powinniśmy mieć wyrzutów sumienia. Poza tym przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, gdyż nie musimy czekać aż ciasto nam wyrośnie, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Mieszamy składniki, wyrabiamy ciasto, wałkujemy, układamy dodatki i do piekarnika - dosłownie 15 min. roboty i pizza "siedzi" w piekarniku ;-) Czytaj więcej >> 4) PIEROGI Z PIECA Z ŁOSOSIEM(...)SUSZONYMI POMIDORAMI I OSCYPKIEM Prezentuję kolejny pomysł na pyszną kolację...tarta z mąki pszennej razowej z suszonymi pomidorami, oliwkami i oscypkiem. A jeżeli nie macie czasu na zrobienie kruchego ciasta, to można go zastąpić gotowym ciastem francuskim i zyskamy wtedy co najmniej 30 min. ;) Czytaj więcej >> 6) IMPREZOWE MUFFINKI WYTRAWNE Muffinki tym razem wytrawne... z pomidorami
Kuchnia MagdaLenysłoiku w lodówce. Do sernika użyłam tylko kilka łyżek. Piekłam w ciemnej tortownicy, o śr.26cm Składniki: kruchy spód: - 200g mąki orkiszowej typ450 - 100g masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 70g ksylitolu (lub cukru) - 1 jajko Z powyższych składników zagniatamy kruche ciasto (u mnie przy pomocy haka miksera). Ciastem wyklejamy dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem
Smaczne Zdrowedziś dzielę się z Wami tym pysznym i naprawdę prostym przepisem. Czekolada i wanilia, to dla mnie połączenie doskonałe. Polecam. Na moim stole nie zabraknie też mazurka. To tradycyjne kruche ciasto ze słodkim nadzieniem i pysznymi zdobieniami jest nie tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą ozdobą stołu. Bo któż może się mu oprzeć W tym roku na naszym stole
Słodkie okruszkiZapraszam do pieczenia 🍎🍏 ! P.s. Jest pyszna jeszcze lekko ciepła ! Inspiracja: Invitado de invierno Razowa rustykalna szarlotka Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 80 g mąki pszennej razowej 125 g zimnego masła drobno pokrojonego szczypta soli 60 g zimnej wody starta skórka z 1 cytryny Farsz
Kulinarne przygody Gatityodskocznią od energicznych showmanów, którzy wszystko robią w 15 minut ;) Wracam, jednak, do kuchni francuskiej. Jak już kiedyś pisałam, to nie jest kuchnia dla osób na diecie . Masło, śmietana, ciasta kruche, francuskie, pełne cukru desery, konkretne kawałki mięs, sery i wina. Wino jest dodatkiem do posiłku, a jego odpowiednie dopasowanie do potraw to sztuka, której bardzo Francuzom zazdroszczę. Czytałam(...)wina, a na nasze potrzeby zdecydowanie wystarczające. Na co więc przygotować się w tym miesiącu? W lodówce polecam mieć zawsze co najmniej jedną kostkę masła, kilka jajek, wino i ciasto francuskie. Gulasze zazwyczaj zawierają dodatki warzywne u nas bardzo powszechne, czyli marchewkę, ziemniaki, pietruszkę, cebulę, pieczarki. Ważne są zioła . W końcu zioła prowansalskie to ukłon w stronę Francuzów. Kupcie więc
W kuchni wieczoremrodzaju matcha, której używamy. Mój krem ma lekki, seledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam. Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy. Smacznego :) Tarta z kremem matcha i figami Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm Ciasto 200 g mąki pszennej
Cztery Fajeryorzechy włoskie – ok.50 g * płatki owsiane – ok. 80 g * suszone daktyle – ok. 100 g * olej kokosowy roztopiony – 3 łyżki Orzechowy spód możemy zastąpić biszkoptami lub kruchym ciastem. MASA SEROWA: * ser biały 3 x mielony – 600 g * masło orzechowe Firmowe 100% Primavika – 3 pelne łyżki * cukier puder – ok. 5 łyżek * wiórki kokosowe
Ostra na Słodkorodzaju matcha, której używamy. Mój krem ma lekki, seledynowy odcień i delikatny, orzeźwiający smak, używałam Green tea powder Matcha - najsmaczniejszej matcha jaką dotychczas piłam. Do tego szybki spód z kruchego ciasta, dwie figi pokrojone w plasterki i niedzielny podwieczorek gotowy. Smacznego :) Składniki - proporcje na formę o średnicy 24 cm Ciasto 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła 4 czubate
