waniliową Masło roztapiamy w mikrofali (powinno być ciepłe, ale nie gorące) Na koniec do ciasta dodajemy roztopione masło, Ciasto zagniatamy do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Ciasto odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy na około 0,7 -1 cm. Szklanką wycinamy kształt donatów, natomiast kieliszkiem dziurkę(...)stopni) około 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe donuty powinny mieć złoty kolr. Po ostygnięciu lukrujemy lub polewamy roztopioną czekoladą. Przyozdabiamy posypką cukrową, orzechami lub wiórkami kokosowymi. Artykuł Donuty pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxsztuk) 200g miękkiego masła, lub margaryny do pieczenia 140g drobnego cukru 1 jajko, roztrzepane w miseczce 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 280g m ą ki szczypta soli 40g wiórków kokosowych 60g suszonej żurawiny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone pergaminem do pieczenia. Włóż masło i cukier do sporej miski i zmiksuj mikserem, albo utrzyj dokładnie drewnian ą łyżk(...)wkstrakt waniliowy. Przesiej/wymieszaj m ą kę i sól i zmiksuj z mas ą maślan ą . Wmieszaj żurawinę i kokos. Formuj niewielkie kulki, z około jednej łyżki stołowej ciasta każda. Układaj na blaszkach w niewielkich odstępach i piecz około 15-17 minut - brzegi powinny być lekko zbr ą zowione. Zostaw do przestudzenia na blaszkach, a potem przkładaj
Lejdi of the housemasło typu crunchy. Możecie także użyć masła z innych orzechów czy też z migdałów. Najważniejsze, żeby skład był prosty i bez zbędnych dodatków Jeśli zależy Wam na obniżeniu kaloryczności ciasta to możecie zmodyfikować krem i zamiast serka mascarpone użyć sera twarogowego bez cukru. W takim wypadku może być jednak konieczne dodanie odrobiny żelatyny, żeby krem nie rozpłynął się po rozkrojeniu(...)mnie słodycz bananów była wystarczająca, żeby nadać smaku całej tarcie. Jeśli jednak jesteście bardziej słodko-lubni to możecie dodać do kremu trochę miodu lub innego naturalnego słodzika Mleczko kokosowe schłodzić przed użyciem w lodówce, do przygotowania kremu wykorzystujemy jedynie stałą część, która sprawi, że krem będzie zwarty i nie będzie wymagał użycia żelatyny Artykuł Tarta orzechowo-bananowa pochodzi z serwisu
Healthycreations.plCzas przygotowania 15 minut Czas gotowania 10 minut Czas oczekiwania 15- 20 minut Składniki 75 gram mąki kokosowej 1/4 szklanki erytrytolu lub ksylitolu 75 gram masła klarowanego lub oleju kokosowego białko z 1 jaja łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta drobnej soli himalajskiej lub morskiej 1 czubata łyżka kakao dobrej jakości (patrz adnotacje do przepisu) skórka pomarańczowa świeżo starta(...)łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka kawy instant 1/2 łyżeczki cynamonu kilka kostek czekolady gorzkiej na polewę (min. 85% kakao) Sposób przygotowania Ze wszystkich składników oprócz czekolady wyrobić gładkie ciasto. Można zrobić to w malakserze. Uformować podłużny wałek i schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Po schłodzeniu odcinać z wałka płaskie ciasteczka i układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia
Modern Cave Girlmoim małym dodatkiem w postaci kokosu). Składniki na 12 sztuk: 200 g mąki 180 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 30 g wiórków kokosowych 200 g śmietany 150 ml oleju 2 jajka 2 średnie jabłka orzechy włoskie do posypania z wierzchu Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do jednej miski wlewamy wbijamy(...)dodajemy śmietanę i wlewamy olej. Całość mieszamy. Do drugiej miski wsypujemy resztę sypkich składników. Mokre składniki łączymy z tymi sypkimi i za pomocą łyżki mieszamy całość dokładnie na gładkie ciasto. Na końcu dodajemy do ciasta obrane jabłka i wszystko ze sobą łączymy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i nakładamy do nich ciasto. Wierzch posypujemy orzechami włoskimi. Muffinki pieczemy w temperaturze
