ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:111/337)

Ciasto Czarny Las 266

temperatury ok. 180°C. Pieczemy ok. 25-30 minut do "suchego patyczka". Tuż po upieczeniu odwracamy ciasto do góry dnem (szczególnie jeżeli ciasto wyrosło na środku). Całkowicie studzimy. Ciasto przekrawamy wzdłuż na dwie części. Masa wiśniowa: Syrop podgrzewamy. W osobnym naczyniu dokładnie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w wodzie (nie może być żadnych grudek - w razie konieczności dolać jeszcze odrobinę wody) - całość(...)opcjonalnie) i jeszcze przez moment ubijamy do zesztywnienia śmietan y . Śmietanę dodajemy do mascarpone i delikatnie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na zimne wiśnie wykładamy masę kakaową - wyrównujemy. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Ciasto ponczujemy likierem wiśniowym (samym syropem lub wódką wymieszaną z syropem wiśniowym).  Masa śmietanowa: Ś mieta nkę ubijamy. Gdy tylko śmietanka zacznie gęstnieć stopniowo dodajemy cukier puder

Słodka Strona
Babka waniliowo - kakaowa 136

Dzień dobry :-) Już piąteczek i propozycja ciasta na weekend :-) Dzisiaj babka waniliowo - kakaowa. Taka prosta, na szybko, ale bardzo smaczna. Podobną, tylko z dodatkiem kawy ( babka cafe latte ) robiłam kiedyś, tym razem syn chciał waniliowo - kakaową, więc była taka. Udanego piątku Wam życzę :-) Keksówka: 12x30 cm Składniki: 250 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka(...)pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę, jasną masę. Mąkę przesiewamy przez sitko ze solą. Do masy dodajemy w dwóch partiach na przemiennie przesianą mąkę i mleko.  2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części. Do jednej, jasnej dodajemy esencję waniliową, do drugiej kakao i miksujemy do połączenia się składników (ja najpierw zmiksowałam część jasną, a potem ciemną

kruche babeczki
38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (: 153

okazało się wilgotne, pyszne i zachwycające pomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje żywieniowe i "zdrowy lifestyle" promowany przez wszystkich blogerów, fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram to).  Taki słodycz idealnie nadaje się

Symfonia Smaków
Ciasto bananowiec 450

łyżki gorzkiego kakao • 350 ml śmietanki kremówki 36% (b. zimnej) • 1/3 szklanki cukru pudru • 2 op. śmietan fix • 40 g czekolady gorzkiej i 20 g czekolady białej Przygotowanie : Spód kakaowy Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę o wymiarach ok. 23 x 35 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Pokrojone masło włożyć do rondelka, dodać kakao i miód(...)wsypać mąkę, dodać cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera (dokładnie, ale tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto). Masę wlać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić, nasączyć mieszanką kawy i likieru lub syropu. Posmarować powidłami. Krem budyniowy Odlać

KUCHNIA POLSKA
Kostka z brzoskwiniami i solonymi orzeszkami ziemnymi 375

Kakaowy biszkopt, krem śmietanowy z dodatkiem brzoskwiń, rodzynek i ... solonych orzeszków ziemnych:) Takie nietypowe połączenie proponuję dzisiaj jako dodatek do filiżanki kawy. Spróbujcie, naprawdę warto!    foremka 25x36cm   Biszkopt:    6 jajek, 2/3 szklanki cukru,  łyżeczka proszku do pieczenia,  3 łyżki mąki ziemniaczanej,  170g mąki pszennej,  2 łyżki kakao. Białka ubić na sztywno(...)dodawać cukier. Miksując na średnich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąki przesiać do osobnej miski wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać stopniowo do ubitych jajek, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części. Krem

Z miłości do słodkości
Ciasto mleczna kanapka 225

smaku krem przypomina smak mleka skondensowanego :) Duża ilość masła spowodowała, że krem jest dość twardy po schłodzeniu i bardzo ładnie się kroi. Przepis znalazłam na to ciasto na stronie Moje Wypieki . Składniki: kakaowy biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 6 jajek, 4 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki oleju. masa(...)dodajemy stopniowo cukier, żółtka jaj, olej, mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i na końcu kakao. Masa musi być ciemnoczekoladowa, jeśli ma jaśniejszy kolor to dodajcie jeszcze trochę kakao. ciasto przelewamy na blaszkę ok. 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczmy ok. 20 minut w 170 stopniach do tzw. suchego patyczka. Krem:  W rondelku podgrzewamy mleko (to płynne

Aga w kuchni
Kakaowe kruche babeczki z malinami, bitą śmietaną i galaretką 98

Witam Kochani, sezon na maliny w pełni więc zapraszam na pyszne i łatwe w przygotowaniu  babeczki kakaowe z bitą śmietaną, malinami i galaretką CIASTO -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250ml) -1 łyżeczka proszku do pieczenia  -1 jajko -150g miękkiego  masła lub margaryny -1 łyżka cukru pudru -3 łyżki śmietany kwaśnej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Biszkopt kakaowy 118

jest bez żadnych spulchniaczy (proszku do pieczenie czy sody) i jest bardzo puszysty. [:Listonic] Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao + 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki pierwsza(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
4 urodziny bloga i tort kokosowo-czekoladowy 156

zapraszam na tort :) Bezglutenowy, prawie bezcukrowy ale za to przepyszny! Zrezygnowałam z robienia tradycyjnego biszkoptu ponieważ chciałam żeby ciasto było bardzo wilgotne. Zdecydowałam się na ciasto buraczane i był to strzał w dziesiątkę. Intensywne, kakaowe świetnie komponowało się z czekoladowo-kokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak

Mienta blog
Ambasador, wykwintny tort na specjalne okazje 439

Dodać bakalie, zaparzone i odcedzone rodzynki oraz posiekane migdały. Podzielić ciasto na dwie części do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na biszkopt rozłożyć masę kakaową, obłożyć odcedzonymi wiśniami i położyć masę białą. Wstawić ciasto do lodówki. Galaretkę rozrobić według instrukcji na opakowaniu, ale zamiast wody dodać sok wiśniowy. Gęstniejącą galaretkę wylać na ciasto. Wstawić ponownie do lodówki. Przykryć blaszkę

Kuchnia Pokoleń
Biszkopt kakaowy 154

jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao + 3 łyżki kakao'; document.write(" "); Składniki na formę o średnicy 26 cm lub 28 cm na 19 cm: Biszkopt kakaowy: 6 jajek 1 niecała szklanka cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao + 3 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, póki(...)delikatnie wymieszać szpatułką, mieszając od spodu do góry, tylko w jednym kierunku. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 st. około 35 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę

moj przepis na
Kostka alpejska 203

Kostka alpejska to ciasto jak z obrazka! Składa się z ciemnego kakaowego biszkoptu, słodkiej masy krówkowej z bezami oraz bitej śmietany usztywnionej żelatyną. Całość posypana jest startą czekoladą. Patrząc na ciasto po raz pierwszy, można odnieść wrażenie, że jest bardzo podobne do ciasta 3 Bit . Nie jest to do końca prawdą, choć górna warstwa śmietany i starta czekolada jest identyczna

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczka na oleju z makiem i serkiem 135

połączenia składników . Przekładamy  1/3 ciasta do formy okrągłej , resztę ciasta dzieli na połowę ( wlewamy do dwóch miseczek) Do jednej miseczki dodajemy błonnik kakaowy , a do drugiej łyżkę maku . Kładziemy łyżką raz ciemne ciasto raz z makiem ciasto aż do końca. Pieczemy 55 minut w 170 stopniach.   Przygotowanie polewy: Do garnka wkładamy dwie tabliczki czekolady ( 200 g). Dodajemy

Różowa kuchnia
Wuzetka na prostym cieście babkowym 169

Szukałam idealnego ciasta na wuzetkę, by było łatwe i szybkie w przyrządzeniu, lekko wilgotne i kakaowe, więc stwierdził am, że zrobię ją na spodzie z ciasta na szybką babkę . Muszę powiedzieć, że właśnie o taki smak mi chodziło, a ciasto babkowe kolejny raz mnie nie zawiodło :) Ciasto: 2 jajka 1 szklanka cukru ½ szklanki oleju 400 ml kefiru 2 łyżeczki Sody

Smakowy Raj
Fale Dunaju z advocatem 144

łyżki kakao, wymieszać. Wiśnie wymieszać z odłożoną mąką. Małą formę do ciasta wysmarować masłem, obsypać manną i wylać jasną masę, następnie ciemną. Na wierzchu kakaowej masy umieścić wiśnie, delikatnie wciskając je w masę. Wierzch ciasta wyrównać łopatką, tak by zakryć wciśnięte wiśnie. Piec około 50 minut, ale najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem. Ostudzone polać roztopioną, w kąpieli wodnej, czekoladą. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca