mąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy(...)piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal
Ola la LCHFmąki kokosowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta wanilii opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek Wszystkie składniki dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego wałkować rulonik i kształtować oponkę. Używając formy silikonowej na donuty umieszczać je w zagłębieniach. U mnie z jednej formy(...)piekarnika pieczone oponki serowe można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne bądź zrobić lukier np z ksylitolu i soku z cytryny albo oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami kokosowymi itp. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 355 g, 634 kcal, B 57 g, T 36 g, W 12 g. W 100 g: 179 kcal
Ola la LCHFwielu lat pieczone w mojej rodzinie ( najczęściej przez moją Mamę ) i bardzo przez nas lubiane :) W sieci pod nazwą "Krówka" znajdziecie ciasta zupełnie odmienne - najczęściej z masą kajmakową i orzechami. Moja wersja, to biszkopt na mące krupczatce, wkładka kokosowa, krem budyniowo - maślany i fajna, choć słodka polewa ( dlatego do kremu dodajemy niewielką ilość cukru ), która jest wg mnie taką kropką(...)całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu. Złożeni e ciasta : Na blat biszkoptowy wyłożyć cały krem budyniowo - maślany. Wyrównać. Na krem położyć blat kokosowy. Polać polewą ( opis wykonania poniżej ). Wstawić do lodówki na kilka godzin. Polewa : Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować około 20 minut
Opowieści z piekarnikaBounty - smak raju. Musze przyznać, że jest w tym dużo prawdy :) Wielbiciele kokosa na pewno się ze mną zgodzą. Mięciutki biszkopt, masa kokosowa i polewa czekoladowa. Oto bounty :) Na blogu jest już takie ciasto, ale w trochę innej wersji. Od razu powiem, że obie wersje są pyszne. Ja osobiście wolę tę wersje, ponieważ dzięki dodatkowi kaszy manny lepiej się kroi(...)pieczenia. Zmiksować chwilkę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przemieszać łyżką żeby dobrze wmieszać ciasto ze spodu miski. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut. Mleko i mleczko kokosowe przelać do garnka, dodać cukier i kaszę manną. Zagotować cały czas mieszając. Kiedy zacznie się gotować, wsypać wiórki kokosowe
Agusiowe smakołykiZrobiłam je na wczorajsze niedzielne śniadanie, zniknęły w mig i posmakowały mi tak bardzo, że dziś postanowiłam przygotować je ponownie, aby móc je sfotografować i zamieścić tutaj. Ciasto jest delikatne i puszyste (przypomina to do pancakesów) i co najważniejsze banalnie proste , a placuszki smaży się ekspresowo. Poniższa wersja jest z jabłkami, ale oczywiście możesz użyć innych owoców. Ostatnimi czasy zakochałam(...)klonowy i karmelizuj na średnim ogniu przez około 3 minuty tak, aby jabłka lekko zmiękły. Przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj, aby powstało gładkie ciasto. Na koniec dodaj rozpuszczoną 1 łyżkę oleju kokosowego oraz przygotowane jabłka i ponownie wszystko zamieszaj. Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką, za pomocą łyżki wykładaj ciasto i smaż po 2 minuty z każdej strony
Roślinna - blog wegańskiszkl śmietanki 30% 1 łyżka oleju kokosowego dekoracja: kuleczki cukrowe tortownica śr. 28 Przygotowanie: Biszkopt:Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując.Następnie dodajemy żółtka, miksujemy.Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łyżką.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (boki zostawiamy suche), wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez(...)Wyjmujemy ciasto z lodówki i na 2 blat wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy i układamy na niej ostatni blat ciasta lekko dociskając. Wstawiamy ponownie ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: Obie czekolady razem ze śmietanką i olejem kokosowym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy cały czas mieszając i polewamy ciasto. Rozprowadzamy krem na całej górze tortu i dekorujemy kuleczkami cukrowymi. Wstawiamy ciasto
słodkie i nie tylko historie kulinarneWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Pora zastanowić się nad wypiekami, które przygotujemy na świąteczny stół. Jednym z najpopularniejszych ciast jest babka piaskowa, często dwukolorowa. Niestety, tradycyjna wersja tego wypieku jest dość kaloryczna i zawiera spory dodatek masła i pszennej mąki. Jeśli nie chcecie rezygnować z pysznych wielkanocnych słodkości zapraszam na zdrową babkę waniliowo-czekoladową o obniżonej kaloryczności :) Składniki: 4 jajka(...)wymieszać za pomocą łyżki. Na koniec dodać jogurt i aromat, bardzo delikatnie połączyć z masą. Przygotować dowolną formę silikonową lub metalową (tą trzeba wysmarować tłuszczem - olej kokosowy lub inny). Wlać 2/3 ciasta. Do pozostałej części dodać kakao i wymieszać. Wylać na jasną masę. Piec 35-40 minut w 160*C. Dekoracja to gęsty jogurt naturalny lub serek homogenizowany wyciśnięty
Chocolate Muffin Blogzostawiamy ciasto w piecu na około 20 minut. Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi 2. Sernik z tartym, ciemnym ciastem 3. Sernik Złota Rosa
My World by Dagmara Rekjedną porcję (moje ciasto podzieliłam na 16 kawałków, jako słodzik użyłam ksylitol): 199kcal w tym B: 5,7g, W: 20g T: 11 g. Składniki - 200 g (2 woreczki) kaszy gryczanej - 120 g mąki owsianej (bezglutenowej) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 5 jajek 40 g czekolady gorzkiej - 50 g cukru/słodzika - 80 g oleju kokosowego - 2 łyżki kakao(...)piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez koło 45-50 minut . Kiedy ciasto wystygnie przekrawamy je na pół i smarujemy powidłami. Następnie dekorujemy ciasto polewą przygotowaną z rozpuszczonego oleju kokosowego i czekolady. Na koniec wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego
Health-Fit-Lifelubiłam serników bo zawsze ten ser był taki suchy, a w przypadku tego sernika , ser jest dosłownie puszysty, a do tego kokosowa pianka... zjadłam z 3 kawałki na raz :) a to o czymś świadczy... Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 kostki margaryny / bądź 125 gr masła 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 4 łyżki mleka 2 łyżeczki proszku(...)szklanki mleka 1 suchy budyń waniliowy / śmietankowy ( duży około 60 gr ) Opcjonalnie paczka rodzynek (wedle uznania) Masa kokosowa: 6 białek 1 paczka wiórek kokosowych ( 100 gr) 5 łyżeczek cukru Wykonanie: Z wszystkich podanych składników na ciasto kruche, zagniatamy ciasto i wykładamy nim prostokątną blaszkę, nie zapominając o bokach. Ser z wiaderka miksujemy dodając następnie do niego i dalej miksując: żółtka
W Moim Magicznym Domupowrocie do domu w lodówce zastałam echo, światełko, pieczarki, ciasto francuskiej, skitrane gdzieś w czeluściach lodówki tofu i jakieś resztki, jak napoczęte mleko kokosowe itd. Składniki na obiad dla 4-6 osób: opakowanie ciasta francuskiego 300-400 g pieczarek około 300 g dowolnej kaszy (ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu) 1-2 cebule łyżeczka suszonego czosnku lub 2 gniecione ząbki(...)świeżego pęczek pietruszki (mam szczęście, bo mam zagon w ogrodzie) 2 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki łyżeczka soli łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta pieprzu *opcjonalnie 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów *kaszę możesz zastąpić ryżem *tofu możesz spokojnie pominąć Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju roślinnego i podsmaż przez 5 minut drobno posiekaną cebulę po czym dodaj przyprawy
greenscarfprzez co ciasto uzyskało konsystencję pianki. Jest pyszne zarówno jeszcze ciepłe, jak i po przestudzeniu :) Dodatkowo robi się je błyskawicznie i bez użycia mąki. Fasolowe brownie z karobem foremka 21 x 27 cm 1 puszka białej fasoli 1 banan 2 jajka 2 łyżki karobu 1/3 szklanki erytrolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju kokosowego Piekarnik nagrzać(...)Fasolę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i przełożyć do misy blendera. Dodać banana, żółtka, kakao, etytrol, proszek do pieczenia i ojej kokosowy. Całość zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do zblendowanej masy. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez 45 minut. inspiracja
FitKotcukru 200g zimnego masła 1 łyżka śmietany 1 jajko 4 łyżki wiórków kokosowych szczypta soli gotowa masa kajmakowa 200g ciemnej czekolady 100g masła do polewy czekoladowej powidła np. czarna porzeczka, śliwka Przepis: Do miski przesiać mąkę, dodać zimne posiekane masło, cukier, śmietanę, sól i wiórki kokosowe.Zagnieść ciasto, podzielić na dwie części i włożyć do lodówki, Formę(...)mikrofali, aż do uzyskania płynnej konsystencji, wyłożyć na wystudzony spód i pozostawić do ostygnięcia, Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, gotową polewą pokryć ciasto, Mazurka udekorować bakaliami. Artykuł Mazurek kajmakowo – czekoladowy na kokosowym spodzie pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxorzechów laskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół. 2. Orzechy(...)funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Polewa: 8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia
Mała Cukierenkalaskowych 100g migdałów 200g gorzkiej czekolady 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Polewa: 150g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki oleju kokosowego Dodatkowo: 4 nieduże, bardzo dojrzałe gruszki poszatkowane orzechy do posypania Ciasto: 1. Tortownicę o średnicy 21cm wyłożyć papierem do pieczenia (ja wyłożyłam tylko dno). Piekarnik nastawić na 180oC funkcji góra – dół. 2. Orzechy(...)funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i tak ma być). Polewa: 8. Do rondelka przełożyć połamaną czekoladę i olej kokosowy. Podgrzewać, mieszając, aż czekolada i olej się roztopią. Zdjąć z ognia i odstawić na około 10-15 minut do przestygnięcia
Mała Cukierenka