opieramy i bez wyrzutów sumienia je zjadamy. Przesadzać też nie możemy i dobrze o tym wiemy, że najlepiej się nimi delektować i z każdego rodzaju po kawałeczku smakować. Ja lubię ciasta bakaliowe, mocno owocowe, z daktylami, brzoskwiniami i migdałami, ozdobionymi orzechami. Może powiecie, że to takie zwykłe połączenie, ale jest jedno małe zaskoczenie, bo do ciasta chałwy dodałam(...)wyciąganie gorącej foremki z ciastem idealnie się przydała. Składniki na niewielką foremkę ok. 25 cm: 50 g mąki pszennej ekstra, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 15 g cukru wanilinowego, 100 g suszonych daktyli, 100 g suszonych brzoskwiń, 50 g płatków migdałowych, 70 g chałwy, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka wiórek kokosowych do podsypania, bakalie, cukier puder
Moniki SmakołykiZachęcona wcześniejszymi udanymi przepisami z wykorzystaniem pierniczków spróbowałam zrobić pankejki na ich bazie – wyszyły przepyszne! Miękkie, puszyste, z wyczuwalnym smakiem piernika. Przygotowanie jest bardzo proste
Via Gustociasto na niedzielę , które zabieram do znajomych, crumble z jabłkami. Szybkie i bezglutenowe crumble w wersji wegańskiej, bez dodatku rafinowanego cukru. Zamiast masła użyłam kokosowego oleju, a same crumble z jabłkami “osłodziłam ” daktylami i syropem agawe. Crumble to ciasto bezglutenowe, bo upiekłam je z gryczanych płatków. Crumble z jabłkami Składniki: prostokątna forma(...)agawe syropu 4 łyżki kokosowego oleju 1 łyżeczka cynamonu Obierz i pokrój jabłka w ósemki. Wysmaruj formę tłuszczem. Ułóż jabłka na dnie formy i oprósz cynamonem. Przygotuj crumble. Zmiksuj większość orzechów, resztę około 2 łyżek drobno pokrój. Wypestkuj daktyle i pokrój w kostkę. Dodaj do orzechów wraz z gryczanymi płatkami. Dodaj syrop agawe i kokosowy olej. Mieszaj do utworzenia kruszonki
codojedzeniaMakowa i pianka kokosowa 4 białka 100 g wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru Masa makowa własnej roboty, albo wersja dla leniwych 1 puszka maku Wykonanie: Z podanych składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Blaszkę kwadratową wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ścieramy na grubych oczkach dociskając na koniec nieco(...)starannie. Wykładamy na kruche ciasto. Pozostałe dwa białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier i jeszcze przez chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy kokos i łączymy łyżką. Wykładamy na mak Ciasto pieczemy w temp. 180*C przez 40-45 minut Ciasto jest bardzo, ale to bardzo smaczne! Ktoś kto kocha mak będzie tym ciastem oczarowany! Ciasto szybkie do zrobienia, tanie
W Moim Magicznym Domustruktury bez grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Pamiętajcie, że prawidłowy zaczyn to podstawa i warunek udanego pieczywa! Jeżeli on nie wyjdzie, to należy go wylać i przygotować jeszcze raz. Jeśli za kolejnym razem się nie uda, powinniście kupić nowe drożdże. (Najprawdopodobniej kupiliście źle przechowywane lub stare) Składniki na ciasto właściwe: - 300g(...)wodą i odcedzonego) - 2 łyżki oleju kokosowego, rzepakowego *opcjonalnie: kilka łyżek mleka i sezam Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem wyrabiamy na jednolitą masę, umieszczamy w miseczce i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6-8 równych części, formujemy bułeczki, układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Be Fit Be StrongPrzepisy na Sylwestra i KarnawałDzisiaj na blogu zbiór wszystkich przepisów, które mogą się pojawić na sylwestrowym stole. Znajdziecie tutaj dania na ciepło i na
Kulinarne przygody GatitySzybka w wykonaniu i wilgotna babka kokosowa. Przygotowania: 10 minut Koszt: tanie Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w
zdrowo i aktywnieSzybka w wykonaniu i wilgotna babka kokosowa. Przygotowania: 10 minut Koszt: tanie Mam dla Was kolejne szybkie i łatwe w wykonaniu ciacho. Ciasto jest w
Zdrowie i pysznie na talerzuKolejny efekt spontanicznego pieczenia, nie mając kompletnie żadnego zamysłu, co to ma być w ogóle za wypiek 😂 A koniec końców wyszło coś wspaniałego! Zmieszałam kilka
