ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:46/337)

Orzechowa szarlotka z migdałową bezą 704

całkowicie się rozpuści dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Na końcu wsypać zmielone migdały i delikatnie wymieszać łopatką. Kiedy spód będzie podpieczony, wyłożyć jabłka, zetrzeć na tarce jarzynowej kakaowe ciasto i wyłożyć bezę. Użyłam rękawa cukierniczego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C, a po 5min. zmniejszyć na 170*C i piec przez 30min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO

https:KKuchniaMniam
Fale dunaju 140

ciasta, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać. Jasne ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , następnie wyłożyć ciasto kakaowe, a na wierzch wiśnie.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z mleka, budyniu w proszku i cukru zagotować budyń.Zdjąć

Moje domowe kucharzenie
Kakaowiec jabłkowy 179

Wariacji na temat ciasta z jabłkami jest mnóstwo. Dzisiejsza propozycja to wilgotne ciasto kakaowe z jabłkami. Składniki: - 3 jajka - 1 szklanka cukru kryształu - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka oleju - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 płaska łyżeczka sody - 1 łyżka kakao - 4 jabłka Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy olej, mąkę, cynamon, sodę oraz

Zainspirowana w kuchni
ciasto cielaczek 409

składniki na ciasto kakaowe: 320 g mąki orkiszowej lun pszennej 180 ml oleju 250 ml mleka 180 g cukru 3 łyżki kakao 2 jajka 3 łyżki dżemu lub powidła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: W garnku chwilkę miksujemy mleko, olej, jajka, dżem, oraz cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem

Domowy Smak Jedzenia
Domowy kopiec kreta 161

owoców, w lecie truskawek czy bananów, a jesienią śliwek lub jabłek. Można udekorować wg własnego upodobania.  TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 15   Domowy kopiec kreta CIASTO KAKAOWE 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju 2 jajka 4 łyżki kakao MASA ŚMIETANKOWA

Gotuję Testuję
Ciasto kakaowe z cukinią 126

już wspominałam w jednym z poprzednich postów, cukinia to warzywo uniwersalne. A, że sezon na nią w pełni to podaję ją w różnych formach i smakach. Dziś zapraszam na kakaowe ciasto z cukinią. Ciasto łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Dla sceptyków podpowiem, że cukinii w nim nie czuć. Jej dodanie sprawia, że ciasto jest lekko wilgotne i delikatne

Kuchnia z widokiem na ogród
Sernik królewski - idealny i prosty 117

żurawiną Sernik pomarańczowy Sernik dyniowy z karmelem Sernik czarno-biały Sernik dyniowy   Sernik królewski Czas przygotowania: 90 minut Proporcja na formę o wymiarach 26 x 26 cm Składniki Ciasto kakaowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 170 g zimnego masła pokrojonego na kawałki 2 jajka Masa serowa

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto kakaowe z masą śmietanową i dżemem z ciemnych winogron 143

Witajcie :) Nie macie pomysłu na ciasto ? a mają wpaść niespodziewani goście, oto propozycja pysznego i szybkiego ciasta kakaowego z kremem z kwaśnej śmietany i dżemem winogronowym. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju  Składniki(...)szklanki cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy 6 torebeczek śmietan fix 1 mały słoiczek dżemu z czarnych winogron  KLIK herbata o smaku czarnej porzeczki do nasączenia ciasta    około 7  ciastek maszynkowych Brześć   blaszka o wymiarach 29/29 cm Wykonanie : Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodajemy po jednym żółtku

