ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:696/932)

RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 133

tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki): 15 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą(...)lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki mają inne makro a tym samym inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną

Ola la LCHF
RAZOWY CHLEB BEZ PIECZENIA (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 200

tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach bez glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki): 15 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą(...)lejąca. Trzeba kombinować z ilością mąki bo różne mąki mają inne makro a tym samym inaczej chłoną płyny. Jeśli dacie jej zbyt dużo i będzie zbyt gęste ciasto to chlebki wyjdą zbite, ciężkie i suche. Ciasto podzielić na 2 części i na papierze do pieczenia uformować z nich 2 płaskie kromki. U mnie takie prostokątne. Następnie przełożyć chlebki na rozgrzaną

Ola la LCHF
Łatwe batony owsiane 109

Łatwe do przygotowania batony owsiane – idealne na śniadanie, albo do śniadaniówki na wynos, świetnie sprawdzą się też na pikniki i wycieczki jako przekąska dodająca energii. PRZEPIS

Dorota Smakuje
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 143

szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego) 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) nie mylić z aromatem ! * Mieszanka mąk bezglutenowych : 150 g mąki ryżowej(...)proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet - odstawiamy na chwilę. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 30 - 35 minut (należy

Marcepanowa kuchnia
Czekoladowe muffiny z masłem orzechowym 122

masłem orzechowym na "mleku" z czarnego pełnoziarnistego ryżu w fioletowych papilotach. Użyłam mąki orkiszowej jasnej, która jest lekkostrawna niż zwykła mąka orkiszowa jasna 2- 2,5 szklanki cukier kokosowy 1/2 szklanki ( możesz dodać więcej, moje muffiny nie były zbyt słodkie) kakao 2 łyżki wanilia mielona  1/2 łyżeczki soda  1/2 łyżeczki proszek do pieczenia 1 łyżeczka masło orzechowe(...)olej i mieszamy trzepaczką jednolitą masę. Do papilotów na muffiny wlewamy po łyżce masy,  następnie na masę kładziemy po łyżeczce masła orzechowego, a na wierzch kolejną pełną łyżkę ciasta i jeszcze trochę. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut ( w zależności od piekarnika) i wysokości papilotek. U mnie są one wysokie i piekły się 30 minut

AZgotuj!
makowiec na kruszonce ( z morelami i kokosem) 110

ciasto ma w zwyczaju), nie zbyt słodki a morele nadały nutę świeżości. Najlepiej smakował jeszcze ciepły. Po więcej moich przepisów na makowce zapraszam TUTAJ - 18 przepisów na ciasta z makiem *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 350 g mąki 200 g masła 100 g cukru 3 żółtka na bezę: 4 białka szklanka cukru 100 g kokosu 2 łyżki mąki(...)misce (nie zagniatać). Blaszkę do pieczenia wyłożyć wysoko papierem. Na dnie rozłożyć 2/3 kruszonki. Wstawić do piekarnika i podpiec na złoto (ok. 10 minut). W tym czasie przygotować bezę kokosową: białka ubić ze szczyptą soli, następnie powoli dodawać cukier. Na końcu wmieszać kokos i skrobię.  Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Na niej rozłożyć piane kokosową i pokrojone morele

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka - batoniki owsiane... 🍪 101

zapraszam do wypróbowania przepisu Agnieszki na Batoniki Light... 😁 Składniki: 1 szkl. płatków owsianych garść rodzynek garść żurawiny czubata łyżka siemienia lnianego 1-2 łyżki oliwy (może być też olej kokosowy) woda Przygotowanie: Płatki wsypujemy do miseczki, dodajemy rodzynki i żurawine (możemy dodać więcej jeśli chcemy bardziej słodki smak ciasteczek), siemię lniane i zalewamy ciepłą wodą (wody tyle aby całość była(...)dokładnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub jeśli nie mamy to trzeba blaszkę delikatnie natłuścić, w zależności jaki chcemy kształt ciasteczek  - jeśli okrągłe to nabieramy porcję ciasta łyżką, formujemy kulkę, spłaszczamy i kładziemy na blaszkę, lub prostokąty to wykładamy całość ciasta na blaszkę, równo rozprowadzamy, a po upieczeniu kroimy na prostokąty. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika nagrzanego

