białą i ser feta. W sumie i jedna i druga cebula pasują do sera. Oczywiście nie używałam cebuli surowej a cebuli, którą uprzednio delikatnie podsmażyłam. Bazą moich tart było ciasto kruche z dodatekiem sera Gouda. Do przygotowania nadzienia także sięgnełam po tenże ser. Nie zapomnijcie też o konkursie, który nadal trwa. Szczegóły tutaj: KONKURS Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego(...)wielkości cebule czerwone szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 15 dkg sera feta 2 jajka 5 łyżek śmietany 30% 5 dkg sera Gouda Ciasto: 18 dkg mąki pszennej 7 dkg margaryny szczypta soli 3 dkg sera Gouda 1 łyżka śmietany Jak przygotować mini tarty . Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę
mecooksCIASTO: mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki żółtka - 5 szt cukier puder - 1/2 szkl cukier waniliowy - 2 łyżeczki masło zimne - 25 dag śmietana gęsta -1 łyżka sól - szczypta MASA KOKOSOWA: białka - 5 szt śmietana gęsta 18% - 1 Litr wiórki kokosowe - 20 dag cukier puder - 1/2 szkl budyń śmietankowy w proszku - 2 op mąka ziemniaczana- 1 łyżka proszek(...)dżem truskawkowy -1 słoiczek sól - szczypta Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier waniliowy oraz zimne masło posiekać razem na stolnicy, dodać żółtka, śmietanę i szybko wyrobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folie w włożyć na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotować masę. Białka schłodzone ubić na sztywno z odrobiną soli, gdy będą już sztywne dodać
Camilla w kuchnisię już dawno pojawić ale musiałam go zrobić ponownie by odtworzyć przepis. Na szczęście już jest i to jest pysznie, zakochałam się w karmelizowanym słoneczniku, a w połączeniu z kruchym ciastem i kremem kajmakowo budyniowym stanowi on wspaniałe ciasto na szczególne okazje. Koniecznie musicie spróbować. Ciasto: 2 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Cynamonowe szczęścieWiosną, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Składniki: na ciasto kruche: 220 g mąki krupczatki, 150 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Pozostałe składniki: 3 jajka, 250 g kwaśnej śmietany(...)mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, jajko, sól, wodę i zagniatamy ciasto. Formułujemy kulę, zawijamy w folie spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 60 min, aby się schłodziło. Brokuły myjemy i wkładamy w całości do osolonej, wrzącej wody. Marchewki
Moniki SmakołykiWysyp na powierzchnie tarty. Skrop sokiem z cytyrny, posyp mielonym cynamonem i cukrem. Zapiekaj przez około 35 minut w powyżej podanej temperaturze. Wierz ciasta powinien być zarumieniony, a jabłka miękkie. Tarta super smakuje sama, ewentualnie z bitą śmietaną lub lodami. Dzisiejszy przepis przygotował dla Was najmłodszy członek redakcji Zosia Kuroń(...)wyjmowanym dnem KLIKNIJ TU (link) . Jest to najlepszy wybór z możliwych. Forma ma wyjmowane dno, dzięki czemu nie trzeba się męczyć z wyjmowaniem kruchego ciasta za pomocą łopatki. Produkty z tej linii wykonane zostały z solidnej stali o grubości 1 mm, która pokryta jest podwójną powłoką Whitford Premium Eclipse. Zapewnia
kuron.com.pltrochę przesadził i ciężko było go nawet pokroić, poza tym bardzo lubię orzechy i na pewno jeszcze nie raz go zrobię, tylko ciasto musi być troszkę grubsze. Ciasto kruche: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka- ja dałam 5 żółtek (zostały po bezach) 10 dag cukru pudru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 20 dag masła lub margaryny 2 łyżki miodu(...)orzechów włoskich 2 łyżki miodu 10 dag masła 2 łyżki cukru kryształu Wykonanie: Sypkie składniki mieszam w misce, dodaję jajka, miód i wiórki masła i zagniatam ciasto. Zawijam w folię i wstawiam do zamrażalnika na ok 40 min. Dzielę na trzy części i każdą z nich rozwałkowuję (ciasto jest bardzo cieniutkie) pomiędzy dwoma kawałkami folii, przekładam
Ciasteczkowy Potwórzabrakło a zajączek Was hojnie obdarzył. Niech to będzie czas spokoju i wytchnienia od codzienności :) To już ostatni przepis przed świętami. Padło na sernik. Taki jaki lubię - ciężki, na kruchym cieście, aromatyczny i pełen rodzynek (za co M się na mnie prawie obraził, bo ich nie lubi :P). Taki sernik, to ja mogę jeść. Sięgnęłam po przepis tutaj ( klik
My simple kitchentutaj słodkość bezy i kwaskowatość pigwowca to idealne połączenie. Do tej tarty użyłam krem z pigwowca (curd) , który pokazywałam Wam już jakiś czas temu. Składniki: 250 g kruchego ciasta 1 słoiczek kremu z pigwowca Beza włoska: 75 g cukru kryształ 1 duże białko Woda Wykonanie: Ciasto rozwałkować na wielkość nieco większą niż forma do tarty (użyłam prostokątnej
