półtłustego (krajanki) 1 kostka masła 6 jajek 3 łyżki grysiku (ewentualnie budyń śmietankowy) 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru bakalie Przygotowanie : Masa kakaowa: Margarynę rozpuszczamy w garnku, pozostałe składniki mieszamy ze sobą i łączymy z margaryną. Zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części z których formujemy kule (1 większa od drugiej), zawijamy je w folię i mrozimy - najlepiej z 2 godzinki(...)masy serowej mieszając już ręcznie i powoli. Formę wykładamy papierem do pieczenia, na papier ścieramy większą kulę na dużych oczkach tarki mniej-więcej równomiernie lecz bez ugniatania. Na masę kakaową nakładamy łyżką masę serową na którą ścieramy mniejszą kulę kakaową. Pieczemy w 180oC przez 1 godzinkę. Forma 25x35
Mechanik w kuchnipuszystą masę. 2. Następnie dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone na mniejsze kawałki. 3. Gotowe ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Pieczemy w 180 stop. przez około 35 minut. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia ! Masa budyniowa 4. Budyń(...)mieszamy do rozpuszczenia się i połączenia składników (nie gotujemy!) 9. Następnie wyłączamy grzanie i dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej w masie kakaowej. Polewę schładzamy do temp. pokojowej a następnie polewamy nią ciasto i obsypujemy ewentualnie kokosem
Gotowanie...to proste !www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Wizualnym wyglądem ciasta zainspirowałam się zdjęciami w internecie. Zrobiłam jego własną wersję - z kokosową nutą. W skrócie jest to: kakaowy biszkopt, krem budyniowy, ptasie mleczko, galaretka i polewa czekoladowa. Co prawda - zajmuje ono troszkę czasu, ale efekt wszystko nam wynagrodzi. Ciasto nie tylko ładnie wygląda, lecz ogólnie jest pyszne! (Robiłam w blasze o wymiarach
Di gotujejajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku z cytryny Masa chałwowa: 200g chałwy waniliowej/ waniliowo-kakaowej 70ml śmietanki 30% Do tego: garść pistacji maliny do przyozdobienia Sposób przyrządzenia: Ciasto: 1. Z podanych składników szybkimi ruchami zagnieć gładkie ciasto. 2. Uformuj z ciasta kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez 20min
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPóki co, wróćmy na ziemię. Klasyczny tort Othello, czyli ciasto, które można dostać w każdej duńskiej cukierni i w większości piekarni. Biszkopt, kruche ciasto, warstwa dżemu malinowego, odrobina bitej śmietany i krem cukierniczy. Na wierzchu glazura kakaowa, boki obłożone marcepanem. Całość udekorowana bitą śmietaną i połówkami winogron w tym przypadku, ale akurat tutaj panuje duża dowolność. W cukierni, w której
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić(...)utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut
Zrób to smacznieOstatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy , dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem(...)odpowiednie na wyrośnięcie niewysokiego biszkoptu (zajmuje on około połowę wysokości tortownicy), więc jeśli chcemy wykonać ciasto w większej formie, bezwzględnie należy zwiększyć proporcje. Biszkopt jest niewysoki, gdyż po upieczeniu chciałam osiągnąć trzy niezbyt grube blaty, które nie będą wymagały nasączania ponczem. Biszkopt kakaowy z masą kokosową Składniki: biszkopt 3 jajka szczypta soli 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki pszennej
Smakołyki BerenikiBardzo pomysłowy i efektowny serniczek waniliowo-kakaowy na kruchym spodzie :) Inspiracją był dla mnie przepis z bloga " Smakołyki Bereniki ". Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód o średnicy 22cm: 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka kakao szczypta soli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą
My Culinary ArtAksamitny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik waniliowo-kakaowy. Robiący wrażenie wzór zebry. Równy i gładki dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej. Gorąco polecam! Składniki na tortownicę 21 cm: Spód: 125 g herbatników typu Digestive 50 g roztopionego masła Herbatniki pokruszyć malakserem lub blenderem. Wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wyłożyć papierem i przełożyć ciasteczka. Dokładnie docisnąć do dna i wygładzić powierzchnię(...)jednym jajku, za każdym razem miksując około 15 sekund. Dodać ekstrakt waniliowy. Podzielić ciasto na 2 równe części. Do jednej części dodać przesiane kakao. Zmiksować. Wyjąć tortownicę z lodówki. Zaczynając od masy waniliowej dodać po 2 łyżki masy na sam środek. Następnie dodać 2 łyżki masy kakaowej (użyłam do każdej masy osobnej łyżki). I tak na przemian do wyczerpania
