ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:103/337)

Wiśniowy przekładaniec 2126

suchego patyczka - po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, gdy ostygnie, ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć biszkopt, zdjąć papier ze spodu ciasta - identycznie przygotować i upiec drugi biszkopt kakaowy BISZKOPT JASNY - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka(...)jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA - mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać - do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając

Smakołyki Bereniki
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA 152

Jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, które w życiu jadłam,nie jest za słodkie a dla tych co lubią kawę i gorzka czekoladę będzie bardzo smaczne  :).Spróbujcie koniecznie na pewno Wam posmakuje.  SKŁADNIKI  1 kg mielonego sera (najlepsze(...)wiaderka)  300 ml śmietanki 30 % 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny 4 kostki gorzkiej czekolady herbatniki ja użyłam kakaowych ok.12 szt. na wierzch ciasta: ok.5 herbatników i 2 kostki gorzkiej czekolady Na dno formy wyłożyć herbatniki.Do miski przełożyć 6 łyżek sera ,kawę rozpuszczalną,cukier i zmiksować aby kawa się dobrze rozpuściła.Następnie

Mała w garnku miesza
Tort uniwersalny z malinową nutą (biszkopt jasny i ciemny) 84

siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta...  Polecam!     Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik .  - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik .     Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki:   (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt jasny: 5 jajek(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać

Di gotuje
Oreo cake 122

gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Mleczną czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ciasto: Margarynę wraz z wodą, kakao i cukrami rozpuścić i gotować 3 min. Zdjąć z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu dodać najpierw żółtka, wmieszać w masę, a następnie dodać przesianą mąkę(...)łyżki mleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec

My sweet a life
CIASTO GÓRA LODOWA 34631

Odkąd przygotowałam to ciasto, stało się hitem na każdych imprezach. Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu biszkopty i polewa z mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne i choć jest trochę pracochłonne to zapewniam, że jest tego warte. A jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda. Kto jeszcze nie robił, koniecznie musi spróbować :) Składniki na blachę o wymiarach

Zrób to smacznie
Ciasto Zebra 147

Zebra to dwukolorowe ciasto, które składa się z jasnej oraz kakaowej masy. Pięknie prezentuje się na talerzu, ponieważ ciemna masa nachodzi na jasną. Ponadto, ciasto Zebra jest szybkie do przygotowania, miękkie i puszyste. Obowiązkowo przed podaniem, ciasto posypać cukrem pudrem 😋 Składniki na tortownicę o średnicy cm: 2,5 szklanki mąki pszennej (375 g) + 2 łyżki 3/4 szklanki drobnego cukru

Ugotować
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 208

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 132

Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze(...)mleko, wymieszać tylko do połączenia składników. Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem i wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
milky way z malinami ( bez pieczenia) 238

się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam go na kakaowe herbatniki. I z takiego prostego pomysłu wyszło przepyszne ciasto, w którym każdy element pasuje idealnie.  *foremka 23*23 cm Składniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia(...)warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z  herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kakaowa pychotka z kremem mleczno-galaretkowo-likierowym i truskawkami. 151

Witajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy(...)przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i  likieru  jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :)   Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki pszennej Młynomag typ 550   3/4 szklanki cukru 5 jajek 1 łyżka kopiasta mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto czarno białe 136

dodajemy do mokrych. Łączymy całość dokładnie mieszając. Ja dodałam jeszcze 2 łyżki wody gazowanej. Dzielimy ciasto na 2 części, dodajemy do jednej kakao. Przekładamy masę kakaową na spód blaszki. Układamy owoce, przykrywamy je jasnym ciastem. Pieczemy ciasto w 175-180 stopniach C ok. 30-35 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce, ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
pyszne, łatwe ciasto ucierane z rabarbarem i pianką bezową... 104

proszek do pieczenia i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma 30x24 cm z papierem do pieczenia, 3/4 ciasta wyłożyć do formy, do reszty ciasta wsypać kakao, wlać mleko i mikserem wymieszać, masę kakaową wyłożyć na jasną i łyżką delikatnie wmieszać trochę w ciasto jasne, wygładzić wierzch. Wsypać na ciasto obrany, pokrojony rabarbar, piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Truskawkowe niebo 122

Truskawkowe niebo To ciasto wprost rozpływa się w ustach! Świetne połączenie delikatnego kakaowego biszkoptu oraz pysznej masy truskawkowej i śmietankowej. Do wykonania ciasta używamy mrożonych truskawek, więc jest to spokojnie wypiek całoroczny. Polecam!     Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka kakao 1/4 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Masa truskawkowa

Blog z Apetytem
KAKAOWA SZARLOTKA Z BUDYNIEM 147

Jeśli nie piekliście kakaowej szarlotki z dodatkiem budyniu to koniecznie musicie to nadrobić. Ciasto smakuje genialnie. Jest wilgotne i w sam raz słodkie. Taki kawałek ciasta to idealny dodatek do kawy, zwłaszcza w te zimowe i długie dni. Zapraszam :) CIASTO : 3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 całe jajka

Pani na deser
Bajaderki 164

żadnego kremu) 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 2 łyżki masła ok. 5 łyżek dżemu wiśniowego gdy biszkopt jest inny niż kakaowy to 3 łyżki kakao do ozdoby: np. wiórki kokosowe, rozdrobnione orzechy, kakao, posypka do dekorowania ciast, rozpuszczona czekolada   Wykonanie:   Kawałki ciasta kruszymy na małe kawałeczki. Masło z cukrem rozpuszczamy w gorącym mleku na małym ogniu(...)dokładnie mieszamy (jeśli nie mamy kakaowego biszkopta to dodajemy do masy kakao). Masę odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną masę mieszamy z pokruszonym ciastem, dodajemy dżem. Składniki dokładnie ze sobą łączymy, wyrabiając jednolite ciasto. Następnie formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego. Na koniec dekorujemy bajaderki – wg własnego gustu (czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, wiórkami kokosowymi czy posypką cukrową itp.). Gotowe, ozdobione

psgotujemy