ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:145/337)

Kakaowe kruche ciasteczka 123

roku symbolicznie przygotowujemy kostiumy oraz coś do zjedzenia. Dynia obowiązkowo też musi być :) Dzisiaj proponuję kruche ciasteczka kakaowe w wersji na Halloween, ale równie dobrze można je przygotować używając dowolnej foremki. Ciasteczka są puszyste i bardzo kruche, gdyż ciasto jest ucierane. Podczas wałkowania trzeba wykazać się cierpliwością, ale efekt smakowy wynagrodzi Wam wszystkie trudy. Można je ozdobić lukrem, polewą czekoladową(...)obsypać orzechami. Przepis ze strony BBC Good Food . Polecam! Kakaowe kruche ciasteczka Składniki na 20 sztuk: 125g miękkiego masła 85g cukru pudru 180g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 żółtko 1 łyżka mleka szczypta soli łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie) Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy żółtko, mleko

Smak mojej kuchni
Wielkanocny Mazurek z Chałwą i Czekoladą 132

150ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 70g zmielonych orzechów włoskich Polewa czekoladowa: 110g gorzkiej czekolady (użyłam o zawartości masy kakaowej 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: do ozdoby bakalie, czekoladowe jajeczka Ciasto: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać zmielone migdały, przesiać cukier puder, dodać proszek do pieczenia, pokrojone masło i mieszać mikserem, aż powstaną okruchy

Mała Cukierenka
O technice mycia naczyń i kokosowych kwadracikach. Na pocieszenie 154

okazało się, że skracając czas do raptem 20 minut mogę osiągnąć coś naprawdę smakowitego. Spód jest chrupki i dość mocno kakaowy, masa na wierzchu intensywnie kokosowa, ciągnąca i lepka. Mmm... Pycha! I choć nie jest to jeszcze typowo wiosenne ciasto, zachęcam do wypróbowania. Zniknie, zanim wiosna zdąży się na dobre zadomowić. Kokosowe pyszotki Składniki: (na formę 20x20 cm) spód

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Staropolski piernik dojrzewający - etap II 151

przełożyć, aby ciasto skruszało. Blaty piernikowe przekładamy podgrzanymi powidłami śliwkowymi, masą marcepanową, orzechową lub na grysiku. Wszystko wedle uznania. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika dzielimy na 3 porcje, każdą oblewamy polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie dekorujemy. Piernik długo zachowuje świeżość pod warunkiem, że jest przechowywany np. w lnianej ściereczce i w chłodnym miejscu

Kuchnia domowa Ani
Cytrynowe muffinki z kremem kakaowym i waflowymi serduszkami 142

Witam Kochani, aby uczcić pierwszy dzień wiosny, mam dla Was przepis na rewelacyjne babeczki cytrynowe z kremem kakaowym. Pięknie wyglądają i rewelacyjnie smakują. Są wilgotne i pulchniutkie. Zapraszam :) SKŁADNIKI * z proporcji wyszło mi 16 babeczek CIASTO -1 jajko -125 ml mleka -125ml wody -125ml oleju -1 łyżeczka cukru waniliowego -1,5 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka 20ml

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
BROWNIE Z BURAKIEM I BANANEM 137

nadaje ciastu odpowiednią konsystencję, wpływa nieco na kolor oraz smak (tutaj głównie chodzi o słodkość).  Składniki: 140 g gotowanych buraków 140 g dojrzałych bananów 130 g jajek (2 duże sztuki) 100 g mąki orkiszowej  100 g PANCAKES PROTEIN (ALLNUTRITION - SFD) 100 g mąki orkiszowej jasnej  30 g kakao 50 g erytrytolu  50 g oleju kakaowego(...)budyń wykorzystując mniejszą ilość wody niż zalecana na opakowaniu, aby jego konsystencja była gęściejsza (ja użyłam około 300 ml). Na spód ciasta rozsmaruj budyń, kolejno dodaj owoce w żelu. Przykryj drugim blatem i ozdób kremami.  * Olej kakaowy możesz zamienić na olej kokosowy. * Użyłam gotowych buraków gotowanych, które miały też trochę soku, więc postanowiłam także i go wykorzystać. Jeśli chcesz

Zdrowie na języku :P
Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką 121

słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki (50 g) czekolady(...)Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek. 5) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Fitsweet.me
Ciasto czekoladowe z czerwoną porzeczką 121

słodycz przełamana kwaskową nutą czerwonej porzeczki. Ciasto w sam raz do kawy w ciepłe, letnie popołudnie. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki w temperaturze pokojowej (forma 21 cm x 27 cm): Ciasto: 1 szklanka (150 g) mąki 0,5 kostki (100 g) masła 2 jajka 0,5 szklanki (125 ml) mleka 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 tabliczki (50 g) czekolady(...)Jajka z cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę. 3) Miksując na wolnych obrotach, do masy z jajek i cukru powoli dolewać masę czekoladowo-kakaową, a następnie partiami dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. 4) Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie posypać czerwoną porzeczką obraną z szypułek. 5) Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Fitsweet.me
Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 175

waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej części masy dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Masę kakaową wykładamy na wierzch jasnej. Gruszki kroimy na duże kawałki (ósemki) i układamy na cieście (trzeba je wcisnąć w ciasto). Pieczemy ok. 30 min w temp 180 stopni C. 2. Galaretki rozpuszczamy w niecałym litrze wody. Studzimy. Lekko

