czubata łyżka proszku maca (Terrasana) 50 g syropu klonowego 50 g oleju kokosowego 50 g masła z orzechów laskowych (Terrasana) 1 czubata łyżka surowego kakao (Terrasana) szczypta soli himalajskiej Masa orzechowa: 150 g pasty kokosowego (120 g stałej części + 30 g oddzielającego się oleju kokosowego) 150 g masła z białych orzechów (Terrasana) 30 g syropu klonowego 1 czubata łyżka(...)upłynniło i powstała jednolita masa. Teraz przelej masę z rondelka do mąki i dokładnie wymieszaj. Gotowy spód przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie standardowa keksówka) i dokładnie ugnieć spód ciasta. Wstaw do lodówki. W międzyczasie przygotuj masę "serową". Do rondelka przełóż pastę kokosową i podgrzewaj ją do momentu rozpuszczenia, cały czas mieszając. Następnie zdejmij
Zdrowie na języku :Pciasto miałam ochotę już od dawna. Wreszcie zrobiłam je jako jedno z 3 ciast na małą uroczystość rodzinną. Ciasto Biskup to jasny biszkopt, galaretka z dodatkiem dżemu z czarnej porzeczki, krem budyniowy oraz beza kokosowo-makowa. Całość fajnie się komponuje. Ciasto jest wysokie i podzielne, więc idealnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne. Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. drobnego cukru(...)Beza makowo-kokosowa 4 białka 3/4 szkl. cukru 1 szkl. suchego maku 1 szkl. wiórków kokosowych Całe jajka miksujemy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę (do potrojenia objętości, nawet 10 minut). Wlewamy wodę oraz olej i jeszcze chwilę miksujemy. Obroty miksera zmniejszamy do minimum, dodajemy obie mąki, miksujemy do połączenia. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia
Smaki Na Talerzumąka orkiszowa, ale ja wybrałam taką bez glutenu. Jeśli nie macie problemu z tym składnikiem, użyjcie zwykłej mąki orkiszowej. Dzięki tym małym modyfikacją, moje ulubione ciasteczka 4 składnikowe udało mi się dopasować do swojej diety Wegańskie cynamonowe ciasteczka przepis na ok. 20 ciasteczek Składniki 250 g mąki orkiszowej 100 g oleju kokosowego 35 g cukru lub innego słodzika łyżeczka(...)składników dodaj olej kokosowy (powinien mieć twardą konsystencję). Zagniataj ciasto aż powstanie gładka i elastyczna kula. Gdy ciasto nie będzie się łączyć, możesz dodać łyżkę śmietany kokosowej lub wody. Gotowe ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Z ciasta wycinaj ciastka o dowolnych
365 dni dookoła kuchniciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). Składniki na krem: * 200 g śmietany kremówki 36% * 3 łyżki cukru pudru * 5 łyżek mleka kokosowego(...)mleka wstawić do lodówki) (najlepsze mleko kokosowe powinno zawierać nie mniej niż 70% ekstraktu kokosowego, moje miało 71%) * 5-6 łyżek wiórków kokosowych (opcjonalnie) (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach
Zrób to smacznienaszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru w anilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonez Winiary 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej(...)cytryny Masa ciemna: 1 op. cukru wanilinowego Winiary 1 łyżeczka proszku do pieczenia Winiary 4 jajka 3/4 szkl. cukru 4 łyżki majonez Winiary 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 1/2 szkl. mąki pszennej skórka i sok z 1/2 cytryny 2 łyżki kakao lukier, orzechy laskowe wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowujemy ciasto jasne: Białko ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i ubijamy
Kuchnia w oparachbajerowania ciasta, na końcu instrukcja) 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan łyżka skórki pomarańczowej lub aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Składniki z 1 miski przesiej ze dwa razy. Składniki 2 miski zblenduj na idealnie gładką i puszystą masę. Składniki z 3 miski wymieszaj. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce(...)oleju kokosowego/masła *w zależności od użytego soku (mój był bio eko sreko bez cukru) i budyniu konieczne może być dodanie cukru. Ugotuj budyń na soku marchewkowym, a więc zamiast mleka użyj soku, cały czas mieszaj, jak zacznie gęstnieć dodaj oleju kokosowego i dokładnie wymieszaj. + roztopiona w kąpieli wodnej tabliczka gorzkiej czekoady Smacznego! Artykuł Tropikalna torta
greenscarfzabrania na wyjazd w teren. Nie za słodkie i z owocami... kiedyś nie lubiłam ciast bez kremu teraz wręcz za nimi przepadam. Idealną chwilą jest, dla mnie, usiąść w ciszy i spokoju z herbatą czy kawą i kawałeczkiem ciasta... a już wkrótce chyba ta cisza i spokój na jakiś czas się skończą Przepis zaczerpnęłam z bloga Julianny Obiad gotowy(...)słonecznikowego oraz dołożyłam skórkę z cytryny i odrobinę soku. Julianna pisze, że ciasto można upiec z każdymi owocami wiec w przyszłym tygodniu może by tak wypróbować wersję z śliwkami?! Co Wy na to? Jogurtowe ciasto z czarnymi jagodami 300 g mąki 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2/3 szklanki cukru 2 jajka