Moja Galeria Smakutylko kilku podstawowych składników, zazwyczaj znajdujących się już w naszych kuchniach. Ciasteczka wyróżniają się ciekawym wyglądem dzięki połączeniu dwóch rodzajów ciasta kruchego - ciemnego i jasnego. Dla urozmaicenia można wykonać je na dwa sposoby, układając na wierzchu waniliowy, albo kakaowy krążek. Dodatek mąki ziemniaczanej potęguje kruchość ciasteczek, nadając im jednocześnie delikatności. Z poniższego przepisu można przygotować około 40 sztuk, średnica jednego(...)ciasteczka to około 3,5cm. Kruche ciasteczka waniliowo-kakaowe Składniki: 150g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżki cukru z wanilią 1 żółtko dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżka mąki pszennej opcjonalnie 1-2 łyżeczki zimnej wody Wykonanie: - składniki powinny być prosto z lodówki - obie mąki i cukier puder przesiać, dodać cukier z wanilią, zimne
Smakołyki Berenikikajmakowej (może być klasyczna lub o dowolnym smaku, np. kakaowym, orzechowym lub tiramisu) 180 g herbatników (zwykłych, jasnych) 180 g herbatników kakaowych 1 szklanka orzeszków ziemnych niesolonych (lub orzechów włoskich) suszona żurawina tarte orzechy włoskie Przygotowanie ciasta: Dwie i pół szklanki mleka oraz masło wkładamy do garnka z grubym dnem i zagotowujemy. W tym czasie do miski wlewamy pozostałe(...)kakaowych. Ostatnią część masy budyniowej wykładamy na ciemne ciastka i przykrywamy ją jasnymi herbatnikami. Orzeszki prażymy na suchej patelni i siekamy na mniejsze kawałki. Puszkę masy kajmakowej umieszczamy na chwilę w ciepłej wodzie, żeby masę łatwo było rozprowadzić. Kajmak wykładamy na herbatniki i leciutko solimy. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i żurawiną. Jeszcze tylko posypcie dodatkowo tartymi orzechami włoskimi. Pycha! Ciasto
Zasmakuj Kuchnibyły bardziej pracochłonne! Dziś wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski zamieszać i gotowe :-), a efekt oceńcie sami. Polecam!!! Składniki na sernik intensywnie waniliowy CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy(...)waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto. Równomiernie rozsypujemy i dokładnie dociskamy do blaszki. Wanilię
Rozpustne gotowaniemasełko ). To bardzo stary przepis, ja pierwszy raz zetknęłam się z nim jako mała dziewczynka. I już wtedy rolada ta podbiła moje podniebienie:). Rolada składa się z dwóch mas - kakaowej na bazie herbatników oraz maślanej z dodatkiem wiórków kokosowych. Warto przynajmniej do jednej z nich dodać troszeczkę alkoholu - spirytusu, wódki lub rumu. Dzięki temu rolada zyska fajny, "ostrzejszy" smak(...)pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać wiórki kokosowe, zmiksować. Na koniec dodać alkohol i krótko zmiksować. Masę kokosową rozsmarować równo na masie kakaowej. Obie masy zwinąć w roladę; najlepiej zwijać razem z folią, delikatnie oddzielając folię od ciasta. Gotową roladę zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby całość dobrze się
Opowieści z piekarnikaochotę na coś słodkiego ;) Padło na TAKIE ciasteczka. W szafce jednak była tylko biała czekolada, słonecznik i ziarenka chia. Więc do ciasta dodałam kakao, wspomniane ziarna i pokrojoną czekoladę. Ciastka wyszły mocno kakaowe i przepyszne. Polecam wypróbować obie wersje :) SKŁADNIKI NA OK. 20 SZTUK: 20 dag masła w temp. pokojowej 0,5 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki(...)garść słonecznika i ziaren chia WYKONANIE: Masło ucieramy na puch, dosypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Wlewamy mleko, dodajemy jajko i chwilkę ucieramy. Sypkie składniki przesiewamy, wsypujemy do ciasta w 3 partiach, ucieramy. Jeśli ciasto jest gęste mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy pokrojoną czekoladę, płatki owsiane, słonecznik i ziarna chia. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy na 180 st. C, ustawiamy góra
Pani na deserPrzedstawiam przepis na przepyszne bezglutenowe babeczki czekoladowe z kandyzowaną skórką pomarańczową. Oczywiście jest to mój własny, autorski przepis, przedstawiam wersję końcową, dopiętą na ostatni guzik. Z
Kawa z mlekiem