ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:149/182)

Tort kawowy 202

łyżki ciemnego naturalnego kakao  SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od  SKWORCU 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy 750 g serka mascarpone – porządnie schłodzić 1 tabliczka mlecznej czekolady 300 ml zimnej śmietany do ubijania 36 % 50 ml wystudzonego espresso- bardzo mocny napar 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru(...)końcu powoli wsyp przesiane i wymieszane ze sobą obydwie mąki, następnie kawę i kakao .Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-dno. A boki wysmarować maslem i potrzepać mąką.wlać ciasto do formy i upiec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku , około 40 minut. Wystudzony biszkopt, najlepiej na drugi dzień, pokroić na 3 równe krążki. Poncz: cukier rozpuścić w gorącej wodzie

Z Kuchni Do Kuchni
Tarta z dynią i jesienna dekoracja stołu! 129

duża forma do tarty VARDAGEN o średnicy 32 cm, świetnie się sprawuje, mogę ją myć w zmywarce i przede wszystkim jest na tyle duża, że przygotowane w niej ciasto wystarczy dla wszystkich gości. Jest w kolorze bieli, więc pasuje do każdej zastawy czy wystroju kuchni. Z tej samej serii VARDAGEN znajdziecie również śliczne małe tartinki o średnicy 11 cm. Jeśli(...)domu świece i lampeczki. W ubiegłym roku na Boże Narodzenie kupiłam zestaw trzech świeczników z czarnej stali i do dzisiaj używamy ich najczęściej. Pasują jako dekoracja, na stolikach kawowych, a kiedy przychodzi potrzeba lądują na stole i pełnią tutaj swoją funkcję. Są dostępne wciąż w sprzedaży pod nazwą FULLTALIG .  A w samej kuchni widzicie zmiany, nie mogłam się doczekać

SMYKWKUCHNI
KUCHENNA APTEKA #39 - ARONIA 197

Aronia jest owocem, który niewątpliwie należy do superfoods. W Polsce niestety nie jest jeszcze doceniana, choć łatwo dostępna, gdyż uprawiana jest u nas na szeroką skalę

Kuchnia MagdaLeny
Serniczek z nutą kawową 307

Delikatny a równocześnie wyraźny w smaku i lekko alkoholowy serniczek :)  Składniki: Biszkopt - 2 jajka - 1/2 paczki cukru waniliowego - 50 g cukru pudru - 50

Zainspirowana w kuchni
Tort świąteczny z żurawiną i maślanym kremem z białą czekoladą 188

Świąteczny tort 12 porcji Składniki: 2 tortownice o średnicy 23 cm Biszkopt 3 jajka 100 ml jogurtu 225 ml oleju 450 g trzcinowego cukru 2 łyżki rumu 380 ml kawowego likieru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 460 g pszennej mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli Dżem żurawinowy 450 g mrożonej żurawiny lub świeżej(...)składniki do masy i zmiksuj do połączenia składników. Przygotuj dwie okrągłe formy o średnicy 23 cm. Wyłóż dno papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem i oprósz mąką. Rozdziel ciasto na dwie formy. Nastaw piekarnik na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut lub do suchego patyczka. Drugi biszkopt może stać na stole i czekać aż upiecze się pierwszy, chyba

codojedzenia
Sezamowa kawa Inka 173

Inka nie musi być tylko czarna lub tylko biała - z mlekiem. Z kawy tej, wyczarować można cudowne zimowe napoje. Ba ! NA jej bazie stworzyć można także wspaniałę desery i ciasta...Ale to później. Dziś kawa jako napój. Co pasuje do zbożowej Inki ? Ogranicza nas tylko fantazja i preferencje smakowe. Do kawy klasycznie dodawać możemy czekoladę, karmel, pasty orzechowe, syropy, przyprawy(...)tego, ani tego - wystarczy przelać podgrzane mleko do słoiczka, dobrze zakręcić i potrząsać, do momentu uzyskania piany. Na dno szklanki wyłożyć łyżeczkę pasty tahini, następnie ostrożnie wlać napar kawowy. Na wierzch kawy wyłożyć mleczną piankę i posypać kruszonymi sezamkami. Smacznego !   Przepis bierze udział w akcji: "Wejdź z nami do świata Inki

kolorowotorcikowo
Babka kawowa 185

jako najwyższej rangi misterium. Duże i pięknie ozdobione babki wraz z mazurkami stanowią klasykę słodkiej strony wielkanocnego stołu. U nas w tym roku dumnie na stole prezentowała się babka kawowa. Puszysta, wilgotna o bardzo delikatnym, nie dominującym smaku kawy. Babka długo zachowuje świeżość, dlatego najlepiej smakowała tuż po świętach :) Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania(...)jasna, puszysta masa. Dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę, rozpuszczone masło i kawę. Mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Polewa czekoladowa