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółtka jaj- 4 szt mąka ziemniaczana - 30 g sok z 2 cytryn ok.200 ml sok z 1 pomarańczy skórka z cytryny listki mięty do dekoracji Etap I - Kruche ciasto Mąkę przesiej przez sito do miski lub na stolnice, dodaj pokrojone w kawałki zimne masło oraz cukier. Zagnieć ciasto przy użyciu robota (hak) lub ręcznie, jeżeli ciasto się nie klei
Wylizany Rondelsernikowej nie użyłam cukru - raz dlatego, że serek homogenizowany jest wystarczająco słodki, dwa - na masie i tak jest obłędnie słodki kajmak. Całość nie jest przesłodzona i fajnie się komponuje. Kruche ciasto, sernikowe wypełnienie, kajmak i orzechy... ;) Zobacz również inne przepisy na ----> tarteletki Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami - jak zrobić? Składniki: (z podanych proporcji wyszło mi 9 tarteletek
Moje QulinariaSernik zawsze mi się kojarzył z niedzielą i tak będzie chyba na zawsze. Według mnie ten rodzaj ciasta należy do bardzo wykwintnych i cenionych przez wiele ludzi, również przez ze mnie. W moim wydaniu jest bardzo delikatny i aksamitny. :) Składniki: Spód i kruszonka: 1 szklanka mąki orkiszowej 5 łyżek oleju 2 łyżki erytrytolu 2-3 łyżki zimnej wody szczypta soli(...)erytrytolem. Następnie dodajemy serek, budyń i aromat. Całość dokładnie miksujemy. Na koniec szpatułką dodajemy ubitą pianę. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na upieczony spód. Na wierzch rozdzielamy drugą połowę kruchego ciasta w formie kruszonki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa FiestaWARTO :) POLECAM W 100 % SPIS HERBATEK I NIE TYLKO NA STONIE SKLEPU : Do pysznej Herbaty , polecam bardzo szybką w przygotowaniu a zarazem Pyszną - Szarlotkę na Kruchym Cieście :) Przepis na 12 porcji : SKŁADNIKI na blachę o wymiarach 24cm /24 cm : FARSZ: 🍰 1 Kg jabłek 🍰 2 łyżki cukru z wanilią 🍰 2 łyżki cynamonu 🍰 1 łyżeczka przyprawy
Gotowanie PatkiSkładniki / Ingredients: Spód / the underside of the cake:1,5 szklanki mąki pszennej do ciast / 1,5 cup of wheat flour to pie1 kostka (250 g) margaryny (Kasia) / 1 packet (250 g) margarine (Kasia)2 łyżki cukru / 2 tablespoons sugar2 żółtka / 2 egg yolks1 łyżeczka proszku do pieczenia / 1 taespoon of baking powder16 g cukru waniliowego(...)cytryny / juice of half a lemon szczypta soli / pinch of saltcukier puder / powdered sugar Sposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, pieczenie: ok. 50 min, ilość porcji: 16Najpierw wyrabiamy kruche ciasto, czyli przesiewamy mąkę i dodajemy proszek do pieczenia. Potem mąkę i proszek drobno siekamy z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wkładamy
Projekty ze smakiemdomu to muszę coś upiec, nie zadowalają mnie już pierniki z dżemem ani szarlotki-choć jakby ktoś miał przepis na taką pyszną szarlotkę z kremem budyniowym i karmelem na kruchym cieście, taką aby te jabłka pozostały pyszne i twardziutkie to będę wdzięczna:-). Więc po długich poszukiwaniach postanowiłam upiec ciasto o nazwie Milky way, korciło mnie bounty ale nie chciało
sierotka maRysia w kuchniprzekładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wałkujemy na kształt formy i przekładamy do lekko posmarowanej tłuszczem. Boki układamy na jakiejś małej blaszce, je również będziemy piec. Ciasto dziurkujemy widelcem, a następnie przykładamy arkusz papieru do pieczenia i wysypujemy np. fasolą lub kulkami ceramicznymi środek- tak by w trakcie pieczenia nie wyrósł do góry. Wstawiamy do nagrzanego(...)cytryny oraz cukier i orzechy. Miksujemy ponownie do uzyskania pożądanej konsystencji i od razu wykładamy na naszą tartę. Wyrównujemy lub tak jak ja tworzymy grządkę, którą posypujemy pokruszonym kruchym ciastem szpinakowym, a przed podaniem dekorujemy wykonanymi z masy cukrowej ozdobami
Kuchnia w czekoladzie