ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:37/337)

Piernikowy sernik królewski 274

waniliowy i mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie .Kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta piec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce

Moje domowe kucharzenie
Piernikowy sernik królewski 205

mączkę ziemniaczaną.Na końcu wedle uznania dodać bakalie  kruche ciasto podzielić na 2 części .Połowę zetrzeć na spód tortownicy,wylać masę serową i na wierzch zetrzeć resztę kakaowego ciasta piec w 180`C około 75 minut.Studzić powoli,najpierw w uchylonym piekarniku,następnie na kratce  przed podaniem schłodzić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pleśniak ” oszukany ” 359

drugiej części dodajemy kakao i ścieramy na tarce na rozłożone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy, na koniec dodając olejek. Pianę wykładamy na kakaowe ciasto. Trzecią część ciasta ścieramy na pianę. Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 170C. Studzimy i opruszamy cukrem pudrem

Ostra na Słodko
MURZYNEK Z WIŚNIAMI 204

Szybki, prosty w wykonaniu i pyszny murzynek z wiśniami. Wilgotny, pachnący i puszysty po dodaniu ubitej piany z białek. Wiśnie jak i śliwki idealnie pasują do słodkiego, kakaowego ciasta. Polecam gorąco!   Składniki: kostka margaryny lub masła 2 szklanki cukru 4-5 łyżek kakao 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  szklanka wody lub mleka 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki(...)wolnym strumieniem  masę kakaową. Wsypałam mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy. Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. Białka ubiłam na sztywną pianę. Dodałam ją do masy i delikatnie wymieszałam.  Tortownicę wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą. Wyłożyłam masę do tortownicy.   Wiśnie powkładałam na masę. Część z nich można powciskać głębiej.   Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni

potrawyregionalne
Ciasto Strzępiec 201

zamrażarki na 30 minut. Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram ciasto kakaowe i posypuję posiekanymi orzechami.  Z białek ubijam pianę. Do sztywnej piany wsypuję kisiel i delikatnie mieszam. Smaruj pianą ciasto i przykrywam trzecią częścią ciasta.  Gotowe wstawiam do gorącego

Kuchnia co dnia
Sernik na ciemnym spodzie z kruszonki 187

składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym  ciastem  kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i  zostawiam ciasto by przestygło

Ciasteczkowy Potwór
PODWÓJNIE CZEKOLADOWY CHLEBEK BANANOWY Z LUKREM Z MARAKUI 149

Mięsiste, a równocześnie leciutkie i pulchne, kakaowe ciasto bananowe z kawałkami czekolady. Naturalnie słodkie, choć bez dodatku słodzików w postaci cukru, miodu, czy syropu klonowego. Opcjonalnie udekorowane pysznym lukrem z marakui i cukru pudru. Pokrojone w grube plastry ciasto będzie idealne do filiżanki kawy czy zabrania do pracy. Jest świetnym sposobem na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów (z poczerniałą skórką

cool and minty
Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami. 258

KAKAOWY SPÓD: 300 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao 125 g zimnego masła 1 jajko około 5 łyżek mleka      Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko, mleko, zagniatamy gładkie ciasto i chłodzimy około 30 minut(...)Wszystkie składniki na masę serową (oprócz brzoskwiń) krótko miksujemy na gładką masę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Blachę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kakaowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim spód i rant blaszki. Na spód wykładamy masę serową i równomiernie rozkładamy brzoskwinie, a na nie ścieramy jasne ciasto. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka z masłem migdałowym i Ziarenkami Cynamonowy Raj 187

Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/ Zapraszam do wypróbowania  produktów tych firm  zdrowych , ekologicznych , bez konserwantów.           Składniki na ciasto kakaowe : 2 , 1/2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki    Masła migdałowego Primavika   http://www.primavika.pl/ 1 budyń waniliowy  Winiary 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy(...)Krem czekoladowy Dr .Oetkera  1 szklanka mleka 2 łyżki  Ziarenek Cynamonowy Raj z Ziarenkowa  http://www.ziarenkowo.com/   Wykonanie : Do miski włożyć  wszystkie składniki podane na ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę . Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki Ciasto rozwałkować dość cienko , jeśli macie wałeczek

Sama słodycz i szczypta chili
FANTAZJA ŚLIWKOWA 141

skleiło dzięki temu masa śliwkowa nie rozleje się pod ciasto w trakcie pieczenia. Następnie wykładamy cała masę śliwkową i rozsmarowujemy. Na masę śliwkową należy zetrzeć na tarce jarzynowej całe kakaowe ciasto i wykładamy delikatnie bezę. Wyrównujemy wierzch. Na koniec na wierzch bezy ścieramy pozostałe jasne ciasto. Pieczmy 45 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy

Ciastka - domowe słodkości
Pleśniak z czarną porzeczką 241

ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę. Dno blaszki o wymiarach 27x18 cm wykładam papierem do pieczenia. Na tarce ścieram połowę ciasta jasnego, na nim ścieram ciasto kakaowe. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam 15 minut. Porzeczki obrane otaczam w mące ziemniaczanej. Układam na podpieczone ciasto. Beza: Białka ubijam na sztywno, dodaję po łyżce

wesoła kuchnia
Pleśniak z truskawkami 227

papierem do pieczenia. Na dno blaszki ścieramy większą część ciasta (na tarce o dużych oczkach) i lekko dociskamy. Następnie układamy przecięte na pół truskawki, a na nie równomiernie ścieramy kakaowe ciasto. Na to wykładamy pianę z białek i wyrównujemy. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę

Oryginalny smak
Ciasto Kubanka 1038

mimo kilku warstw, nie jest wcale skomplikowane i czasochłonne. To ciasto z rodzaju tych, które koniecznie trzeba spróbować ;) Nam najbardziej smakowało na drugi i trzeci dzień. Blacha 22x33cm Składniki: Ciasto kakaowe: 4 jajka 3/4 szklanki cukru szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa: 200g masła 500ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)opakowania Śnieżki Nasączenie: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej  pół szklanki wody 1,5 łyżeczki cukru Dodatkowo: opakowanie herbatników kakaowych (ok. 25sztuk) opakowanie herbatników maślanych (ok. 25 sztuk) pół słoiczka powideł śliwkowych starta czekolada lub słodkie kakao do posypania Ciasto czekoladowe: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno

Czerwona Porzeczka
Ciasto jabłkowo-kokosowe z polewą chałwową 307

pieczenia o wymiarach 24 x 29 cm (fot.1) . Pozostałe 4 białka ubić na sztywną pianę. Przed końcem ubijania dodać 7 łyżek cukru i wiórki kokosowe. Kokosową pianę wyłożyć na ciasto kakaowe (fot.2) . Następnie delikatnie ułożyć odciśnięte jabłka wymieszane z cukrem waniliowym (fot.3) . A na koniec całość przykryć ostatnią warstwą białego ciasta (fot.4) . Piec około 50 minut w temp

Świat Ciasta
Pleśniak z wiśniami 163

kakao. Wyrobić kruszonkę i posypać nią wiśnie. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić sztywną pianę. Stopniowo dodawać resztę cukru (9 łyżeczek) i ubić ponownie na sztywno. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Wygładzić. Na pianę rozsypać kruszonkę z lodówki. Wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. i piec 50 minut. Ciasto wyjąć na kratkę, by się ostudziło

Weekendy w domu i ogrodzie