ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:35/337)

Pleśniak z truskawkami z nalewki 81

dokładnie wymieszać. Wykonanie Małą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno równomiernie rozłożyć porcję jasnego ciasta, a na nim ułożyć truskawki. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach kakaowe ciasto, rozprowadzić pianę z białek i na koniec zetrzeć ostatnią porcję ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 o C piekarnika ( z termoobiegiem ). Truskawkowy pleśniak piec z ok. 40 minut . (adsbygoogle = window.adsbygoogle

niecodziennikpary
Sernik z ziemniakami z Rożniatowa – kuchnia podkarpacka 134

konsystencję. Jednak moim zdaniem sernik z Rożniatowa wyróżniają nie tylko ziemniaki. Tradycyjnie serniki pieczone są na cieście kruchym lub bez żadnego spodu. W serniku z Rożniatowa na spodzie jest kakaowe ciasto ucierane, a na wierzchu lekkie ciasto z białek i orzechów. Oba te ciasta wzbogacają i urozmaicają smak tradycyjnego sernika. Przepis Zespołu z Rożniatowa można znaleźć w publikacji „Tradycyjne jadło

Trzeci talerz
torcik karnawałowy 142

dekorujemy. wykonanie ciasta: Ciasto ucierane wkładamy do tortownicy,równomiernie rozsmarowujemy na nim 1/2 cz. masy czekoladowej. Wylewamy tężejącą zieloną galaretkę. Wkładamy na chwilę do lodówki a następnie układamy ciasto kakaowe na którym rozsmarowujemy pozostałą część masy czekoladowej. Wylewamy tężejącą galaretkę czerwoną. Wstawiamy ciasto na chwilkę do lodówki a następnie układamy ciasto z orzechami. Wstawiamy ponownie do lodówki aby galaretki całkowicie

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto kokosowo - chałwowe i Światowy Dzień Pieczenia z Kasią 352

doczekać . Przy okazji skorzystał też tato, który jest fanem wypieków i wszelakich słodkości.  Dlaczego akurat takie ciasto? Mama bardzo lubi chałwę i stwierdziłam, że w towarzystwie kokosu i ciasta kakaowego będzie smakować idealnie. Wyszło naprawdę pyszne :-). Miłego dnia :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto ciemne: 7 jajek L 1 szklanka drobnego cukru 140 g mąki tortowej

kruche babeczki
Sernik z gotowanym budyniem 157

budyniem. Dodać także twaróg ,budyń w proszku  i mąkę. Gotową masę serową wylać na spód wyłożony w blaszce. Na wierzchu ułożyć  owoce [ u mnie akurat bez owoców] . Ciasto kakaowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach na masę serową z owocami [ moje ciasto było za słabo schłodzone, nie dało się trzeć na tarce,więc rwałam małe kawałeczki ] . Piec

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką 173

czasie zrobić kruszonkę. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki, posiekać nożem, następnie rozetrzeć miedzy palcami. Na podpieczone ciasto, wyłożyć jabłka, wyrównać. Na koniec posypać równomiernie kruszonką, a na nią zetrzeć kakaowe ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy prze z 45-55 minut

magiczna kuchnia Kasi
Murzynek z jabłkami + film 166

Murzynek z jabłkami to wyjątkowo smaczne i rozpływające się w ustach ciasto, które zawsze się udaje. Spora ilość jabłek bardzo fajnie współgra z mocno kakaowym ciastem. Wykonanie tego smakołyku jest bardzo proste oraz szybkie, można je modyfikować dodając ulubione bakalie.     składniki na tortownicę 23 cm 2 szklanki m ąki Szymanowskiej uniwersalnej 3/4 oleju Polskiego Rzepakowego 3 duże kwaskowate

Smakowite Dania
Sernik nowojorski 165

formę, taką do ktorej zmieści się ta z sernikiem nagrzać piekarnik do 180 stopni, formę z ciastem dokładnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, musi być szczelna do formy z kakaowym ciastem przelać masę serową, wstawić do większej formy i nalać do niej wrzącą wodę (ten sernik pieczemy w "kąpieli wodnej" ) całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około

