ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:137/182)

Oryginalne włoskie tiramisu bez pieczenia najlepsze na świecie !! 366

tiramisu jest po prostu obłędne ale dodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :)  Składniki (na małą kwadratową(...)najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki  jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie

zdrowa vege kuchnia
Malinowa chmurka w pucharku – prosty przepis 100

imprezę, urodziny lub rodzinne spotkanie. Malinowa chmurka w pucharku idealnie komponuje się z kawą. Taki mały pucharek jest dobrym rozwiązaniem, jeśli nie chcesz robić dużego ciasta, ale masz ochotę na coś słodkiego. Jak zrobić ciasto malinowa chmurka w formie deserku? To jeden z najprostszych deserków, jaki możesz przygotować! Pucharek składa się z następujących warstw: Galaretka malinowa z mrożonymi malinami. Bita(...)motywem pszczoły, a znajdziesz go tutaj – https://e-kuchcikowo.pl/9233-pszczola-pucharek-200ml Sprawdź również inne desery, które możesz przygotować w szkle La Rochere: puszysty deserek Oreo sernikowe kulki aksamitny deser kawowy PRZEPIS – MALINOWA CHMURKA W PUCHARKU Pucharek Malinowa Chmurka Via Gusto Przepis na kultową malinową chmurkę, ale w formie małego pucharku! Pyszne połączenie malin, galaretki, bitej śmietany z mascarpone i bezy

Via Gusto
Capucino z chmurkową pierzynką 169

Polecam wam Ciasto,które jest naprawdę pyszne zwłaszcza dla miłośników smaków kawy a ja do nich należę. Placek ten widziała kiedyś w pewnej cukierni i zaraz wpadłam na pomysł by go zrobić. Przepis zgarnęłam z internetu -strona wielkie żarcie-troche zmodyfikowałam  pod swój smak i wyszła rewelka. Zapraszam...  Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy(...)łyzki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa kawowa: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1 szklanka cukru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej (dla mnie najlepsza nesca fe creme - ma delikatny smak) 25 dag masła śmietankowego Masa śmietankowa: śmietana 36% 500ml.  2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżka

Kubki smaku
Kawowo-czekoladowe ombre... tort 343

Tort czekoladowo-kawowy ombre powstał z potrzeby wypróbowania przepisu na ombre. Bardzo podobają mi się takie torty, wiec po prostu musiałam go upiec.  W smaku przypomina troszkę tiramisu, ale z większą niż zazwyczaj ilością kawy. Do zrobienia tego tortu będziecie potrzebować  biszkopt ( średnica 18 cm)  Biszkopt 5 jajek  (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego(...)biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze 160 -170 stopni - około 45 minut (w zależności od piekarnika) do suchego patyczka (jak nakłujemy patyczkiem ciasto i po wyjęciu pozostanie on suchy, znaczy że biszkopt gotowy) Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort "Pieniek" 143

trufli 3)       50 g gorzkiej czekolady 4)       90 g serka mascarpone Krem kawowy: 1)       180 ml śmietany 30 lub 36% 2)       250 g mascarpone 3)       3 czubate łyżki kawy zbożowej(...)szpinak i dodajemy wszystkie mokre składniki i miksujemy. Następie łączymy suche składniki z mokrymi delikatnie mieszając masę (tylko do połączenia składników). 2)       Tak przygotowane ciasto wlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy 20-30 minut. 3.        Krem truflowy: Cukierki kroimy na małe

Na kulinarnym poligonie
Słodkie rozgrzewanie... DESEROWA KAWA CYNAMONOWA. 253

************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka kakaowe z mąki owsianej 97

włoskich - 1 łyżka gorzkiego kakao - 100 gram cukru trzcinowego - 1/4 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 opakowanie cukru waniliowego - 1 jajo - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki likieru kawowego ( ewentualnie miodu pitnego lub białego wina ) - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - 95 gram miękkiego masła Wykonanie: Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Mieszamy(...)widelcem ze składnikami, aż powstanie coś na podobieństwo kruszonki. Następnie wlewamy jajko, rozbełtane wcześniej w szklance z winem i miodem. Mieszamy, dosypujemy posiekane dość drobno orzechy i zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię i wkładamy na około godzinę do lodówki ( może spędzić tam nawet całą noc ). Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni, blaszkę wykładamy papierem lub podkładką silikonową

