kochani :-) SKŁADNIKI Farsz: 150 g szpinaku 150 g sera białego 2 żółtka 2 - 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem sól, pieprz kilka łyżek masła klarowanego Naleśniki przygotowane wg dowolnego przepisu (np. jednego z tych: jeden , dwa , trzy , cztery ) Szpinak płuczemy i drobno siekamy (jeśli listki są duże, a ich ogonki twarde odcinamy je). Na patelni(...)się wytworzy odparuje. Odstawiamy patelnię z palnika i studzimy zawartość. Ser biały, żółtka, sól, pieprz i przestudzony szpinak umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, składamy w chusteczki i smażymy z obu stron na rozgrzanym maśle. Po prostu pyszne... P.S. Tą ilością farszu posmarujecie 7 - 8 naleśników
Czary - gary w kuchniprzetrzeć ręcznikiem z paroma kroplami oleju, oleju więcej nie trzeba dodawać w trakcie smażenia, na dobrze rozgrzaną patelnię nalać chochelką porcję ciasta i rozlać po całej patelni naleśniki smażyć na złocisty kolor, odkładać na ręcznik papierowy naleśniki usmażyłam wieczorem, po wystygnięciu przykryłam folią i zostawiłam na stole kuchennym, na następny dzień nałożyłam farsz z kiszonej kapusty z mięsem(...)usmażyłam krokiety do barszczu, można użyc innego farszu jaki się lubi - te naleśniki mają piękny kolor i są smaczne................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBardzo delikatne owsiane naleśniki intensywnie pachnące pomarańczami. Podałam je z domowym powidłem, grejpfrutami i płatkami migdałów. Idealne, leniwe śniadanie :) szklanka soku z pomarańczy starta skórka z całej pomarańczy (sparzonej) 0/5 szklanki mleka 2% 1/5 szklanki mąki owsianej bezglutenowej (+ odrobinę więcej gdyby ciasto wyszło za delikatne i źle się smażyło) 2 jajka olej kokosowy do natłuszczania patelni Wszystkie składniki miksujemy(...)ciasto. Początkowo dodałam za mało mąki i ciasto było za delikatne i rozrywało się podczas przerzucania na drugą stronę przy smażeniu. W takiej sytuacji dodałam odrobinę więcej mąki i naleśniki jak widać usmażyły się idealnie :) Na lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki. Z tej porcji wyszło 8 sztuk. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Pomarańczowe naleśniki owsiane
Mienta blogmoja propozycja na obiad. Idealnie smakują z filiżanką gorącego czystego barszczu. Lubię naleśniki i różne sposoby ich podania. Zaczynając od tortu naleśnikowego (przepis) , a podane na wytrawnie naleśniki z pieczarkami i serem . Polecam Wam również moje ulubione zapiekane z serem tutaj Składniki Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka(...)proszku do pieczenia 1 szklanka wody gazowanej Wszystkie składniki wymieszać trzepaczką lub mikserem. Odstawić na 30 minut ciasto, aby odpoczęło. Patelnię posmarować olejem i smażyć naleśniki po 1 minucie z obu stron. Farsz 4 duże ziemniaki 150 g twarogu 50 g boczku wędzonego 1 cebula 1 łyżka oleju sól pieprz papryka ostra papryka słodka Panierka 2 jajka sól bułka
O kuchni z uczuciemRozpływające się w ustach buraczane naleśniki z kokosowym twarożkiem i konfiturą z moreli. Dzień rozpoczęty od takiego śniadania z pewnością będzie udany :) 2 małe upieczone buraki (ok 300g) 2 jajka 3/4 szklanki mleka ryżowo-kokosowego 3/4 szklanki mleka 2% 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka płynnego miodu odrobina oleju do natłuszczenia patelni 3 kopiaste łyżki naturalnego twarożku(...)lekko natłuszczonej patelni smażymy naleśniki (7-8 sztuk). Twarożek mieszamy z mleczkiem kokosowym i cynamonem. Na każdego naleśnika nakładamy po łyżce twarożku i łyżeczce konfitury. Rozsmarowujemy i składamy. Przed podaniem możemy posypać