niedzielę. Tym razem będzie ciasto zmodyfikowane kompletnie. Bardzo smaczne wyszło i inne niż dotychczas. Składniki: 4 szklanki mąki 5 szt.jaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g margaryny 3 łyżki śmietany 18% 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżki błonnika kakaowego Kłos - Pol ( kakao) Dodatkowo: wiśnie z kompotu(...)przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Mieszamy składniki,wbijamy jaja, margarynę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto. Ciasto mamy zagniecione, dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy błonnik kakaowy, do drugiej dodajemy uprażony sezam, trzecią zostawiamy bez zmian. Wszystkie trzy części wkładamy na 30 minut do zamrażalki. Blaszkę prostokątną wykładamy papierem
Różowa kuchniakażda warstwa powstaje pod wpływem chwili. Co prawda na spód można użyć zwykłych biszkoptów, ale mam ochotę na więcej kreatywności. Dlatego postanowiłam Wam przedstawić świetny kakaowy biszkopt, który idealnie nadaje się jako podstawa ciasta. U mnie sprawdził się już przy wielu pysznościach! Na końcu możecie zerknąć na przykładowe propozycje wykorzystania zaprezentowanego spodu. Polecam i z niecierpliwością czekam na Wasze dzieła(...)wysłanym papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Moje propozycje na wykorzystanie spodu: Kostka bananowo-kakaowa z galaretką Wkrótce inne propozycje
Di gotujeCoś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny
Gotowanie-ukjuż kiedyś wspominałam, bardzo lubię przyrządzać różnego rodzaju ciasta bez pieczenia. Są one zazwyczaj szybsze w przygotowaniu niż te pieczone, ale niektórym z nich trzeba poświęcić trochę więcej czasu, a innym mniej. Ciasto Snickers właśnie należy do tej drugiej grupy. Robiąc to ciasto nie musimy ucierać kremu lub ubijać śmietany albo czekać, aż galaretka stężeje. Wystarczy tylko ugotować budyń, rozpuścić(...)jest to jedno z szybszych i prostszych ciast bez pieczenia, jakie miałam okazję przygotowywać. Ciasto Snickers powinno każdemu się udać, dlatego zachęcam do wypróbowania tego prostego przepisu. Ja na pewno jeszcze nieraz przygotuję ciasto Snickers bez pieczenia! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto Snickers bez pieczenia: 2 opakowania herbatników kakaowych (u mnie Bonitki, opakowanie po 250 g) 2 budynie waniliowe
Danka PichciWyśmienity tort składający się z delikatnych kakaowych blatów, mocno nasączonych likierem, przekładanych kwaskową konfiturą z czarnej porzeczki oraz pysznym kremem maślanym, a wszystko to zwieńczone bitą śmietaną i pokruszonymi ciasteczkami owsianymi. Ciasto jest słodko-kwaśne, a smaki idealnie się równoważą, dzięki czemu nie poprzestaniecie na jednej dokładce. Polecam upiec od razu dwa, bo znika w tempie natychmiastowym :). Skorzystałem(...)ubitej piany z cukrem dodawać kolejno żółtka i ubijać. Wlać schłodzoną mieszankę kakaową do jajek i powoli mieszać łyżką aż do całkowitego jej rozprowadzenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180 ° C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić
Food Squarepieczenia w Małej Cukierence. Jest proste, szybkie w przygotowaniu. Wygląda wspaniale i apetycznie. Jest pyszne, kremowe, waniliowe, nie za słodkie. Nasączone herbatniki w kakaowym mleku bardzo dobrze smakują z puszystym, delikatnym kremem. Do ozdoby ciasta możemy użyć dowolnych owoców. Bardzo polecam! (trochę zmodyfikowany przepis ze strony Quiero Cupcakes ) Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM(...)łyżki kremu i wyrównać. Znów herbatniki maczać w kakaowym mleku i na kremie ułożyć drugą warstwę. Wyłożyć 3 spore łyżki kremu, wyrównać i ułożyć trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Znów wyłożyć krem, herbatniki, krem i na końcu piątą warstwę herbatników. 4. Blaszkę z wierzchu nakryć folią spożywczą, patrz FILM i ciasto wstawić do lodówki na całą noc. Przygotujemy polewę
Mała CukierenkaMoże skusicie się na ciasto czeska wiśnia? Sprawdzony przepis na pyszne, efektowne, łatwe w wykonaniu a na dodatek bez pieczenia ciasto. Gwarantuję,że zrobiona czeska wiśnia raz, na zawsze wpisuję się do domowego menu. Zapraszam do wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ciasto Czeska wiśnia – składniki: Na spód- herbatniki kakaowe 120 gram ( około 17 sztuk dużych herbatników ) 500 ml śmietanki kremówki
