biszkopt ze szpinakiem bez jajek raczej się nie uda. Tymczasem smakowało super i było mięciutkie oraz nieco wilgotne 😊 Takie śliczne zielone ciacho przełożyłyśmy proteinowym kremem limonkowym. Waniliowe, wegańskie białko Plantforce świetnie połączyło się z cytrusowym akcentem. Torcik idealny dla każdego zakręconego na punkcie zieleni 😍 Składniki (śr: 21 cm): Szpinakowe ciasto -200g mąki ryżowej(...)sody oczyszczonej -1 łyżeczka proszku do pieczenia „Sernik” limonkowy -180g tofu naturalnego -150g mleka sojowego/ryżowego -70g suchej kaszy jaglanej + 150-200g wody -3 limonki (i otarta skórka z jednej lub dwóch) -150g ksylitolu -60g (3 miarki) białka roślinnego waniliowego Plantforce -35g (3 łyżki) mąki kokosowej -1,5 łyżeczki płaskiej agaru + kilka
Candy Pandastępo zakończony korzeń. Jest mocno pomarańczowa, krucha, słodka, charakterystyczna i bardzo soczysta – idealna na soki. Ale nie tylko, bo nadaje się do każdej obróbki – jako surówka, marchew duszona, pieczona, składnik marchwiowego ciasta, czy jak w tej zupie – po prostu ugotowana. Niskokaloryczna (27kcal/100g) i zdrowa – pełna beta karotenu, witaminy A i przeciwutleniaczy. W tej zupie – w roli głównej. Marchew pozbawiamy natki(...)skórkę. Ścieramy zesterem lub na tarce skórkę, bez albedo, tylko mocno wybarwioną część. Potrzeba nam jedną łyżkę otartej skórki. Pomarańczę obieramy ze skórki, pozbawiamy białych błonek, kroimy w poprzek na pół i wyjmujemy pestki. Miąższ można podzielić na mniejsze cząstki. W garnku w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy trzy łyżki oleju kokosowego. Szklimy na nim cebulę, na małym ogniu
Karo in the Kitchenłyżeczki proszku do pieczenia trochę pestek dyni w czekoladzie (mogą być zwykłe, wtedy dodajcie trochę czekolady) 1 łyżeczka oleju kokosowego Wszystkie składniki oprócz pestek dyni zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Pestki dyni i ew. czekoladę wmieszać do ciasta. Masę przelać do silikonowej foremki. Piec około 20 minut, uważając by ciastko(...)regionu z którego pochodzi (czyli Styrii). Ponadto, znak jakości P.G.I. (chronione oznaczenie geograficzne), którym jest opatrzony, gwarantuje, że olej pochodzi z pierwszego tłoczenia. Olej z pestek dyni to bez wątpienia mój ulubiony typ oleju. Ciemnozielony kolor, gęsta konsystencja i intensywny aromat z nutą świeżości bardzo dobrze komponuje się zarówno z potrawami wytrawnymi jak i słodkimi. Świetnie pasuje
Poranek na słodkododatkowo: wiórki kokosowe Sposób przygotowania: I. Przygotowanie ciasta Margarynę, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy rozpuścić, gotować przez 5 min, po czym pozostawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masy, wymieszać i odlać pół szklanki na polewę. Do reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą(...)wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i wystudzić. Wstawić do lodówki
Z notatnikaCiasto przygotowałam w formie o wymiarach 23x23cm . Najłatwiejsze ciasto drożdżowe bez wyrabiania Składniki: 320g mąki pszennej 250ml mleka 75g domowego cukru z wanilią 25g drożdży 1 jajko 50ml (ok.6 łyżek) oleju (u mnie kokosowy) 200g owoców (u mnie czereśnie) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - mleko podgrzać, aby było letnie(...)kokosowy musi być płynny), składniki wymieszać trzepaczką lub łyżką - mąkę przesiać do miski, wymieszać dokładnie z innymi składnikami - konsystencja ciasta powinna być rzadsza niż na klasyczne ciasto drożdżowe, ale nieco bardziej gęsta niż na ciasto ucierane - ciasto przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto wymieszać krótko w celu odgazowania - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
Smakołyki BerenikiChatka Baby Jagi , zwana też Chatką Puchatka , często była robiona przez moją Mamę i był to jeden z naszych ulubionych serników. Chyba nam się po jakimś
niecodziennikparyUwielbiam ciasta czekoladowe, im ciemniejsze tym lepiej :) Dziś polecam taki właśnie bardzo czekoladowy, zdrowy, mięciutki chlebek bananowy. Ciasto jest bardzo proste do wykonania, nie zawiera cukru
Healthy food explorerciasto jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić i jeść. Daje się bardzo cieńko rozwałkować, nie kruszy się podczas zawijania, a ze ścinków można bez problemu uformować kulkę i ponownie rozwałkować, co pozwala wykorzystać każdy gram ciasta. Z pomocą przyszła mi ukochana Pani Krysia (po raz kolejny zresztą), od której dostałam przepis. Zadaję sobię sprawę, że nie wszyscy są weganami(...)pszennej 1 banan 150 g zimnego oleju kokosowego 150 g gęstego mleka kokosowego szczypta soli 50 g cukru pudru łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki umieść na blacie i za pomocą noża siekaj i zagarniaj, starajć sie możliwie jak najmniej dotyciach ciasto dłońmi. W zależności od wprawy po 10-15 minutach ciasto zacznie samo formować się w kulę, wtedy
greenscarfdziś dla Was przepis na chlebek bananowy bez cukru, bez tłuszczu, bez laktozy, bez białej mąki i w dodatku wegański. Zalegają Ci banany? Na co czekasz? Koniecznie zrób chlebek bananowy! To jedno z tych ciast, które lubię najbardziej. Nie dość, że to samo zdrowie, to ich przygotowanie jest banalnie proste, a w smaku są nadzwyczaj pyszne(...)czyli wymieszane 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek wody) – 100g masła orzechowego – 80g mąki kokosowej – 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii – 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/4 łyżeczki soli – 50g gorzkiej czekolady (można pominąć) Dodatkowo: – 1 banan
Be Fit Be Strongkosmetykach naturalnych np. mydło ziołowe czarne, mus do ciała Królewska czekolada, żel pod prysznic róża i kadzidłowiec i masę innych produktów. Kuchnię zaopatrzyłam w np. olej kokosowy czy pastę orzechową (którą zamierzam użyć do kruchych ciasteczek). Reasumując jestem zachwycona zarówno z katalogu produktów, łatwości robienia zakupów, cen, dostawy i przede wszystkim z jakości oferowanych produktów. W skali od jeden(...)teraz przejdźmy do tych pysznych truflowych ciasteczek. Zaskakująco pyszne, mocno czekoladowe, z rumowym aromatem, czyli takie jak uwielbiam. Robienie ich to czysta przyjemność, polecam! Składniki na Truflowe ciasteczka bez pieczenia: 250 g herbatników zmielonych na pył przypominający wilgotny piasek 2 łyżki gorzkiego kakao 100 g cukru 120 g masła 100 ml mleka kilka kropel aromatu rumowego DO DEKORACJI
Rozpustne gotowaniepolewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym) Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. W dużej misce miksujemy jajka, erytrol, sól i mleko kokosowe, ekstrakty jeśli ich używamy. Gdy masa(...)razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się połączy. I masę na babeczki lub donuty mamy gotową ;) Teraz wystarczy tylko wysmarować foremki niewielką ilością masła lub oleju kokosowego i ponakładać masę do foremek. Pieczemy około 15-20 minut (u mnie 17) w 160˚C, tryb góra-dół z wentylacją (u mnie nazywa się on ‘ciasto’). Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków
Jak gotować i nie zwariowaćDziś na przekąskę polecają się sycące ciasteczka z mąki kokosowej i tahini - bezglutenowe, z małą ilością cukru. Trochę za mało słodkie jak na mój gust, dlatego
Domowa Cookierenka AgiChlebek bananowy to jedno z moich ulubionych zdrowszych wypieków. Gdy tylko na bananach zaczynają się pojawiać brązowe kropeczki to już znak, że należy upiec coś pysznego
Healthy food explorermnie sojowe szczypta soli 3 łyżki syropu klonowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki oleju kokosowego Jak zrobić gofry gryczane z komosą ryżową: Zaczynamy od przygotowania ciasta – ja lubię mieszać je za pomocą miksera. Najpierw do miski wsypujemy make gryczaną, kaszkę z komosy ryżowej i prosa, sól, cynamon i mieszamy. Następnie siemię(...)dodajemy mleko, ekstrakt waniliowy, olej, syrop klonowy i zaparzone siemię lniane. Następnie mieszamy do uzyskania gładkie konsystencji. Ciasto musi być dość gęste – gęściejsze niż naleśnikowe ale nadal lekko płynne. Potem rozgrzewamy mocno gofrownicę. Następnie do gofrownicy wylewamy porcje ciasta i pieczemy gofry. Jeśli chcemy by pozostały chrupiące, studzimy je na kratce, jeśli chcemy by były miękkie studzimy na talerzu
Dorota Smakuje