My simple kitchenprzepyszne ciasteczka. Weselne dlatego, ponieważ akurat przygotowywałam je na weselny stół😁, jednakże zawsze można ten prosty przepis wykorzystać na co dzień. Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki kokosowej - 5 żółtek - 1 całe jajo - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 2 kostki masła - 1/3 szklanki kefiru Sposób przygotowania: - mąkę wymieszaj z pozostałymi składnikami, krojąc(...)kostki masła (twarde od razu wyjęte z lodówki); - wszystko należy wymieszać, tak aby masło było pokrojone na drobne kawałki,; - całość wygniataj rękoma aż do uzyskania gładkiej masy; - włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny; - po tym czasie podziel ciasto na równe części, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o wybranym kształcie; - piec w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią czyli
MintTastePoprzednie zdarzały się również baaardzo smaczne, ale często za ciężkie. Były zakalce, "rozpadalce", itp. Po serii nieudanych biszkoptów zrezygnowałam z pieczenia tortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak(...)jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam ja, mąż, córka i zaproszeni goście. Osądźcie sami! Biszkopty przełożyłam pysznym kremem kokosowym, a wierzch polałam masą budyniową o smaku truskawkowym. Życzeniem córki był tort różowy, stąd ta masa. Ozdobę stanowią domowe żelki w kształcie serduszek (nieodzowny hit naszych domowych imprez). Polecam! ❤❤❤ Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiudługo podchodziłam do tego ciasta, jakoś nie byłam do niego przekonana, sama nie wiem dlaczego. W końcu nadszedł ten czas i jakoś poszło. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień (najlepiej po 24 h) Krakersy wtedy zdążą już popić budyń i będzie idealnie. Jeśli jednak ktoś nie przepada za kokosem niech omija je szerokim łukiem, bo jednak kokos jest wszędzie(...)Składniki: 2 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1/2 l mleka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200 g wiórek kokosowych + 200 g miękkiego masła 1 paczka herbatników Przygotowanie: tradycyjnie żółtka ucierać z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym dodać 1/2 szklanki mleka, mąki i połączyć na jednolitą masę pozostałe mleko zagotować
Gotowanie z pasjąAgnieszce wyrazy uznania...🙏 i przy okazji spalić trochę kalorii...😘 :-) A JEDNAK : "PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA💓!" - DZIAŁA Składniki: ok. 1,5kg dyni 3 ząbki czosnku 2-3 duże łyżki mąki kokosowej (może być inna) łyżka natki pietruszki bazylia oregano sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, mieszamy i zostawiamy(...)puściła sok. Następnie dobrze odciskamy (jak zostawimy zbyt dużo soku to podczas pieczenia placki będą się nam rozpadały), dodajemy przeciśnięty czosnek, mąkę, przyprawy i wszystko razem mieszamy. Tak przygotowane ciasto kładziemy porcjami na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy z dwóch stron na rumiany kolor. Takie placuszki wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego
Dieta Rozdzielna i ZdrowieMiałam do przeróbki trzy dynie hokkaido, wyprodukowałam z nich sporo puree, które teraz wykorzystuję w różnej postaci do dań słodkich i wytrawnych. Przypomniało mi się pewne ciasto z jego udziałem i tak wyczarowałam smakowity śniadaniowy chlebek, pachnący jesienią. Inspiracja: Naturalna kuchnia wegetariańska Składniki na keksówkę: 1 szklanka mąki owsianej (lub zmielone płatki owsiane) 1 szklanka mąki gryczanej (lub zmielona(...)mąkę kasza gryczana niepalona) ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 250g dyniowego puree* 1 dojrzały banan 3 spore łyżki (60g) oleju kokosowego lub masła 1/3 szklanki wody lub mleka (krowiego/roślinnego) 2 jajka 4 łyżki ksylitolu lub cukru lub innego słodzidła 1 szklanka dowolnych bakalii (u mnie ½ szklanki suszonej żurawiny i ½ szklanki posiekanej
Fabryka pomysłówPolecam! Składniki na 6 sztuk: 2 szklanki skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej, 1 szklanka mąki gryczanej (u mnie - ze skiełkowanej kaszy gryczanej niepalonej), 40 ml wody, 1, 5 łyżki oleju kokosowego + 1 łyżka do farszu, 1 łyżeczka soli 2 cebule, 2 łyżki maku. Wykonanie: Kaszę gryczaną niepaloną namaczamy w wodzie na całą noc. Rano odcedzamy i przepłukujemy wodą. Tę samą czynność(...)kasza powinna wydać kiełki (może to nastąpić wcześniej). Tak skiełkowaną kaszę blendujemy z 40 ml wody, dodajemy do powstałej masy mąkę i wyrabiamy ciasto. Formujemy okrągłe placki, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w pióra lub kostkę. Mieszamy z 1 łyżką oleju i makiem. Wykładamy na nasze placuszki. Odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce
Jeść, by żyć w zdrowiuszklanki mąki gryczanej 1 szklanka skrobi ziemniaczanej 8g drożdży instant ½ szklanki nasion słonecznika 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju kokosowego Do dużej miski przesiej mąkę oraz skrobię. Przygotuj zaczyn: do małej miseczki odsyp ze składników drobinę mąki, cukru oraz ciepłej wody, dodaj drożdże i zamieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce(...)minut. Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: słonecznik, sól, resztę cukru oraz wodę z rozpuszczonym w niej olejem, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzej do 190°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż
Roślinna - blog wegańskipokojową) sypkie 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru z wanilią płynne 100 g masła roztopionego lub oleju kokosowego (u mnie z olejem) 1 szklanka mleka 2 jajka + 1 białko masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru z wanilią dodatkowo(...)pomarańczy, cytryny lub z cytronu Przygotowanie: W oddzielnych miskach wymieszać sypkie i płynne składniki, następnie płynne wlać do sypkich i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników (w cieście mogą być grudki). Ser z cukrem i żółtkiem zmiksować (krótko). Do foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) wkładać na przemian łyżeczkę ciasta, łyżeczkę sera
Kuchcik gotujebył pewien że to pieczarki z mięchem, tak więc podstęp znowu się udał. Składniki na 6 osób: 400 g suchej kaszy gryczanej (ugotować) 100 g masła roślinnego (ja użyłam kokosowego) 300 g pełnoziarnistej mąki (użyłam pszennej, ale może być każda inna) około 400 g marchewki 500 g jarmużu pęczek pietruszki/lub czubata łyżka pesto pietruszkowego lub z natki marchewki przyprawy(...)sól, czosnek suszony, ocet balsamiczny z czerwonego wina Przygotowanie: ugotowaną kaszę zblendować na gładką masę z masłem i przyprawami. Dodać mąkę, posiekaną pietruszkę (pesto) i wyrobić rękoma na plastyczne ciasto. Uformować na małe kotleciki i usmażyć na złoto. Marchew w zależności jaką macie przekroić na pół w przypadku mini marchewek lub na pół i w ukośne 2 cm kawałki
greenscarfwrzucam do garnuszka i zagotowuję, aż powstanie czekolada. Też schładzam, najlepiej odstawić rondelek na cała noc. Z biszkoptu odkrawam górę i wydrążam środek pozostawiając ok 1/2 cm ciasta na spodzie i ściankach. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń, a na końcu dodaję rozkruszony środek i wierzch biszkoptu, i delikatnie mieszam całość(...)biszkopt, wyrównuję i schładzam. Gotowy torcik polewam płynną czekoladą i jeszcze raz odstawiam w chłodne miejsce. Potem już tylko pozostaje udekorować torcik z wierzchu. Ja użyłam do tego wiórek kokosowych. A tak wygląda po ukrojeniu
Ciasteczkowy PotwórCiasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.Składniki:Masa Białaszklanka mleka w proszku1/2 szklanki wiórek(...)kokosowych3 łyżki cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaMasa kakaowa:1 i 1/2 szklanki mlekaczubata łyżka kakao4 łyżki cukru100 g masła1/2 szklanki mlekaDodatkowo:wiórki kokosowe do posypania Wykonanie:Masa białaMleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.Mleko dać do garnka, dodać masło i cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę z mleka i mieszać. Uważać
Moje pyszne gotowanieWczoraj były walentynkowe magdalenki, a dzisiaj kolejny walentynkowy przepis z rodzaju last minute ! Szybkie muffiny bez komplikacji czy zbędnych procedur kuchennych: wszystkie składniki mieszamy, przekładamy
