ciasto kruche - 16116 przepisów (strona:387/1075)

Kruche tartaletki z sokiem i bitą śmietanką. 116

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne tartaletki. Idealnie kruche ciasto, do tego krem na bazie soku pomarańczowego i budyni ( krem nie jest słodki ) i na koniec słodka śmietanka. Wszystko w tym deserze do siebie idealnie pasuje. Zróbcie koniecznie na podwieczorek lub dla gości. Tak naprawdę to nie wymagają dużo pracy, a nie dość, że są pyszne to jeszcze(...)wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy. Foremek niczym nie smarowałam ani nie posypywałam, bardzo ładnie

Izabelawkuchni
SERNIK ROSA 146

ponownie zmiksować. Na końcu dodać mleko, wymieszać. Masa będzie bardzo rzadka ale taka właśnie ma być. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Ciastem kruchym wylepić dno tortownicy i wylać na nie masę twarogową. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. ( z termoobiegiem 165 st.) przez 30 minut następnie włączyć dodatkowo dolną grzałkę, żeby(...)białek, dodać cukier i ubijać, aż beza będzie błyszcząca. Po 45 minutach pieczenia sernik wyjąć z piekarnika, wyłożyć na niego bezę i piec jeszcze przez 15 minut. Razem ciasto powinno piec się przez 1 godzinę. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce. Najsmaczniejszy na drugi dzień po schłodzeniu Artykuł SERNIK ROSA pochodzi

Pieguskowa Kuchnia
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 189

galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg(...)curd i ponownie zmiksować do połączenia.  Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem. Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały. Wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Galaretki rozpuszczamy

Wanilia i Kardamon
Tarteletki ryżowe z czereśniami 122

Tarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym  w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)czereśni 1 łyżeczka pełna mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody 1 łyżka miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około

wesoła kuchnia
Twarogowe placuszki z truskawkami 119

Pyszne zawijaski z ciasta kruchego z twarogiem, z truskawkowym nadzieniem. Idealne na deser jak również śniadanie. Składniki: 350 g mąki pszennej 250 g twarogu 150 g cukru 250 g masła lub margaryny 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 400 g truskawek opakowanie cukru wanilinowego Ponadto: tarta bułka jajko   Przygotowanie Twaróg miksujemy z cukrem, margaryną i jajkami. Mąkę(...)mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Na mąkę wykładamy masę twarogową i zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem waniliowym. Następnie ciasto wkładamy pomiędzy dwie folie i rozwałkowujemy na prostokąt gr ok 2 cm. Oprószamy bułką tartą i rozkładamy na nim równomiernie

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z mascarpone i truskawkami 134

truskawki... aż kupiłam i zdecydowałam się na tartę i wcale tego nie żałuję:) Apetyczny wygląd i pyszny serek w połączeniu z pięknymi truskawami... ach... to jest to:) Składniki na ciasto: 150g masła (chłodnego); 2 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki stołowe cukru pudru; 2-3 łyżki stołowe zimnej wody; 0,5 łyżeczki soli; 1 łyżeczka cukru waniliowego; skórka otarta(...)cytryny; szczypta cynamonu; Wykonanie: Mąkę przesiać przez sito, dodać wszystkie sypkie składniki i wymieszać. Do sypkich składników dodać schłodzone masło i posiekać. Następnie dodać wodę i szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na około 1 godzinę (można na dłużej). Formę do wypieku tarty o średnicy około 23 cm wysmarować dokładnie masłem lub margaryną

In my kitchen
Sernik królewki na kakaowym cieście 162

talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku.   Z podanej tam porcji piekłam w większej tortownicy i wyszedł dość gruby. Składniki: Kakaowe ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa serowa(...)szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Przygotowanie: Jedną kostkę masła wyjąć z lodówki, żeby rozmiękła. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, kakao i cukier oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajka i połączyć składniki