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sernik chałwowo – bezowy 121

pudru 100 g bezików wierzch suszona żurawina kilka pokruszonych bez kilka łyżeczek syropu karmelowego Wykonanie Spód: herbatniki z chałwą umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy. Łączymy z kakao i olejem kokosowym. Masą herbatnikową wylepiamy dno tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Tortownicę ze spodem umieszczamy w lodówce do schłodzenia. Twaróg mielimy, przekładamy do misy miksera, wsypujemy cukier i miksujemy. Wbijamy(...)spód chałwowy. Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy go tak przez 15 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 150-160C i pieczemy przez 50 -60 min. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Przestudzony sernik dekorujemy i wkładamy do lodówki do całkowitego schłodzenia. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo – bezowy pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Ule kakaowe 250

kakaowe Rok temu pojawiły się na blogu  Ule orzechowe i kokosowe ,  dziś postanowiłam dodać do kompletu ule kakaowe. Wykonuje się je na bazie herbatników, są nieco czasochłonne ze względu na to, że każdy jeden  ul trzeba wylepiać osobno, ale warto poświęcić trochę czasu. Składniki: Na około 12 dużych uli Na masę zewnętrzną: 100 g herbatników(...)kajmakowej 2 łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki.  Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka.  Złożenie: Odrywać

My sweet a life
ŁACIATY SERNIK 175

 Sernik to chyba jeden z najłatwiejszych i najszybszych deserów jaki jest do zrobienia :) Każdemu smakuje, pasuję do każdej okazji i nie da się go nie

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik na zimno z mlekiem Kokosowym 160

Przygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25

Pasje Jolki
Tarta truskawkowo-migdałowa (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańska) 104

Pomału zbliżają się walentynki! Dla nas jest to po prostu okazja żeby zrobić tematyczne ciacha, którymi Wy możecie się zainspirować aby takim prezentem zaimponować drugiej połówce

Candy Pandas
LECZO Z CUKINIĄ 109

Chyba każdy zna leczo (lesco), czyli węgierska potrawę z papryki, coś na kształt gulaszu. Oryginalny przepis to zaledwie kilka składników - słonina, boczek, kiełbasa, żółta i czerwona

W kuchni Karmel-itki
Proteinella, krem orzechowy z kakao i białkiem serwatkowym – Lidl 139

Zapytałyśmy ostatnio na naszym Instagramie co byście chcieli abyśmy zrecenzowały na blogu. Jedną z odpowiedzi była Proteinella dostępna jakiś czas temu w Lidlu. Dobrze się składa

Candy Pandas
Batoniki owsiane 156

Pożywne, pełne energii i.... tanie w porównaniu z tym co widzimy na sklepowych półkach. Energetyczne batoniki możemy też modyfikować, jeśli chodzi o dobór składników, ważne jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kanelbullar – szwedzkie bułeczki z cynamonem 58

miksować przy pomocy nasadki z hakiem do zagniatania ciasta. Następnie zacznij dolewać cienkim strumieniem mleko z rozpuszczonym masłem. Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Ciasto powinno być delikatne, miękkie i nieklejące. Powinno też łatwo odchodzić do miski. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj 2-3 łyżki mąki. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szmatką i odstaw na minimum godzinę w ciepłe(...)cieście rozsmaruj przygotowane wcześniej nadzienie – powinno tworzyć cienką, równą warstwę na całym cieście. Następnie złóż ciasto na pół, łącząc ze sobą dłuższe boki. Przejedź po cieście kilka razy wałkiem, tak aby lepiej się połączyło, ale postaraj się nie spłaszczać go za bardzo. Ciasto podziel na cienkie paski o szerokości około 1,5 cm. Następnie zacznij formować kanelbullar. Pasek ciasta owiń

