sprawia, że ciasto wygląda okazale i nowocześnie. Mój pomysł na czekoladową ozdobę tortu jest bardzo prosty, ale warto przygotować ją wcześniej. Składniki (na mały torcik o średnicy 15 cm) 2 jajka pół szklanki mąki łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: pół szklanki wody 2 łyżki cukru likier kawowy - do smaku
Kulinarne InspiracjeDziś mam dla Was przepis na pyszny tort czekoladowo - kawowy. Tort jest rewelacyjny, nie jest bardzo słodki, idealny. Przepis pochodzi z bloga moje wypieki . Jeden z lepszych jakie jadłam. Często tortów nie robię, bo są pracochłonne, nie zawsze wyjdą, ale tu nie miałam problemu. Wszystko łącznie z biszkoptem wyszło super. Ja zmieniłam tylko proporcje, bo robiłam na większą tortownicę. Tort(...)jest gotowa. Dodajemy wtedy przesianą mąkę z kakao i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przelewamy do tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty. Krem śmietanowy
kruche babeczkikremy do ciast i tortów Tutaj. Zbiór przepisów na torty Tutaj. A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację! Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis). KREM CZEKOLADOWY mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo
Słodki PomysłPieczona owsianka to ciasto w wersji fit, bo nie zawiera mąki, a zdrowe płatki owsiane ! Dla tych, którzy mają nieco więcej cierpliwości, polecam przepis na nocną owsiankę czyli czary mary, a rano śniadanie wyciągasz gotowe z lodówki! Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Nocna owsianka z marchewką Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka kawowa Owsianka kawowa
Moja smaczna kuchniaprawej Likier kawowy 250ml mleka skondensowanego słodzonego 250ml mleka skondensowanego niesłodzonego 250ml wódki pół filiżanki mocnej kawy laska wanilii lub ekstrakt z wanilii* Zaparzyć kawę z 3-4 łyżeczek (kawa rozpuszczalna) lub przygotować espresso. Kawę połączyć z mlekiem, wódką oraz aromatem waniliowym. Przelać do butelek, przechowywać w ciemnym miejscu lub w lodówce. Idealny do lodów, ciast i deserów. Podawać schłodzony
Zapiski Młodej Żonyskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak Jedzeniaśmietany kremówki 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wrzątku 50 ml mleka Dodatkowo: 80 ml mocnej kawy (podwójne espresso) 80 ml likieru amaretto lub kawowego, Baileys około 30 podłużnych biszkoptów ciemne kakao Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Z białek ubijamy sztywną pianę, uważając(...)kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy mąkę, delikatnie mieszamy szpatułką, by składniki połączyły się. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Delikatnie przelewamy ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopniach C przez około 35-40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 40-50 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, studzimy
Smakowity Blog KulinarnyLubicie kawę po koreańsku Podsyłam Wam szybki przepis na taką bardzo czekoladową 🍫 składniki: 6 kostek czekolady deserowej 400 ml mleka 10 g kawy rozpuszczalnej 20
Niezły MłynekDomowe lody kokosowe z nutellą to smaczne lody, które przygotujecie bez jajek i bez użycia maszyny do lodów. Dzięki prażonym wiórkom kokosowym lody uzyskują głębie smaku
Oryginalny smakcukru (każdy po 40g) Wierzch: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30/36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 filiżanka mocnej kawy 25 ml likieru kawowego 2-3 łyżki gorzkiego kakao *** Foremkę o wymiarach 26 x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy herbatniki *** *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy(...)proszku) *** *** Całość miksujemy razem do połączenia się składników *** *** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy *** *** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik
Blog z Apetytemekstraktu kawowego Kamis, 1 jajko, 100 g cukru, 80 ml oleju, 250 g maślanki. Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. W zagłębienia blaszki włożyć papilotki. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Jajko rozmącic, wyieszać z cukrem, olejem i jogurtem. Do płynnych składników dodać suche i mieszać je dotąd, aż się połączą. Papilotki napełnić ciastem, muffinki piec
Państwo Wojtczuk gotująKolejna szybka i Świąteczna propozycja, tortu Wielkanocnego. Z dużą ilością orzechów i kawy, a mimo to bardzo wiosenny i kolorowy. Tortownica 25 cm Składniki: ciasto 1 jajko 1 łyżka wody 50 g cukru 100 g masła 100 g orzechów mielonych laskowych 150 g mąki masa 12 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 16 łyżeczek żelatyny(...)śmietany 30 % bita śmietana do dekoracji oraz kolorowe jajka czekoladowe Przygotowanie: wszystkie składniki na ciasto zagnieść, gotowe ciasto owinąć folią spożywczą. Następnie ciasto umieścić w lodówce na 2 h. Ciasto rozwałkować i wyłożyć spód oraz boki tortownicy, piecz ciasto w 200 C na środkowym poziomie przez 15 minut. Upieczony spód pozostawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić
Niezły Młynek