liofilizowanymi truskawkami i wiórkami kokosowymi. Smacznego :) Artykuł Naleśniki buraczane z kokosowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdigotuje.blogspot.com Szukałam jakiegoś fajnego sposobu na zapiekane naleśniki i nic ciekawego nie rzuciło mi się w oczy. Zmodyfikowałam kilka przepisów i tak powstał mój własny. Naleśniki są puszyste delikatne, a sos budyniowy rozpływa się w ustach. (około 9 sztuk) Ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki (można nieco mniej(...)około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach, złożyć dwa brzegi (do środka) a następnie dość luźno pozwijać w rulony. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki. Przygotować sos. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i polać po naleśnikach. Piec 40-50 minut w 180 stopniach (pod przykryciem
Di gotujeDlatego MUSIAŁAM przemycić je do mojej diety. I wiecie co? Te smakują mi jeszcze bardziej! A świadomość, że są zdrowe, wywołuje uśmiech na mojej buźce :D U mnie te naleśniki królują na stole w każdą wolną sobotę. Czasem nawet, gdy nie mam czasu, robię je na obiad do pracy ;) Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków(...)chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo trudno będzie placuszki przewracać na drugą stronę. Naleśniki smażymy na małym ogniu na patelni do naleśników, bez żadnego tłuszczu. Gdy góra się zetnie naleśnik przewracamy na drugą stronę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Podajemy
Jak gotować i nie zwariowaćfarsz no i na koniec podsmażyć. Praca w sumie 3 - etapowa,trochę czasu zajmuje, ale nawet jak dużo pracujemy i czasu notorycznie brak możemy podzielić sobie zajęcie i np. naleśniki upiec dzień wcześniej, albo farsz zrobić dzień wcześniej ... W każdym razie warto pokusić się od czasu do czasu i przyrządzić pyszne domowe krokiety. Z kubkiem czerwonego barszczu, surówką(...)blogu jest już przepis na krokiety z pieczarkami, papryką i serem , a dziś zapraszam na klasyczne krokiety z mięsem. Składniki na ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka Jajka, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie
Walijskie Pichceniemiksujemy do chwili kiedy uznamy, że wszystkie składniki się połączyły. Najważniejsze aby ciasto miało konsystencje płynną niczym śmietana, nie może być to woda bo wtedy ciężko będzie nam obracać naleśniki, jeżeli tak będzie dodajcie odrobinę mąki ale nie za dużo ;) bo jak zaczniecie smażyć zrobi wam się , jak ja to nazywam tekturowy placek, wtedy będzie to znać(...)jest aby patelnia była dobrze rozgrzana. Wlewamy ciasto na patelnię rozlewając ją po całej powierzchni zakrywając ciastem wszystkie dziury :) Po chwili kiedy ciasto zacznie odchodzić od brzegów odwracamy, rumieniąc naleśniki z każdej strony :) Smarujemy naleśniki według własnego uznania, dżemikiem , czekoladą, na co macie tylko ochotę... A oto moje dzieło :) dodałam bitej śmietany i kawałki brzoskwinki smarując w środku
W Moim Magicznym Domusmaku czarnego bzu ♥ fioletowy pudding chia z kokosowo-różaną bitą śmietaną i figami ♥ tofurniczek z mango - serniczek z tofu Co więc z tą wodą kokosową? Jest idealna do naleśników! Musicie ich spróbować, czy to z kokosowym twarożkiem tofu, który dzisiaj proponuję, czy też z "nutellą" z awokado , bądź "nutellą" z daktyli . Naleśniki z tego przepisu, są delikatne, pyszne(...)jogurtu naturalnego (sojowego) - 50ml mleka (sojowego) - 40g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych *opcjonalnie: coś do osłodzenia Wszystkie składniki razem miksujemy, w celu ich połączenia. Takim twarożkiem możemy wypełnić naleśniki, czy posmarować kanapkę. Smacznego
