Rolada bezowa z bitą śmietaną i lemon curd została przygotowana na wyjazd Bartka do domu. Chcieliśmy upiec coś lekkiego i jednocześnie wykorzystać białka pozostałe po pieczeniu ciasta drożdżowego. Jako nadzienie zrobiliśmy lekki krem śmietankowy, a do nadania kontrastu smakowego upieczoną bezę posmarowaliśmy lemon curd. Rolada bezowa dobrze zniosła trudy podróży, została rozdzielona między członków rodziny i dłużej jechała niż(...)Składniki na roladę bezową z lemon curd Beza: 4 białka z jajek wielkości M 200 g cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu winnego 2 łyżki wiórek kokosowych Śmietankowe nadzienie: 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny 1 łyżka cukru pudru 1 szczypta soli Dodatkowo: lemon curd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Beza: Białka ubić ze szczyptą soli
niecodziennikparyodrobiną soli na rozgrzanej patelni Wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolita masę. Uformować kulę i owinąć ją folia spożywczą. Schłodzić w lodówce przez minimum 30 min. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, żeby uformować ciasteczka a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać prażonymi nasionami konopi. Piec 15 minut(...)stopni. Przepis na ciasteczka konopne z płatkami owsianymi Składniki: 2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki mąki konopnej 4 łyżki mąki pszennej łyżeczka matchy konopnej 3 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki śmietany (każdej oprócz kremówki) 4 łyżki miodu Do głębokiej miski wsypać suche składniki (płatki i mąki), dokładnie wymieszać łyżką. Po wymieszaniu dodać mokre składniki do uzyskania gęstej masy
Ugotowane pozamiatanerodzinie jest nas już kilku, którzy regularnie uczęszczają na siłownię i dbają o to, co jedzą. Sernik z odżywką białkową o smaku ciasteczek zniknął najszybciej ze wszystkich ciast! Naprawdę wyszedł pyszny- kremowy, słodki i wysokobiałkowy. Spójrzcie na składniki... bez białego cukru, bez mąki i masła. Jest miód, daktyle, płatki owsiane i twaróg. To przepis na zdrowy sernik, który jest(...)wszystkich "fitnesiarzy". Kto nie spróbuję, ten wiele traci! Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm) Spód daktylowo-owsiany: 150 g płatków owsianych 40 g masła orzechowego 40 g oleju kokosowego, stopionego 100 g daktyli bez pestek + wrzątek do zalania 50 ml mleka Masa serowa: 800 g twarogu sernikowego, mielonego 200 g jogurtu naturalnego 4 jajka rozmiar M 1 op. budyniu
Nastoletnie Wypiekaniekremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy(...)węższej do szerszej. Można jedną część rurek obtoczyć w cukrze. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjmujemy i studzimy. Miałam mleczko kokosowe w lodówce, więc nadziałam rurki kokosową bitą śmietaną. Obaliłam przy tym teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije
Na moim talerzudodajemy do nich świeże, kolorowe i soczyste owoce. Przepisy na owsiankę znajdziecie na blogu, dzisiaj dla Was przygotowałam specjalnie zestawienie tych najlepszych, także w wersji pieczonej. Pieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz(...)orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka kawowa Owsianka kawowa z dżemem wiśniowym Owsianka z jabłkiem Owsianka z mleczkiem kokosowym i czekoladą Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z truskawkami Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką
Moja smaczna kuchniaulepek to to nie jest. Składniki: (na blaszkę 20/20cm, czyli około 9-16 porcji) 2 dojrzałe banany + ewentualnie dodatkowa połówka 1 jabłko 2 szklanki płatków owsianych ½ szklanki wiórków kokosowych ½ szklanki daktyli garść orzechów (opcjonalnie, ja nie dałam) ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka mielonego lnu Piekarnik rozgrzej do temperatury 180ºC. Foremkę o wymiarach 20x20cm wyłóż papierem do pieczenia. W dużej misce(...)gładkie puree. Dodaj do nich pozostałe składniki: obrane i pokrojone drobno jabłko, posiekane orzechy (jeśli używasz), płatki owsiane, pokrojone daktyle, wiórki koksowe, cynamon i len. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto przełóż do przygotowanej foremki, dociśnij, wyrównaj i piecz przez 30 minut. Wyjmij, zostaw do ostudzenia na kratce, a następnie i pokrój na dowolne kształty
Lejdi of the housepowiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja: 100 g czekolady(...)mlecznej 50 g śmietanki 18% piernikowe choinki pestki granatu wiórki kokosowe ozdoby z białej czekolady Helio zielone gałazki Sposób przygotowania: Jabłka zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. W dużej misce wymieszać z masą makową. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować. Żółtka, orzechy, rodzynki, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Włożyć do tortownicy
Gosia gotujejedzenia ciasta, albo przypłacać to wyrzutami sumienia. U Kasi z Cookitlean.pl też ostatnio pojawił się przepis na makowiec bezglutenowy i bez pieczenia, więc jest w czym wybierać. Samo ciasto jest pyszne, miękkie oraz soczyste. Robi się go szybko i prosto, czyli tak jak powinno być. Składniki: 200 g maku mielonego 4 jajka 3-5 łyżek miodu (zależy jak słodkie lubicie(...)łyżki rumu (opcjonalnie) 1 szklanka mąki migdałowej 3 łyżki masła klarowanego łyżka cynamonu szklanka bakalii (rodzynki, posiekane daktyle, jagody goji itp.) szczypta soli laska wanili skórka z cytryny Wiórki kokosowe lub migdałowe do posypania. Polewa: Gorzka czekolada (dla chcących) Przygotowanie: Podgrzewamy mleko w garnku, dorzucamy do niego miód i masło. Dosypujemy mak i bakalie oraz dodajemy resztę przypraw. Czekamy
PaleoLifesucha, to miksując można dodać 1 – 2 łyżki oleju sezamowego. Gotową pastę przekładamy do słoiczka i zamykamy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Pasta tahini może być używana do sosów, ciast, deserów, kanapek… i nie tylko. Sezam jest także głównym składnikiem słodkości. Te najbardziej znane to chałwa i sezamki. Ponieważ sezam ma niski indeks glikemiczny (IG = 35), bez obaw mogą(...)Moja pasta tahini będzie wykorzystana do… ciastek francuskich. Gorąco polecam i życzę smacznego. Co jeszcze znajdziesz na blogu z sezamu? Chałwę domową z pistacjami Tahini Dip tahini Sezamki owsiano kokosowe Wydrukuj przepis The post Pasta tahini appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoatutem. Można też się pokusić, tak jak my, o wspólne pieczenie! Ciastka owsiane z orzechami i czekoladą 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szkl. cukru kokosowego lub syropu daktylowego 1 płaska łyżeczka sody 100g masła 1 jajko 50g gorzkiej czekolady (co najmniej 75% kakao) 80g grubo poszatkowanych orzeszków ziemnych niesolonych W jednej misce mieszamy suche składniki(...)dolewamy do nich roztopione masło, wbijamy jajko i mieszamy. Na koniec dodajemy poszatkowaną grubo czekoladę i orzechy. Wszystko zagniatamy i formujemy nieduże kulki (wielkości orzecha włoskiego) dobrze ściskając, bo ciasto lubi się rozłazić. Układamy na lekko oprószonej mąką blasze z odstępami, bo się trochę rozpłyną. Pieczemy ~15 minut w 170 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę aż przestygną. Smacznego
Przepysznik - BLW i nie tylkokremowe. Kolejna inspiracja z grupy kulinarnej na facebooku :) Polecam! Składniki: (na około 30 sztuk) 250 g mąki pszennej pół kostki masła 125 g kwaśnej śmietany szczypta soli Zagniatamy ciasto i dobrze schładzamy w lodówce. Rozwałkujemy podsypując mąką, placek powinien być cieniutki. Kroimy go w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremki do rurek smarujemy masłem, nawijamy(...)węższej do szerszej. Można jedną część rurek obtoczyć w cukrze. Układamy na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjmujemy i studzimy. Miałam mleczko kokosowe w lodówce, więc nadziałam rurki kokosową bitą śmietaną. Obaliłam przy tym teorię, że jeśli otworzymy mleczko kokosowe, które stało w lodówce i nadal będzie płynne to nam się nie ubije
NA MOIM TALERZUblendera). W zamkniętym słoiku można taki mus przechowywać w lodówce do kilku dni. Można go również zamrozić.W jednej misce wymieszać mus z dyni z jajkami, jogurtem naturalnym, olejem kokosowym i miodem lub syropem.W drugiej misce mieszamy dokładnie wszystkie suche składniki (mąkę, migdały, proszek do pieczenia i sól).Do miski z dynią wsypujemy składniki suche i mieszamy łyżką do połączenia(...)dyni Hokkaido proponuję dodać trochę więcej jogurtu lub jajko lub zmniejszyć ilość po prostu ilość mąki, dynia ta jest bardziej sucha i by placuszki takie nie były trzeba ciasto troszkę rozrzedzić. Moje niestety były suchawe ale i tak były smaczne. Ciasto nie powinno być zbyt gęste.Smażymy na rogrzanej patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając po 1 łyżce ciasta na każdy