Kronika Piekarnika
Wiosenne herbaciane ciasteczka 220

zachwycona! Ciasteczka dzięki dodatkowi tak dobrej herbaty wyszły lepsze niż kiedykolwiek. Polecam Wam spróbować moich wiosennych herbacianych ciasteczek. A jeśli wśród Was są wielbiciele kawy, to zapraszam na pyszny kawowy sernik z amaretto . Składniki: (na 10-12 sztuk) 1 szklanka mąki pszennej 100 g masła / margaryny 1/3 szklanki cukru 3 łyżki zaparzonej herbaty ziołowej Lapacho Pomarańcza/Wanilia Tommy Cafe mała(...)herbaty Przygotowanie: Do miski przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy cukier i małą szczyptę soli. Następnie dodajemy masło lub margarynę. Całość siekamy nożem, dodajemy herbatę i szybko zagniatamy. Tworzymy kulę z ciasta i schładzamy ją w lodówce przez 30 minut. Następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto lub rozgniatamy ręką na grubość około 3 mm (ciasto można z wierzchu lekko posypać mąką

Słodkie okruszki
Dacquoise (dakłas) – francuski tort bezowy 202

Cordon Bleu to chrupkie migdałowe spody (takie jak u mnie) i bardzo słodki krem maślany na bazie żółtek i masła. Ja zdecydowałam się na nieco lżejszą wersję z kawowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Tradycyjny dacquoise ma także dekorację w kształcie marcepanowej różyczki. Można pominąć ten punkt lub jeśli nie lubicie marcepanu zrobić ozdoby z masy cukrowej. Np. takiej(...)średnicy 18 cm. Kładziemy papier na blaszkę do pieczenia zarysowaną stroną do spodu. Papier przyczepiamy do blaszki małymi magnesami. Jeśli nie mamy magnesów można przykleić go używając odrobiny ciasta jak kleju. Wykładamy ciasto na papier do pieczenia i formujemy dwa kółka za pomocą szpatułki. Posypujemy płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 160 stopni, góra i dół

Ciastkozercy
ciasto kawowo-pomarańczowe 194

Połączenie kawy i pomarańczy to jak dla mnie duet idealny! Dziwię się, że wcześniej nie wpadłam na to, żeby zrobić takie ciasto. W trakcie pieczenia sama do końca nie wiedziałam jakie wyjdzie, bo kombinowałam z tego co miałam ale moim zdaniem to był strzał w dziesiątkę. Choć niestety muszę powiedzieć, że dostał mi się tylko jeden maleńki kawałeczek:( *foremka(...)jajek 1,5 szklanki cukru 1 szklanka  mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju 3 łyżki zimnej wody na krem kawowy: 500 ml mleka łyżka suchej kawy mielonej  1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru  150 g masła na krem śmietankowy: 250 g serka mascarpone

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik cappuccino 214

Pisałam już kiedyś jak bardzo lubię serniki. Lubię je robić, bo są dość nie skomplikowanymi i szybkimi do zrobienia ciastami. Lubię też je jeść, bo każdy można zrobić w innym smaku i w każdym można odnaleźć coś innego. W zbliżającym się tygodniu, dla niektórych będzie na blogu trochę monotonnie, ponieważ każda z sernikowych propozycji, którą dla Was mam oparta jest(...)też każda z nich jest nieco inna. Pierwszym z serników,któr y zaproponuję będzie kremowy sernik o smaku cappuccino ze śmietankową pianką. Dobrze schłodzony smakuje trochę jak lody kawowe z domowej cukierni. Zapraszam. SERNIK CAPPUCCINO   Składniki : s pód: 2 opakowania ciastek typu Oreo 1/2 szklanki zaparzonej kawy masa serowa: 1 kilogram twarogu ( nie sera z wiaderka

Bon appetit mon amie
Babka Z Kawą Inką 117

Jeśli lubicie kawowe smaki ta babka na pewno Wam posmakuje. Prosta w przygotowaniu i podzielna ;) Ps. można ją nadziać po upieczeniu np. powidłami. Składniki na keksówkę 25 x 10: 3 jajka kl M 1 szkl mąki tortowej + 3 łyżki 3 łyżki kawy inki 1/2 szkl cukru trzcinowego 1/3 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)budyniu polewa: 80 g czekolady deserowej (u mnie z orzechami i rodzynkami) 40 ml mleka Ciasto 1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę. 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kawę inkę oraz budyń bądź mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. Ciasto wychodzi dość gęste. 3. Wykładamy do foremki wysmarowanej

Gotowanie...to proste !
Pierniczki brukowce 299

miód, przyprawę i wszytko zagotować aż się cukier rozpuści. Następnie odstawić do ostudzenia. W mikserze lub na stolnicy mieszamy mąkę, sodę, jajko, masło oraz przestudzaną masę. Wszytko dokładnie wyrobić. Ciasto odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem o wymiarach 36x26 do pieczenia w odległości(...)minut. Studzimy na kratce. Po upieczeniu pierniczki robią się bardzo twarde, to normalne. Przechowujemy w metalowej puszcze. Pierniczki w oryginalnym przepisie są nadziewane marmoladą ja pominęłam ten etap. Lukier kawowy 1/2 szklanka cukru 2 łyżki bardzo gorącej kawy Cukier puder przesiać dodać kawę i rozcierać łyżką. Gdyby lukier był za rzadki dodać więcej cukru pudru. Gotowym lukrować pierniczki. Ja swoje

Delicious Titbits
Ciasteczka czekoladowe 119

mocno czekoladowy z nutką kawy . Ciasteczka te przypominają mi troszkę nasze delicje, oczywiście różnią się rodzajem spodu i nadzienia, ale forma jest bardzo podobna. Spód, a na nim czekoladowo-kawowy krem zamknięty pod „skorupką” z pysznej czekolady. Ciastka przechowujemy w lodówce, a wyjmujemy tuż przed podaniem, wtedy są najlepsze! Schłodzona czekolada cudownie pęka , kiedy nagryzamy ciasteczko, aby odsłonić(...)ubić na sztywną pianę pod koniec dodać cukier, całość ubijać razem przez 2 minuty. Następnie dodać mielone migdały i wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, każdą kuleczkę spłaszczyć, a następnie ułożyć na blaszce. Ciastka pieczemy około 12-18 minut w zależności od grubości ciastek, brzegi powinny zrobić się rumiane

SprawdzonaKuchnia.pl
Restaurant Week 179

cukrowy Wegańska fasolka po bretońsku z dynią piżmową, kalarepą i białą rzodkwią Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, brownie Mus chałwowy, pralinka z czekolady, orzechów i daktyli, ciasto marchewkowe O tej restauracji Północ-Południe możecie przeczytać także tutaj. Oberża 86 Oberża mieści się w Domku Abrahama, niegdyś muzeum. Przed Oberżą mieściła się tam pizzeria i nie ukrywam(...)zapiekana serem, podana z grzanką maślaną Karmelizowane gęsie wątróbki podane na pieczonej brukwi i marchwi z chipsem z jarmużu Domowy makaron z borowikami, szpinakiem i polskim serem długodojrzewającym Krem kawowy z pomarańczami i słonecznikiem zatopionym w karmelu Fedde Na początek duży ukłon w kierunku managera, który pozwolił nam wykorzystać rezerwację w innym terminie. Dużo się działo i tak się działo

Kucharzyca