ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:143/182)

Kolacja degustacyjna ProVita Team i Przyjaciele 2 „Polska jesień” - część 2 192

zarysowanej resztkowej słodyczy. 7. danie główne: sarnina, czeremcha, rydz, lubczyk, kasztan, kacza krew i wino: Spatburgunder trocken 2012. Comber z sarny w boczku, galaretka z czeremchy, rydze smażone w cieście, kaszanka z kaczej krwi, krucha posypka z kasztanów (a kasztany z ogródka szefa kuchni). Idealnie upieczony, delikatny comber sarny podbił serca wszystkich uczestników kolacji. Zdecydowanie najlepsze danie :) Spaetburgunder trocken(...)najlepszych połączeń tej kolacji. Cudownie miękkie mięso sarniny wprost stopiło się z aksamitnym Pinot Noir. Słodkie kwiatowe nuty idealnie współgrały z czeremchą i lubczykiem. Kasztan natomiast z delikatnymi, kawowymi półtonami na finiszu. 8. przerywnik: gałęzie czarnej porzeczki, aronia Napar/herbata z gałęzi czarnej porzeczki, słodzona miodem z kulkami tapioki (tu jeden wyjątek, jedyny obcy produkt) gotowanymi w aronii. Nie spodziewałam się

królestwo garów
Walentynkowy torcik z Lusette 291

ekstraktu z wanilii szczypta soli opcjonalnie - 1 łyżka spirytusu, wódki lub innego alkoholu ( u mnie ciemny rum ) Nasączenie: pół szklanki świeżo zaparzonej, mocnej kawy, lekko osłodzonej ćwierć szklanki likieru kawowego ( w wersji bezalkoholowej w miejsce likieru należy dodać kawę ) Polewa czekoladowa: 130 g czekolady gorzkiej 50 g cukru 50 ml płynnego miodu lub syropu klonowego 50 ml ciemnego rumu(...)piekarnika i z wysokości około 40 - 50 cm upuścić w formie na podłogę ( pionowo ). Odstawić do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu ( nie wcześniej ), ostrym i najlepiej giętkim nożem oddzielić boki ciasta od formy. Biszkopt przekroić na 3 równe blaty. Krem z wafelków Lusette: Wieczór wcześniej umieścić śmietanę kremówkę w garnuszku z grubszym dnem. Wafelki pokroić na mniejsze kawałki i dodać

Opowieści z piekarnika
Wyniki konkursu Pyszne na słodko 185

cukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym(...)Tofu : 125 g jedwabistego tofu ( użyłam eko 100% naturalnego tofu firmy Alpro takiego jak TUTAJ ) 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( mój dodatek ) 1 porządna łyżka ulubionego likieru ( najlepszy byłby kawowy, żeby smakiem komponował się z całościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowo - śmietankowy z jagodami 314

Pyszny, wilgotny, nieprzesłodzony tort, do którego wykonania wykorzystałam własnej produkcji jagody w syropie. Takie jagódki, to bajeczny dodatek do ciast i deserów, polecam zrobić na zimę ;). Można oczywiście użyć jagód świeżych ( o czym piszę w przepisie ), ale te dwa ostatnie słoiczki w mojej spiżarni aż prosiły się o wykorzystanie ;). Tym razem zamiast standardowego w moich tortach biszkoptu rzucanego, mamy(...)jagód w syropie lub około 350 g świeżych jagód świeże jagody lub borówki amerykańskie do dekoracji ( około 150 g ) Nasączenie: 150 ml ponczu; u mnie 100 ml delikatnego likieru kawowego + 50 ml wody; może być też: likier czekoladowy, migdałowy lub rum albo mocna, posłodzona herbata + wódka; w wersji bezalkoholowej - mocna, posłodzona herbata Polewa: 120 g dżemu jagodowego

Opowieści z piekarnika
Babka cafe latte 65747

Dziś zapraszam na jedną ze smaczniejszych babek jakie jadłam:). Trzywarstwowa babka waniliowo-kakaowo-kawowa nie tylko ładnie wygląda, ale równie dobrze smakuje. Jest puszysta, nie jest sucha.  250g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka L 100ml mleka  2 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 czubate łyżeczki kakao(...)cukrem i cukrem pudrem do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.  2. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dodajemy kawę rozpuszczalną, miksujemy do połączenia składników. Do drugiej dodajemy kakao, miksujemy do połączenia składników. Trzecią część zostawiamy bez dodatków. Keksówkę (u mnie 12x30cm

Szefowa kuchni
Różowy kajmakowiec z cappuccino 188

dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli.  Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy. KREM:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką(...)schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy. PRZEŁOŻENIE: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce

Wanilia i Kardamon
Tort delicja pomarańczowa 215

ciacho jest pyszne! Gwarantuję, że sprawdzi się na niejednym stole w upalne dni. Smak kawowego mascarpone, odświeżająca galaretka pomarańczowa z kawałkami pomarańczy pobudzi do działania ..a biszkopt? Nasyci..nasyci ! Składniki na biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej typ 500  Młyn Kopytowa 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru Galaretka 2 opakowania galaretki pomarańczowej 2 pomarańcze Krem 250 serka(...)śmietanki 36 % Najpierw przygotowujemy biszkopt. Ubijamy białka na lśniącą i sztywną pianę.Powoli dodajemy po jednym żółtku i ciągle miksując dosypujemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy ją z ciastem. Tortownicę smaryjemy masłem i obsypujemy mąką. Wykladamy ciasto i pieczemy ok. 20 minut w 180ºC. Chłodzimy biszkopt . Obydwie galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i studzimy do momentu

Z Kuchni Do Kuchni
BABECZKI KAWOWE 338

Świetnie smakują z poranną kawą, kusząco pachną, mięciutkie rozpływające się w ustach. SKŁADNIKI (10-12 babeczek) 170 g mąki pszennej 80 g cukru 2 jajka łyżka

RAROSSA
Sernik kawowy. 82

Pyszny, aromatyczny, mokry, uwielbiam go! Polecam na Święta i nie tylko. Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową Co nam trzeba? 1 kg

Latosiowydom
Proste i szybkie przepisy na desery 116

W dzisiejszym wpisie mamy dla Was zbiór na pyszne i słodkie desery. Proste i łatwe propozycje, których przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil! Na talerzykach, w pucharkach

BabskiePorady.pl - Przepisy
Babka Wielkanocna – TOP 15 Pysznych Przepisów na Wielkanoc 130

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szukacie sprawdzonego przepisy na tradycyjny, wielkanocny wypiek, którym jest babka wielkanocna ? Upieczcie pyszną babkę według najlepszych receptur! Poniżej zgromadziliśmy dla Was 15 najlepszych

Damusia.pl
Kawa po turecku 136

Kawa po turecku - czarna jak noc, gorąca jak piekło, słodka jak miłość Kawa po turecku parzona jest w niezmienny sposób od ponad 500 lat. Bez kawy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tiramisu kawowe -zamiast kawy można dać inny zamiennik 228

  składniki do tiramisu 6 żółtek 125 g cukru kryształu 1 duża paczka biszkoptów podłużnych 750 g serka mascarpone kawa rozpuszczalna kakao przygotowanie w blaszce o

Moje Wyroby
policzki wieprzowe z kopytkami 269

muza. przepis na dwie porcje policzki wieprzowe w kawowym sosie 200 gram policzków wieprzowych 2 szalotki 1 łyżka smalcu do smażenia policzków 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 szklanki naparu kawowego z 2 łyżeczek sól i pieprz do smaku dodatkowo kilka plastrów korzenia pietruszki marchewka por szalotka cebula marynowana pieprz czerwony kiełki sałaty kilka młodych groszków rzodkiewka 1/2 szklanki oleju pieprz(...)średnie ziemniaki  2 łyżki mąki pszennej sól 3 łyżki smalcu do smażenia kopytek Zimne ziemniaki (najlepiej ugotowane dzień wcześniej) przecisnąć przez praskę dodać mąkę , sól i delikatnie zarabiać ciasto. Formujemy wałek i wycinamy nożem kształtne kopytka. Smażymy na średnim ogniu na  smalcu z każdej strony. cebula marynowana w burakach kilka średniej wielkości cebule 1 średni burak zalewa

na gazie
Liebster Blog Awards 170

piec czy gotować? Wolę piec, gdyż bez słodyczy niestety nie umiem żyć J 3.     Ulubiony deser lub ciasto? Bardzo ciężko wybrać ale chyba nie umiałabym odmówić ciasta czekoladowego i tortu. 4.     Co jest dla Ciebie najcenniejsze? Moja rodzina, przyjaciele i radość w życiu. 5.     Impreza w klubie czy domówka ze znajomymi(...)Buldog Francuski, czyli wybieram psa J 9.     Ulubiony owoc? Maliny i truskawki, czyli znowu lato J    10. Wspomnienie z dzieciństwa...   Bezy z kremem kawowym kupowane przez moją babcię(takie kulinarne). Najmilej wspominam zabawy na podwórku J      11.Ulubione zajęcie poza gotowaniem? Zumba   i rolki !!! Oto moje pytania

Mania Gotowania