ukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz jak prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy
moj przepis naozdobiona wiórkami kokosowymi 😋 Poniższy torcik naleśnikowy świetnie smakuje podany na ciepło jak i na zimno. Składniki na porcję dla 6 osób: kakaowe naleśniki 12 sztuk naleśników (przepis na naleśniki, np. TUTAJ + do ciasta należy wsypać 2-3 łyżki gorzkiego kakao) farsz serowy 0,6 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 2 żółtka cukier do smaku 1 opakowanie cukru wanilinowego
Ugotowaćmuszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma ochotę na coś chrupkiego. Oczywiście takie wyzwania to ja lubię i przerobiłam pewnie większości znane ciasto Kaszak. W mojej wersji są to pojedynczo przekładane herbatniki masą kakaową z kaszy manny. Polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą, przez co wyszły takie łaciate krówki.😋 Taki deser sprawdzi się idealnie jako przekąska na przyjęcie. Często widuje
zdrowo i aktywnieMurzynek z serem to przepyszne w smaku połączenie dwóch klasycznych ciast murzynka i sernika. Doskonałe do popołudniowej niedzielnej kawki. Składniki - część kakaowa : 1 kostka margaryny (Kasia 250gr) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 3 jajka 1,5 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki - część serowa : 50 dag twarogu 1 łyżka budyniu śmietankowego
Mechanik w kuchniukręcić masło na puch, jak zrobić masę budoniowo-maślaną oraz jak prawidłowo ubić śmietanę ze śmietan fixem lub żelatyną. Efektem warsztatów było bardzo popularne ciasto 3 BIT. U mnie dziewczyny poznały wersję mniej słodką, z kakaowymi herbatnikami, z mniejszą ilością kajmaku i cukru Składniki na blachę 40×30 cm: 500 g herbatnikow kakaowych około 75 szt 250 g masy
moj przepis naZnowu tarta. Już chyba u mnie to nałóg z pieczeniem tart :) ale tak jakoś nie mogę się oprzeć. Tym razem prezentuje Wam kakaowy spód i pyszne, lekkie i kremowe nadzienie z nutą cytrynową. Ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła 50 g cukru pudru 2 łyżki kakao 1 duże żółtko łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli Mąkę przesiać
Anielskie wypiekimuszę coś z nich fajnego wykombinować, bo ma ochotę na coś chrupkiego. Oczywiście takie wyzwania to ja lubię i przerobiłam pewnie większości znane ciasto Kaszak. W mojej wersji są to pojedynczo przekładane herbatniki masą kakaową z kaszy manny. Polałam je rozpuszczoną gorzką czekoladą, przez co wyszły takie łaciate krówki.😋 Taki deser sprawdzi się idealnie jako przekąska na przyjęcie. Często widuje
Zdrowie i pysznie na talerzuSłodkie babeczki, lekko waniliowe. Przygotowane z wykorzystaniem batoników Duplo. Udekorowane delikatnym, kakaowym kremem na bazie bitej śmietany. Proste i smaczne. Polecam! Składniki: Ciasto: 2 jajka 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ½ szkl. cukru ½ szkl. mleka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 ¾ szkl. mąki pszennej ½ szkl. rozpuszczonego i ostudzonego masła 5 batoników Duplo Krem: 250 ml. śmietany
Nastoletnie Wypiekaniepieczone kakaowe płatki jaglane nadziane gorzką czekoladą~ To autentycznie smakowało jak najlepsze ciasto czekoladowe! Po pierwszym kęsie przyszedł mi na myśl Murzynek :) Taki zdrowy Murzynek :) A roztopiona czekolada wypływająca ze środka...czekoladowe niebo ♥♥♥ PRZEPIS /1 porcja/ ~60g płatków jaglanych ~3 białka jaja* ~15g kakao ~4-5 łyżek mleka ~1/3 łyżeczki sody + łyżka soku z cytryny ~szczypta soli ~cukier/stevia do posłodzenia
breakfast of dreamsmacie pomysłu jak osłodzić sobie dzień? A może znudziły się Wam już ciasta i tradycyjne desery? Dziś przygotowałam dla Was słodką propozycję na Kakaowe bezy z kremem czekoladowym.Wykonanie nie jest trudne, ale nie ukrywam, trochę czasu zajmuje, dlatego jest to fajna propozycja do zrobienia w weekend. Ale zdecydowanie efekt jest wart zachodu, polecam! *Jeżeli nie lubicie przerobionej czekolady
Słodkie Przyjemnościlubi truskawek, kto nie lubi bezy? Wszak truskawki i beza to idealne połączenie. To ciasto z truskawkami musi być pyszne! Polecam również przepisy na: Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Tort z truskawkami na kakaowym biszkopcie z kremem Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) Ciasto z truskawkami jest słodkie, pyszne i nie wiadomo kiedy znika Przygotowywałam ciasto podobnie jak ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmieszając do rozpuszczenia. Zestawiamy z palnika, studzimy. Jajka ubijamy mikserem na puszystą masę , wlewamy olej, dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz masę kakaową, delikatnie rózgą mieszamy do połączenia składników. Formę do muffinków wykładamy papierowymi papilotkami, wlewamy ciasto do ¾ objętości foremek. Pieczemy około 30 minut w temp 175*c studzimy na kratce kuchennej
Wanilia i Kardamonblaty (w zależności od tego jak nam wyrósł). Następnie każdy blat przecinamy wzdłuż na pół i w ten sposób z prostokątnego dużego ciasta tworzy nam się wąskie warstwowe ciasto wielkości keksówki (ja obkroiłam wystające nierówności). Blaty przekładamy powidłem śliwkowym, czekośliwką lub masą marcepanową. Nakrywamy ściereczką i dociskamy od góry np. drewnianą deską. Wkładamy na 2-3 do lodówki(...)Łyżeczkę żelatyny zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami. Przepis pochodzi z bloga: prawodogotowaniazpasja.blox.pl
Mania WypiekaniaCiasto mleczna kanapka to pyszna przekąska, która podbije serce każdego miłośnika słodkości! Składniki: herbatniki kakaowe ok .250g kremówka 500ml mascarpone 500g 2 łyżki cukru pudru 2 cukry waniliowe 2 łyżeczki żelatyny Sposób przygotowania: Blache wyłożyć folią, ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić dodać cukry waniliowe, cukier puder, serki mascarpone a na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie, tą masę wyłożyć na ułożone herbatniki
Wasze PrzepisyDOBRZE WYMIESZAĆ. FORMĘ DO BABKI WYSMAROWAĆ MASŁEM I OBSYPAĆ MAKA. DO FORMY WLAĆ JASNA MASĘ, A NA NIĄ, RÓWNOMIERNIE WYLAĆ MASĘ KAKAOWA. DO DUŻEGO GARNKA WLAĆ ZIMNA WÓDĘ DO 1/3 JEGO WYSOKOŚCI. W GARNKU UMIEŚCIĆ FORMĘ Z CIASTEM I SPRAWDZIĆ POZIOM WODY. POWINIEN ON SIĘGAĆ DO 3/4 WYSOKOŚCI FORMY. JEŚLI MAMY ZA MAŁO WODY W GARNKU, DELIKATNIE JA DOLAĆ. NASTĘPNIE
Pani M - kuchnia smakowitaprzesiać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodać przestudzone kakao oraz mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Przełożyć do masy 2-3 łyżki piany, wymieszać. Następnie dodać do ciasta pozostałą ilość piany. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec w 170 stopniach przez 40 minut do suchego patyczka. Ostudzone przekroić na pół. Krem: (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej(...)dodać do żelatyny, wymieszać. Następnie przelać żelatynę do masy śmietanowej. Dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby zgęstniała. Tężejącą masę wyłożyć na pierwszy placek kakaowy, nałożyć drugi blat. Dokładnie docisnąć. Na czas przygotowywania polewy czekoladowej włożyłam ciasto do lodówki i obciążyłam deską. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady deserowej 1/2 szklanki kremówki 30% 2 łyżki masła 1 łyżka cukru pudru Wszystkie składniki
Moja Galeria Smakukakao - 1 jajko Jajko ucieramy z cukrem na kogel mogel a potem podajemy kakao. Masło topimy i powolutku wlewamy do masy kakaowej cały czas mieszając. Polewę odkładamy na chwilę na bok żeby nam stężała i polewamy wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia polewy. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzecież kruszyliśmy niemiłosiernie Ale tradycja rzecz święta… Pomyślałam, że markizy można przecież z łatwością zrobić samemu i przełożyć ulubionymi smakami. Zatem proponuję markizy kakaowe w czekoladzie przełożone masłem orzechowym i dżemem z czarnej porzeczki. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 4 żółtka 1 i ¼ kostki masła (24 dag) Dodatkowo: 1 słoiczek masła
Słodki sentymentPyszny maślany krem na bazie masy orzechowej z kakaowym biszkoptem i wiśnią ze spirytusu. Krem 400 g orzechów włoskich 300 g masła 1/2 szklanki cukru pudru ok. 300 ml mleka spirytus Biszkopt 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno powoli(...)dodawać cukier oraz żółtka. Dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto wylać na blaszkę o wymiarach około 20x30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 20 minut. Ciasto schłodzić i przeciąć na pół, nawilżyć wodą - do której można dodać spirytus. Orzechy podsmażyć na suchej patelni, mieszając aby się nie przypaliły - mają
Jadło i czytadłopłaskie łyżki kakao, 2 łyżki cukru, masa: 2 jajka 250 g mascarpone, 200 śmietanki 30 %, 200 g chałwy waniliowo kakaowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu, 40 g 40 g kamyczków czekoladowych DECORADA Delekta. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody, lub mąkę. Ciasto przenosimy do formy
Moniki Smakołykicukru 50 g masła 2 jaja dodatkowo: marmolada wieloowocowa 260 g - użyłam firmy Jamar puszka kajmaku - użyłam o smaku kakaowym migdały, nerkowce, kandyzowana skórka pomarańczy, żurawina - na co macie ochotę na wysmarowanie blachy: masło i bułka tarta Przygotowanie ciasta kruchego: Mąkę z masłem siekam nożem, dodaję cukier puder, jajko i mleko (lub śmietanę), wszystko razem mieszam. Odstawiam
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 4 średnie jajka Poncz do jasnego biszkopta: 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej czarnej herbaty z cytryną cukier do smaku Poncz do kakaowego biszkopta: ½ szklanki likieru czekoladowego ½ szklanki gorącej przegotowanej wody cukier do smaku Dodatkowo: 250 g frużeliny truskawkowej (lub wiśniowej) (można zastąpić konfiturą, podgrzaną z dodatkiem 2 łyżeczek żelatyny) Najpierw należy przygotować(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wlać ciasto (fot.2) . Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30-35 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika pozostawić na kilka minut w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy. Przekroić na 2 blaty o grubości około 1 cm. Teraz czas na biszkopt kakaowy. Białka oddzielić od żółtek i ubić
Świat Ciasta