ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:134/337)

Wegański sernik bezglutenowy z nerkowców 248

stan skupienia. Do dosłodzenia posłużył mi ulubiony syrop klonowy. Do smaku postanowiłam dodać masło orzechowe i kakao. Tak powstał serniczek orzechowo – kakaowy, na który przepis jeszcze kiedyś umieszczę na blogu. Po długim czasie oczekiwania, aż ciasto się zamrozi a następnie odtaje na tyle, by było gotowe do jedzenia byłam na tyle niecierpliwa, żeby sprawdzić, czy się udało

Book of spells
Ciasto jogurtowo - truskawkowe z galaretką z rabarbaru na zimno 157

Wszystko co lubimy i zajadamy ze smakiem w jednym cieście czyli truskawki - u mnie jeszcze mrożone - rabarbar oraz piankowy jogurt. Na dnie jest kakaowy biszkopt a na górze galaretka z rabarbaru, słodycz i kwaskowatość w jednym. Cisto jest może czasochłonne - chłodzenie - ale bardzo proste, zachęcam do zrobienia. Ciasto jogurtowo - truskawkowe z galaretką z rabarbaru na zimno. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Śmietanowiec na herbatnikach 88

jeszcze mleczną czekoladą, aby rozpusta była jeszcze większa. Bardzo też mi się podoba wygląd tego śmietanowca. Lubię takie ciasta warstwowe, które mimo iż nie są kolorowe to pięknie wyglądają na stole.Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 400g herbatników kakaowych ok. 750ml śmietany 30% 3 śmietan-fixy 1 łyżka cukru pudru 32g cukru waniliowego 100g mlecznej czekolady 4 łyżki mleka(...)Sposób przygotowania: Przygotowanie tego ciasta jest bardzo proste. Najważniejsze jest, aby dobrze schłodzić śmietanę przed ubiciem. I tak zimną śmietanę przelałam do miski miksera. Wsypałam śmietan - fixy, cukier puder i cukier waniliowy. Śmietanę ubijałam na najwyższych obrotach miksera do momentu uzyskania gęstego dość sztywnego kremu. W trakcie ubijania warto osłonić sobie miskę ręcznikiem kuchennym, bo śmietana chlapie na boki. Trzeba

Waniliowe Improwizacje
Ciasto orzechowo- czekoladowe 4 143

Przyszła pora na ciasta iście świąteczne: ) Dziś pierwszy pomysł na ciacho pełne ulubionych, świątecznych smaków: orzechów, korzennych przypraw i kremowych, jedwabistych konsystencji… Przekładaniec orzechowo- czekoladowy to ciasto , które zrobi wrażenie nie tylko na Waszych gościach, ale i Waszych kubkach smakowych. Coraz bliżej Święta! : )   *Ciasto na blaszkę 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt kakaowy: 4 jaj a 2/3 szklanki(...)proszkiem i mieszamy. N astępnie wsypujemy kakao. Ponownie mieszamy. C iasto przekładamy do blachy 22 cm x 25 cm P ieczemy 30 minut w temp. 175 stopni. Składniki na ciasto z orzechami: 5 białek 25 dag pokrojonych dość drobno orzechów włoskich 20 dag cukru 1 ½ łyżki miodu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 czubata łyżka budyniu waniliowego 1 czubata łyżka

Domowe ciasta
Ciasto Frappuccino 103

ciasto, to istny obłęd! Jest prze, prze, przepyszne! Z pewnością zagości w moim  domu na stałe. Kakaowy biszkopt nasączony kawą, dżem porzeczkowy, krem kajmakowy z mascarpone, bita śmietana z kawą i biszkopty moczone w kawie....poezja. Ciasto rozpływa się w ustach.  W oryginale do ciasta dodaje się jeszcze ajerkoniak, ale bez niego ciacho również jest wspaniałe. Składniki blaszka

kulinarne odsłony pati
BUCHE DE NOEL ROLADA POLANO 140

Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto przełożyć na ściereczkę zdjąć papier i biszkopt zrolować, pozostawić do wystygnięcia.   Bita śmietana   Śmietanę ubić(...)kakao cały czas mieszając gotować na małym ogniu około 5 minut. Odstawić do przestygnięcia.  Masło zmiksować na puszystą masę dodać przestygniętą masę kakaową. Gotowym kremem posmarować roladę. Z rolady ukośnie odciąć części ciast odcięty kawałek przyłożyć do rolady tak aby tworzyła boczną części „pnia” Na wierzchu rolady np. za pomocą widelca zrobić wzór na kremie. Roladę najlepiej przechowywać

RAROSSA
Poczwórnie sezamowy sernik! 170

POCZWÓRNIE SEZAMOWY SERNIK /przepis własny/ /1 porcja/ Ciasto: 350 g twarogu sernikowego 40 g mąki sezamowej duże jajko płaska łyżka pasty sezamowej pomarańczowej płaska łyżka pasty sezamowej naturalnej dwie łyżki cukru z kwiatu kokosa szczypta soli łyżeczka masła do natłuszczenia foremek Do podania:  tahini kakaowa i truskawki Przygotowanie : Twaróg zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać mąkę(...)drugiej - naturalnej. Do natłuszczonego naczynia przełożyć jedną masę, następnie drugą. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno po ostudzeniu, podane z pastą sezamową kakaową i owocami. Smacznego! *** Zestaw past sezamowych w różnych smakach możecie nabyć w sklepie internetowym

Poranek na słodko
Ciasteczka jeżyki 153

Dziecka. Ciasteczka: 2,5 szkl mąki 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 3 łyżki śmietany 1/2 szkl cukru czekolada mleczna posypka kakaowa Wszystkie składniki na ciasteczka siekamy i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i lepimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Formujemy łezki. Ciasteczka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy dłonią. Pieczemy

Smakołyki Asi
Ciasto straciatella z truskawkami 115

trzeba zjeść z cukrem i pogniecione widelcem. Ewentualnie z łyżką śmietany. A później już można szaleć. Jeść same, miksować, robić desery i pyszne ciasta. I na takie właśnie zostawiam Wam dziś przepis!  Biszkopt kakaowy: porcja na tortownicę o średnicy 23 cm 4 jajka 4 łyżki cukru 4 czubate łyżki mąki pszennej (tortowej) 2 płaskie łyżki ciemnego kakao Przygotowanie: Białka(...)przez sitko i delikatnie dodajemy do ubitej masy. Delikatnie łączymy za pomocą silikonowej szpatułki lub drewnianej łyżki.  Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.  Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i wyrównujemy wierzch.  Pieczemy w temperaturze 160 - 170ºC przez ok. 35-40 minut do tzw. suchego patyczka (piekę bez termoobiegu).  Biszkopt wyjmujemy z piekarnika

bistro mama
Niepoprawna rozkosz. CIASTO "CZARNY LAS" wg Karmel-itki. 481

Niepoprawna rozkosz? Oj, tak. Ciasto niby niewinne, po prostu kakaowy biszkopt z kremem czekoladowym i wiśniami, pokryte warstwą bitej śmietany w stylu straciatella, bo z potartą gorzką czekoladą. Ale nieee, nie, to nie tak! Jest zbyt czekoladowe, zbyt słodkie, zbyt kuszące. Każdy kęs.. i wołasz o jeszcze jeden, kolejny. Niepohamowana rozpusta. CIASTO "CZARNY LAS" wg  Karmel-itki biszkopt

W kuchni Karmel-itki
Wegańskie lody ryżowe – Naturattiva 142

ogóle nie słodka. Same lody natomiast mają swój charakterystyczny słodki smak ryżu, którego bardzo lubimy wykorzystując go do kremów w ciastach. Co prawda jest słodko, ale nie przesładzamy się jak to jest w klasycznych lodach. Dodatkowo deserowa, kakaowa polewa fajnie wyważa smaki, dlatego szkoda, że jest ona tylko na wierzchu a w środku ryżowej masy już jej nie uświadczymy. Czegoś

Candy Pandas
BARDZO KRUCHE RURKI Z KREMEM KAKAOWYM 142

Składniki: Ciasto: 350 g mąki krupczatki 100 g cukru pudru 2 żółtka 200 g zimnej margaryny 1 łyżka śmietanki do kawy 12% Masa budyniowa kakaowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Przygotowanie: Ciasto - mąkę krupczatkę z cukrem pudrem przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy(...)ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze ciepłe delikatnie zdjąć z foremek. Masa budyniowa kakaowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny

Ciastka - domowe słodkości
Cytrynowiec 151

Cytrynowiec Przepyszne ciasto z cytrynową pianką. Przepis zaczerpnięty ze strony Żródło Przygotowałam dwie blaszki ciasta, dla mnie i znajomej. Jedna blaszka z białymi herbatnikami, druga z kakaowymi i białymi. Z białymi wygląda tak. Składniki : Biszkopt: 3 jajka 100g cukru 60g mąki ziemniaczanej 60g mąki pszennej 1 łyżka wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki(...)pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: 210 g   herbatników kakaowych 140 g herbatników białych wiórki białej czekolady Sposób przygotowania: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno pianę z białek, następnie dalej ubijać, dodawać stopniowo cukier, ubijać do rozpuszczenia cukru

Kuchnia Danusi
Rarytas galaretką i malinami 111

białą czekoladą: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy czekoladę a na końcu mascarpone. Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl. wrzątku. Przełożenie ciasta: Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Na dnie układamy biszkopt kakaowy, smarujemy kremem kajmakowym, układamy biszkopty nasączone w kawie, zalewamy tężejącą galaretką, układamy maliny. Wkładamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje. Na stężoną galaretkę wykładamy krem

słodki bratek
BEZA PAVLOVA Z KREMEM KAKAOWYM I MALINAMI 117

Beza Pavlova dziś z dodatkiem aksamitnego, niezbyt słodkiego kremu kakaowego z dodatkiem świeżych malin. Będę posypałam także cukrem pudrem. Sezonowo wybierzcie także truskawki, jagody, jeżyny, borówki

Zasmakuj Kuchni