Olcia gotuje!Wuzetka Nasączony kakaowy biszkopt, odrobina konfitury wiśniowej, polewa czekoladowa przypieczętowana obowiązkowym zawijasem z bitej śmietany. To właśnie wuzetka. Najlepsza pod słońcem z pyszną kawą z pianką. Opis przygotowania jest trochę długi, ale tak naprawdę W-Z, to proste ciasto. I za to między innymi ją bardzo lubię. Bo smaku chyba zachwalać nikomu nie muszę? Nie biję się co prawda
Pełny talerzMasa z mleka w proszku: Masło 200 g Woda 1/2 szklanki Cukier 1/2 szklanki Mleko w proszku 2 szklanki + 1 łyżka Kakao 1 łyżka Dodatkowo: Biszkopty 180 g Herbatniki kakaowe 250 g Przygotowanie: Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem. W kubku wymieszać szklankę mleka z budyniami i żółtkami. Gdy mleko się zagotuje wlewać powoli rozrobiony budyń. Wlewamy cały czas mieszając(...)masy odlewam do drugiego garnka. Do jednej części dodaje łyżkę kakao a do drugiej łyżkę mleka w proszku. Ponownie mieszam do połączenia się składników. Polewam po cieście na przemian raz białą a raz kakaową masą. Wkładam do lodówki do schłodzenia. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam
Kulinarne przygodytutaj najważniejszą rolę. O takim cieście myślałabym wyobrażając sobie herbatkę u babci na wsi. Niby zwyczajne a jednak miało "to coś". *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 200 g roztopionego masła 200 g mąki 200 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek na masę serową: 500 g twarogu z kostki (ser z wiaderka się(...)miękkich, słodkich niedużych gruszek 5 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g masła roztopionego 2 opakowania budyniu śmietankowego na posypkę: 2 łyżki masła 5-6 herbatników kakaowych łyżka cukru pudru łyżka mąki Przygotować ciasto: jajka ubić z cukrem na gęstą pianę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać wystudzone masło. Przygotować masę serową: Gruszki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitam poświątecznie i od razu nadrabiam zaległości ;) Marlenka to chyba najpopularniejsze ciasto w Czechach, choć wywodzi się z Armenii. Kruche, miodowe, kakaowe blaty przełożone kremową masą na bazie masła i kajmaku. Pycha! Jedyny minus jest taki, że to ciasto dla cierpliwych. Przełożone blaty muszą zmięknąć, a trwa to 2-3 dni. Jeśli jednak uda nam się zaczekać, Marlenka odwdzięczy się
Rozpustne gotowanieWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą budyniową, karmelem i bitą śmietaną. Ciasto łatwe w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Może podobne troszkę do 3 bita. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 400 g herbatników kakaowych 260 g herbatników zwykłych 1 l mleka 2 budynie waniliowe Winiary 3 łyżki mąki tortowej 1 cukier(...)mogli łatwo wyjąć na tackę czy deseczkę. Masę budyniowa podzielcie sobie na 3 równe części. Ja budyń wykładałam lekko ciepły. Warstwy ciasta: 1. Warstwa białych herbatników białych 2. budyń 3. warstwa herbatników białych 4. budyń 5. warstwa herbatników kakaowych 6. masa krówkowa 7. warstwa herbatników kakaowych 8. budyń 9. warstwa herbatników białych 10. bitą śmietana 11. starta czekolada
Sama słodycz i szczypta chilijuż mi nie opadają, a wszelkie masy do ciast nie rozpływają :) Dziękujemy Wam, kochani czytelnicy, że do nas zaglądacie, korzystacie z przepisów, zadajecie pytania, lajkujecie, szerujecie i jesteście. Odzew z Waszej strony to najpiękniejszy prezent dla nas :) Życzymy Wam wszelkiej pomyślności :) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy około 23 cm. Biszkopt kakaowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym
W kuchni Katiecelebrowane w gronie najbliższych i wtedy zazwyczaj przygotowuję dla nich jakiś torcik. Taki deser dobry będzie też na nachodzące Walentynki, jeśli tylko je obchodzicie. Tort kakaowy z bitą śmietaną i truskawkami Składniki: ciasto: - 5 jajek - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 3/4 szklanki cukru - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 5 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżeczki
Kuchnia co dniaprzełożyć na podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 20 x 40 cm. Pędzelkiem usunąć nadmiar mąki. Na środku ułożyć masę maślano-kakaową i zlepić w taki sposób, aby boki ciasta zalepiły masło (przypomina to składanie koperty). Powstanie jakby pakunek z masłem w środku. Tak złożone ciasto rozwałkować na na prostokąt o wymiarach
KUCHARNIA