Zosia to pyszne, kakaowe ciasto miodowe przełożone masą serową. Wykonanie jest nieco pracochłonne (kto choć raz piekł miodownik przyzna, że proces wałkowania ciasta jest odrobinę "kłopotliwy"), ale reszta to już bajka! Blaty ciasta są po upieczeniu twarde, ale przełożone kremem, miękną i całość tworzy kremową, spójną, idealną kombinację. Bardzo polecam! Składniki na ciasto Zosia: na formę o wymiarach 28x40
Rozpustne gotowanieCoś dla wielbicieli kakaowych ciast - murzynek z gruszkami. Przepis niezawodny, wypróbowany wielokrotnie przez moją mamę. SKŁADNIKI: (forma ok 16x30, ale może być też 23x23 albo tortownica 26 cm) 5 jajek 1/2 kostki masła roślinnego 1,5 szkl cukru 3 łyżki oleju 1/3 szkl wody 2 szkl mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo
Kto ugości moich gości?Pyszny, delikatny i aksamitny sernik na kruchym cieście kakaowym po wierzchu również posypany kruchym ciastem. Idealny na deser lub podwieczorek. Prosty w przygotowaniu aczkolwiek nieco pracochłonny. składniki na formę 25 na 25 cm ciasto 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki
Smakowite DaniaCzasami gdy nachodzi mnie ochota na coś słodkiego przygotowuję to właśnie ciasto, jest ono bardzo szybkie, smaczne a równocześnie przypomina mi smak dzieciństwa, ponieważ
Zainspirowana w kuchniPrzepis na pyszne ciasto kubanka . Ciasto jest na kakaowym biszkopcie, przełożone kremem czekoladowym, herbatnikami, dżemem z aronii, bitą śmietaną i udekorowane kakao. Jak zrobić ciasto kubanka pokazane jest w filmiku . Zapraszam do oglądania. Subskrybuj kanał RITA creative to będziesz na bieżąco z nowymi przepisami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); CIASTO KUBANK A SKŁADNIKI: Biszkopt: mąka (1 szkl.) jajka(...)cukier puder (2 łyżki) żelatyna sypka (3 łyżeczki) + gorąca woda (1/4 szkl.) Dodatkowo: dżem z aronii lub powidła śliwkowe (około 200 g ) herbatniki kakaowe (50 szt.) kakao lub wiórki czekolady (do posypania ciasta) Potrzebne gadżety: mikser foremka 25 x 35 cm. papier do pieczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: 1.) Biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka zaczynamy
RITA food channelSwięta wielkanocne coraz bliżej pora zaplanować ciasta jakie pojawią się na świątecznym stole? U nas pojawi się mazurek z masą kajmakową kakaową. Ciasto kruche wyszło rewelacyjne pyszne w smaku, dodatkowych walorów smakowych dodała masa kajmakowa kakaowa. Mazurek wielkanocny składniki
Kulinarne pyszności Molkiczekolady WYKONANIE Przygotowujemy kawę i odkładamy do lekkiego ostudzenia. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Rozpoczynamy od ciasta czekoladowego. Masło, kakao i olej wrzucamy do garnuszka i podgrzewamy, aż masło się rozpuści i składniki dobrze połączą. Do masy kakaowej dodajemy cukier i jajka. Krótko miksujemy, a na końcu dodajemy mąkę i znów krótko miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do osobnej miski(...)przygotowanej foremki. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na masie kakaowej. Moje biszkopty nasączałam tak, że były całkowicie mokre. Na biszkopty wykładamy masę twarogową. A na wierzch resztę ciasta kakaowego. Delikatnie rozsmarowałam je łyżką ponieważ zostawiłam go troszkę za mało. Pieczemy w 180 stopniach (piekarnik góra dół) około 45-50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Opcjonalnie, gdy ciasto
Relaxtimepodzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao oraz 2 łyżki wody. Na blachę (25/30cm) wyłożoną papierem do pieczenia wylać białe ciasto, na nie wylać i rozprowadzić ciasto kakaowe. Ułożyć owoce, lekko wciskając je w ciasto. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C ( z termoobiegiem ), piec 30-35 minut , do suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić
niecodziennikparyrówne części, czyli do 3/4 ciasta dodać olejek rumowy i kakao, natomiast 1/3 pozostawić bez zmian. Formę na babkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na spód formy wylać ciasto kakaowe, następnie delikatnie wyłożyć na środek jasne ciasto. Piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C do "suchego patyczka". Po wystudzeniu ciasta oprószyć cukrem pudrem waniliowym. var pfHeaderImgUrl
Ciastka - domowe słodkościoraz bananami. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI , z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy
Kuchnia MagdaLenyczyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym(...)Założenie bloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie
Kuchnia MagdaLenyczyli najpopularniejsze przepisy ostatnich 2 lat: 1) CYTRYNÓWKA (tu nic się nie zmieniło od tamtego roku 😉) 2) SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 3) MUSZTARDOWE KOTLETY Z KURCZAKIEM 4) KAKAOWE NALEŚNIKI Z BUDYNIOWYM KREMEM 5) STROGONOW DROBIOWY Chciałabym podziękować wszystkim tym, bez których ten blog nie miałby sensu...czyli Wam moi czytelnicy. Dziękuję zarówno stałym(...)Założenie bloga to była jedna z najlepszych decyzji, która całkowicie odmieniła moje życie... bo robię to co KOCHAM ❤ A jak urodziny to musi być i tort 🎂 Tort mojego autorstwa... kakaowe ciasto biszkoptowe z wiśniami, dwiema masami na śmietance i serku mascarpone - czekoladową oraz kawową, a także bezą kawową w środku. Tort jest przepyszny, ale też pracochłonny oraz czasochłonny - samo suszenie
Kuchnia MagdaLenyoraz bananami. Uwielbiam połączenie czekolady z bananami i stąd w mojej głowie narodził się pomysł na taką tartę. Sposób wykonania ciasta jest taki sam jak w przypadku PÓŁKRUCHEGO CIASTA KAKAOWEGO Z OWOCAMI , z tą różnicą, że ciasto jest jasne bez kakao, a budyniowa pianka jest czekoladowa zamiast śmietankowej. Proste rozwiązanie, a takie smaczne! Idealne na co dzień, do kawy
Kuchnia MagdaLenyCiasto podzielić na 3/4 ciasta jasnego i 1/4 ciasta ciemnego. Do tortownicy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto jasne, na wierzch na środek wlać ciasto kakaowe i za pomocą patyczka do sprawdzania ciasta (można użyć zwykłej wykałaczki) zrobić wzory z ciemnego ciasta. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Przełożenie: Wystudzone ciasto przekroić
Ciastka - domowe słodkościdodatkiem kakao - wyrobioną masę wkładamy również do lodówki na ok. 30 minut; - schłodzone ciasta wyjmujemy z lodówki - jasną masę wałkujemy na cienkie ciasto i wkładamy do blaszki wysmarowaną masłem; - kakaowe ciasto również wałkujemy i układamy na jasne ciasto w blaszce - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut w 180 stopniach; - po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika
MintTaste