki... aż kupiłam i zdecydowałam się na tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego; skórka otarta(...)cytryny; szczypta cynamonu; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Do sypkich składników dodać schłodzone masło i posiekać. Następnie dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej). Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną

In my kitchen

Proponowane wyszukiwania