Anioły w kuchni
Kruche z brzoskwiniami 204

Kruche ciasto z przepisu , który jest już na blogu -  Ciasto owocowe a'la skubanek tym razem z brzoskwiniami ,słodką pianką i posypką kakaową. Ciasto: 4 szklanki mąki 5 jajek 3 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1 kostka margaryny   Piana: 5 białek 3/4 szkl cukru  1 budyń waniliowy( proszek) Dodatkowo

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Sernik szachownica – kuchnia podkarpacka 1157

szachownica według przepisu pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Medyni Głogowskiej skradł ostatnio moje serce, a raczej podniebienie. Bardzo delikatna i puszysta masa serowa połączona jest w nim z kakaowym ciastem biszkoptowym. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu ciasta, prezentuje się ono w przekroju bardzo ciekawie, ale sernik ten wyróżnia przede wszystkim jego smak i delikatność. Efekt szachownicy uzyskany jest dzięki upieczeniu dość(...)kruchego biszkoptu kakaowego (odpowiada za to proporcja mąki ziemniaczanej do pszennej), pokrojeniu go w paski i ponownym upieczeniu z masą serową. Bardzo polecam ten podkarpacki smakołyk nie tylko na nadchodzące Święta :) Przepis pochodzi z publikacji „Tradycja, smak i wdzięk” wydanej przez LGD Eurogalicja. Sernik szachownica - kuchnia podkarpacka Składniki na brytfankę 25x35 cm: Ciasto biszkoptowe: 4 jajka 170 g cukru

Trzeci talerz
Sernik w łatki ( szachownica ). 270

dałam President  2 cukry waniliowe  1,5 szklanki cukru  8 jajek  500 ml kremówki 30 % 2 budynie waniliowe   100 g margaryny Składniki na ciasto kakaowe: 3 jajka  150 g masła 2 szklanki mąki  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 cukier waniliowy 2 łyżki kakao Duża i wysoka blaszka Wykonanie : Masło ucieramy(...)Upieczone ciasto kroimy na 7 pasków. Dużą i wysoką blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód układamy w odstępach 4 paski ciasta, po między nie wkładamy ser .Górna warstwę powtarzamy ale na odwrót , tam gdzie ser pasek kakaowy, tam gdzie pasek kakaowy ser, Całość zalewamy serem. Sernik wyrośnie wysoki .  Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60/65 minut. Wszystko zależy

Sama słodycz i szczypta chili
SERNIK KRÓLEWSKI 178

Sernik królewski to jeden z naszych ulubionych serników.  Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto na spód i wierzch: 30dag mąki, 125g masła, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek

Zrób to smacznie
Mazurek czekoladowo-orzechowy 180

wielkanocnym stole nie może zabraknąć mazurka. Kruche, kakaowe ciasto z pysznym czekoladowo-kajmakowym nadzieniem, udekorowane orzechowymi rozetkami i posypane uprażonymi orzechami laskowymi. Do ciasta dodałam ugotowane żółtka, dzięki którym spód jest bardziej kruchy i według zapisków mojej prababci „jest daleko smaczniejszy” Składniki: Kruche ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 180 g masła 3 łyżki cukru pudru

Oryginalny smak
Ciasto Usta Adama 333

Polecam pyszne i ładnie się prezentujące, ciasto zwane Ustami Adama, Ustami Romana...jak zwał, tak zwał, ważne że wszystkim smakuje;) Robi się je szybki i sprawnie, kakaowe ciasto wylewamy na zlepione dżemem biszkopty.... pieczemy.  Smaku nadaje masa budyniowa i starta na wierzch czekolada. Smaki dobrane idealnie, polecam nie tylko od Święta ; )   2 paczki okrągłych biszkoptów dżem truskawkowy Ciasto(...)wystudzenia. W tym czasie trzeba przygotować biszkopty, smaruję je dżemem i sklejam, następnie układam jeden obok drugiego, na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20x30) Do zimnej masy kakaowej, dodaję 5 żółtek i jedno całe jajko, oraz mąkę i proszek do pieczenia, całość mieszam. Resztę białek ubijam ze szczyptą soli, dodaję do masy i delikatnie mieszam całość. Masę wlewam