Kulinarne przygody GatityKocham serniki pod każdą postacią, ale o tym już pisałam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie, idealne na podwieczorek z rodziną, na święta czy dla gości, i dodam, że zawsze się udaje. U mnie dziś pyszny z malinami z własnego ogródka, co prawda moje maliny są kwaśne, ale w wypiekach się super sprawdzają. Sernik powstał tak spontanicznie z tego(...)wiadereczka ) 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 3 małe jajka pół szklanki cukru 165 ml śmietanki kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: około 2 szklanki świeżych malin Wykonanie pysznego sernika z malinami i wiórkami kokosowymi: 1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy
IzabelawkuchniDomowe lody bananowe to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnych lodów, które możemy przygotować w zaciszu własnej kuchni. To doskonały sposób na schłodzenie się w gorące
Ania i Marcin gotująProponuję dziś niezwykle prostą i smaczną zupę , takie minimum z minimum i maximum smaku . Ta zupa nadaje się zarówno na obiad jak i na kolację , i
Kawa z mlekiemJakiś czas temu recenzowałyśmy Wam nowości na wegańskm rynku, czyli batoniki z tofu. Postanowiłyśmy pokazać Wam najnowsze dwa smaki tych batoników i dużo osób je zachwalało
Candy PandasBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchniRozgrzewająca zupa z dyni z korzennymi przyprawami i chili Kremowa zupa z dyni, doprawiona rozgrzewającymi przyprawami korzennymi, to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy marzną zimą. Korzenne
KorniszonkiCiasto o ciekawej nazwie chyba ze względu na sposób jego wykonania taki misz- masz na blasze. Ale zapewniam bardzo smaczny mix smaków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style(...)szklanki cukru 100ml oleju 1 łyżeczk a octu 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 3/4 szklanki suchego maku 3/4 szklanki wiórków kokosowych Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mały cukier waniliowy 3 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo: Dżem
W garach u GosiSzybkie, mocno czekoladowe ciasto z borówkami. Mięsiste i wilgotne, a równocześnie puszyste. Niezbyt słodkie. Coś pomiędzy klasycznym murzynkiem i brownie. Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników, które, dla ułatwie nia, odmierzamy w równych proporcjach - po 100 g każdy (z wyjątkiem jajek). Dzięki temu przepis nie tylko łatwo zapamiętać, ale i odtworzyć, np. na działce lub gdy odpoczywamy na wczasach(...)mąki pszennej (2/3 szklanki) 100 g borówek (1 szklanka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia POLEWA CZEKOLADOWA 100 g śmietany 30% 100 g czekolady 1 łyżka masła lub oleju, np. kokosowego WYKONANIE Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia (np. w misce z ciepłą wodą). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C , bez termoobiegu. Spód formy o średnicy
cool and mintyczekolady połamać i roztopić w mikrofalówce lub na parze. Odstawić na około 10 minut do przestygnięcia. Czekolada ma być troszkę ciepła. 4. Do miski przełożyć ser, dodać śmietanę, cukier kokosowy, czarne oraz ciemne kakao i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać roztopioną czekoladę i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać krótko mikserem(...)upieczeniu wyłączyć piekarnik i sernik pozostawić w piekarniku przez około godzinę. Następnie wyjąć sernik i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa: 6. Ostygnięty sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i sernik położyć na paterze. Do rondelka wlać śmietankę i zagotować. Do miski przełożyć połamane obie czekolady i zalać je gorącą śmietanką. Mieszać, aż czekolada się roztopi
Mała CukierenkaIndyk w sosie curry Prosty przepis na indyjskie curry z indykiem. Indyk w sosie curry to przepis, który ma dla mnie dwie kluczowe zalety. Jest szybki
Cztery Fajeryadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Amerykańskie, puszyste pancakes to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Różnica polega na tym, że pancakes przygotowywane są z dużo gęstszego ciasta z dodatkiem substancji spulchniających. Klasyczne pancakes w pewnym stopniu przypominają nasze polskie racuchy. Domowe pancakes to idealny pomysł na śniadanie, które możemy zjeść w domu, lub zabrać ze sobą do pracy. Są one bardzo proste(...)szybkie w przygotowaniu, a dodatek ulubionych owoców sprawia, że smakują niczym ulubiony deser! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Macie ochotę na domowe pancakes ? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie tego przepisu! Składniki na ciasto: 4 jajka łyżek cukru miarka odżywki białkowej (smak waniliowy), 50 g mąki, Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ponownie ubijamy. Żółtka, odżywka białkową, mąkę łączymy z ubitymi białkami, delikatnie