Sto kolorów kuchnirurki z kremem, u mnie z bitą śmietaną. To na co zwrócicie uwagę, to na pewno ciasto. Wychodzi przepyszne, bardziej jak ciasto francuskie ( jest tutaj spora dawka masła) niż ciasto kruche. A z czym się kojarzą rurki z kremem…z dzieciństwem wiadomo, tylko wtedy bardzo rzadko je jadaliśmy, bo nie było pieniędzy ani zbytnio gdzie ich kupować. Teraz(...)nawijania. Faktycznie, klucz, to zsuwać rurki z tulejek, póki są gorące. Jak ostygną, będą się nam bardzo kruszyć. A tak, jeśli dobrze natłuścimy foremki i równo ułożymy na nich ciasto tak, aby po upieczeniu nie nachodziło na górną krawędź, nie powinniśmy mieć problemu z wyjęciem rurek. Rurki możemy nadziewać kremem budyniowym, budyniem, śmietaną ( p. Ewa radzi wspomóc ją mlekiem
Mieszam w Garnkuwina* 80 g płatków migdałowych* 2-3 łyżki syropu cukrowego ( u mnie Diamant ) lub mioduWykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto uformować we kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 40 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować, podsypując mąką. Ciasto przełożyć do blachy, dokładnie docisnąć brzegi. Przykryć ciasto(...)aluminiową lub papierem do pieczenia, dociążyć grochem lub kulkami do pieczenia. Piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 12-15 minut - aż ciasto nabierze złocistego koloru.Upieczony spód do tarty ostudzić. Gruszki obrać ze skóry, przeciąć na połówki i usunąć gniazda nasienne. W niedużym garnku umieścić gruszki, zalać winem i gotować na wolnym
kolorowotorcikowoprzygotować ją z prostym kremem budyniowym na mleku z nerkowców i podać z sosem owocowym np. z wiśniowym cassisem. Porcje: forma 23 cm Czas przygotowania: 100 minut Składniki: Ciasto kruche: 250 g mąki pszennej, 120 g zimnego masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżka zimnej maślanki lub wody, szczypta soli. Krem(...)wiśni (świeżych lub mrożonych), 100 ml casissa , 3 łyżki owoców czarnej porzeczki, które pozostały po przygotowaniu cassisa (opcjonalnie), cukier do smaku. Ceramika Żaneta Jędral Pracownia autorska Przygotowanie: Ciasto Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą, dodać zmrożone masło starte na tarce, rozetrzeć palcami, dodać jajko i maślankę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej
SzczyptaSmaQwiosny jeszcze daleko. Żeby jakoś przeczekać ten czas, dobrze sobie od czasu do czasu zrobić coś pysznego i dekadenckiego. I takie są te babeczki z gruszkami w czekoladowym kremie. Kruche ciasto, czekolada, śmietana i gruszki. Czego chcieć więcej? Może tylko wiosny:) Babeczki z gruszkami w kremie czekoladowym Ciasto: 250 g mąki 150 g masła jajko, 1 łyżka śmietany szczypta
Smaczny zeszytMusicie je upiec. Nie wymagają stosowania foremek, a ciasto nie musi chłodzić się w lodówce. Wystarczy miska, widelec, podane poniżej składniki i stosik pachnących, prześlicznych ciasteczek na stół trafia, po pół godzinie od włączenia piekarnika. Rozpływające się w ustach, słodkie, przełamane kwaskowatością powideł śliwkowych. Zaopatrzyłam się jakiś czas temu w butelkę syropu klonowego, by coś stworzyć dla cioci, która(...)się pieczony indyk i kurze skrzydełka w sosie barbecue.. ale nie wzgardziła moimi kilkoma propozycjami klonowymi. A ja przekonałam się, że produkt ten może mieć fantastyczne zastosowanie. W kruchym cieście, w masach serowych, piernikach. Klawisze upiekłam również ostatnio, by komuś bliskiemu umiliły długą dość podróż pociągiem, do domu. Mam nadzieje, że zniknęły w trakcie pokonywania tych 300 km. Przynajmniej
Kronika PiekarnikaStandardowo, jeżeli ciasto nie chce się lepić - dodajemy jogurt. Jeżeli jest za mokre - podsypujemy większą ilością mąki. Powinno być gładkie. Wyrabiamy je najkrócej jak się da bo ciasto kruche nie przepada za ciepłem rąk. DO ROBOTY :) P.S u KOKOS'a macie 10% zniżki na hasło: czarnagodzina10 w tym na krem owocowy z którego korzystałam w tym przepisie(...)Dżem/krem owocowy Przygotowanie: Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem z mąką, erytrolem, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodajemy jajka oraz jogurt. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zlepić dodajemy więcej jogurtu. Zagniatamy ciasto. Podsypujemy mąką. Ciasto formujemy w kulkę, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na 1h. Po 1h wyciągamy ciasto, dzielimy
Czarnawisienka150ml jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka sody (nie trzeba) - szczypta soli + cukier trzcinowy do posypania ciastek Masło pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem orzechów) i zagnieść energicznie kruche ciasto, ja wykorzystuję do tego hak miksera. Następnie dodać rozdrobnione orzechy i połączyć z ciastem. Z ciasta odrywać małe kawałki, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i rozdusić delikatnie dłońmi. Układać(...)lekko przyrumienienionymi rantami. Blaszkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Dopiero potem można delikatnie zdejmować ciasteczka. Najlepiej przechowywać je w zamkniętej metalowej puszce. Od razu są bardzo kruche, wręcz rozsypują się, na drugi dzień jest już lepiej, a po dwóch i później są super chrupiące. Smacznego
Smaczne Zdrowe