nadmiar ziemniaków, bo kupuję je specjalnie po to żeby przygotować właśnie kopytka. Polskie kopytka bardzo przypominają włoskie gnocchi. Przygotowuje się je ugotowanych ziemniaków i mąki. Można również do ciasta dodać jajko lub olej. Kopytka powinny być delikatne, miękkie i lekkie, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy(...)Mąka pszenna (tortowa lub młyńska) 170 g Olej roślinny 30 g Sól 1/2 łyżeczki Ugotowane ziemniaki ubijamy dobrze tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę, sól i olej. Zagniatamy ciasto dosyć sprawnie i nie odstawiamy tylko o razu dzielimy na 4 części. Każdą rolujemy, a następnie kroimy kopytka (oprószając je mąką). W tym momencie możemy kopytka rozłożyć na deseczkę
rabarbarowospokojnie można rozdzielić na 2 keksówki = 2 mniejsze bochenki) 3 duże banany, bardzo dojrzałe 2 jajka 100g daktyli, wypestkowanych i posiekanych 3 czubate łyżki dobrego greckiego jogurtu 50g wiórków kokosowych 2 łyżki chia 300g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka mixed spice 2-3 łyżki mleka Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj wybrane foremki - wyłóż(...)jednym jajku, ubijajac masę dokładnie widelcem po każdym dodatku. Wmieszaj daktyle, kokos, jogurt i nasionka chia. Wsyp makę, sodę i mixed spice i szybko wymieszaj na gładkie ciasto. Dolej 2 łyżki mleka, jeśli masa wydaje się za gęsta i ewentualnie jeszcze jedna łyżkę, jeśli to nie pomoże. Przelej ciasto do przygotowanej foremki/foremek i piecz około 50-60 minut
Lejdi of the houseSzybkie i zdrowe ciasteczka? Proszę bardzo! Moc dodatków sprawia, że są przyjemnie kruche, lekko słodkie i pyszne! Co nam trzeba? 100g ziaren słonecznika 100g pestek dyni
Latosiowydomjeść, ale nie będę Was oszukiwać, klasyczny sernik świąteczny w wykonaniu mamy czy babci nigdy nie dorówna wersji fit super light bez cukru i wszystkiego. Przepisów na to ciasto znajdziemy mnóstwo – tych tradycyjnych, czy też tych bardziej nowoczesnych, w których miejsce twarogu zastępują rozmoknięte orzechy nerkowca, czy w innej wersji tofu lub kasza jaglana. Dziś z okazji Święta Sernika(...)moja subiektywna ocena, ale mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu 5 najlepszych przepisów na sernik Sernik z brzoskwiniami Sernik wiedeński Sernik królewski Sernik orzechowy Dietetyczny sernik kokosowy na bezglutenowym spodzie Artykuł 5 najlepszych przepisów na sernik pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniudowodnić, że coś równie pysznego można zrobić samemu w domu w 5 minut (nie licząc pieczenia). Czekoladowe Brownie z orzechami powstało dość spontanicznie (jak większość moich przepisów:)). Ciasto jest wegańskie i nie zawiera mąki, jajek oraz mleka a także dodatku białego cukru. To Brownie to szybki i prosty deser - lubicie takie? Wartości odżywcze (całość): 800 kcal(...)Składniki - 4 banany - 30 g kakao - szczypta proszku do pieczenia - 50 g masła orzechowego - 15 g odżywki białkowej (zamiast odżywki można dodać tyle samo na przykład mąki kokosowej) Wykonanie Banany obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki a następnie blendujemy. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia oraz odżywkę białkową. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy masło orzechowe i ponownie mieszamy. T ak przygotowaną
Health-Fit-LifeBukiety z kwiatów lilaka zdobią teraz wiele mieszkań. Ja nigdy nie lubiłam ciętych kwiatów w wazonie, ale lilaka również zrywam, aby wykorzystać go w kuchni. W
Kasia Sarnaburakiem i serem pleśniowym 200 g mąki z soczewicy 100 g mąki z ciecierzycy 2 łyżki suszonego rozmarynu 100 ml zimnej wody 100 g masła (można zastąpić olejem kokosowym) 200 g ugotowanego buraka 100 g sera pleśniowego garść pomidorków koktajlowych suszony tymianek W misce wymieszaj mąkę z soczewicy z mąką z ciecierzycy, dodaj masło pokrojone na małe kawałki, rozmaryn oraz(...)lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie buraczki pokrój w kostkę, pomidorki koktajlowe przetnij na połówki, a ser pleśniowy także pokrój w kostkę lub w paski. Schłodzone ciasto rozwałkuj na ok. 0,5 cm i przełóż go na blachę do pieczenia. Na jego środku wyłóż buraki, ser pleśniowy i pomidorki. Brzegi ciasta zagnieć tak, aby nachodziły delikatnie na farsz
