przepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą. Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować. Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): Spód(...)suszoną morelą i jabłkiem firmy Melvit) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować olejem kokosowym. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Kaszę wsypać na patelnię i prażyć około 3 minut, cały czas mieszając, następnie przelać na zmianę gorącą i zimną
Healthy food exploreroleju roślinnego (nie kokosowego!) 1/2 łyżeczki (2 ml) proszku do pieczenia Krem wiśniowy: 1/3 szklanki (80 ml) wody 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ Krem dyniowy: 1 1/2 szklanki (360 ml) puree z dyni 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika
Lamarida.plwaniliową Masło roztapiamy w mikrofali (powinno być ciepłe, ale nie gorące) Na koniec do ciasta dodajemy roztopione masło, Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na około 0,7 -1 cm. Szklanką wycinamy kształt donatów, natomiast kieliszkiem dziurkę(...)stopni) około 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe donuty powinny mieć złoty kolr. Po ostygnięciu lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą. Przyozdabiamy posypką cukrową, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Artykuł Donuty pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxsztuk) 200g miękkiego masła, lub margaryny do pieczenia 140g drobnego cukru 1 jajko, roztrzepane w miseczce 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280g m ą ki szczypta soli 40g wiórków kokosowych 60g suszonej żurawiny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone pergaminem do pieczenia. Włóż masło i cukier do sporej miski i zmiksuj mikserem, albo utrzyj dokładnie drewnian ą łyżk(...)wkstrakt waniliowy. Przesiej/wymieszaj m ą kę i sól i zmiksuj z mas ą maślan ą . Wmieszaj żurawinę i kokos. Formuj niewielkie kulki, z około jednej łyżki stołowej ciasta każda. Układaj na blaszkach w niewielkich odstępach i piecz około 15-17 minut - brzegi powinny być lekko zbr ą zowione. Zostaw do przestudzenia na blaszkach, a potem przkładaj
Lejdi of the housemasło typu crunchy. Możecie także użyć masła z innych orzechów czy też z migdałów. Najważniejsze, żeby skład był prosty i bez zbędnych dodatków Jeśli zależy Wam na obniżeniu kaloryczności ciasta to możecie zmodyfikować krem i zamiast serka mascarpone użyć sera twarogowego bez cukru. W takim wypadku może być jednak konieczne dodanie odrobiny żelatyny, żeby krem nie rozpłynął się po rozkrojeniu(...)mnie słodycz bananów była wystarczająca, żeby nadać smaku całej tarcie. Jeśli jednak jesteście bardziej słodko-lubni to możecie dodać do kremu trochę miodu lub innego naturalnego słodzika Mleczko kokosowe schłodzić przed użyciem w lodówce, do przygotowania kremu wykorzystujemy jedynie stałą część, która sprawi, że krem będzie zwarty i nie będzie wymagał użycia żelatyny Artykuł Tarta orzechowo-bananowa pochodzi z serwisu
Healthycreations.plCzas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10 minut Czas oczekiwania 15- 20 minut Składniki 75 gram mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 75 gram masła klarowanego lub oleju kokosowego białko z 1 jaja łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta drobnej soli himalajskiej lub morskiej 1 czubata łyżka kakao dobrej jakości (patrz adnotacje do przepisu) skórka pomarańczowa świeżo starta(...)łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
Modern Cave Girlmoim małym dodatkiem w postaci kokosu). Składniki na 12 sztuk: 200 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 30 g wiórków kokosowych 200 g śmietany 150 ml oleju 2 jajka 2 średnie jabłka orzechy włoskie do posypania z wierzchu Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do jednej miski wlewamy wbijamy(...)dodajemy śmietanę i wlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze
My simple kitchenprzepyszne ciasteczka. Weselne dlatego, ponieważ akurat przygotowywałam je na weselny stół😁, jednakże zawsze można ten prosty przepis wykorzystać na co dzień. Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki kokosowej - 5 żółtek - 1 całe jajo - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 2 kostki masła - 1/3 szklanki kefiru Sposób przygotowania: - mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami, krojąc(...)kostki masła (twarde od razu wyjęte z lodówki); - wszystko należy wymieszać, tak aby masło było pokrojone na drobne kawałki,; - całość wygniataj rękoma aż do uzyskania gładkiej masy; - włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny; - po tym czasie podziel ciasto na równe części, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o wybranym kształcie; - piec w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią czyli
MintTastePoprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce", itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak(...)jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiudługo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie(...)Składniki: 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 l mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych + 200 g miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować
Gotowanie z pasjąAgnieszce wyrazy uznania...🙏 i przy okazji spalić trochę kalorii...😘 :-) A JEDNAK : "PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA💓!" - DZIAŁA Składniki: ok. 1,5kg dyni 3 ząbki czosnku 2-3 duże łyżki mąki kokosowej (może być inna) łyżka natki pietruszki bazylia oregano sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy(...)puściła sok. Następnie dobrze odciskamy (jak zostawimy zbyt dużo soku to podczas pieczenia placki będą się nam rozpadały), dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Takie placuszki wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMiałam do przeróbki trzy dynie hokkaido, wyprodukowałam z nich sporo puree, które teraz wykorzystuję w różnej postaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona(...)mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła 1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego) 2 jajka 4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła 1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie ½ szklanki suszonej żurawiny i ½ szklanki posiekanej
Fabryka pomysłówPolecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule, 2 łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki mąki gryczanej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 8g drożdży instant ½ szklanki nasion słonecznika 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju kokosowego Do dużej miski przesiej mąkę oraz skrobię. Przygotuj zaczyn: do małej miseczki odsyp ze składników drobinę mąki, cukru oraz ciepłej wody, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce(...)minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż
Roślinna - blog wegańskipokojową) sypkie 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią płynne 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem) 1 szklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią dodatkowo(...)pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera
Kuchcik gotuje