polewa z jogurtu natrualnego (150 ml) oraz 30 g odżywki białkowej - kilka borówek i truskawek Wykonanie Do miski wsypujemy obie mąki. Olej kokosowy rozpuszczamy i wlewamy do mąki. Dodajemy żółtka oraz słodziło. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę do tarty i pieczemy przez około 20 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Owoce obieramy(...)około 15 - 20 min aż beza się zarumieni. Pozostawiamy do wystudzenia. Dodatkowo moja tarte polałam polewą na bazie naturalnego jogurtu oraz odżywki białkowej o smaku kokosowym. Na wierzch ułożyłam kawałki truskawek i borówek. Wystudzone ciasto przechowujemy w lodówce jednak przed podaniem dobrze jest wyciągnąć je chwilę wcześniej. Smacznego
Health-Fit-LifeTwix” tylko że weganie nie jedzą takich rzeczy- wiadomo, ale od dziś weganie sami robią sobie twixa! Mieszałam, kombinowałam i udało się! Składniki: kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 5 łyżek oleju roślinnego (kokosowy będzie idealny) 50 g cukru (brązowy mile widziany) 1 mały bardzo dojrzały banan Karmel: 1 l mleka sojowego (sojowego, to ważne) szklanka cukru 3 łyżki(...)czasu od czasu gotować 1 godzinę (wiem, wiem, ale warto). Dokładnie po godzinie karmel wygląda tak: Do karmelu dodać masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około
greenscarfrobienie zdjęć,ja fotografem nie jestem...zdjęcia nie są rewelacyjne i długo zastanawiałam się czy w ogóle pisać przepis na to ciasto....zdecydowałam...nie może zabraknąć tak dobrego ciasta wśród moich przepisów Biszkopt: 6 jajek 3/4 szkl cukru 1 szkl maki pszennej 1 płaska łyżeczka pr do pieczenia Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę(...)zrobiły się grudki należy dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych. Dodatek: 25-30 dag okrągłych biszkoptów Złożenie ciasta: Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Niespełnione zdolności kulinarneTarteletki z kremem ryżowym na mleku kokosowym w towarzystwie czereśni. Taka mała przekąska do kawy. Nie za słodkie więc można jeść bez wyrzutów. ciasto kruche: 120 g mąki pszennej typ 500 50 g mąki krupczatki 1 łyżka zimnej wody 80 g masła zimnego 2 żółtka nadzienie: 1 woreczek ryżu białego 2 łyżki gęstego mleczka kokosowego 1 łyżeczka cukru pudru(...)miodu cynamon szczypta mięta Do miski przesiewam mąki, dodaję masło zimnie pokrojone, wodę, żółtka i zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam do lodówki na godzinę. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem, ciasto dzielę na cztery części i ugniatam w foremkach. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopi i piekę około 20 minut aż się zrumienią góra dół. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję
wesoła kuchniamieszance mleka kokosowego i migdałowego (samo kokosowe byłoby za ciężkie), zagęszczona agarem, lecz w wersji niewegańskiej możemy użyć również żelatyny. Na wierzch zaś wylałem domową galaretkę, a właściwie mus z jagód. Możecie użyć tutaj również malin lub truskawek. Równie dobrze się sprawdzą! A! I żeby nie było, że nie ostrzegałem! Ciasto jest tak dobre, że wcale nie będzie przesadą zrobienie(...)nadzieję, że również i Wam tak posmakuje i będziecie mieli kolejne ulubione wegańskie ciasto bez cukru, bez glutenu i bez laktozy do wciągania bez wyrzutów sumienia. :D * SKŁADNIKI na foremkę o średnicy 24-26 cm Spód: 100 g orzechów nerkowca 100 g daktyli 150 g wiórek kokosowych 50 ml oleju kokosowego Galaretka jagodowa: 250 g jagód lub borówek
Food Squaremąki pszennej (30 g) 4 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej (40g) 1 zblendowana gruszka karmelizowane gruszki: 4 gruszki łyżka masła kokosowego 50 g cukru trzcinowego łyżka cynamonu Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiej. Dodaj pozostałe składniki i dużym nożem siekaj składniki ciasto, aż zrobi się glina, którą będzie można uformować w kulę (średnio zajmuje to 10 minut) Jeżeli lubisz się bawić(...)takiej formie schładzam przez około 30 minut (ekspres to 10 minut w zamrażalniku). Ps. te białe grudki to kawałki masła kokosowego, w sumie nie powinno ich być, bo podczas pieczenia mogą zrobić się „dziury: w cieście, ja z lenistwa zaryzykowałam, na szczęście nie było prześwitów. W między czasie przygotuj resztę, czyli karmelizowane gruchy. Owoce obierz ze skórki i pokrój
greenscarfwiaderka 8 żółtek 6 białek 250 g margaryny 370 g cukru (2 niepełne szklanki) 1 ½ budyniu waniliowego bez cukru 100 g wiórków kokosowych 250 ml śmietanki 30% kilka kropel aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Dodać jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy (forma 27 cm x 34 cm) wysmarowanej(...)wiaderka i jeszcze chwilę ubijać. Dodać pozostałe składniki (śmietankę kremówkę, wiórki kokosowe, budyń oraz aromat). W wysokim naczyniu ubić pianę z białek i delikatnie połączyć ją z masą serową za pomocą łyżki. Masę przelać na ciasto. Piec przez 1 godzinę w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Ciasto; utrzeć margarynę
KuchniaWeDwoje.plłopatką, partiami łączymy z ciastem. Tortownicę wykładamy papierem, wylewamy ciasto, wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) i pieczemy 45 -50 minut. Ja wysypałam spód wiórkami kokosowymi, ale całkiem niepotrzebnie, bo zatonęły w cieście i tyle ich było widać. Mój zleceniodawca oczywiście użyje do ciasta samych białek, czyli około 6 -7 sztuk. Kto nie ma takiej potrzeby, daje całe jajka
Dieta moja pasjałyżeczka cynamonu 2 łyżeczki miodu środek ciasta: 1 jajko 6 łyżek mleka w proszku (odtłuszczonego) 3 łyżki mleka 1,5% wierzch ciasta: serki homogenizowane waniliowe - ok. 250g płatki migdałów - ilość wg uznania dodatkowo: ok. 2 łyżki oleju kokosowego Przygotowanie: Przygotuj masę z jabłek. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce - wrzuć(...)miski, dodaj miód i cynamon - wymieszaj i odstaw. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C (opcja grzania góra/dół). Foremkę wysmaruj za pomocą pędzelka olejem kokosowym. Do miski wrzuć składniki na spód ciasta, wymieszaj i wyłóż masą blaszkę do pieczenia. Następnie dodaj przygotowane jabłka - wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Teraz przygotuj środek ciasta - składniki wymieszaj na gładką masę
Alutka-Gotujebiegnę z pomocą! Tarta z budyniem i musem wiśniowym przygotowana bez dodatku cukru, a jedyną wykorzystaną mąką jest kokosowa. Spód tarty jest delikatnie kokosowy w smaku. Dziecinnie prosty w wykonaniu, zdecydowanie szybszy od klasycznego ciasta kruchego. Ja wykorzystuję to ciasto dość często nie tylko w tym przepisie, ale też na przykład do przygotowania ciasteczek. Budyń nadaje kremowej konsystencji, a wiśnie(...)pestek 4 łyżki nasion chia SPÓD Twarożek rozgnieść widelcem i dokładnie połączyć z jajkiem Dodawać po trochu mąki kokosowej aż do uzyskania takiej konsystencji, żeby dało się uformować w dłoniach zwartą kulę, nie powinno kleić się do rąk Ciastem wylepić dno i boki formy Piec 20-25 minut w temperaturze 180 stopni BUDYŃ Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
HealthyCreationsWyśmienite, chrupiące rożki z ciasta francuskiego wypełnione wiśniami oraz orzechową granolą i wiórkami kokosowymi, zapewniającymi dodatkowe „chrupnięcie”; posypane cukrem pudrem. Pachną i smakują niesamowicie, a przy tym szybko się je przygotowuje. Zamiast granoli z powodzeniem możecie użyć musli z dodatkiem orzechów. Francuskie rożki z wiśniami to najlepszy słodki dodatek do małej czarnej :D Nie ma sobie równych! Składniki(...)Owoce posypujemy 1-2 łyżkami cukru i odstawiamy na bok. Granolę lub musli wraz z wiórkami kokosowymi wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem i podsmażamy ok. 1-2 minuty stale mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia. Ciasto francuskie układamy na oprószonym mąką blacie. Można je jeszcze leciutko rozwałkować, ale nie jest to konieczne. Ciasto
MyCookBook.plgdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone - wiśnie(...)posypania Do miski wsypuję suchą kaszę jaglaną, cukier, wiórki kokosowe, następnie wlewam mleko, wodę i olej kokosowy. Wszystkie składniki mieszam. Jabłko obieram ze skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez
Receptura smakukupiliśmy z Dominikiem nasiona szałwii hiszpańskiej (chia) nie mogę się nimi najeść. Są fantastyczne i mega zdrowe! Te małe nasionka można namoczyć w wodzie, mleku, mleku kokosowym, dodać do jogurtu, zupy czy ciasta i zawsze będzie pysznie. Tym razem wykorzystałam je do zrobienia tego prostego i smakowitego deseru. Smakowało nieziemsko - polecam ogromnie! <3 Pudding chia: 300 ml mleka kokosowego
Cooking MonsterDzień dobry:) Jabłecznik, kto go nie lubi, na kruchym cieście z prażonymi jabłkami i pysznym kremem z mleczka kokosowego i nutelli. Prosty i szybki w przygotowaniu. Idealny do kawy czy herbaty. Zapraszam:) Składniki: 3 szklanki mąki tortowej+ ewentualnie do podsypania 200 g masła 3/4 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 1 cukier waniliowy 4 łyżki(...)temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 35 minut. Jabłecznik wyciągamy z piekarnika i studzimy. Gęstą część mleczka kokosowego ubijamy z nutellą i odstawiamy na około 20 minut do stężenia. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasto. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne i proste w przygotowaniu ciasto poranna rosa które wygląda bardzo efektownie :). Smakowite serowe kulki z dodatkiem kokosa, zanurzone w ucieranym cieście. Wzbudziło zachwyt wśród gości i domowników. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na kulki serowe: 750 gram twarogu półtłustego 3 żółtka 1,5 szklanki cukru ( szklanka o pojemności 250 ml) 100 gram wiórek kokosowych 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki(...)miski przeciskamy twaróg przez praskę. Wsypujemy cukier, wiórki kokosowe, kaszę manny. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy łyżką/dłońmi aż powstanie jednolita masa i wszystkie składniki ładnie się z sobą połączą. Następnie dłońmi formujemy kulki które obtaczamy w kakao i odkładamy na talerz. Gotowe kulki na czas przygotowywania ciasta wkładamy do lodówki. margarynę ucieramy z cukrem na puch, następnie cały
Blog kulinarny S9.PL