Na Ciasteczkowych Papierach
BABKA RÓŻANA 192

BROWNIE PIEROGI Z MIĘSEM SERNIK WIEDEŃSKI SKRZYDEŁKA W ZIOŁACH ROLADA MAKOWA KASZA JAGLANA Z CUKINIĄ BABECZKI KAKAOWE Z ORZECHAMI SAŁATKA BROKUŁOWA SAŁATKA Z KASZY GRYCZANEJ I AWOKADO DROŻDŻOWY MARMURKOWIEC JAJKA SADZONE NA PIECZONYCH WARZYWACH KISZONE WARZYWA CHLEB GRAHAM PSTRĄG NA PARZE Z WARZYWAMI CIASTO DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI SZYBKA SAŁATKA Z KOZIM SEREM I KIEŁKAMI SAŁATKA Z CZARNĄ RZEPĄ OKRĄGŁY CHLEBEK(...)ORKISZOWY BUŁECZKI Z DŻEMEM SZYBKIE CIASTO Z JABŁKAMI I RODZYNKAMI ŚNIADANIOWE BUŁECZKI Z SEREM CHACZAPURI Z SEREM KOZIM NALEWKA Z DZIKIEJ RÓŻY PAVLOVA Z SOSEM WIŚNIOWYM TIRAMISU GRILLOWANY FILET Z KASZĄ JAGLANĄ MUFFINKI KAKAOWE Z KREMEM GRILLOWANA CUKINIA W ZIOŁACH MARCHEWKA W MIODZIE Z SEZAMEM

harrisa
Tort z wkładką kokosową 208

roku na urodziny córki zrobiłam klasyczny tort kakaowy z wkładką kokosową. Wyszedł naprawdę fajny. Polecam serdecznie! Składniki (tortownica o średnicy 24-26 cm) Biszkopt kakaowy: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wkładka kokosowa: 3 białka 2/3 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych Krem: 5 żółtek 1 litr mleka(...)porzeczki wiórki kokosowe posypka czekoladowa Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier i żółtka, delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 30-40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić, a następnie przekroić na dwa blaty. 2. Upiec blat kokosowy: Białka ubić

Kuchnia domowa Ani
Polewy – jak je robić by były idealne w smaku i konsystencji? 61

się niezwykle efektownie. Dowiedz się jak zrobić polewę idealną! Jaka polewa do ciasta? Polewy świetnie nadają się m.in. do ciast przekładanych, a także do tortów oraz serników. Warto pamiętać, by właściwie dobrać ich smak do wypieku. Polewa z gorzkiej czekolady i śmietanki idealnie sprawdzi się np. na cieście Pijana Śliwka, na które składa się puszysty biszkopt nasączony rumem i sokiem(...)polewa z czekolady gorzkiej i mlecznej z dodatkiem śmietanki. Polewa z mlecznej czekolady i śmietanki będzie również idealna na ciasta przygotowywane z myślą o dzieciach, np. urodziny, ale także na różnego rodzaju tarty z owocami, także te o smaku kakaowym. Wśród intensywnie czekoladowych polew znajdziemy też te dla wegan. W tym przypadku potrzebujemy jedynie gorzkiej czekolady i mleka sojowego. Pamiętajmy

Kuchcik gotuje
Ciasto bez pieczenia na wzór 3 bita 121

całym dniu naszło mnie jeszcze na upieczenie ciasta. Właśnie czekam aż piekarnik zasygnalizuje koniec, by wyciągnąć kruche ciasto z truskawkami z piekarnika, ale Wam jeśli nie macie owoców, podrzucam przepis na deser, który nie wymaga pieczenia, owoców i wymyślnych składników. Słodkie, smaczne i znikające z patery w błyskawicznym tempie- ciasto na wzór 3 bita, którego tak uwielbiacie. Sprawdźcie koniecznie(...)masła. Miękki tłuszcz ucieramy dodając stopniowo po łyżce budyniu. Krem wykładamy na pierwszą warstwę herbatników i natychmiast przykrywamy kolejną- tym razem z ciemnych, kakaowych herbatników. Krem krówkowy miksujemy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji i przelewamy na ciasto. Wyrównujemy i ponownie układamy herbatniki jasne. Krem śmietanowy: Wszystkie składniki miksujemy na średnich obrotach do uzyskania gęstego kremu. Wykładamy na herbatniki i obficie

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto serowo - brzoskwiniowe 351

Ciasto z masą serową na zimno oraz galaretką z brzoskwiniami, wszystko to przekładane kakaowym biszkoptem. Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao   Masa serowa 1 wiaderko (1 kg) serka 5 łyżeczek żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1 duże opakowanie cukru waniliowego   2 galaretki brzoskwiniowe 1 puszka(...)brzoskwiń w syropie   Białka ubić na sztywno powoli dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół.   Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Syrop

Jadło i czytadło
Pierniki z białym lukrem 174

już wspólnie robimy Pierniki . W tym roku córka moja zajęła się ich wycinaniem, a potem oczywiście dekorowaniem. Są to pierniczki, które są miękkie od razu już po upieczeniu. Składniki: ciasto: - 550g maki pszennej (u mnie typ 405) - 180g cukru - 4 łyżki naturalnego miodu wielokwiatowego - 130g masła - 3 jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao(...)Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Jajka ubijam lekko trzepaczką. Do miski wsypuję resztę mąki oraz przyprawę do piernika. Dokładnie mieszam. Wtedy dodaję dopiero masę kakaową i jajka oraz sodę oczyszczoną rozpuszczoną w wodzie oraz śmietanę. Wyrabiam ciasto ręcznie na gładką masę. Dzielę je na pół i obwijam każdą kulę folią spożywczą. Odkładam do lodówki na kilka godzin.  Schłodzone ciasto rozwałkowuję

Kuchnia co dnia

Proponowane wyszukiwania