Sama słodycz i szczypta chili
Tarta imbirowa z gruszkami 144

łyżeczki mielonego imbiru 2 gruszki Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę o tarty uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Gotową foremkę z ciastem wkładamy do lodówki na godzinę. 2. Nadzienie: Masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia oraz imbirem(...)łączymy. Gotową masę wylewamy na kruchy spód. 3. Gruszki obieramy, kroimy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę gruszki nacinamy wzdłuż prawie do końca i układamy na kakaowym cieście. Tak przygotowaną tartę pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Ostudzoną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
KOKOSOWY TORT BOUNTY 118

mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Polewa : Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze. Biszkopt przekroić na 3 części. Upieczone ciasto kakaowe nasączamy czekoladą, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu i czekoladę. Całość przykryć i ponownie nasączyć.   W dwóch szklankach namoczyć żelatynę(...)szklanki wody. Odstawić do napęcznienia. 500ml śmietanki ubić wraz z cukrem pudrem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Boki tortu obkładamy śmietaną. Wstawiamy do lodówki, aby ciasto stężało. 250ml śmietanki ubijamy z cukrem i barwnikiem. Żelatynę podgrzać i roztopić. Dodać do ubitej śmietanki. Gdy jest jeszcze płynna wylewamy na tort, tak, aby mogła swobodnie spływać po bokach. Dekorujemy

Słodki Zakątek
Ciasto japońskie 118

Ciasto japońskie to rodzaj sernika na zimno, na wilgotnym cieście kakaowym i warstwą wiśniową na wierzchu. Przepyszne ! Nie jest trudne do wykonania, ani specjalnie czasochłonne (chyba, że używamy świeżych wiśni, które trzeba wydrylować ;-) Najpierw należy upiec spód, ale cała reszta nie wymaga już pieczenia, co jest dużym plusem w czasie upałów. Na wierzch można wykorzystać gotową frużelinę ze słoika(...)przygotować ją ze świeżych (w sezonie) lub mrożonych owoców. Ja dodatkowo łączę ją z galaretką, aby ciasto było bardziej "stabilne" i nie mazało się podczas krojenia. Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Sernik królewki na kakaowym cieście 163

kawałek z talerzyka. Następnym razem muszę zrobić z podwójnej porcji. Przepis pochodzi ze strony KwestiaSmaku.   Z podanej tam porcji piekłam w większej tortownicy i wyszedł dość gruby. Składniki: Kakaowe ciasto kruche 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 200 g masła (twardego) 3 żółtka lub 2 jajka Masa

W kuchni bez szafek
Tradycyjny murzynek z serem Izaura 119

reszty dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek.  Dokładnie wymieszać, a następnie wylać na wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia formę do ciasta. II. Przygotowanie masy serowej Ser  (klasyczny, grudkowaty twaróg) zmielić dwukrotnie w maszynce o drobnych oczkach lub zmiksować w blenderze. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną(...)stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie dodać budyń i dokładnie wymieszać.  Na koniec połączyć delikatnie drewnianą łyżką z pianą z białek i wymieszać. Masę serową wyłożyć na masę kakaowąCiasto można lekko przemieszać widelcem, tak powstaną większe wzory.  Pieczenie: Piec ok godzinę (bez termoobiegu) w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika

Z notatnika
Sernik królewski 189

temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone  masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę(...)dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec dodajemy ziarenka wanilii, •  masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód, • na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta, • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia,    wstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Anioły w kuchni
Sernik królewski 207

temperaturze pokojowej • 2 jajka • ziarenka z laski wanilii Wykonanie: • do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać kakao, proszek do pieczenia, sól, śmietanę, żółtka i pokrojone  masło • zagnieść ciasto, dzielimy na dwie porcje, jedną jedną porcję dajemy na spód formy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 165 stopni około 15 minut, drugą zafoliować i wkładamy do zamrażalki, • twaróg, mąkę(...)dokładnie zmiksować na średnich obrotach • dodajemy jajka, każde miksując około minuty, • na koniec dodajemy ziarenka wanilii, •  masę wylewamy na podpieczony i ostudzony spód, • na to ścieramy drugą część kakaowego ciasta, • pieczemy około 60 minut w 165 stopniach, wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia,    wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Źródło przepisu MojeTworyPrzetwory

Anioły w kuchni