sierotka maRysia w kuchniKalafior w języku hindi to gobi . Słowo to odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących(...)charakterystycznych przypraw. Ja postanowiłem całą uwagę poświęcić jednemu warzywu. Jak kalafior, to kalafior ;) Duszony bez wody, z mocno ograniczonym zestawem przypraw, jest w tej wersji niekwestionowanym bohaterem. Wyszło bardzo bardzo smacznie! No i te korzyści :) Składniki: 1 duży kalafior 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu 2 łyżeczki kurkumy 1 cm kawałek imbiru sól płatki chili mały pęczek kolendry
zadanie-gotowaniemiękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się w ustach. Powinno się je piec w specjalnej formie na donaty, ale jeśli tak jak ja nie posiadacie, użyjcie po prostu zwykłej foremki na muffiny. Masa jest dość rzadka, dlatego bez foremki się(...)czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka mleka kokosowego (z kartonu, nie takiego z puszki. Może być też inne mleko roślinne, np. migdałowe) 1/2 szklanki ziarenek granatu (dokładnie oczyszczonych z białych błonek
Powiedz dietom nieblogu pojawiło się kilka wpisów z poradami odnośnie pieczenia ciast ( porady ogólne , biszkopt , ciasto kruche ). Czasem jednak nawet najlepszej gospodyni pomimo stosowania się do rad pójdzie coś niegodnie z planem i zamiast ciasta powstanie coś na kształt ciasta, ale z zakalcem lub inną niespodzianką. Co wtedy robić? Rozpaczać, wyrzucać ciasto, umyć miski i zaczynać wszystko od nowa?? Jest(...)ciasto w nieco innej formie, niż zakładaliśmy na początku? Grunt, żeby było pysznie. A więc smacznego! Składniki: ok. 400 g kawałków ciasta kruchego, biszkoptowego itp. (bez żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione
psgotujemyuprawnia nas do jedzenia bez ograniczeń:-) Jedna porcja 45 g to tylko 117 kcal. W przepisie użyłam zamiast jajek zamiennik wegański w postaci banana. Jest on doskonałym zlepiaczem, dzięki niemu ciasto nabiera wilgoci, ale nie rośnie. Batoniki musli Składniki: 1 szkl płatków błyskawicznych żytnich Szczytno; 1/2 szkl płatków owsianych górskich; 2 łyżki wiórków kokosowych; 2 łyżki płatków migdałowych(...)masę, a następnie dodaję wszystkie suche składniki i mieszam. Rozpuszczam olej kokosowy w kąpieli wodnej i dodaję do całości wraz z wodą, ponieważ masa wyszła za sucha. Całość odstawiam na 10 minut. Po tym czasie formuję batoniki i układam na papierze do pieczenia. Wierzch smaruję odrobiną oleju kokosowego, która została w naczyniu po rozpuszczeniu, wtedy wierzch jest
Życie na widelcupodgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam na duży talerz, który przykrywałam pokrywką. Dzięki temu naleśniki były sprężyste i miękkie. Dno tortownicy, o średnicy 26cm, wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam olejem kokosowym i posypałam wiórkami kokosowymi. Wszystkie składniki na masę zmiksowałam w blenderze. Po kolei(...)Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Tort naleśnikowy appeared
mojewypiekiinietylkowyłożyłam papierem do pieczenia (samo dno), wpuszczając go w obręcz. Na dno starłam połowę ciasta i lekko ugniotłam je palcami. Blachę odstawiłam do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Twaróg zmieliłam dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do wystygnięcia. Jajka utarłam w całości (bez rozdzielania białek(...)ponownie wymieszałam, dodając jeszcze na koniec sok z cytryny. Tak przygotowaną masę serową wyłożyłam do tortownicy. Na wierzch starłam resztę ciasta. Sernik wstawiłam do piekarnika i piekłam go ok. 50 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik pozostawiłam na kilka minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę
Waniliowe Improwizacjesuche składniki. Formę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia, wylej na nią ciasto i włóż do piekarnika na ok. 20 minut. Upiecz na złoto i ostudź. Przekrój ciasto na pół tak, aby uzyskać dwa blaty. Krem Ubij olej kokosowy z erytrytolem, po czym stopniowo dodawaj jogurt kokosowy. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, bo inaczej krem(...)się zważy. Na koniec dodaj ekstrakt migdałowy oraz rozpuszczoną żelatynę. 3/4 kremu wyłóż na spód ciasta i przykryj górnym blatem. Rozsmaruj po wierzchu pozostałą część kremu. Wiórki kokosowe podpraż chwilę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Posyp wiórkami wierzch ciasta. Wstaw do lodówki do pełnego stężenia na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc. Pozostałe informacje Przybliżona wartość odżywcza
Modern Cave Girlłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 średnie dojrzałe banany 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1/2 szklanki mleka (u mnie migdałowe) olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Banany rozgnieść. Przełożyć do miski, dodać jajko, ekstrakt, mleko i wymieszać. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Wsypać(...)suche składniki do mokrych i wymieszać do dokładnego połączenia się składników (nie mieszać za długo). Jeśli masa jest zbyt gęsta dodać mleka. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Nakładać ciasto (najlepiej za pomocą chochli), zachowując spore odstępy pomiędzy placuszkami. Smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić i smażyć przez kolejne 2 minuty
Healthy food explorer