Wędrówki po kuchni
.937. próba 169

kawowe  owsiane gofry z sosem kajmakowym (kajmak rozpuszczony z odrobiną mleka)~ W końcu odważyłam się użyć ponownie gofrownicy...Całe szczęście gofry wyszły z niej w jednym kawałku i były bardzo smaczne :D Wczoraj po praktykach postanowiłam że zrobię sobie luźny dzień - pojechałam z mamą na zakupy, potem upiekłam dwie szarlotki - jaglaną i tradycyjną (przepisy niedługo), ponieważ tato dostał cały(...)żółtko, jogurt, kawę, sok z cytryny, sodę oraz cukier/stevię. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą. Rozgrzewamy gofrownicę, lekko ją natłuszczamy, nakładamy ciasto i pieczemy gofry (czas zależy od mocy gofrownicy). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

breakfast of dreams
Ciekawostki o kawie, które warto znać 155

Kawa to produkt, który gości w naszym życiu niemal każdego dnia, a wiele osób nie wyobraża sobie bez niej poranka. Niesamowite właściwości i niepowtarzalny smak sprawiają

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort orzechowo - czekoladowy z gruszkowym akcentem i pralinkami Giotto 119

należą do moich ulubionych. W proponowanym dziś torcie wszystko stanowi doznanie,  podobne temu, ukrytemu w okrągłej kuleczce Giotto. Połączenie orzechów, delikatnego kremu. Od siebie dodałam akcent kawowy. Dzięki wykorzystaniu serka mascarpone o smaku czekoladowym, masa jest naprawdę prosta w wykonaniu. Biszkopt pieczony przeze mnie już wielokrotnie,  z zastosowaniem mleka zagęszczonego, nie wymaga nawet miksera i piecze się błyskawicznie(...)zagęszczone wlewamy do większej miski,  wbijamy jajko i ubijamy chwilkę trzepaczką. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia,  wsypujemy orzechy i mieszamy dokładnie - łyżką lub trzepaczką.  Powstałę ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy w 180 stopniach około 15 - 20 minut. Nie wyrasta wysokie. Studzimy i przekrajamy w połowie na dwa blaty. Masa

Kronika Piekarnika
Warto zagnieździć się w Gnieździe oraz o cuppingu słów kilka 163

jest wśród baristów i smakoszy kawy. Czego dowodem była ceremonia cuppingu, w której mieliśmy zaszczyt wziąć udział. Po raz pierwszy dane nam było wcielić się w prawdziwych kawowych koneserów. Mieliśmy za zadanie wąchać, obserwować i zauważać subtelne różnice między zmielonymi singlami z różnych stron świata. Każdy miał inne spostrzeżenia. Niektóre kawy przypominały nam mokrą ziemię, inne sok pomidorowy, a jeszcze(...)spróbować wybranych pozycji z ich menu. Podano nam między innymi pikantny krem z ziemniaków z chorizo, dwa rodzaje chrupiących sałat, różne kompozycje nietuzinkowych bajgli i dziesięć (tak dziesięć!) pysznych ciast własnego wypieku. Prawdziwa uczta! Dla takich chwil stanowczo warto być blogerem! Podczas tego niebotycznego obżarstwa, bariści cały czas o nas dbali i zaparzyli dwa wybrane przez nas gatunki kaw dwiema

Food Square
DIAMANT-owa przyjemność 253

kandissticks lodowy oraz syrop trzcinowy złocisty.  Postanowiłam wykorzystać obydwa oddając się rytuałowi picia wyjątkowej caffe-latte. Lub jak kto woli capuccino. Przez lata pijałam we Włoszech pełen wachlarz kawowych specjałów ,z syropami, miodami, cukrami brązowymi- tutaj w Polsce nie jest to popularne, a szkoda, gdyż smak kawy słodzonej tradycyjną metodą ,a smak kawy słodzony syropem trzcinowym- to dwa różne(...)pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie  w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna

Z Kuchni Do Kuchni
Najlepsze Serniki na Święta! 449

Na długo przed Świętami planujemy co przygotować, szukamy inspiracji, robimy listy zakupów. Nie znam osoby, która by w tym planowaniu nie zaglądała na bogi i portale

Kolorowy Przepisownik