W kuchni bez szafek
Mohito – najpopularniejszy drink na świecie 197

Mohito to chyba jeden z najpopularniejszych drinków na świecie . Jest on serwowany praktycznie w każdym barze. Dla jednych jego przygotowanie wyda się czasochłonne dla innych raczej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztecik na kruchym spodzie 134

szkoda, żeby się zmarnowały. Składniki: Mięso i pozostałe warzywa z TEGO przepisu Świeżo zmielony pieprz Sól Gałka muszkatołowa Jajko Żółty ser (użyłam tartego szafira – taki akurat miałam pod ręką) Kruche ciasto wytrawne: 200 g mąki 100 g masła (jeśli ciasto będzie Wam się zbyt sypać, można dodać jeszcze trochę masła) 1 jajko Szczypta soli Szczypiorek do posypania Przygotowanie: Zagniatamy ciasto(...)stopni, grzanie góra-dół. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem. Po upieczeniu dekorujemy szczypiorkiem i gotowe. Taki farsz mięsny możemy wykorzystać do przygotowania TAKICH pierożków. Artykuł Pasztecik na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Kate's Kitchen

Kate's Kitchen
Rumowy makowiec. 96

miseczce umieszczamy rodzynki, skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i migdały. Bakalie zalewamy 100 ml rumu i mieszamy. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder, żółtka i masło. Wyrabiamy ciasto kruche. Jeśli jest za suche - dodajemy kwaśnej śmietany). Dzielimy je na 2 części (mniejszą i większą). Schładzamy w lodówce. Mak sparzamy, odcedzamy i mielimy dwukrotnie. Białka ubijamy z cukrem. Wciąż(...)wsypujemy kakao z proszkiem do pieczenia i mak. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na koniec wrzucamy lekko odciśnięte z rumu bakalie. Ponownie mieszamy. Kamionkową formę smarujemy lekko tłuszczem. Większą część ciasta rozwałkowujemy na wysypanej mąką stolnicy. Możemy również zrobić to na papierze do pieczenia, który ułatwi nam przeniesienie do formy. Wystarczy później nałożyć na formę papier z przyklejonym ciastem (ciastem

DominikaDolci
Szarlotka z pigwą 205

bardziej, że dostałam piękne i dorodne pigwy. Czy nam ciasto smakowało? Hmmm zbędne pytanie było rewelacyjne. W ciągu tygodnia musiałam je upiec dwa razy. Porcelana Edera Platin Bogucice Składniki: Ciasto kruche: 350 g maki pszennej 150 g mąki orkiszowej T 650 200 g masła zimnego 120 g cukru 10 g cukru z wanilią 2 jajka 0,5 łyżeczki proszku(...)łyżek cukru 2 łyżki cukru z wanilią 1 łyżka masła 350 ml wody 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 3/4 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie

Ala piecze i gotuje
Rurki z masą budyniową 174

Rurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi , tylko bez likieru. Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki  1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 1 cukier waniliowy 250 g margaryny Kasi 200 ml kwaśnej śmietany do posypania : cukier trzcinowy 1 jajko 2 łyżki słodkiej śmietanki   Masa budyniowa : 600 ml mleka(...)łyżki masła 1 żółtko 50 ml likieru kawowego  [ nie dałam ] Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości

Moje domowe kucharzenie
kruchy makowiec zawijany 120

Zrobiła go moja mama a cała rodzina nie mogła się mu oprzeć.  * Z tego przepisu wyszły dwie rolady pieczone w keksówkach o długości 21 cm.  Składniki: na ciasto: 6 żółtek 500 g mąki 250 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia na masę makową: 2 szklanki maku 4-5 jajek(...)rodzynki, skórki kandyzowane) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na polewę: 100 g czekolady deserowej 3 łyżki mleka ozdoby cukrowe: płatki śniegu i niebieskie cukiereczki Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i na czas przygotowania masy makowej owinąć je folią i wstawić do lodówki. Mak sparzyć wrzątkiem i zmielić w maszynce do mięsa lub blenderem. Jajka utrzeć z cukrem pudrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z kalafiorem, papryką i cukinią 194

sezonowymi warzywami.  Pomysł na tartę powstał spontanicznie, przy okazji czyszczenia lodówki i okazał się być bardzo smacznym rozwiązaniem na zagospodarowanie tzw. resztek. Możecie tą tartę przygotować również na kruchym cieście - jednak wtedy jej przygotowanie zajmie Wam znacznie więcej czasu.  Forma o średnicy 28 cm Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 1/3 kalafiora

My simple kitchen
Tarta jabłkowa na kruchym spodzie 100

prostu oczami. Długo się zbierałam żeby wypróbować jej przepis bo przecież mam swój sprawdzony. Aż w końcu... zrobiłam najprostszą, najzwyklejszą, a zarazem najpyszniejszą tartę jabłkową na kruchym cieście polaną miodem i posypaną migdałami. Jabłka były podpieczone ale nadal chrupiące i słodkie od miodu. Składniki: - 3 żółtka - 100g masła - 2 łyżki cukru - 250 g mąki pszennej - 3 jabłka, najlepszy

Życie zaczyna się w kuchni
Szarlotka z antonówkami 143

najlepsze jabłka na idealny jabłecznik, czyli antonówki. A jaki jest ten idealny jabłecznik ? Oczywiście duża ilość jabłek, cynamon, prawdziwa wanilia, mielone goździki i delikatne kruche ciasto. Zapraszam na moją wersję szarlotki, mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak i mnie ! Zniknęła w  chwilę. Szarlotka z antonówkami Czas przygotowania: 3,5 godziny Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe ciasteczka 206

cukrem waniliowym , a ich powierzchnia to pokrojone truskawki, biała czekolada, tarte orzechy laskowe i czekolada z chili. Co Wy ułożycie na ich powierzchni to już zależy od Was! To kruche ciasto idealnie nadaje się do przygotowywania różnych wypieków, polecam przygotować na nadchodzącą Wielkanoc- ciasteczka- pisanki, mini mazurki lub inne ciasteczka. Polecam Wam ten przepis na ekspresowe Walentynkowe ciasteczka, gdyż przygotowuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z papierówek pod chmurką 196

wracając do szarlotki… Jest super delikatna, nie za słodka, dokładnie taka jaką lubię! Ale wierzę że i Tobie posmakuje. Wróć- ja jestem tego pewna! Czego potrzebujesz? Aby zrobić ciasto kruche musisz wziąć: 3 szklanki mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia kostkę margaryny (250g) 5 żółtek Ponadto potrzebujesz: 2 kg papierówek niecałe(...)szklanki cukru szczypty soli paczki budyniu waniliowego No to ruszamy… Suche składniki mieszasz ze sobą, po czym dodajesz margarynę i wszystko dokładnie siekasz. Następnie wrzucasz żółtka i zagniatasz ciasto. Dzielisz je na dwie nierówne części. Mniejszą chłodzisz a większą rozwałkowujesz cienko i wykładasz nią blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem. Podpiekasz w temp. 180 stopni C, przez

Arbuziaki
Śliwkowiec. 206

Witajcie kochani :) Przy sobocie zapraszam na szybkie, proste ciasto ze śliwkami i kruszonką z kokosem. Na niedzielę zdążycie jeszcze upiec :) Zapraszam do wypróbowania :) SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE : 3 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 200 g masła 1 łyżka kwaśnej śmietany  1 cukier waniliowy 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia  około 500 g śliwek węgierek(...)wiórek kokosowych  blaszka o wymiarach  37/31 cm   WYKONANIE : Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem , następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę i miękkie masło, szybko zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Śliwki myjemy, osuszamy, przecinamy na pół i wyciągamy pestkę, następnie stroną z brzuszkiem układamy na cieście lekko dociskając

Sama słodycz i szczypta chili
Zapiekanka ziemniaczana z kaszą gryczaną i jęczmienną 158

kolacji, a także można ją zabrać do pudełka do pracy. Pasuje do niej sos grzybowy, musztardowy lub chrzanowy. Zapiekanka jest bardzo sycąca a do tego smaczna :) SKŁADNIKI NA ZAPIEKANKA Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 1 łyżeczka soli 3 łyżki śmietany 18% 1 jajko  Nadzienie: 600 g ziemniaków 100 g kaszy gryczanej 100 g kasza(...)jajek 150 g masła, margaryny sól pieprz do smaku opcjonalnie: 500 g mielonego mięsa wołowego, drobiowego lub 500 g usmażonych i zmielonych pieczarek PRZYGOTOWANIE Z podanych składników ugnieć kruche ciasto. Podziel je na 2 części. Jedną z nich rozwałkuj na cienki placek i wyłóż nim formę do pieczenia. Drugą część schowaj do lodówki. Kasze ugotuj na półmiękko. Ziemniaki obierz

Kulinarna (nie)codzienność
Warkocz jabłkowy 130

minutach... :) Tak się zdenerwowałam (poważnie!), że nie mogłam tego zostawić na inny dzień.  Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy  Mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem Dzielimy wzdłuż na pół i łączymy z jednej strony

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania