Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Przygotowaliśmy dla Was kilka naszych pomysłów na dekorowanie Waszego Mazurka, ale nie tylko. Możesz użyć tych
CRAVEmonkeyTiramisu to włoski deser składający się z dwóch warstw biszkoptów nasączonych mocną kawą i warstwą kremu na bazie serka mascarpone. Całość posypana jest startą czekoladą lub
Danka Pichci05.10.2018 Figi z miodem to klasyka kuchni śródziemnomorskiej. Można podawać z jogurtem greckim. Sok z pomarańczy można zastąpić 2-3 łyżkami porto. Składniki 9 sztuk świeżych
gotuj ze mnąUwielbiam posiłki na słodko, więc piekę je jak najczęściej! W moim ogrodzie miałam jeszcze rabarbar, więc postanowiłam go wykorzystać w postaci wypieku. Rodzina była zachwycona słodkością
Truskawkowa FiestaPiękne mamy lato tej wiosny 😉 pogoda sprzyja długim spacerom i przebywaniu na świeżym powietrzu, ale też serwowaniu sobie pysznego deseru w
Kolorowy PrzepisownikPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a
W kuchni Karmel-itkiNadszedł czas na dietetyczny deser. Co można powiedzieć – pycha. Koniecznie spróbujcie. Nie będziecie zawiedzeni. Polecam. Składniki: / na 4 porcje ½ jabłka ( 82g ) 100 g borówek amerykańskich 100
Smaki EwyWszyscy, którzy są z nami od dawna na pewno znają chałwy lniane Gacjana . Dziś chcemy Was nimi wręcz przygnieść i zaprezentować już prawie ostatnie smaki, które
Candy PandasKurczak w sosie curry to od jakiegoś czasu ulubione danie moich dzieci. Sama też bardzo lubię i naprawdę bardzo często je przyrządzam. Danie jest szybkie i
kuchnia doskiPrzy okazji testowania przepisów na brownie ciemne, testowałam przepisy na brownie białe i tu także znalazłam swój ideał :) Składniki: 200 g białej czekolady 200 g masła
Na Ciasteczkowych PapierachWeekend więc obowiązkowo musi być coś słodkiego. Dziś prosty, szybki deser z jabłkami i kruszonką. Składniki: 10 jabłek ½ kg mąki 30 dag cukru 4 torebki cukru
Tradycyjna KuchniaDonuts, gdzie na pączkach znają się całkiem nieźle. Niestety to smak sezonowy – a ja za nimi przepadam. Na szczęście podobne odtworzyłam w domu i ukoronowałam Tłusty Czwartek. Ciasto na pączki mam sprawdzone, więc nic w nim nie zmieniałam. Jeśli uwielbiacie sernik i marzycie o czymś prawdziwie rozpustym to musicie sobie takie zafundować. Zawsze gdy piekę pączki, przypominam sobie pewne(...)szklanki śmietanki 30% (80 ml) ⅓ kostki masła (70 g) ⅓ szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżka spirytusu lub mocnego alkoholu ok. 1 – 1,5 litra oleju rzepakowego, kokosowego lub smalcu (lub pół na pół) Nadzienie sernikowe: 500 g mascarpone 250 g kremowego serka typu Philadelphia (np.: Almette, Twój Smak, Bieluch) 150 ml śmietanki 30% 4 łyżki soku z cytryny
Poezja smakuprzepyszną kruszonką z dodatkiem orzechów włoskich i płatków owsianych z nasionami chia, suszonym jabłkiem i morelą. Słodkości jaglanej szarlotce nadają daktyle, dlatego nie ma potrzeby użycia cukru. Ciasto nie zawiera także mąki. Szarlotka jest przepyszna, mocno cynamonowa i kremowa, a kasza jaglana jest w niej praktycznie niewyczuwalna. Polecam jak najszybciej wypróbować. Składniki (tortownica o średnicy 22 cm): Spód(...)suszoną morelą i jabłkiem firmy Melvit) 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1/3 - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno i boki posmarować olejem kokosowym. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na co najmniej 15 minut. Kaszę wsypać na patelnię i prażyć około 3 minut, cały czas mieszając, następnie przelać na zmianę gorącą i zimną
Healthy food exploreroleju roślinnego (nie kokosowego!) 1/2 łyżeczki (2 ml) proszku do pieczenia Krem wiśniowy: 1/3 szklanki (80 ml) wody 1 łyżka mąki (15 ml) ziemniaczanej 1 szklanka (240 ml) ciasno upakowanych konfitur z wiśni według tego przepisu http://lamarida.pl/2019/07/30/domowy-sok-i-dzem-wisniowy/ Krem dyniowy: 1 1/2 szklanki (360 ml) puree z dyni 4-5 łyżek stałej części wysokoprocentowego mleka kokosowego z puszki schłodzonego(...)niewielkiej misce mieszamy olej, ocet jabłkowy i mleko roślinne aż pojawią się grudki przypominające ścięte mleko (to prawidłowa konsystencja). Dolewamy to do mieszanki z mąką i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Biszkopta pieczemy w temperaturze 180 stopni C z termoobiegiem przez około 20-22 minuty albo do momentu aż patyczek wetknięty w biszkopt będzie suchy. Po wyciągnięciu z piekarnika
Lamarida.plwaniliową Masło roztapiamy w mikrofali (powinno być ciepłe, ale nie gorące) Na koniec do ciasta dodajemy roztopione masło, Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na około 0,7 -1 cm. Szklanką wycinamy kształt donatów, natomiast kieliszkiem dziurkę(...)stopni) około 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe donuty powinny mieć złoty kolr. Po ostygnięciu lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą. Przyozdabiamy posypką cukrową, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Artykuł Donuty pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxsztuk) 200g miękkiego masła, lub margaryny do pieczenia 140g drobnego cukru 1 jajko, roztrzepane w miseczce 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280g m ą ki szczypta soli 40g wiórków kokosowych 60g suszonej żurawiny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone pergaminem do pieczenia. Włóż masło i cukier do sporej miski i zmiksuj mikserem, albo utrzyj dokładnie drewnian ą łyżk(...)wkstrakt waniliowy. Przesiej/wymieszaj m ą kę i sól i zmiksuj z mas ą maślan ą . Wmieszaj żurawinę i kokos. Formuj niewielkie kulki, z około jednej łyżki stołowej ciasta każda. Układaj na blaszkach w niewielkich odstępach i piecz około 15-17 minut - brzegi powinny być lekko zbr ą zowione. Zostaw do przestudzenia na blaszkach, a potem przkładaj
Lejdi of the housemasło typu crunchy. Możecie także użyć masła z innych orzechów czy też z migdałów. Najważniejsze, żeby skład był prosty i bez zbędnych dodatków Jeśli zależy Wam na obniżeniu kaloryczności ciasta to możecie zmodyfikować krem i zamiast serka mascarpone użyć sera twarogowego bez cukru. W takim wypadku może być jednak konieczne dodanie odrobiny żelatyny, żeby krem nie rozpłynął się po rozkrojeniu(...)mnie słodycz bananów była wystarczająca, żeby nadać smaku całej tarcie. Jeśli jednak jesteście bardziej słodko-lubni to możecie dodać do kremu trochę miodu lub innego naturalnego słodzika Mleczko kokosowe schłodzić przed użyciem w lodówce, do przygotowania kremu wykorzystujemy jedynie stałą część, która sprawi, że krem będzie zwarty i nie będzie wymagał użycia żelatyny Artykuł Tarta orzechowo-bananowa pochodzi z serwisu
Healthycreations.plCzas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10 minut Czas oczekiwania 15- 20 minut Składniki 75 gram mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 75 gram masła klarowanego lub oleju kokosowego białko z 1 jaja łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta drobnej soli himalajskiej lub morskiej 1 czubata łyżka kakao dobrej jakości (patrz adnotacje do przepisu) skórka pomarańczowa świeżo starta(...)łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
Modern Cave Girlmoim małym dodatkiem w postaci kokosu). Składniki na 12 sztuk: 200 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 30 g wiórków kokosowych 200 g śmietany 150 ml oleju 2 jajka 2 średnie jabłka orzechy włoskie do posypania z wierzchu Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do jednej miski wlewamy wbijamy(...)dodajemy śmietanę i wlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze
My simple kitchenprzepyszne ciasteczka. Weselne dlatego, ponieważ akurat przygotowywałam je na weselny stół😁, jednakże zawsze można ten prosty przepis wykorzystać na co dzień. Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki kokosowej - 5 żółtek - 1 całe jajo - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 2 kostki masła - 1/3 szklanki kefiru Sposób przygotowania: - mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami, krojąc(...)kostki masła (twarde od razu wyjęte z lodówki); - wszystko należy wymieszać, tak aby masło było pokrojone na drobne kawałki,; - całość wygniataj rękoma aż do uzyskania gładkiej masy; - włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny; - po tym czasie podziel ciasto na równe części, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o wybranym kształcie; - piec w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią czyli
MintTastePoprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce", itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak(...)jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiudługo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie(...)Składniki: 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 l mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych + 200 g miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować
Gotowanie z pasjąAgnieszce wyrazy uznania...🙏 i przy okazji spalić trochę kalorii...😘 :-) A JEDNAK : "PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA💓!" - DZIAŁA Składniki: ok. 1,5kg dyni 3 ząbki czosnku 2-3 duże łyżki mąki kokosowej (może być inna) łyżka natki pietruszki bazylia oregano sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy(...)puściła sok. Następnie dobrze odciskamy (jak zostawimy zbyt dużo soku to podczas pieczenia placki będą się nam rozpadały), dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Takie placuszki wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMiałam do przeróbki trzy dynie hokkaido, wyprodukowałam z nich sporo puree, które teraz wykorzystuję w różnej postaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona(...)mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła 1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego) 2 jajka 4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła 1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie ½ szklanki suszonej żurawiny i ½ szklanki posiekanej
Fabryka pomysłówPolecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule, 2 łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki mąki gryczanej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 8g drożdży instant ½ szklanki nasion słonecznika 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju kokosowego Do dużej miski przesiej mąkę oraz skrobię. Przygotuj zaczyn: do małej miseczki odsyp ze składników drobinę mąki, cukru oraz ciepłej wody, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce(...)minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż
Roślinna - blog wegańskipokojową) sypkie 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią płynne 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem) 1 szklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią dodatkowo(...)pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera
Kuchcik gotujebył pewien że to pieczarki z mięchem, tak więc podstęp znowu się udał. Składniki na 6 osób: 400 g suchej kaszy gryczanej (ugotować) 100 g masła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego lub z natki marchewki przyprawy(...)sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół i w ukośne 2 cm kawałki
greenscarf