365 dni dookoła kuchniCzy można zrobić szarlotkę bez jabłek? :) Ja spróbowałam i wyszła wyśmienicie ! Połączenie soku jabłkowego i kremu karpatkowego dało zadziwiający efekt. Składniki na biszkopt: 8 jajek ¾ szklanki
Tradycyjna KuchniaMarzyło mi się ciasto, które wygląda jak z cukiernianej witryny. Idealnie równe, starannie wykonane i w niczym nie przypominające zdrowego wypieku. Takie małe oszustwo, wygląda jak bardzo kaloryczne, a nie zawiera cukru, masła i mąki pszennej! Mam nadzieję, że ten deser posmakuje Wam tak bardzo jak mi. Spód to zmodyfikowane brownie bananowe z dodatkiem kakao, masa to pyszny(...)smaku białej czekolady. Jeśli nie posiadacie odżywki białkowej, można dodać olejek waniliowy, kokosowy lub inny ulubiony. Sok malinowy również dobrze się spisze :) Spód: 2 banany 2 łyżki mąki kokosowej (lub dowolnej razowej) 2 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzidła) 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę
Chocolate Muffin Blogdomu duży wybór,bo każdy lubi co innego-różne różniste a wszystkie pyszne-polecam -dzieci i dorośli będą mieli frajdę.... KOKOSANKI Składniki: 7 białek 1 szkl.cukru 40 dag wiórek kokosowych Przygotowanie: białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i jeszcze dalej ubijać aż stanie się szkliste i cukier się trochę rozpuści,dodać wiórki i wymieszać,łyżeczką wykładać na papier piec(...)mąki pszennej 25 dag masła 20 dag cukru pudru 6 ugotowanych żółtek skórka z jednej cytryny marmolada czekolada do roztopienia Przygotowanie: Ze wszystkich składników oprócz marmolady zagnieść ciasto i odstawić do lodówki na ok1 godz, następnie rozwałkować i wykrajać półksiężyce.Upiec na złoty kolor w 170 stopniach ok 10 -15 min jak wystygną posmarować marmoladą zlepić
Swojskie jedzonkoJak zapowiedziałam poprzednio tym razem kolejny zaskakujący sernik. Mimo,że nie będzie już niespodzianki w środku, zaskoczy Was smakiem - oczywiście jeśli tylko spróbujecie. Teraz elementem
Bon appetit mon amiemożliwe,choć może nie jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika. Całość ciasta wieńczy persymona, znana pod nazwą kaki, sharon, chińska śliwka,hebanowiec...itd.(wybierzcie sami swoją ulubioną nazwę) Warto wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach jako źródle witaminy A, przeciwutleniaczy czy fitozwiązków przeciwrakowych(...)obciąży organizmu. SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM Z PERSYMONY Składniki: spód: 150 g daktyli suszonych 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego masa serowa: 250 g nerkowców 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki oleju kokosowego ciekłego 1/3 szklanki s oku z cy tryny 1/2 szklanki syropu z agawy albo klonowego 1 szaron/kaki mus na wierzch : 2 szarony/kaki 1 galaretka pomarańczowa
Bon appetit mon amiebudynie i pianę z białek, delikatnie mieszamy łyżką. Upieczone ciasto kroimy na 7 pasków. Dużą i wysoką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy w odstępach 4 paski ciasta, po między nie wkładamy ser .Górna warstwę powtarzamy ale na odwrót , tam gdzie ser pasek kakaowy, tam gdzie pasek kakaowy ser, Całość zalewamy serem. Sernik wyrośnie wysoki . Pieczemy(...)sernik studzimy przy otwartych drzwiczkach wyłączonego piekarnika . Gdy sernik wystygnie wyciągamy go z piekarnika. Sernik możecie polać polewą lub polukrować, jak wolicie :) Ja swój polukrowałam i posypałam wiórkami kokosowymi. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimają one nie do podrobienia, warto spróbować, prawda? :) Z przepisu wyszły mi 3 pełne blachy. Składniki: - 240g ekologicznej mąki żytniej typu 720 chlebowej SYMBIO - 125ml mleka (u mnie kokosowe) - 20g syropu klonowego/z agawy - 3 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) - skórka otarta z 3/4 pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem!) - 1,5 łyżeczki sody(...)syrop klonowy, ksylitol oraz skórkę z pomarańczy gotujemy w małym garnuszku aż do zawrzenia, studzimy. Resztę składników mieszamy w dużej misce, wlewamy ostudzone mleko i z całości ugniatamy elastyczne ciasto. W międzyczasie łatwiej będzie nam przerzucić ciasto na stolnice i tam kontynuować wyrabianie. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Ciasto dzielimy na 3 równe części, każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasteczek
Be Fit Be Strong