ciasto kawowe - 2723 przepisów (strona:141/182)

Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 203

zapalenie oskrzeli. Posiada rowniez wlasciwosci przeciwgrzybicze. Zawiera olejek lotny(okolo 70 % to zwiazki ftaloidowe),kumaryny(bergapten,psolaren),kwasy roslinne,zywice,gumy,cukry,spore ilosci skrobii,kwasy polifenolowe (np. kwas kawowy),fitosterole (np.rutyna),witamine E i sole mineralne.Zwiazki ftalidowe posiadaja wlasciwosci uspakajajace i przeciwdrgawkowe. ZASTOSOWANIE W KUCHNI : W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie(...)duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga byc kandyzowane,a potem uzyte jako dekoracja do ciast i deserow. Lubczyk wchodzi sklad wielu mieszanek ziolowych,przyprawy "maggi".W Anglii rozdrobnione nasiona dodaje sie do wypieku chleba,w niektorych krajach bywa uzywany do parzenia slodkiej herbaty z miodem.Wytwarzana

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kostka Dacquoise 91

Pewnie wszyscy znają francuskie Tory bezowe Dacquoise czytaj Dakłas, kremowe wnętrze, karmelowe z orzechami i chrupiące płaty bezowe. Ten tort jest mega sycący i wystarczy kawałek

Moje Małe Czarowanie
KAWA MROŻONA 730

Moja wersja kawy mrożonej, dziecinnie łatwa do przygotowania. Idealnie orzeźwiająca rewelacyjnie smakuje nie tylko rankiem ale o każdej porze dnia, szczególnie w upalne dni. SKŁADNIKI (szklanka

RAROSSA
Tort Tiramisu 231

przez 40 minut. Biszkopt dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt kroimy 2 razy, tak by powstały 3 równe blaty.   Nasączenie blatów: 160 ml bardzo mocnej kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego   Składniki [MASA]: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru   Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek(...)posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady. Z trzecim, wierzchnim blatem postępujemy tak samo jak z poprzednimi. Tort kończymy masą z mascarpone posypaną ostatnią częścią wiórków. Boki również smarujemy masą. Należy schłodzić ciasto przez ok. 3-4 godziny w lodówce

psgotujemy
pączki a la tiramisu 160

wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopione masło. Przekładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 60-90min.) Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Formujemy prostokąt i wycinamy np. szklanką krążki (ok. 20 szt). Odkładamy na oprószoną mąką stolnicy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-30 min.) Następnie smażymy(...)cukru 20 ml amaretto wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Powoli wlewamy amaretto cały czas miksując. Na koniec dodajemy stopniowo mascarpone. Krótko miksujemy. składniki na lukier kawowy: 170 g cukru pudru 2-3 łyżki zaparzonej kawy wykonanie: Cukier miksujemy z kawą do uzyskania jednolitej masy. dodatkowo: czekolada deserowa, rozpuszczona

Domowy Smak Jedzenia
Ulubieńcy kwietnia i maja 209

książka "Zawsze piękna, zawsze zdrowa" . Kupiona w Biedronce ;) Zawiera przepisy na domowe, naturalne kosmetyki oraz przepisy oczyszczające organizm. Gorąco polecam - ja już wykorzystałam recepturę m.in. na domowy peeling cukrowo-kawowy :) Zdjęcia są za to baaardzo wiosenne. W samej zieleni. Od lewej: tak spędzaliśmy majówkę - na rybach i przy grillu :) W środku - nasza trasa spacerowa  (i moja biegowa). Niestety(...)przyznam się bez bicia, że ostatnio nie buszuję specjalnie w sieci, stąd też nie mogę Wam na dzień dzisiejszy nic ciekawego polecić.  Ulubionym przepisem mianowałam tym razem ciasto Pani Walewska

My simple kitchen
Ciasteczka Jacobsiki 201

Kruche, pulchne ciasteczka z kawową nutą w pudrowej mgiełce w sam raz do filiżanki kawy.    Na około 15 ciasteczek: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 100 g masła 1 jajko 6 łyżeczek kawy Jacobs Crema 1 łyżka kakao 1 opakowanie cukru waniliowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do obtaczania Kawę rozpuścić(...)wrzącej wody. Wszystkie składniki na ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach

Jadło i czytadło
dalgona coffee – kawa po koreańsku 131

[Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżeczki cukru 4 łyżeczki gorącej wody ok. 250 ml mleka ciepłego