Takie tam pichcenie
JESIENNY TORCIK 118

pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Na spód tortownicy wylewamy całe jasne ciasto, wyrównujemy wierzch ciasta i układamy jabłka pokrojowe w plastry. Następnie na ułożone jabłka delikatnie wykładamy całe kakaowe ciasto, wyrównujemy wierzch. Na koniec układamy pozostałe jabłka pokrojone w plastry. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C do tzw. "suchego patyczka". Masa waniliowa - 2 opakowania budyni

Ciastka - domowe słodkości
Kajmakowy sernik gotowany z orzechami 1065

Masę kajmakową i orzechy również podzielić na 3 części. Na każdym jasnym cieście rozsmarować część masy kajmakowej i rozsypać grubo posiekane orzechy. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej zmrożone ciasto kakaowe po 1/3 na każdym. Piec w formie przez 20 min w 190*C. Ciasta przed pieczeniem powinny być schłodzone. Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku razem z jajkami. Do garnka

https:KKuchniaMniam
Pyszne ciasto kawowo-karmelowe z bananami 1114

dnia :) Przychodzę do Was z przepisem na rewelacyjne ciasto, które łączy w sobie wiele pysznych smaków, po połączeniu tworzą na prawdę idealny deser.  Ciasto składa się z puszystego ciasta kakaowego naponczowanego kawą, warstwy z budyniu karmelowego, bananów oraz pianki kawowej. Polecam Wam to ciasto, pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Może ktoś z Was zdecyduje się je przygotować na Wielkanoc

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Chałka żyrafa. 149

czarne) dzielimy na 5 równych części. Każdy biały kawałek rozwałkowujemy na podłużny placek o długości około 50 cm. (ciasto jest bardzo cienkie więc trochę pracy musimy w to włożyć)Ciasto kakaowe rolujemy na wałeczek ( jak na kopytka) o takiej samej długości co biały. Ciemne ciasto kładziemy na białym i zawijamy. Rolując tak jak na kopytka. Wszystkie "wałeczki" kroimy na pół

Radość kipiąca uśmiechem.
Kruche Ciasto z Makiem i Kokosem Siostry Anastazji 595

oczkach. Następnie łyżeczką wyrównujemy spód tak aby nie powstały "prześwity". Smarujemy niezbyt grubą warstwą powideł. Następnie mak i kokos układamy na przemian pasami wzdłuż formy, a na to ścieramy ciasto kakaowe i znów kładziemy pasami jednak odwrotnie niż wcześniej kokos oraz mak. Na wierzch ciasta ponownie ścieramy pozostałą porcje jasnego ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez

Słodka Strona
Ciasto 3 bit 349

Lekkie, tortowe, aromatyczne ciasto, kakaowe, z nasączonymi herbatnikami, jakość kremu sprawia, że jest niesłodkie, efektowne, wspaniałe dla amatorów ciast kremowych Składniki: 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa 800 ml śmietanki 30% 200 gram serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Ponadto 8 paczek herbatników

kgwjanczewo
Ciasto śnieżka 506

szklanki mleka. Dodać 1 tężącą galaretkę. Tak samo postąpić z drugą śnieżką i galaretką. 6. Przełożyć ciasto (od dołu): jasne ciasto - masa czerwona - ciasto orzechowe - masa żółta - ciasto kakaowe. 7. Na wierzch wyłożyć polewę (np. na żelatynie) i udekorować wedle uznania. 8. Ciasto schłodzić. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto kruche skubaniec ze śliwkami 329

ciasto. Podziel ciasto na trzy części, jedną nieco większą na spód i dwie nieco mniejsze. Tą nieco większą częścią ciasta wylep dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie ponakłuwaj widelcem. Blaszkę z ciastem wstaw do zamrażalnika. Jedną z pozostałych części ciasta owiń folią spożywczą i również włóż do zamrażalnika. Do ostatniej części ciasta dodaj kakao i wyrób na jednolite ciasto(...)piana z białek powinna być już dobrze ubita, odstaw mikser nie będzie już potrzebny. Blaszkę wyłożoną ciastem wyjmij z zamrażalnika i posyp spód równą warstwą kaszy manny. Na ciasto wyłóż przygotowane wcześniej śliwki i wyrównaj. Na śliwki zetrzyj na tarce o grubych otworach kakaowe ciasto. Następnie wyłóż ubitą pianę z białek, wyrównaj. Na wierzch ciasta zetrzyj jasną część ciasta. Piecz

Słodki Blog
Kakaowe ciasto na piwie 93

pieczony z piwem , piwo zostało to upiekłam bułeczki , piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas  znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe, wilgotne, coś jak brownie. Baaaardzo smaczne, a do tego

Kocham..lubię..gotuję..
Babka trójkolorowa 96

wymieszać. Do drugiej dodać trzy łyżki mąki i esencję waniliową, wymieszać. Do trzeciej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Najpierw wlać do formy ciasto kakaowe, następnie waniliowe i ostatnie masę z kisielem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 175 i piec ciasto 55-60 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia ciasta. Jak patyczek po wyjęciu

Kuchnia Pokoleń
Ciasto kakaowe z jabłkami i płatkami migdałów. 149

Jabłka w tym roku obrodziły, trzeba więc korzystać. Tym razem na szybko. Ciasto kakaowe na wierzchu pokrojone jabłka i płatki migdałów. Wszystko posypane cukrem pudrem. Prosto i smacznie :) Ciasto jest dość gęste, a jabłka pokrojone w nie dużą kostkę, dlatego utrzymały się na powierzchni. Piekłam w tortownicy 25 cm. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 2 nie pełne szklanki mąki

Agusiowe smakołyki
Kruszonkowiec z pianką i czerwonymi porzeczkami 304

podczas ubijania wlać olej. Dokładnie ubić. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 33 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć pierwszą część białego ciasta. Na to zetrzeć ciasto kakaowe, rozrzucić 1/3 porzeczek. Rozłożyć pianę, obsypać pozostałymi porzeczkami. Na górę zetrzeć ostatnią porcję białego ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 30-35 minut. Ciasto ostudzić

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z jagodami i budyniową pianką 180

zagniatamy, póki nie będzie jednolite. Obydwa ciasta wkładamy do zamrażarki na ok. 2 godziny.  Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy tar ką zmrożone ciasto kakaowe. De likatnie przyklepujemy dłonią i pieczemy ok. 15 minut w temp. 190 stopni. Studzimy.  Wykonanie pianki: Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania(...)czas miksując. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser i dolewamy roztopione masło. Mieszamy delikatnie trzepaczką. Piankę w ykł a damy na chłodny kakaowy spód. Na piankę rozkładamy jagody a na jagody ścieramy na tarce jasną część zmrożonego ciasta. Pieczemy ok. 45-50 minut w te mp. 190 stopni.  Warstwy (od dołu): 1.ciasto ciemne 2.pianka 3.jagody 4.ciasto jasne Blacha: prostokątna

Mania Wypiekania
Kakaowy sernik z czereśniami 223

razem postawiłam na sernik pieczony i wykorzystałam królujące obecnie owoce - czereśnie. Wyszło bardzo smakowicie :) Inspirowałam się przepisem znalezionym tutaj ( klik ), dlatego niektóre płynne składniki podane są w gramach. Ciasto kakaowe zrobiłam jednak według własnego przepisu. Blaszka  o wymiarach: (może być nawet nieco większa, bo ciasta wychodzi sporo) Składniki: Ciasto : 3 szklanki mąki 250 g masła 1 szklanka cukru

My simple kitchen
chałka żyrafa 167

Kiedy ciasto wyrośnie, każdą z części podzielić na 6 kawałków.  Z najciemniejszych kawałków uformować wałeczki długości keksówki, lekko je rozwałkować. Tak samo zrobić z ciastem żółtym. Jasne ciasto kakaowe uformować w wałki tej samej długości co poprzednie. Na blacie podsypanym mąką ułożyć jasne ciasto, na nim ciemne a na środku wałeczek jasnego z kakao. Zawinąć je w roladkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Królewski sernik 513

posmarowaniu obręczy i posypaniu bułką tartą! Nagrzewamy piekranik do 180 stopni. Na starte ciasto wylewamy masę, a na wierzch masy, bardzo delikatnie i z wyczuciem ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć

Z Kuchni Do Kuchni