Sernik na zimno o smaku pralinek Ferrero Rocher - bez pieczenia! Przygotowany na kakaowym spodzie herbatnikowym, z masą czekoladową z mleka zagęszczonego i serka mascarpone oraz dużą ilością mielonych orzechów laskowych. Wierzch ciasta zdobi polewa z czekolady mlecznej i gorzkiej oraz kawałki orzechów laskowych. Ciasto petarda! Mocno czekoladowe i mocno orzechowe... Ciasto nie zawiera dodatkowego cukru. W masie znajdziemy zarówno czekoladę
Kuchnia MagdaLenyrównież dzielimy na 2 części Można je nasączyć kawą z odrobiną alkoholu Nasączony biszkopt smarujemy białym kremem, potem na to rozsmarowujemy dżem Przykrywamy drugą częścią ciasta , nasączamy ją również Rozsmarowujemy na wierzchu krem kakaowy Całość posypujemy rodzynkami namoczonymi wcześniej w alkoholu (trzeba je osączyć) Jeśli mamy dobrą czekoladę to ścieramy ją jeszcze na wierzch ciasta. Ciacho pyszne, palce
Proste Potrawymusu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd aż wszystko dokładnie się rozpuści(...)czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach. *tortownica zamykana średnica 24 cm. * jeśli ktoś woli można użyć śmietany
Pieprzyć z Fantazjąśmietany 18% * 700 - 800 ml musu z truskawek * 4 łyżki żelatyny * 2 śmietan-fix-y * 4-5 łyżek cukru pudru * owoce do dekoracji ciasta * 2 galaretki winogronowe Składniki na spód: * 2 czekolady mleczne * 20 dkg herbatników kakaowych * 2 łyżki masła Herbatniki zmieliłam na sypko. Masło rozpuściłam w rondelku i dodałam połamane na drobne kawałki 2 czekolady. Mieszałam dotąd(...)czekoladowy i wstawiłam do lodówki. Kiedy masa tężała wyłożyłam truskawki i borówki. Galaretki rozpuściłam w 800 ml gorącej wody i odstawiłam do przestudzenia i stężenia. Wylałam na wierzch ciasta i odstawiłam do lodówki. Ciasto jest pyszne i lekkie. Notatki: * można użyć dowolnych owoców i galaretek o różnych smakach. *tortownica zamykana średnica 24 cm. * jeśli ktoś woli można użyć śmietany
Pieprzyć z Fantazjąorzechów do dekoracji Śliwki pokroić na drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej). Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić. Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Przesiać do masy i krótko zmiksować. Przelać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukier puder – na wierzch ciasta *** Przygotowujemy wszystkie składniki na kruche ciasto (masło kroimy w kostkę) i zagniatamy je razem. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm) *** *** Białka ubijamy z połową(...)ziemniaczaną. Wszystko razem miksujemy na jednolitą masę. Masę serową dodajemy do piany z białek i mieszamy delikatnie łyżką *** *** Masę serową wylewamy na kakaowy spód i wyrównujemy powierzchnię *** *** Na masę srową ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażarki *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C – bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w piekarniku na 60 minut przy
Blog z Apetytemogarnia mnie czasami totalne # Lenistwo , a ma się ochotę na coś słodkiego to polecam przygotować # ciasto / # deser bez pieczenia, na bazie kakaowych ciasteczek Petit Beurre przekładane pysznym domowym musem jabłkowym , który przygotowałam w zeszłym roku w słoikach. Dodatkowo ciasto zostało posmarowane lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprawdziwych mężczyzn - również musiało to mieć odzwierciedlenie w całym cieście. Składniki: Na ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3,5 łyżki mąki 1 kopiasta łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem kakaowy: 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki cukru 2 żółtka 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Dodatkowo: 2 opakowania galaretki agrestowej kakao Przygotowanie: Ciasto: Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przelać do formy o wymiarach 24 x 26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 min w temperaturze 180 st. Krem kakaowy: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałą
My sweet a lifeBazą jest kasza jaglana, a słodyczy dodają suszone daktyle i banan. Nie ma w nich ani grama białego cukru. Całość wyszła przyjemnie kakaowa i lekka. Brownie jest dość miękkie i delikatne w konsystencji, jeśli lubicie bardziej zwarte ciasta to polecam dodać więcej mąki kokosowej lub zrezygnować z banana na rzecz nieco większej ilości daktyli. WEGAŃSKIE BROWNIE BEZ PIECZENIA, BEZ CUKRU
HealthyCreationsWprawdzie mamy obecnie hiszpański klimat i śniegu nie widać, lecz jednak trwa zima. A jak zima, to musi być ciasto Śniegowiec. Oczywiście ma tylko zimową nazwę, bo zapewniam, że smakuje również latem. Kakaowy biszkopt przełożony pysznym kremem jajeczno-budyniowym przykryty został warstwą niby śniegu – zaparzanej piany cytrynowej. Całość rozpływa się w ustach(...)białka • 1/2 szklanki cukru • sok z 1/2 cytryny • 1/2 czekolady gorzkiej Poncz • 1 szklanka wody przegotowanej • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka spirytusu – opcjonalnie Wykonanie: Biszkopt kakaowy • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i ponownie ubić. • Dodawać po jednym żółtku zmniejszając obroty miksera. • Na koniec dodać przesiane obie mąki z proszkiem
To co kochamczęści ciasta bazowego dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. żółte: ¼ bazy 4 żółtka 2 łyżki mąki pszennej Do ¼ ciasta bazowego dodajemy żółtka i mąkę. Dokładnie mieszamy. różowe: ¼ bazy opakowanie różowego kisielu Do ¼ bazy dodajemy kisiel w proszku. Dokładnie mieszamy. kakaowe: ¼ bazy 1 łyżka mąki 1 łyżka kakao Do ¼ bazy dodajemy łyżkę kakao. Dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Domowe ciastaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki: Ciasto ( blaszka 24x36cm): 3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka 3-4 łyżki miodu(...)masła (rozpuścić) 1 cukier waniliowy 4 jajka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka Na wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK ) i dowolna posypka Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie
Kuchnia domowa Anijako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 3 łyżeczki cynamonu na przełożenie: 400 g dżemu(...)masło i cukier zagotować mieszając co chwila i ostudzić. Mąkę połączyć z cynamonem, i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia