bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany czekoladową(...)jest kwiatem i liściem z czekolady. A tak nasze torty wyglądały w przekroju. Hitem kursu były kruche ciastka migdałowo – rumowe z bitą śmietaną, po prostu palce lizać! :). Delikatne, kruche ciasto, pyszny krem migdałowy, rum i polewa czekoladowa. Na koniec odbyło się wręczanie dyplomów i pamiątkowe zdjęcia. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie
Mała Cukierenkasztywnej śmietany, nadal ubijając, pomału (najlepiej po łyżce) dolewamy rozpuszczoną żelatynę. Na wystudzony biszkopt przekładamy 2-3 łyżki masy krówkowej i rozsmarowujemy ją na całej powierzchni ciasta. Ubitą śmietanę dzielimy na trzy części. Pierwszą z nich przekładamy do pozostałej, chłodnej masy krówkowej i ubijamy. Powstały krem przekładamy na biszkopt, równomiernie smarujemy i wkładamy, najlepiej do zamrażarki(...)pozostałej ubitej śmietany wsypujemy cukier puder i chwilkę ubijamy. Dzielimy na pół, do jednej części dodajemy chłodną śmietankę z rozpuszczoną kawą i jeszcze raz ubijamy na sztywno. Powstałą masę kawową przekładamy na schłodzony krem kakaowy i znowu chłodzimy około 10 minut w zamrażarce. Po tym czasie na masę kawową przekładamy pozostałą bitą śmietanę i dobrze chłodzimy (wystarczy jakieś 30 minut
Rozpustne gotowaniekrem pochodzi ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Biszkopt kakaowy: 6 jajek 180 g cukru 120 g mąki pszennej 6 czubatych łyżek kakao Masa kawowa: opakowanie kawy cappuccino (110 g) 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w gorącej wodzie cukier wedle uznania Wykonanie biszkoptu : Białka oddzielić(...)czasu, aż się rozpuści. Kolejno do piany dodajemy żółtka, miksujemy. Na sam koniec do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę oraz kakao, mieszamy do połączenia się składników. Przygotowane ciasto wylewamy do tortownicy (25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 40-45 minut bądź do tzw. suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu kroimy na 3 części
Krakowskie smaki AniPtysią po parku, śmieję się do siebie, bo nagle otuliło mnie ciepło. Chcę już słodkich truskawek, kwaśnego rabarbaru, soczystych wiśni i dojrzałych malin. W kąt rzucę przepisy na ciężkie ciasta, w zamian sięgając po delikatne, puszyste desery. O tak! Póki co jednak - zadośćuczynienie. Przyznałam się już, że zapomniałam o Dniu Czekolady... Wstyd mi, naprawdę! Kajam się, i w ramach nadrabiania(...)kwintesencja czekolady! Użyłam takiej 60-procentowej, żeby smak był nieco łagodniejszy. Nie miałam w domu jajek, więc w ramach składnika puszystego wystąpiła ubita kremówka. Wlałam nieco likieru kawowego, żeby zaostrzyć smak - i mówię Wam, wyszło coś niebiańsko pysznego... Mus jest delikatny, ale sycący - nieduża porcja jak na zdjęciu wystarcza w zupełności. Z rozkoszą dodałabym tu jakieś owoce... Cóż, może następnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzewśród tegorocznych ciast na naszym wielkanocnym stole :). Pyszne warstwowe ciasto, łączące idealnie pasujące do siebie smaki, takie jak: likier adwokat, maliny oraz kawa. Krem budyniowo-maślany z dodatkiem adwokatu jest tak pyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli(...)dodatek tzw. śmietan-fixu. Moje ciasto udekorowałam pokruszonymi bezami ( które sama piekłam specjalnie w tym celu ), ale beza po pobycie w lodówce niestety mięknie, a dodatkowo w kontakcie z bitą śmietaną rozpuszcza się, dlatego polecam taką dekorację bezpośrednio przed podaniem, lub zastąpienie jej czymś innym, np. wiórkami białej czekolady, które świetnie będą tutaj pasować. Ciasto jest naprawdę przepyszne
Opowieści z piekarnikaSzybki, smakowity sernik ze śliwkami, wiecie że jest pyszny? Pewnie nie wiecie ale to trzeba spróbować aby wiedzieć i dlatego czas się zabrać za sernik ze
Moje Małe CzarowanieKto z Was miał kiedyś do czynienia z surową czekoladą? Jej smak i struktura różni się nieco od klasycznych tabliczek, a to dlatego, że podczas jej
Candy PandasW tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może i