Zdrowie na języku :Pmąki ryżowej - 95g mąki gryczanej - 45g kakao - 100g oleju kokosowego (stałej ale miękkiej strukturze) - 90g ksylitolu - 2 łyżki mielonego lnu lub mąki lnianej - około 250 ml napoju roślinnego (u nas sojowe) - 50g śmietany kokosowej - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (z małą ilością cynamonu w składzie) - ½ łyżeczki sody - ½ łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym) - około 300g masła(...)minut. 2. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć mikserem na puch. 3. Dołożyć do oleju wcześniej odstawioną lnianą mieszankę i miksować przez minutę na najwyższych obrotach nadal utrzymując strukturę puchu. 4. Mąkę ryżową, gryczaną, kakao, sodę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia wymieszać. 5. Do mąk dodać mieszankę oleju z lnem i śmietankę kokosową, wymieszać. 6. Następnie dolewać stopniowo
Candy Pandaszaczynam pisać dla Was przepis na …. Szybkie ciasto bez pieczenia na kakaowych herbatnikach przekładane kremem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem mleka w proszku, z warstwą słodkiego kajmaku i dość dużej porcji bakalii schowanej pod polewą z gorzkiej czekolady, tak w skrócie można opisać to ciasto. Wspaniały słodziutki deser którego przygotowanie nie zabierze nam zbyt wiele(...)czasu, całość smakuje wspaniale a co najważniejsze zjemy go już po 3 -4 godzinach po solidnym schłodzeniu. Kawa i to ciasto to mój ulubiony zestaw weekendowy. Polecam, jest przepyszne i spisze się na różnych uroczystościach. Składniki na prostokątną foremkę 23/27 cm 30 dag herbatników kakaowych 650 ml śmietany kremówki 30/36% 20 dag serka mascarpone 4 pełne łyżki mleka
Wanilia i Kardamonmąki dodajemy mleko, olej i mleko kokosowe. Wyrabiamy ciasto tak, żeby było miękkie i elastyczne. Wkładamy do większej miski, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym o odstawiamy na blat kuchenny aż podwoi swoja objętość. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Po około 1-2 godzin (w zależności od temperatury otoczenia) wyciągamy ciasto na podsypany mąką blat, lekko wyrabiamy. Dzielimy(...)nasze drożdżówki będą miały ładny kształt Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w większych odległościach od siebie, żeby miały miejsce wyrosnąć. Pozostawiamy na blaszce do podwojenia objętości (na około 20-30 minut). Następnie, palcami robimy w środku wgłębienie i układamy połówki śliwek bez pestek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 25 minut albo
Lamarida.plwyjdą muffinki czekoladowe, ale nie tylko. Wspaniale smakują w wersji cytrusowej, wystarczy dodać tartą skórkę z cytryn lub pomarańczy, zapach migdałowy, wiórki kokosowe lub mak do ciasta, a będzie inaczej. Za każdym razem, z tej samej porcji ciasta można wyczarować inne cieplutkie, pulchne i słodkie muffinki Można fantazjować, eksperymentować, a jak! i dodawać różne dodatki cukiernicze, posypki, polewy, faszerować muffinki(...)domowe słodkie pieczenie. Składniki: 1¾ szklanki mąki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao dobrej jakości ½ szklanki cukru 10 g cukru waniliowego, cukru wanilinowego (opakowanie) lub 2 łyżeczki zapachu waniliowego 1/3 szklanki oleju ¾ szklanki mleka lub wody kilka łyżeczek dżemu truskawkowego Jamar Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Mieszamy
Zasmakuj Kuchniciasta należy się każdemu i ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez cukru ! Ale gdy nagle spodnie robią się ciut ciasne, w pasku dziurka nie pasuje i trzeba go poszerzyć....wówczas przychodzi refleksja, czy nie za dużo sobie folguję ? Czy na pewno muszę zjeść dwa, trzy, ... kawałki ciasta ? Czy to zachcianka czy już łakomstwo ? By zdrowo jeść, nie musisz(...)podwieczorek, czy słodkie "co nieco". Składniki: 150 g jogurtu naturalnego 1 jajko 1/2 szklanki mąki jaglanej ( lub zmielona w młynku do kawy kasza jaglana ) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia olej kokosowy do smażenia 1 szklanka malin 1 łyżka cukru trzcinowego Wykonanie: Maliny umieścić w rondelku, dodać cukier i gotować, aż się rozpadną i zaczną gęstnieć. Tak przygotowany
kolorowotorcikowopodoba😀 Składniki : 1 porcja tego kremu cytrynowego 2 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych) 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu) Przygotowanie : No i znowu prościej być nie mogło – wszystko razem (oprócz kremu oczywiście) wrzucamy do malaksera i miksujemy(...)wykładać foremki do muffinek (takie metalowe) – po prostu wylepiamy ciastem foremki od środka tak, żeby wyszły tartaletki (czyli zostawiamy wgłębienie). Foremek nie trzeba nawet smarować tłuszczem, bo tartaletki bardzo ładnie wychodzą z foremek😉 Tartaletki pieczemy około 15-20 minut w 170°C bez termoobiegu (u mnie tryb ‚ciasto’). Dajemy im ostygnąć i wsadzamy do środka krem cytrynowy. Jeśli
Jak gotować i nie zwariować