Smaczne Zdroweprostą, ale smaczną babkę polecam na najbliższe święta Wielkanocne :) Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 125 g tłuszczu do pieczenia 100 g wiórek kokosowych 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia puszka krojonych ananasów, kilka łyżek aronii z nalewki - osączonej- niekoniecznie Przygotowanie : Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, ucierać Ananasy(...)ananasy i wiórki wymieszać razem i dodawać stopniowo do masy Dołożyć pokrojone ananasy i owoce aronii i wymieszać dokładnie Foremkę z kominem o średnicy 23 cm natłuścić i wyłożyć ciasto, piec w temp. 185 stopni C przez około 50 - 60 min Składniki na polewę czekoladową: 9 dag gorzkiej czekolady- o takiej wadze miałam gorzką czekoladę 3 dag masła Przygotowanie polewy
Proste Potrawyjajka1/4 szklanki mąki2 łyżki kakao3 łyżki cukrułyżeczka proszku do pieczeniamus:0,5 l śmietanki 30%2 łyżeczki żelatyny2 tabliczki czekolady gorzkiej3 łyżeczki cukru pudrupolewa:tabliczka czekolady mlecznejłyżeczka żelatynywiórki kokosowe do dekoracjiWykonanie: Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie mieszamy. Wlewamy do tortownicy i pieczemy(...)Rozpuszczamy czekolady w kąpieli wodnej. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej roztopioną czekoladę oraz żelatynę. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy gotową masę na upieczony biszkopt. Ciasto należy przez godzinę trzymać w lodówce aż nie stężeje. Polewę wykonujemy z roztopionej w kąpieli wodnej czekolady połączonej z żelatyną. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziecałe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń(...)cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki 100 g) 100 g oleju roślinnego/ 70 g oleju kokosowego lub innego roślinnego pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g dyni (waga bez skórki i „bebechów”) opakowanie przyprawy do pierników łyżka kandyzowanych skórek
greenscarfmiędzyczasie przygotowaliśmy jeszcze pastę z fasoli (bo w końcu nie samym chlebem człowiek żyje), a inna grupa masło kokosowe z miodem. I jedno i drugie wyszło fantastyczne, ale masło kokosowe to wręcz poezja smaku. Nie znaliśmy go wcześniej, a teraz będzie u nas w domu na porządku dziennym. Naprawdę smaczny dodatek do chleba. Polecamy wszystkim zapoznać się z tym tematem(...)orkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 2 min Szparagi grillowane z dodatkiem soku z cytryny podane na rukoli z karmelizowanymi chrupiącymi orzeszkami i twardym serem. Szparagi są chrupiące, soczyste i
SprawdzonaKuchnia.plKto z Was, tak jak my lubi wszelkiego rodzaju przekąski z orzechów i owoców? 😊 Już nieraz pisałyśmy, że zawsze takiego batonika, pralinkę , czekoladkę itp. mamy w
Candy Pandasmleka - 250g letniego kefiru - 35g świeżych drożdży - 2 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukru waniliowego - 2 łyżki oleju (u mnie płynny bezzapachowy kokosowy) - 2 jajka - 1-2 jabłka + tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy kokosowy) zaczyn: Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę mąki i ok. 1/2 szklanki mleka lub kefiru. Dokładnie zamieszać i odstawić na ok. 10-15 minut(...)wymaga długiego mieszania. Następnie dodajemy starte na dużych oczkach tarki jabłka i całość mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrastania. Następnie rozgrzewamy na patelni tłuszcz, nakładamy po łyżce ciasta i smażymy na średnim palniku tak, by ciasto się nie spiekało a dopiekało wewnątrz. Po kilka minut z każdej strony, do upieczenia racuchów w środku. Odsączamy na papierowych ręcznikach
Smaczne ZdroweSmalec jest doskonałym tłuszczem do smażenia , szczególnie do potraw, do których słodki posmak oleju kokosowego albo goryczka oliwy z oliwek niezbyt by pasowały. Czysty smalec ma dość wysoki punkt dymienia, a zdecydowana większość kwasów tłuszczowych smalcu jest zdrowa (czytaj więcej: Czy smalec jest paleo? ). Smalec uzyskujemy z wytopu tłuszczu wieprzowego – najczęściej słoniny, choć można też użyć podgardla i bardzo(...)taki smalec świetnie smakuje na chlebie paleo . Mimo iż sam smalec ma wyraźny smak i zapach, to w wielu potrawach jest on niewyczuwalny – na smalcu można nawet przyrządzać ciasta i słodkie potrawy, w tradycyjnej polskiej kuchni kruche ciasto i pączki były właśnie na smalcu). Przepis na czysty smalec domowy , niezastąpiony w kuchni, jest bardzo prosty, bo ma tylko jeden
PaleoSMAK