listy moich priorytetów, ale akurat żona sprawiła mi niespodziankę, przygotowując na ostatnie urodziny tort paleo . Zdjęcie powyżej przedstawia ten biszkopt w wersji typowego ciasta, na tort trzeba je oczywiście zrobić w dużej okrągłej foremce. Biszkopt kakaowy na tort czekoladowy paleo – bez glutenu (przepis według mojej żony): mąka kokosowa – ½ szklanki kakao surowe – ½ szklanki olej kokosowy – ½ szklanki miód(...)żółtka, a następnie wsypuj powoli wymieszane razem suche składniki. Pod koniec mieszania wlewaj powoli olej i następnie ocet. Piecz w 180° aż do suchego patyczka, co w przypadku płaskiego ciasta w okrągłej czarnej foremce (na typowy tort) zajmie 17-20 minut, a w srebrnej prostokątnej (chlebowej) formie nawet 45-50 minut – tak, kolor też ma wpływ na czas pieczenia
PaleoSMAKPierwsze ciacho z truskawkami upieczone. Delikatna, mocno kakaowa i wilgotna babka jest genina w smaku i szybko znika z talerzu. Składniki: 225 g mąki pszennej 350 g cukru 85 g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju 2 łyżki ekstraktu waniliowego 250 ml wrzącej wody garść(...)truskawek Formę wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Nagrzać formę w piekarniku. Wszystkie składniki poza wodą i truskawkami zmiksować. Dodać wodę wraz z truskawkami i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do nagrzanej formy. Piec 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu rzucić babkę z wysokości 30 cm. Wyjąć z formy i wystudzić. Udekorować truskawkami
Kuchnia w oparachtypowe ucierane ciasto, które chyba każdy zna.Tradycyjna babka marmurkowa to pulchne ciasto, które długo zachowuje świeżość, głównie dzięki maśle. Babka marmurkowa to dwukolorowe ciasto, które zazwyczaj składa się z jasnej masy waniliowej i ciemnej masy kakaowej. Babka marmurkowa jest prosta w wykonaniu. Wystarczy zmiksować masło z cukrem i jajami, a następnie dodać suche składniki. Zerknijcie na przepis poniżej, a sami(...)waniliowego extraktu. Polecam również przepis na babkę marmurkową z nutellą. Babka wygląda efektowniej, jeśli się ją upiecze w formie z kominkiem. Mam ich już kilkanaście! Babka marmurkowa to pyszne ciasto na co dzień i od święta. Babka marmurkowa Składniki: foremka z kominkiem o pojemności 1,2 l 180 g pszennej mąki + 1 czubata łyżka mąki 150 g cukru 1 łyżeczka
codojedzeniaPyszny, leciutki biszkopt kakaowy, który zawsze się udaje. Nie zawiera proszku do pieczenia, rośnie dzięki dobrze ubitym białkom i delikatnemu wymieszaniu piany z mąką. Można upiec
cool and mintySmaczna i puszysta kakaowa babka kryje w sobie suszone śliwki.
Przepisy KulinarneKruche kakaowe ciasteczka napakowane pysznymi dodatkami. Gorzka czekolada, różne orzechy, żurawina…czego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka
Mienta blogwarstwę kakao rozłożyć równomiernie konfiturę 9. Pozostałe dwie części ciasta złączyć razem i dodać kakao. Nie ugniatać a mieszać tak by kakao zabarwiło naszą kruszonkę. 10. Rozłożyć równomiernie 1/2 ciemnej kruszonki na warstwę konfitury, tak by przykryła ją całkowicie. 11. Orzechy posiekać grubo. 12. Orzechy rozłożyć na warstwie kakaowej kruszonki Beza: 13. Ubić na sztywno pianę z białek(...)połączyć mikserem na najmniejszych obrotach, nie miksować długo. 17. Gotową pianę położyć na warstwie orzechów, układać szpatułką tzw. chmurki, by ciasto wydawało się wyższe, nie układać piany na płasko, nie wyrównywać wierzchu 18. Na chmurki bezowe posypać pozostałą część kakaowej kruszonki. Piec: 30-45 minut w temperaturze 180 stopni, potem studzić w zamkniętym, wyłączonym piekarniku przez około
KreatywnePinyjakie wielkanocne przysmaki przygotujemy zależy wyłącznie od nas i naszego gustu. Choć sernik, to u mnie również obowiązkowy wypiek Do przygotowania wilgotnego ciasta czekoladowego, jak i tradycyjnych babek w szafkach warto mieć zawsze dobry tłuszcz kakaowy i czekoladę. Ja najróżniejsze produkty ekologiczne na Wielkanoc kupuję zawsze ciut wcześniej i z małym zapasem. Duża rodzina, to i sporo pieczenia przede mną
Słodkie okruszkiwystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem i zmiksować. Polewa kakaowa: - 5 kopiastych łyżek naturalnego kakao - 10 dag cukru pudru - 10 dag masła - 6 łyżek mleka 1. Masło rozpuszczamy, nie gotujemy, dodajemy kakao, cukier, mleko i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłą polewą zdobimy wierzch ciasta. Poncz do ciast: - kieliszek amaretto - kieliszek wody Dodatkowo: - opakowanie okrągłych biszkoptów(...)moczenia biszkoptów - słoik powideł śliwkowych ok. 300 ml Składanie ciasta: Jasny biszkopt, który z wierzchu nasączamy ponczem, powidła śliwkowe, ciasto makowo - kokosowe z dwóch stron nasączone ponczem, następnie masa budyniowa, biszkopty nasączone w amaretto, a na wierzch polewa kakaowa
Apetyczna babeczkaciasto z dodatkiem coli. Lubię colę, chociaż staram się pić ją dość rzadko, bo wiadomo, do najzdrowszych nie należy. Ciasto składa się z 3 warstw, które świetnie ze sobą współgrają tworząc bardzo ciekawy smak. Pierwsza z nich to kakaowy biszkopt, na nim znajduje się pyszna masa składająca się ze zmielonych herbatników i orzechów oraz coli, całość zaś wieńczy bita
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuherbatników (3 x 6 ciastek- moje były większe więc 3 x 4). Smarujemy herbatniki białą masą serową. Przykrywamy je drugą warstwą herbatników i nakładamy kakaową masę serową. Podnosimy folię z obu stron i składamy z ciasta „chatkę”, zaciskamy mocno u góry brzegi folii. Odstawiamy ciasto na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy je z folii, oblewamy polewą, kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPyszna mleczna kanapka bez pieczenia, ciasto rewelacyjne, znika szybko. Dzieci się nią zajadają :) SKŁADNIKI : 300 g herbatników kakaowych 3 szklanki mleka w proszku 200 g masła 3/4 szklanki mleka 3/2 % 3/4 szklanki cukru 100 g czekolady mlecznej + 3 łyżka śmietany 30 % lub mleka PRZYGOTOWANIE : Mleko 3/2 % podgrzewamy z cukrem aż się rozpuści, studzimy(...)herbatniki, rozsmarowujemy. Układamy następną warstwę herbatników i odkładamy na godzinę do lodówki. Czekoladę podgrzewamy w mikrofalówce z odrobiną śmietany, dokładnie mieszamy aż powstanie polewa. Studzimy. Na zimne ciasto wylewamy tężejąca polewę. Odkładamy do zastygnięcia. Ciasto kroimy na kawałki. Polecam, jest pyszne :) Zapraszam na filmiki i do subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioligorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam
Dziś Ja gotujeCZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK Z PALONYM MASŁEM SERNIK CASTINGOWY SERNIK KOKOSOWY NA KAKAOWYM SPODZIE SERNIK BRZOSKWINIOWY Z GALARETKĄ SERNIK(...)WANILIOWY NA KAKAOWYM SPODZIE SERNIK Z ROSĄ
Ostra na Słodkopoczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany 12% lub jogurtu greckiego 1/2 szklanki(...)jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać połowę ciasta, wyłożyć połowę malin, wylać pozostałe ciasto i wyłożyć resztę malin. Ciasto wstawić
Obiad gotowy