Domowy Smak Jedzenia
Tort tiramisu 122

śmietany kremówki 30 % lub 36 % 500 g serka mascarpone 7 łyżek cukru pudru 2 łyżki ekstraktu waniliowego opcjonalnie lub 2 łyżeczki cukru z wanilią Do nasączenia 80 ml likieru kawowego lub likieru Amaretto 100 ml mocnej czarnej kawy Dodatkowo 1 szklanka malin świeżych lub mrożonych 1/ 4 szklanki dobrej jakości kakao kilka łyżek dżemu malinowego porzeczkowego lub innego ulubionego Instructions(...)najmniejszych obrotach lub wymieszać szpatułką tak, aby jak najmniej uszkodzić ubite białka. Piekarnik rozgrzać do 160 st C, biszkopt piec 30-40 min do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę ( zapobiega to opadaniu ciasta, i działa :). Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia. Wystudzony

SprawdzonaKuchnia.pl
Czekoladowy tort z masłem orzechowym 129

Czas czytania: 3 min Czekoladowy tort z masłem orzechowym to dość nietypowe połączenie smaków szczególnie dla europejskich podniebień, ale jest dobrze znane w USA. Jeśli lubicie smak ciasta czekoladowego, masła orzechowego, malin i bananów to tort będzie Wam smakował. Smak tortu jest zaskakujący i bardzo, bardzo dobry i z każdym kęsem coraz bardziej wciągający. Choć poniższy proces wykonania jest dość(...)owsiane, amaretti słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Do nasączenia 1/4 szklanki wody lub herbaty 1/4 szklanki likieru Amaretto jeśli nie macie likieru Amaretto może być dowolny alkohol np. likier kawowy, pomarańczowy, bananowy... Instructions Przygotowanie biszkoptu Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C. Dno formy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, boki można posmarować masłem

SprawdzonaKuchnia.pl
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 189

dyskusja na tema legumin , zajrzyjcie. Moja legumina to coś w rodzaju sufletu gotowanego w wodnej kąpieli. Dodałam do niej trochę kawy, więc nie jest mdła, lecz delikatnie słodka i kawowa. Udekorowałam moją ulubioną wiśniową frużeliną , ale Wy możecie dodać owoce w syropie, dżem, konfitury - wszystko to, co lubicie. Składniki na 2-3 porcje: 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
TIRAMISU – WŁOSKI DESER ( w słoiczku ) – NAJLEPSZE! 410

TIRAMISU – tym właśnie zaczynamy serię fantastycznych deserów w słoiczku! Tiramisu – po włosku znaczy ” PODERWIJ MNIE ” , a ja my ślę , że każdego z

Ostra na Słodko
Tort śmietankowy z czekoladą i powidłem śliwkowym 213

delikatnie mieszać. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę i całość wymieszać do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej przygotowane ciasto biszkoptowe. Biszkopt piec w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.  Krem: Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kremówkę(...)razie potrzeby dodać cukier puder, wymieszać.  Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 100 ml gorącej, przegotowanej wody i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można dodać kieliszek likieru kawowego (ja go nie użyłam). Ganache : Kremówkę przelać do garnuszka i podgrzewać do czasu, aż będzie dobrze ciepła. Należy jednak uważać aby kremówka nie zaczęła się gotować. W między czasie czekolady pokroić

Krakowskie smaki Ani
Tort z musem czekoladowym 400

cukru 250 gr gorzkiej czekolady 50 gr masła 150 śmietany 36% 1,5  łyżeczki żelatyny - rozpuszczamy w 3 łyżkach wody 50 ml Irish baileys lub innego likieru kawowego 200 ml śmietany kremówki Czekoladowe pałeczki plus owoce Wykonanie: Odzielamy żółtka od białek. Żółtka, śmietana I połowę cukru- dajemy do miski. Miskę umieszczamy w gorącej kąpieli. Mieszamy(...)musu czekoladowego. Nakładamy placek I rozsmarowujemy resztę musu. Wkładamy do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie ubijamy kremówkę z 1-2 łyżkami cukru pudru. Wyciągamy ciasto z formy. Brzegi smarujemy kremówką. Przykładamy czekoladowe patyczki, dekorujemy owocami I torcik gotowy. Smacznego :) * Inspiracją musu czekoladowego była ta strona

Smaki Edyty
Podnieście wieczko pudełka . . . Rozdział I 175

każdy znajdzie coś dla siebie. A jeśli macie ochotę na więcej, zapraszam  do drugiego pudełeczka, które otworzymy za kilka dni.  A teraz częstujcie się:)    CAŁUSKI KAWOWE /na 2 blachy/ 3 białka 160 g cukru , najlepiej drobnego do wypieków 1 płaska łyżeczka kawy mielonej /jeśli ktoś nie lubi kawy, można użyć kakao/  Oczywiście, chodzi(...)cynamonu szczypta mielonego imbiru szczypta mielonych goździków Daktyle włożyć do blendera lub malaksera i zmiksować. Powstanie zwarta masa. Dodać likier pomarańczowy oraz przyprawy i dokładnie połączyć (zagniatając tak jak ciasto). Jeśli masa jest za sucha lub aromat likieru za słabo wyczuwalny, możecie dodać więcej. Gotową masę przełożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie formować trufelki - wielkość zależy

KUCHARNIA