okolicepalnika.pl
Amarantuski kakaowe 57

jajko. Sposób przygotowania Najpierw banana blenduję na gładką masę blenderem ręcznym. Następnie dodaję jajko oraz kakao. Wszystko mieszam łyżką. Na koniec dosypuję amarantus i ponownie wszystko mieszam. Konsystencja ciasta ma być taka, aby łatwo było lepić z niej kulki. Można dosypać więcej lub mniej amarantusa. Wszystko zależy od wielkości użytego banana i jajka. Z powstałej masy lepię rękoma kulki wielkości(...)minut. Smacznego! Amarantuski to jedne z naszych ulubionych ciasteczek. Są błyskawiczne w przygotowaniu i przepyszne. Możemy zrobić je na wiele różnych sposobów w zależności od dodatków. Spróbuj także: amarantuski kokosowe, amarantuski sezamowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Amarantuski kakaowe pochodzi z serwisu

Natka Pietruszki
Donaty z czekoladą 122

zagniatamy, stolnicę oprószamy mąką,przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Miskę oprószamy mąką, przekładamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na 1 cm, następnie wycinamy szklanką koła a tylką do dekoracji dziurkę w środku. Wycięte krążki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką(...)wykładamy na papierowy ręczniczek i pozostawiamy do przestygnięcia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i zanurzamy w niej do połowy każdego donata. Wierzch można posypać kolorową posypką, migdałami lub wiórkami kokosowymi. Życzę udanych wypieków :)    Przepis podpatrzyłam u Benedetty z Włoskiego kanału youtube

Sama słodycz i szczypta chili
CHRUPIĄCE CIASTECZKA OWSIANE, BEZGLUTENOWE 159

bardzo cienkie. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych bezglutenowych (u mnie 320g) - 200g miękkiego masła - 1 szklanka* mąk bezglutenowych (u mnie po 1/4 szklanki: mąki teff, owsianej, kukurydzianej i kokosowej) - 3/4 szklanki* ksylitolu (lub cukru) - 1 większe jajko - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią lub cukier waniliowy - 1/2 płaskiej łyżeczki soli - 1/2 szklanka* bakalii (u mnie słupki migdałów) - 100g(...)Partiami dosypuję płatki, oraz mąki wymieszane z sodą i solą. Mieszam do połączenia składników. Na końcu dodaję słupki migdałów i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę (gdy dodaję). Z gotowego ciasta odrywam kawałki, formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kulki rozpłaszczam dłońmi na płaskie placki, u mnie dość cieniutkie. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Przepyszny tort malinowy. 165

tortów i wykładamy około 2 cm masy z musem malinowym. 2. Na środku układamy obręcz z wycięciem , cały środek zalewamy musem malinowymi nakładamy na niego małe kółeczko z ciasta. Boki poza obręczą z biszkoptu i cały wierzch wypełniamy masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz. 3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy(...)błąd że do dekoracji użyłam mrożonych malin i puściły mi sok , Wam proponuję użycie świeżych malin. 6. Boki obsypujemy posypką waflową, jeśli takiej nie macie mogą być wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Tort odstawiamy do lodówki na kila godzin. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sero - makowiec . 162

dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz wymieszać. Do sera dodawać partiami ubitą pianę i delikatnie mieszać. Blaszkę o wymiarach 24 /36 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ser. Wykonanie ciasta makowego: Suchy mak zmielić . Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym . Dodać mak wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia , wymieszać . Następnie dodać ubitą pianę(...)znaczy że jest upieczone . Po przestygnięciu polać dowolną polewą. Ja zawsze robię polewę z 2 tabliczek czekolady Milka i 1,2 łyżek śmietanki. Wierzch posypać migdałami lub wiórkami  kokosowymi.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Bułeczki drożdżowe 197

bułka drożdżowa nie jest okrągła, a ludzie mają krzywe nosy. Składniki: 1/2 szklanki mleka sojowego (użyłam alpro dla dzieci) 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego) 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody mineralnej 7 g suchych drożdży szczypta soli Przygotowanie:      Mieszamy ze sobą 3/4 szklanki mąki, drożdże, cukier i sól(...)suchych i mieszamy. Następnie dodajemy 1/4 szklanki mąki i dalej mieszamy. Ponownie wsypujemy 1 szklankę mąki i wciąż mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i w razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera, pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki

Weganizm infantylny