KUCHARNIASkładniki: 1 szklanka mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30 ml naparu z herbaty irish cream Teekanne, 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka kawy sypanej, 2
Aga w kuchniZapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru
Ala piecze i gotujeSzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jeżeli szukacie wyszukanego i smacznego tortu na urodziny lub inne okazje, to polecam kawowy z brzoskwiniami. Dzięki dodatkowi świeżo mielonej kawy zyskuje wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Dodatek owoców idealnie łączy się z biszkoptem nasączonym mocną kawą i kremami. Duży wybór kawy ziarnistej, mielonej i innych można znaleźć w sklepie internetowym Venosa . Ja przygotowując mój tort wykorzystałam kawę ziarnistą Dallmayr Prodomo(...)łyżeczki proszku do pieczenia 15 g kakao 2 łyżki wody Nasączenie: 2-3 łyżeczki świeżo mielonej kawy Warstwa z brzoskwiniami: 1 duża puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe Krem kawowy: 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g białej czekolady 3 łyżki mocnej zaparzonej kawy (np. w kawiarce) 1-2 łyżeczki świeżo mielonej kawy 1 łyżeczka ciemnego kakao Wierzch
Passions hobbies life(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kochani, zapraszam Was na pyszny, domowy likier mleczny. Jest słodki, gęsty i bardzo smaczny. Dodatkowo szybki i łatwy w przygotowaniu. Do jego przygotowania
Przepiski.pldobrze się ze sobą łączą. Brzegi tortu ozdobiłam trzema kolorami śmietanki, co dobrze pokazałam na filmie, ale jeśli nie mamy ochoty na taką dekorację to oczywiście tort możemy posmarować kawową śmietanką bez barwinków. Uważam, że tort jest prosty w przygotowaniu i w miarę szybki, nie używałam żelatyny. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). Dodać resztę mąki i wymieszać. 4. Dwie tortownice o średnicy 20-21cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do jednej przełożyć 1/3 ciasta, a do drugiej przełożyć resztę ciasta, wyrównać. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Ostygnięte biszkopty wyjąć
Mała Cukierenkapiany dodajemy porcjami wiórki, aromat i mieszamy. Masa ma być jednolita i bardzo gęsta (jeśli jest za rzadka śmiało można dosypać wiórków). Używając dwóch takich samych łyżeczek nabieramy porcję ciasta i formujemy kształtne ciasteczka (wyglądem przypominają łódeczki), można też formować rękami kulki. Układamy na blaszkę wyłożoną matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)kruche i bardzo aromatyczne ciasteczka. Przepis bardzo prosty, nikomu nie powinien sprawić trudności. Polecam – wielbicielom kokosów… i nie tylko. Smacznego. Inne przepisy na wykorzystanie białek: Ciepłe lody cytrynowe Bezy kawowe Włoskie bezy z kremem kiwi Bezy z kremem limonkowo bananowym Pieczarki bezowe Rolada bezowa z truskawkami Bezowe duszki Zielona Pavlova A jeśli specjalnie zrobicie te ciasteczka i zostaną Wam żółtka
mojewypiekiinietylkomocno czekoladowy. W sam raz, gdy mamy ochotę na coś słodkiego! Ricottę najczęściej wykorzystuję do słonych przepisów, znajdzie się i coś na słodko, zachęcam do wypróbowania: Deser kawowy z serkiem ricotta Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana(...)Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez cukru cukier do smaku
Moja smaczna kuchniatiramisu jest po prostu obłędne ale dodatek jajek, sprawia, że ciasto daje na długo uczucie sytości i naprawdę nie mogłam zjeść więcej niż dwa kawałki więc może jednak to ciasto nie jest aż tak bardzo niezdrowe :) a zresztą co tam jesień, smętna pogoda, co będziemy sobie żałować :) Szybkie smaczne i banalnie proste to co robimy :) Składniki (na małą kwadratową(...)najlepiej takiego drobnego do wypieków) 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarnka wanilii 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki mocnego espresso (bardzo mocnego) 2 łyżki lub więcej likieru kawowego np kahuli lub innego ulubionego ok 1 paczki herbatników podłużnych 250 g (może wyjść 1,5 paczczki jeśli używacie takich grubszych herbatników) kawa lub kakao do posypania Przygotowanie
zdrowa vege kuchnia