Przepiski.pldelikatne babeczki, które oczarują Twoje kubki smakowe 💗 Ostrzegam, że na jednej ciężko skończyć 😁 Składniki (10 muffinek): 250 g bananów, bardzo mocno dojrzałych 100 g mąki gryczanej 15 g wiórków kokosowych 10 g Złota Kurkuma Latte (Vivo Life - Siła Roślin) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła migdałowego 50 g gorzkiej czekolady 125 g napoju roślinnego(...)musi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg). Wartości odżywcze dla 1 muffinki: energia: 134 kcal białko: 3 g tłuszcze
Zdrowie na języku :Pmoim stole. Spróbujcie Składniki: (około 11 dużych placków) – 4 jajka – 50g masła – 250g ricotty – 160ml mleka – 140g mąki (u mnie ryżowa) – 30g wiórków kokosowych – ekstrakt z wanilii wg smaku – 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Jajka delikatnie ubić ze szczyptą soli, dodać ricottę, mleko, roztopione masło i wszystko dokładnie(...)ekstrakt wanilii i proszek do pieczenia, wymieszać dokładnie na gładką masę. Smażyć z obu stron na rumiano, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Wykładać niewielkie porcje ciasta za pomocą łyżki ( po 3 łyżki stołowe na duże placki, na małe placuszki po 1 łyżce stołowej). Podawać z ulubionymi syropami, owocami lub miodem. Smacznego Placki kokosowo- waniliowe na ricotcie
Smaki Arminepodany na drewnianej ozdobnej desce pod szklanym kloszem. Uwielbiam tatara, ten był rewelacyjny. Zdecydowanie ten dym mu służy. Potem dostałyśmy gęstą i aromatyczną zupę krem z buraka z mleczkiem kokosowym z dodatkiem chrupiących chrustów z tortilli (18 zł). Zupa nie dość, że była pyszna, to została podana w przepięknej misce. Po przystawce i zupie przyszedł czas na drugie dania. Nasz(...)kaczką, żurawiną i orzechami laskowymi, podane na powidłach z cebuli (33 zł). Jakie to było pyszne! Musze przyznać, że dawno nie jadłam w restauracji tak pysznych pierogów. Ciasto cienkie, miękkie i elastyczne z bardzo duża ilością mięsnego farszu. Sam farsz bardzo smaczny, delikatny i nieprzesuszony. Idealny! Drugim daniem były policzki wołowe podane z puree z pieczonego czosnku i ziemniaka
Kulinarne przygody GatityPierogi i uszka w pojemnikach, bigos zawekowany, inne produkty zapakowane, stos prezentów piętrzy się tuż przy drzwiach. Za chwilę zacznę je pakować do samochodu i ruszam
W mojej kuchniilość zależy od wielości placków) 1 szklanka kaszy manny (najlepiej błyskawicznej) 4 łyżki płatków owsianych Sonko 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki cukru odrobina oleju do smażenia np. kokosowego dowolne dodatki: trzcinowy cukier puder, świeże owoce, konfitura Przygotowanie: Do miski wsypujemy kasze i płatki owsiane. Dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na bok. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy(...)następnie dodajemy do składników w misce. Mieszamy składniki (krótko). Białka ubijamy z łyżką cukru. Pianę z białek delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników. Małą chochelką nakładamy (nalewamy) porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placki smażymy z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami, choć i bez placuszki są pyszne. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków
Słodkie okruszkiKłania się Wam kultowe ciasto zwiastujące lato w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Mowa o serniku na zimno z truskawkami. Bezsernik równie pyszny, słodki, orzeźwiający jak jego tradycyjny kolega. Deser, który się zawsze udaje i szybko powstaje. Szkoda czasu na zachwyty i przydługi wstęp. Po prostu, łapcie przepis i twórzcie! Składniki na tortownicę średniej wielkości: 1/4 szklanki płatków jaglanych, 1 szklanka(...)kaszy jaglanej, 2 szklanki płatków lub wiórków kokosowych, 150 ml syropu z agawy lub z tapioki lub innego jasnego słodu, 1 1/2 szklanki mleka kokosowego lub wody, 2 szklanki truskawek, 2 łyżki startej skórki pomarańczy, do dekoracji: 1 łyżka karobu lub kakao, garść płatków kokosowych. Wykonanie: Na spód tortownicy wysypujemy równomiernie płatki jaglane. Kaszę jaglaną moczymy przez minimum
Jeść, by żyć w zdrowiuBardzo zdrowa przekąska dla miłośników masła orzechowego i czekolady. Bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po jeden lub nawet dwa kawałki tego smakołyku. Doskonale nadaje się na
Smakołyki AsiJak dotąd najprostsze, najszybsze i najbardziej trafione słodycze. Bardzo lubię masło orzechowe, które jest jednym z 3 składników. Zrobienie cukierków zajmie ci naprawdę niewiele czasu, polecam
Życie zaczyna się w kuchnipierwsze kroki, polecam Wam to ciasto bez pieczenia. Myślę, że w kategorii tych szybkich i prostych nie ma sobie równych:) Poważnie! Od dłuższej chwili zastanawiam się czy kiedykolwiek zrobiłam ciasto prostsze i odpowiedź jest przecząca:) Do tego całkiem nieźle smakuje. I choć nazwanie tego deseru szarlotką jest nieco na wyrost, to jednak zdecydowanie warto go sobie przygotować:) 5 dużych, twardych(...)grójeckie) 500 g serka mascarpone około 1 łyżka cukru pudru do smaku – opcjonalnie sok z połowy małej cytryny ok 500 g herbatników 150g mlecznej czekolady 1 łyżeczka oleju kokosowego 1/4 szkl. mleka Obrane jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach. Od razu skrapiamy je sokiem z cytryny i miksujemy z mascarpone. Możemy dodać cukier puder do smaku. Na dnie
Smaki Na Talerzuserniczek stanowi wspaniałą odmianę do ciasta pieczonego, jest znakomity w swej prostocie, ma wspaniały kwaskowy smak, pięknie wygląda, wybornie smakuje, lekkiej konsystencji, doskonała alternatywa do pieczonego sernika, uwierzcie!, polecamy! Składniki: 1 kg mielonego twarogu śmietankowego 3/4 szklanki cukru pudru 600 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe 1 cukier wanilinowy 2 łyżki soku z cytryny 1 mały słoiczek dżemu(...)brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów lub wiórki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym wyłożyć
kgwjanczewodniowe. Wilgotne, proste, szybkie do wykonania czyli takie jakie lubię najbardziej :) Lżejsza wersja typowego pumpkin pie z bita śmietaną, ale jak dla mnie zdecydowanie ciekawsza. Posmak dyni jest delikatny, ciasto jest zwarte, wilgotnawe, z lekką słodyczą żurawiny. Ma jeden, jedyny minus.. znika w oka mgnieniu. Składniki: 200g pureé z dyni 1 i 1/2 szkl. mąki owsianej 100g(...)pieczenia 2 łyżki cukru brązowego 2 łyżki stewii w proszku 2 łyżki suszonej żurawiny 3 jajka Cynamon Kardamon Goździki Opcjonalnie: przyprawa do piernika/grzańca Dodatkowo: 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżka stewii w proszku lub cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka na sztywno. Masło roztapiamy w rondelku razem z cukrem
CzarnawisienkaBabeczki powstały na prośbę jednej z Czytelniczek. Nie zawierają mąki pszennej. Zamiast tego wykorzystujemy ugotowaną ciecierzycę i mąkę gryczaną - wykluczamy w ten sposób obecność glutenu. Nie
Chocolate Muffin Blogtruskawek 150 ml mleka kokosowego pół łyżeczki zmielonego kardamonu Wykonanie: Truskawki myjemy obieramy z szypułek i blendujemy z dodatkiem kardamonu i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Mleko kokosowe można dodać od razu (podczas blendowania), lub dolać i wymieszać przed podaniem, albo już na talerzu. Wszystkie składniki na krakersy mieszamy w misce, aż powstanie jednolita, dość gęsta masa(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor
Quinoa Raz!którzy śledzą mnie od dłuższego czasu doskonale wiedzą, że mam słabość do ciasta marchewkowego, a w zasadzie omleta marchewkowego KLIK Dzisiaj zaproponuję zupełnie inne rozwiązanie. Ciasto jest ciężkie i bardzo sycące! Nie wiem czy to tak powinny być, czy wyszedł mi zwyczajnie zakalec...w każdym razie zakalce kocham, wiec moja dobra recenzja może być troszeczkę zakłamana(...)serdecznie do wypróbowania przepisu! PS Osoby, które miały okazję spróbować wypieku były zadowolone! SKŁADNIKI - 3 starte na średnich oczkach marchewki (220g) - 2 jajka - 25g rozpuszczonego masła (można użyć oleju kokosowego) - 150g płatków owsianych zmielonych na mąkę (albo mąka jakakolwiek) - 100g namoczonych we wrzątku daktyli - 5g kakao (opcjonalnie) + cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona (szczypta) + 80ml wody WYKONANIE: 1. Zetrzyj marchewki
fitolarun.blogspot.comJak sama nazwa wskazuje jest to sernik przygotowany na podstawie przepisu mojej prababci. Składniki: 1 kg tłustego sera 20 dag ugotowanych ziemniaków 15 dag masła 7
Tradycyjna Kuchniazjadły wszystkich ciastek, więc zrobiłam z nich użytek, a poza tym to nudne jeść te same ciacha przez tydzień. To jest chyba moje pierwsze „niepieczone” ciasto na blogu, fakt bardzo rzadko takie robię, jakoś mi z nimi nie po drodze, ale Miśka bardzo lubi kaszkę manną więc to deser dla niej Składniki (użyłam tortownicy o średnicy(...)kruchych ciastek ( użyłam tych )- tak, aby wystarczyło ich na 3 warstwy 200 g kaszy manny około 1 l mleka roślinnego 50 g cukru łyżka karobu/kakao 100 g masła kokosowego 50-100 g gorzkiej czekolady 100-200 g dowolnego dżemu (użyłam własnej roboty z aronii) w tym przepisie podaję zakres, bo to kwestia gustu i Waszego wyboru, czy będzie mniej
greenscarfBardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko pokrojonych(...)garście wiórków kokosowych. Przygotowanie : Na biszkopt wyłożyć krem oraz gęsto poukładać wiśnie. Gdy biszkopt jest gruby, można go nasączyć sokiem z wiśni lub wodą z cytryną i cukrem. Poukładać rodzynki. Obsypać orzechami. Po wierzchu posypać wiórkami kokosowymi. Przepis oraz przygotowanie jest mamy mojego męża :) Smacznego
W kuchni u MonikiChatkę Baby Jagi - prosty deser, który po wielu, wielu latach powrócił do moich łask i sprawia radość mi oraz moim najbliższym. Pewnie ile domów tyle nazw dla tego ciasta bez pieczenia. Na przykład w rodzinnym domu mojego Męża był to "Domek". Jak zwał, tak zwał - w każdym razie pracy niewiele, a wrażenie smakowe wspaniałe. No i ten sentyment do dawnych(...)tłustego twarogu małe Masło Roślinne w kubku herbatniki Petit Beurre - największe opakowanie (ok 36 szt.) cukier puder do smaku 3 - 4 łyżki kakao 1 jajko wiórki kokosowe i banan (opcjonalnie) cukier Przygotowanie: Twaróg ucieramy z połową kubeczka masła roślinnego i cukrem pudrem. Dodajemy go tyle ile chcemy - w zależności jak słodki krem lubimy. Miksujemy na jednolitą masę
Kuchnia po mojemukeksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Płatki, migdały, cynamon i wiórki kokosowe, jeśli ich używasz, wrzuć do blendera i zmiksuj na drobny proszek. Przesyp mieszankę do dużej miski. Dodaj mąkę kokosową, sodę i proszek. Przygotuj zastępnik jajka: nasiona chia lub zmielone siemię zalej odpowiednią ilością wody i odczekaj chwilę. Powstanie galaretowata substancja, która zwiąże wszystkie składniki. W międzyczasie obierz banany(...)papkę. Dodaj bananową miazgę oraz roślinne jajo, syrop klonowy lub pastę daktylową oraz mleko do suchych składników i dokładnie zamieszaj. Czekoladę posiekaj i dodaj wraz rodzynkami do ciasta. Ponownie zamieszaj. Masę wyłóż do przygotowanej wcześniej formy i zapiekaj przez ok. 1 godzinę. Odczekaj chwilę, wyjmij z formy i przestudź
Roślinna - blog wegańskiznów naszła mnie ochota na muffinki!Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również …Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami!Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym!Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie(...)SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 150 g- mąka ziemniaczana – 100 g- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- sól – 1 szczypta- cukier – 100 g- olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka- olej rzepakowy – 80 ml- jajko – 1 szt- jogurt naturalny – 250 g- daktyle – 100 g- kandyzowany cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obie mąki , proszek
Ostra na SłodkoTym razem zrobiłyśmy kokosanki w wersji ucieranej - wyjątkowo lekkie, puszyste i delikatne. Składniki: margaryna bezmleczna 100 g cukier puder 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki mąka
głodny alergik