Był już królewski sernik , sernik z śmietany , a tym razem zrobiłam sernik z jogurtu greckiego na kakaowym spodzie. Wyszedł pyszny na pewno jeszcze nie raz do niego wrócę, polecam. Składniki: ciasto 3 szklanki mąki 200 g masła 3 żółtka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 3 jogurty greckie (każdy
magiczna kuchnia KasiKopiec Kreta domowy według przepisu z kotlet.tv Składniki: ciasto: - 125g margaryny roślinnej - 5 łyżek mleka - 1/2 szklanki cukru - 3 łyżki kakao - 1 1/2 szklanki mąki - 2 jajka - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem i dodatki: - 500g kremówki 30% - 3 łyżki cukru pudru - 1 tabliczka czekolady - 4 banany - 1 łyżka żelatyny + 1/3 szklanki wrzątku Forma(...)mieszam. Zostawiam do ostudzenia. Białka ubijam na sztywną pianę. W drugiej misce żółtka mieszam z mąką, cukrem waniliowym, proszkiem. Dodaję również zimną masę kakaową. Dalej łączę z pianą i miksuję na niskich obrotach. Ciasto wyszło mi bardzo gęste.Przekładam je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego do piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25 minut
Kuchnia co dniaEkstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście (na bazie mojego ulubionego od M. Roux, który przerobiłam na wersję kakaową) z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Dla wielbicieli stonowanej słodyczy - takich, którzy polubili te ( klik ) lub te ( klik ) ciasteczka. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się
Słodkie inspiracjedrobno pokruszyć (ja zmieliłam w malakserze). Jajka, kakao i budyń rozmieszać w 1/2 szkl mleka. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę kakaową, ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, aż się rozpuści. Dodać okruszki ciasta, ponownie wymieszać. Jeden z wafli położyć na kawałku papieru do pieczenia (ułatwi to formowanie rolady). Połowę ciepłej masy wyłożyć na pierwszy wafel
6nieboCiasto tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców
Passions hobbies lifeKostka czekoladowo-wiśniowa Rewelacyjne połączenia kakaowego biszkoptu z kremem czekoladowym oraz lekko kwaskową frużeliną wiśniową. Niebo w ustach! Bardzo efektowne i przepyszne ciasto. Polecam! Składniki: Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz do nasączenia biszkoptu: 1/3 szklanki soku z wiśni (zostanie nam z frużeliny) opcjonalnie
Blog z Apetytemcieście Góra lodowa - klik . Przyzna, że przygotowywałam je niejednokrotnie i za każdym razem dość pokaźna blaszka znikała w ekspresowym tempie. Cóż, ciasto jest przepyszne i wbrew pozorom łatwe w wykonaniu, a do tego efektownie wygląda. Składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą (możecie użyć herbaty lub wody z sokiem z cytryny) oraz przełożonego kremem budyniowym, dwukolorowej polewy na bazie mleka(...)kokosową, która smakowała obłędnie. Dodatkowo ciasto wzbogaciłam o mini beziki, które bardziej przypominały śnieżne pagórki. I teraz mam dylemat, która wersja jest smaczniejsza, ale z pewnością do obu powrócę jeszcze nie raz. Może i Wy spróbujecie kokosowego oraz rozpływającego się w ustach połączenia? Polecam! (Forma o wymiarach 28 x 28 cm) Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 szklanka cukru (1 szklanka
Di gotujeżółtka - 2 budynie waniliowe - 250 g masła - 250 g śliwek suszonych - rum Przygotowanie: Na początek przygotowujemy biszkopt kakaowy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie porcjami dodajemy żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 30 minut(...)oraz wodę. Gdy piana jest szklista a cukier rozpuszczamy porcjami dodajemy żółtka oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kakaowy kroimy na pół. Dzień wcześniej zalewamy śliwki rumem i odstawiamy. Następnie śliwki odsączamy i kroimy w kostkę. Pół
Zainspirowana w kuchnipysze błyskawiczne rafaello wystarczy budyń, kokos i herbatniki, ja użyłam od Cukrów Nyskich . Zapraszam do wypróbowania, do sobotniej kawki takie ciasto będzie w sam raz :) Składniki : 2 długie paczki herbatników kakaowych Cukry Nyskie kulki rafaello do dekoracji 800 ml mleka 2 budynie waniliowe z cukrem Winiary 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)minut.Wykładamy jeszcze ciepły, dzięki temu herbatniki szybko zmiękną a na pewno nie powstanie z nich ciapka jeśli się tego obawiacie.Zawsze tak robię i nie muszę długo czekać aż ciasto herbatnikowe będzie miękkie. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, budyń dzielimy na 3 porcje, na spód blaszki wykładamy herbatniki, następnie porcja budyniu, herbatniki, budyń, herbatniki i budyń. Na patelni rozpuszczamy
Sama słodycz i szczypta chiliZrobimy ciasto na imieniny. Zawsze wyjdzie i jest bardzo dobre. Na b iszkopt kakaowy, będą nam potrzebne składniki - 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki pszennej 1 ½ łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczeni a Na b iałą mas ę śmietankową: ½ litra śmietanki 36% 30 dag białej czekolady Na k akaową mas ę śmietankową: ½ litra śmietanki(...)nadal ubijać mikserem . Dodać żółtka, ubijać. Następnie dodać przesiana przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać na niskich obrotach i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej kwadratowej blaszki . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Białą czekoladę połamać
Z Kuchni Do Kuchniblogu w końcu odzyskałam chęci do tworzenia. Czekał ktoś za nowymi przepisami? Błyskawiczne w przygotowaniu ciasto – wystarczy zaledwie 20 minut. Zaledwie śmietanka, mascarpone, herbatniki i rurki stworzyły pyszne ciasto. Całość oblana gorzką czekoladą. Foremka 20x20 cm: 300 g kakaowych herbatników (około 30 sztuk) 500 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 2 fixy(...)układamy dość ciasno rurki, resztę kremu i ostatnią warstwę herbatników. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę. Gdy całkowicie się rozpuści wlewamy śmietankę 30%, energicznie mieszamy. Ciepłą polewę przelewamy na ciasto. Foremkę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc wtedy rurki i herbatniki zmiękną
VioletoweKucharzeniePyszny i prosty w przygotowaniu sernik ze śliwkami, ricottą i kruszonką na kakaowym spodzie. Bez użycia miksera, tylko kilka podstawowych składników. Sprawdzony przepis na sernik, który zawsze się uda. Zamiast śliwek możesz użyć malin, truskawek, a nawet odsączonych i pokrojonych w kawałki brzoskwiń z puszki. Sernik ze śliwkami i kruszonką SKŁADNIKI NA KRUCHY SPÓD: czubata szklanka mąki pszennej 1 czubata(...)kruchy spód (oprócz kakao) wymieszaj szybko ręką w misce. Ciasto na początku przypomina kruszonkę, wyrób je w kulę i oderwij 1/3 ciasta. Odłóż je na bok. Do reszty ciasta wmieszaj łyżeczkę kakao. Porada: Możesz nie rozdzielać ciasta na jasną i ciemną część, tylko od razu wsypać kakao otrzymując ciemny kakaowy spód oraz kruszonkę. Jeśli nie lubisz, nie dodawaj kakao, jednak
Zasmakuj Kuchnicukier waniliowy • 6 żółtek • 200 g mielonych orzechów włoskich • 1 szklanka mleka/250ml • 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja • kilka ciastek Petitki kakaowe • kilkanaście połówek orzechów włoskich • miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto • Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto
To co kochamskładniki na biszkopt kakaowy: 140 g maki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy(...)foremki wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Układamy posklejane powidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła, miękkiego wykonanie
Domowy Smak Jedzeniaskładniki na biszkopt kakaowy: 150 g mąki 150 g cukru 30 g kakao 6 jajek 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, miksujemy. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy(...)masy jajecznej i mieszamy przy pomocy szpatułki, na koniec dodajemy olej i mieszamy do połączenia się z ciastem. Całość przelewamy do foremki wyłożonej papier do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 160 st. C przez ok. 30 – 40 min. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na dwa blaty. składniki na nasączeni ciasta: 100 ml mocnego naparu
Domowy Smak Jedzenia