ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:154/337)

Murzynek z nutą piernikową 191

miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jajka dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.  Ciasto przełożyć do keksówki 11x31cm, wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec przez 50 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa: 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek śmietanki kremówki

kulinarnyswiatdomi
Ptysie z kakaową kruszonką i kremem mandarynkowym. 137

profiterole ) zrobione są z ciasta parzonego , smaczne delikatne i lekkie. Samo ciasto nie zawiera cukru, ale dodatek słodkiej kruszonki na szczycie doskonale uzupełnia ten smak. Dodatkowo nadziane ulubionym kremem , aż rozpływa się w ustach. Ptysie przyrządzałam nie raz, z kruszonką też mi się zdażyło. Jednak z kakaową kruszonką zrobiłam to pierwszy raz. Wybrałam kakao „intense” aby bardziej podkreślić(...)sprawia największy problem. Bardzo ważna jest też wysoka temperatura pieczenia. Po więcej informacji o cieście parzonym kliknijcie tutaj . Nadziewając ptysie pamiętajcie, aby smak i ilość kremu nie zdominowała ilości ciasta. Oznacza to, że nie należy nadziewać ich zbyt dużą ilością kremu. Najlepsze są takie ptysie które można zjeść na jeden lub dwa gryzy . W przypadku tych ciasteczek, porcja

SmartBake.pl
Banoffee na herbatnikach 541

więc swoją wersję. Szybką, prostą,  bez pieczenia i gotowania. Składniki: 1 opakowanie herbatników od Cukry Nyskie, ja użyłam kakaowych Blacky 1 puszka masy kajmakowej 4 banany 400-500 ml śmietanki 30-36% kakao do posypania wierzchu dodatkowo: forma na ciasto  folia spożywcza 2-3 łyżki cukru pudru do bitej śmietany, jeśli ktoś chciałby jeszcze dosłodzić ciasto Przygotowanie: Formę

Życie zaczyna się w kuchni
Czekoladowe marzenie 237

ciasto powstało w mojej głowie już jakiś czas  temu, ale dopiero niedawno nabrało realnych kształtów. Połączenie ciemnego kakaowego biszkoptu i aksamitnego musu czekoladowego dało wspaniały efekt i wizualny i,  oczywiście, smakowy. Składniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 3 łyżki maki pszennej 2 pełne łyżki kakao Czekolada: 250 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 6 łyżek(...)Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z kakao i łącze delikatnie z masą jajeczną. Blaszkę do pieczenia wykładam papierem, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170°C-180°C na około 30-35 min. Upieczony wyjmuję i studzę. Masło, cukier, kakao i mleko podgrzewam do połączenia się składników

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto kinder country 282

przepisy i stworzyłam swoją wersję,minimalnie różniącą się od pozostałych.  Jak dla mnie,a ja naprawdę jestem łasuchem na słodkości, ciasto jest zdecydowanie za słodkie. Następnym razem zmniejszę ilość czekolady i będzie ok.  200 g herbatników kakaowych 500 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 200 g białej czekolady 200 g mlecznej czekolady 4 szkl. płatków Nestle Kangus(...)czekolada się rozpuści,odstawić do przestygnięcia. Pozostałą śmietanę (200 ml) ubić na sztywno i połączyć z przestudzoną mleczną czekoladą. Masę wylać na herbatniki. Na górę wysypać szklankę płatków,ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin.  Moje ciasto stało w lodówce całą noc,dopiero następnego dnia kroiłam

Kolorowa kuchnia Elki
Babka kakaowa z dżemem przełożona kremem malinowym 202

się Święta Wielkiej Nocy. Na świątecznym stole nie może zabraknąć świątecznej babki. Dziś prezentuję przepis na babkę kakaową przełożoną pysznym kremem malinowym i polaną białą czekoladą. Babka wybornie smakuje z nektarem z czarnej porzeczki Hortex. Warto przygotować ją na nadchodzące święta. SKŁADNIKI: Ciasto: 250g masła, 150g cukru, 4 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, ½ szklanki mleka

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wilgotne babeczki z kakaowym tahini i truskawkami 147

cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko 10 łyżeczek kakaowego tahini szklanka truskawek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy po łyżce ciasta. Na środek nakładamy po łyżeczce tahini i przykrywamy resztą ciasta. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki. Pieczemy około

Mienta blog
Brzoskwiniowa delicja 182

Takie ciasto to znakomita propozycja dla fanów deserów z brzoskwiniami w każdej postaci. Łączy w sobie tradycyjny kakaowy smak, galaretkę i pyszną masę czekoladową. Całość oblana polewą czekoladową zadowoli każdego łasucha. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki kakao szczypta soli(...)sztywno ze szczyptą soli, dodać cukry i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy o wymiarach 24cm x 24cm wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie

Szalona Kuchnia Eweliny
ciasto porzeczkowiec 489

składniki na ciasto: 170 g cukru + 90 g cukru 40 g kakao 125 ml wody 150 ml oleju 5 jajek 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli wykonanie: Kakao, 170 g cukru, wodę oraz olej umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (mieszając) do rozpuszczenia się cukru. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia(...)cukier (ubijamy) a następnie dodajemy stopniowo żółtka (ubijamy). Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenie oraz sodą. Do masy jajecznej wlewamy masę kakaową i przy pomocy np. sylikonowej szpatułki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i również przy pomocy szpatułki mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22x33cm). Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 40 min. Po upieczeniu odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Bajaderka z dżemem wiśniowym 239

oraz skrobi ziemniaczanej. Resztę herbatników pokruszyć i dodać do masła.  Torcik:  Przełożyć masę kakaową z herbatnikami do tortownicy.  Następnie przełożyć do tortownicy masę piankową. Torcik odstawiamy do lodówki na godzinę do stężenia. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy dżemem wiśniowym. Rada: do dżemu możemy dodać odrobinę galaretki, żeby dżem lepiej się trzymał na cieście. bajaderka

Bon Appetit Małgorzaty
CIASTO KAKAOWE Z PATELNI – BEZ PIECZENIA! 169

Jakiś czas temu na blogu wylądowało dwusmakowe ciasto z patelni! Pewnie dobrze wiecie, o które ciasto mi chodzi, bo na blogu zrobiło prawdziwą furorę! Dziś przygotowałam podobne, ale o smaku intensywnie kakaowym – dla wielbicieli mocnych smaków. Nie dodałam do niego nic, posypałam jedynie cukrem pudrem. Wy śmiało możecie wrzucić kawałki ulubionej czekolady albo garstkę owoców – za każdym razem(...)Dodajemy kakao, mieszamy. Patelnię natłuszczamy obficie, wylewamy masę. Przykrywamy pokrywką ( dokładnie ), smażymy na najmniejszym ogniu przez ok. 30 – 35 minut. UWAGA! Jeśli spód zacznie nam się zbyt przypiekać ciasto możemy odwrócić na drugą stronę na ostatnie 10 minut. Smacznego

Ostra na Słodko
Sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście 281

przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z małą szczyptą soli. Żółtka krótko miksujemy z przestudzoną masą kakaową. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znów krótko miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy ją łyżką z ciastem lub króciutko miksujemy. Ciasto wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną blaszkę. Część serowa: Oddzielamy żółtka od białek

Słodkie okruszki
Babka "Zachód słońca" 242

przekrojeniu przypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie 452

przestudzić. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Dodać do kakaowej masy. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C przez 50-55 minut (do tzw."suchego patyczka"). Ciasto wystudzić.  W między czasie przygotować budyń. Do garnka wsypać mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier wanilinowy i dodać

CookYourself
ciasto pijana śliwka 366

Głosów:  5    Average:  5 /5] składniki na biszkopt kakaowy: 80 g mąki pszennej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 30 g kakao 2 łyżki mleka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier a następnie stopniowo żółtka, olej(...)oraz mleko. Do puszystej masy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do formy ok. wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 170 st. C przez ok. 40 min. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. Biszkopt wychodzi suchy ale po nasączeniu robi

Domowy Smak Jedzenia