Be Fit Be Strongnaszych smaków z dzieciństwa. Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Krokiety z pieczarkami i żółtym serem Gotowe krokieciki pyszne i soczyste Składniki : Na naleśnik i: 2 czubate szklanki mąki 3 szklanki mleka szczypta so l i 2 jajka olej Farsz: 0,5 kg pieczarek 2 średni ej wiel kości cebule 1 czubata(...)serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowanie naleśników: Dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciasto jest zbyt wolne dodać mąki. Smażymy na oleju. Przygotowanie farszu : Pieczarki obieramy
Sprawdzone przepisy kulinarnenaleśniki dyniowe, który możecie znaleźć na Przepyszniku i postanowiłam go nieco podrasować. Dzisiaj przedstawiam Wam więc przepis nieco lepiej dopasowany do podniebienia i brzuszków najmłodszych z najmłodszych, naleśniki wychodzą bardzo delikatne, z lekkim posmakiem korzenno-dyniowym. Do tego proponuję bardzo smakowity farsz serowy, który nawet mnie zaskoczył. Przy okazji tym, którzy mają starsze dzieci, które już wpadły(...)Jeśli chodzi o smak, krem jest bardzo słodki i delikatny, lekko kakaowy, jeśli chcielibyście upodobnić go bardziej do nutelli, proponuję zmielić orzechy laskowe albo nerkowce i dodać do kremu. Naleśniki dyniowe z serem 1 szkl. mąki pszennej lub orkiszowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 300 ml mleka 1/4 szkl. wody 1 szkl
Przepysznik - BLW i nie tylkoZwykłe naleśniki z serem możemy odmienić polewając je musem truskawkowym. Uwielbiam tak przygotowane naleśniki . Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilograma sera białego 0,5 szklanki śmietany 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Mus truskawkowy: 0,5 kilograma truskawek 3 łyżki(...)dodajemy śmietanę, cukier, cukier waniliowy i wszystko razem mieszamy. Oczyszczone z szypułek i umyte truskawki przekładamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy za pomocą blendera. Na każdy naleśnik nakładamy porcję masy serowej, naleśniki zwijamy w rulon, układamy na talerzu i polewamy musem truskawkowym
Bajeczna Kuchnialubić naleśników? To na zawsze pozostanie dla mnie zagadką. CO prawda Pan R. twierdzi, że ,,nie przepada" ale mówi, że to wynika z przejedzenia w dalekiej przeszłości. Naleśniki są nieskończoną możliwością kombinowania i ciągle przyrządzania ich na inny sposób dlatego zawsze zadziwia mnie jak w naleśnikarniach widzę powtarzające się możliwości wyboru. Naleśniki zapiekane z brzoskwiniami i malinami(...)mleko * mąka * jajko * cukier * sól Nie podaję dokładnych proporcji gdyż ich nie znam, ja zawszę robię ,,na oko" * brzoskwinia * maliny * cukier puder Przyrządzamy ciasto ciasto naleśnikowe i smażymy cienkie naleśniki, następnie na połowę każdego naleśnika nakładamy owoce (brzoskwinia obrana i pokrojona), posypujemy je cukrem pudrem i składamy na pół. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i sklejamy. zapiekamy na patelni
sierotka maRysia w kuchniCała moja rodzina uwielbia naleśniki, nie tylko te na słodko a nawet wytrawne bardziej. Dotychczas naszymi ulubionymi były wiejskie kieszonki (kilk) ale te dzisiejsze chyba je wyprzedzą. Cienkie naleśniki nadziałam farszem podobnym do składników pizzy, poskładałam w koperty, opanierowałam i usmażyłam. Mozzarella w środku świetnie się roztopiła i przy krojeniu była idealnie ciągnąca. Oczywiście podałam je z sosem(...)czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację. Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz oregano dodatkowo: bułka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia