celebrowane w gronie najbliższych i wtedy zazwyczaj przygotowuję dla nich jakiś torcik. Taki deser dobry będzie też na nachodzące Walentynki, jeśli tylko je obchodzicie. Tort kakaowy z bitą śmietaną i truskawkami Składniki: ciasto: - 5 jajek - 3/4 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 3/4 szklanki cukru - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 5 łyżek oleju rzepakowego - 2 łyżeczki
Kuchnia co dniaprzełożyć na podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 20 x 40 cm. Pędzelkiem usunąć nadmiar mąki. Na środku ułożyć masę maślano-kakaową i zlepić w taki sposób, aby boki ciasta zalepiły masło (przypomina to składanie koperty). Powstanie jakby pakunek z masłem w środku. Tak złożone ciasto rozwałkować na na prostokąt o wymiarach
KUCHARNIAdrugiej kokos, a do trzeciej suchy kisiel wiśniowy. Ciasto przełożyłam na blaszkę (uprzednio wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą) po kolei warstwami najpierw kakaowa, potem z kokosem, na wierzchu z dodatkiem kisielu. Blaszkę z ciastem włożyłam do nagrzanego piekarnika i piekłam w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem przez 40 minut. Smacznego :) Źródło
Kuchnia z widokiem na ogródjajek (klik) ). Ostatnio zorientowałam się, że nie ma tu jeszcze przepisu na klasycznego murzynka w polewie. Ile kucharek tyle przepisów na to ciasto, ja upiekłam go z przepisu mojej mamy, polałam domową polewą kakaową i posypałam czekoladą. Taką wersję lubię najbardziej i zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem. *keksówka 35 cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki(...)kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Składniki polewy umieścić w rondelku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki 12% około 185 g kakaowych herbatników blaszka o wymiarach 35/30 cm Wykonanie: Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku,śmietanę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Zimne(...)posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietanowej,następnie przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować resztą dżemu i śmietany.Na masę śmietanową wyłożyć kakaowe herbatniki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką. Herbatniki polać polewą.Ciasto włożyć do lodówki na noc. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilicoś zdecydować. Postanowiłam że będzie to ciasto z truskawkami, przecież jest ich teraz mnóstwo. Upiekłam biszkopty, zrobiłam piankę i mus truskawkowy. Z dodatkiem okrągłych biszkoptów wyczarowałam takie oto ciasto. Wspaniale prezentowało się na talerzu. Wyszło delikatne i nie za słodkie, po prostu idealne w smaku. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU KLIK PIANKA(...)galaretki truskawkowe cukier do smaku kopiata łyżka żelatyny ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych owocowa herbata do nasączenia biszkoptów POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI KLIK WYKONANIE: Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach. Można upiec jeden i przekroić na pół. MUS: Truskawki podlewamy odrobiną wody, gotujemy na małym ogniu
Pani na deserCiasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami – Dzisiaj kolejne pyszne ciasto w Małej Cukierence :). Mocno kokosowe, na kakaowym biszkopcie z owocami. Jest smaczne, wilgotne, kremowe, waniliowe i troszkę kwaskowate od owoców. Bardzo mi smakuje. W przygotowaniu nie jest trudne, nie użyłam żelatyny, ani budyniu. Krem jest na serku mascarpone, śmietance i wiórkach kokosowych. Radzę więc użyć dobrego serka mascarpone. Zamiast(...)jeżyn można użyć malin, brzoskwiń. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Kokosowa Pokusa z Jeżynami lub Malinami Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 25g kakao bez cukru 70g mąki pszennej (użyłam tortowej) 110g cukru 50ml oleju 1/3 łyżeczki proszku
Mała Cukierenkaostatnim biszkopcie kakaowym [przepis] dzisiaj klasyczny biszkopt z truskawkami w formie tarty. Delikatny spód, warstwa puszystej kremówki a na wierzchu świeże truskawki i galaretka. Ciasto idealne na upalne dni 😋 Składniki na formę o średnicy 28 cm biszkopt: 3 jajka L 3 łyżki mąki tortowej 1 łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3-4 łyżki cukru lub ksylitolu dodatkowo
