składniki na ciasto kakaowe: 320 g mąki orkiszowej lun pszennej 180 ml oleju 250 ml mleka 180 g cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 3 łyżki dżemu lub powidła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W garnku chwilkę miksujemy mleko, olej, jajka, dżem, oraz cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem
Domowy Smak Jedzeniaowoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 15 Domowy kopiec kreta CIASTO KAKAOWE 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 2 jajka 4 łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA
Gotuję Testujęjuż wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne
Kuchnia z widokiem na ogródżurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Sernik dyniowy Sernik królewski Czas przygotowania: 90 minut Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa
Kulinarne przygody GatityWitajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto ? a mają wpaść niespodziewani goście, oto propozycja pysznego i szybkiego ciasta kakaowego z kremem z kwaśnej śmietany i dżemem winogronowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju Składniki(...)szklanki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 6 torebeczek śmietan fix 1 mały słoiczek dżemu z czarnych winogron KLIK herbata o smaku czarnej porzeczki do nasączenia ciasta około 7 ciastek maszynkowych Brześć blaszka o wymiarach 29/29 cm Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem(...)łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód. 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Na Ciasteczkowych Papierachmleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć. W dwóch szklankach namoczyć żelatynę(...)szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. 500ml śmietanki ubić wraz z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Boki tortu obkładamy śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. 250ml śmietanki ubijamy z cukrem i barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy
Słodki Zakątekkawałek z talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku. Z podanej tam porcji piekłam w większej tortownicy i wyszedł dość gruby. Składniki: Kakaowe ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa
W kuchni bez szafekreszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta. II. Przygotowanie masy serowej Ser (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną(...)stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaową. Ciasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory. Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika
Z notatnikatemperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę(...)dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec dodajemy ziarenka wanilii, • masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód, • na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta, • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Anioły w kuchnitemperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę(...)dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec dodajemy ziarenka wanilii, • masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód, • na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta, • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Źródło przepisu MojeTworyPrzetwory
Anioły w kuchniproponuję upiekłam po raz pierwszy bo zdaje się, że przepis ma już ponad dwadzieścia lat. Czym prędzej nadrabiam zaległości i zapraszam na pyszny waniliowy sernik z rodzynkami, otulony kakaowym ciastem. W przepisie oryginalnym (click) użyto zwykłego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka, który wg mnie świetnie się spisał. Sernik wyszedł taki jak lubię: konkretny i raczej
Mia Cucina SofietaDzielę się kolejnym udanym eksperymentem – ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami. Nie za słodkie, ale całkiem smaczne, w sam raz do porannej kawki Składniki: – 200g pieczonej dyni – 150g cukru – 3 jajka – 110g mąki pszennej – 50g mąki krupczatki – 80g roztopionego masła – 40g kakao – 60g posiekanych orzechów włoskich – 1,5 łyżeczki proszku(...)udekorować polewą czekoladową. * jeśli pieczecie ciasto w zwykłej formie, należy dno formy wyścielić papierem do pieczenia, boki posmarować zimnym masłem i oprószyć mąką. Smacznych wypieków wszystkim życzę Artykuł Ciasto dyniowo- kakaowe z orzechami pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineBardzo polecam odwiedzić to miejsce w okresie świątecznym, bo naprawdę cieszy oczy i dużych i małych osóbek. Co ma wspólnego kościół z sernikiem? No właśnie taki serniczek z kruchym kakaowym ciastem był w przykościelnej kawiarence, wraz z innymi pysznymi, domowymi ciastami. Chciałam skosztować wszystkie, ale ograniczyłam się do dwóch: kremówki (bardzo pyszna) i tiramisu. Sernik natomiast tak za mną chodził
Smakowy Rajteraz mogę sobie wyobrazić, iż będzie pieczony na Święta w niejednym domu. Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Istnieje bardzo dużo wariacji sernikowych. Osobiście najbardziej smakuje mi sernik na kruchym cieście kakaowym. Dzisiaj jednak mam dla Was propozycję bardziej urozmaiconą. Co powiecie na sernik dyniowy z owocem kaki? Przyznam się Wam, iż po raz pierwszy w tym roku właśnie spróbowałam tegoż(...)dłużej potrzymamy je w temperaturze pokojowej tym słodszy będzie mieć smak. Owoc kaki bardzo fajnie skomponował się z masą serowo-dyniową, która to właśnie jest głównym elementem tegoż ciasta. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Świąteczny sernik dyniowy z persymoną Składniki. Spód: 5 dkg cukru pudru 15 dkg płatków
mecookswypróbowałam tego wypieku. Gotowany budyń to dodatek do masy serowej. Sprawia, że sernik jest kremowy i wilgotny. Bardzo polecam! Oczywiście wiśnie można zamienić na inne owoce. Składniki: Ciasto kakaowe: 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 3-4 łyżki śmietany 1 czubata łyżka kakao 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody Masa serowa: ugotowany budyń (600 ml mleka(...)białego sera 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: ok 2 szklanki wiśni (świeżych, mrożonych, z konfitury lub z zalewy) Sposób przygotowania: 1. Składniki na kruche ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i schłodzić przez 30-60 minut w lodówce. 2. W międzyczasie przygotować masę serową. Jajka ubić z cukrem, dodawać stopniowo ser, potem po łyżce ugotowanego
Kuchnia domowa Ani