Ze smakiem i z pasjąprzygotowuje się szybko, bez użycia piekarnika, ciasto zaskakuje smakiem i pięknie się prezentuje. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Stefanka czekoladowa bez pieczenia Składniki: CIASTO 2x250g herbatników typu petitki (zwykłe i kakaowe) lub nieco więcej (może zabraknąć kilku herbatników) 2x900ml mleka 2x120g czekolady (gorzkiej i białej) 2x60g masła 2x140g kaszy manny 2x40g cukru POLEWA 80g gorzkiej czekolady(...)palnika - na wyłożone w formie herbatniki nałożyć połowę ugotowanej jasnej kaszy, należy robić to delikatnie, żeby herbatniki się nie przemieściły, wyrównać jej powierzchnię - na kaszy ułożyć warstwę herbatników kakaowych, a na nich połowę ugotowanej ciemnej kaszy - następnie powtórzyć czynności (jasne herbatniki, jasna kasza, ciemne herbatniki, ciemna kasza) - na wierzchu ułożyć pozostałe herbatniki (mogą to być zarówno herbatniki jasne
Smakołyki BerenikiBabka kokosowo - kakaowa Mięciutka i puszysta babka , która za sprawą śmietany zachowuje długo świeżość a dzięki dodatkom wiórek kokosowych i kakaa przyjemny smak. Przepis znaleziony na garnku w zbiorach liani Czas pieczenia: 50 min - 60 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość(...)formy : 36 cm x 9 cm Ciasto: 200g masła lub margaryny 3 jajka 350g maki 300g cukru cukier waniliowy 200g śmietany kremówki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao rodzynki i wiórki kokosowe ( po ok. 3 - 4 łyżki) polewa lub cukier puder do posypania Wykonanie: Margarynę roztopić i ostudzić. Jajka ubić z polową cukru i cukrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPrzepyszny torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone. Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspot . Dzięki temu że dodajemy olej ,ciasto jest naprawdę wilgotne. Wszystko razem daje naprawdę niesamowity efekt ! Rozpływa się w ustach... Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jaja pół szklanki oleju(...)łyżki kakao Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem i zagotowujemy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy z 3 łyżkami cukru,następnie dodajemy żółtka oraz wystudzoną mieszankę kakaową.Mieszamy mikserem.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Wsypujemy do jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy. Galaretka truskawkowa: 0,5 kg truskawek
Przepisy mojej mamywielbicieli kwaśnych wypieków.Dodatkowy bardzo słodki krem idealnie przełamuje smak kwaśnych owoców.Połączenie czarnych porzeczek i czerwonego agrestu idealnie ze sobą współgra.Pomimo,że ciasto jest czasochłonne smak wynagradza wszystko. Spód kakaowy 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 2 duże jaja lub 3 małe 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie cukru(...)olej.Powstałą masę delikatnie połączyć z mąką.Blachę o średnicy 37x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto.Piec w 180 º C przez 30 min.lub do suchego patyczka.Kiedy ciasto dobrze wystygnie ściąć wierzch ciasta,resztki przydadzą się do obsypania. Krem z czarnej porzeczki 600 ml śmietanki 30% 500 g czarnej porzeczki 3 łyżeczki żelatyny 50 g cukru pudru
Anielskie wypiekiCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym najlepszy tort, skromnie ozdobiony , wbrew pozorom prosty do przygotowania, smakiem będziecie zachwyceni…..prawdziwa słodka bajka! Składniki: Ciasto: 4 jajka ½ szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wanilia i Kardamonbiałko roślinne lub używasz serwatkowe należy dodać więcej mąki kokosowej. 13. Gęstą masę wyłożyć równomiernie do blaszki z papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 45 minut. Ciasto będzie upieczone z góry ale jeszcze dość miękkie w środku. 14. Po wystudzeniu wstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc do lodówki. WARSTWA NIEBIESKA 15. W małym garnuszku zalać(...)zawartość agaru ostygnie ale nie stwardnieje dodać jogurty oraz sok z cytryny, wymieszać. Na końcu wsypać niebieską spirulinę. 17. Niebieską masę szybko wylać na upieczoną kakaową warstwę. 18. Gdy niebieska masa zastygnie, ciasto podzielić na równe części i udekorować. 19. Praliny można nieco ściąć aby lepiej trzymały się ciasta a za pomocą rozpuszczonej czekolady dokończyć oczy i cętki
Candy PandasPrzepis na to przepyszne ciasto dostałam od znajomej. Jest wilgotne, pysznie kakaowe... najbardziej smakowało mojemu mężowi :) Składniki(...)pszennej. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy. Następnie powoli dodajemy żółtka, jedno po drugim. Następnie dodajemy mąkę, olej i na koniec oranżadę z proszkiem do pieczenia. Dzielimy ciasto na dwie części - do jednej dodajemy mąkę, a do drugiej kakao. Caisto na przemian wylewamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 170 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C przez ok. 80 minut
Delicious Titbits