opakowania, woda zimna 200 ml kruszonka kakaowa: miękka margaryna 125 gram, mąka pszenna 550 100 gram, cukier 4 łyżki, kakao 2 łyżki Mleko zagotować z cukrem, masłem, wlać budynie wymieszane w zimnej wodzie, mieszać energicznie łyżką do zagęszczenia budyniu, odstawić garnek na blat kuchenny. Wszystkie składniki w misce ręką wyrobić na gładkie ciasto, jeśli jest zbyt luźne to podsypać ciut(...)zostawić po upieczeniu na 30 minut w piekarniku, następnie formę wyjąć i dobrze ciasto wystudzić aby budyń stężał, najlepiej upiec wieczorem - bardzo smaczne, aromatyczne, nie za słodkie ciasto kruche z rabarbarem, budyniem, kakaową kruszonką, w trakcie jedzenia chce się więcej zjeść..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięOrzechowa delicja bez pieczenia to ciasto, do zrobienia którego zbierałam się od kilku tygodni. I w końcu się udało. Ciasto to w oryginale nazywa się kostką orzechowo - kakaową i przepis znalazłam tu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/kostka-orzechowo-kakaowa-na-zimno . Ja jednak zmieniłam nazwę i kilka szczegółów w przepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo(...)dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 70szt. kakaowych herbatników 2szkl. zmielonych orzechów włoskich 2szkl. mleka (500ml) 4 czubate łyżki cukru pudru 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g 1 łyżeczka
Waniliowe ImprowizacjePołączenie biszkoptu kakaowego z mandarynkami i śmietaną sprawia, że ciasto smakuje wyśmienicie. Specjalnie dla syna ciasto przygotowałam w kształcie choinki. Na zdjęciu tego nie widać, ale wygląda to bardzo ciekawie. Trochę przesadziłam z ozdobami. Myślę, że czasami mniej znaczy lepiej, a u mnie jest za pstrokato. Ale najważniejsze, że smacznie ;-) SKŁADNIKI Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 130 g cukru
Passions hobbies lifeorzechowy budyń z jajek budyń z ryżu z grzybami budyń z wątróbki ciasta: babka czekoladowa na drożdżach babka drożdżowa czekoladowa ponczowa babka parzona babka szafranowa babka kakaowa babka ponczowa babka z tartego ciasta kisielek czekoladowy łatwe ciastka czekoladowe mazurek czekoladowy mazurek czekoladowy II mazurek orzechowy mazurek różany obwarzanki albertynki piernik toruński piernik z makiem piernik żydowski szarlotka tani piernik wojenny
królestwo garówCiasto z kremem bananowym przełamane cytryną. To połączenie miło mnie zaskoczyło. W połączeniu z kakaowym biszkoptem nasączonym czekoladą stanowi wyborne ciasto. Składki na biszkopt: 5 jaj, niepełna szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oliwy, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Nasączenie: 100g masła, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżki mleka
Słodki ZakątekMocny kakaowy spód a na nim rozpływająca się masa serowa z śmietaną kremówką, kokosem, białą czekoladą i mlekiem w proszku. Kwintesencja przysłowiowej bajkowej chwili z ciastem i pyszną kawą! Spód: 258 g ciastek kakaowych Hit 75 g masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg sera sernikowego (z wiaderka) 4 jajka 100 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru 2 łyżki(...)kokosowe. Gotową masę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa
VioletoweKucharzenietruskawki dawno się już skończył, śmiało możecie zastąpić je innymi owocami, które o tej porze roku są łatwo dostępne na straganach i wyczarować z nich to cudo:) Ciasto jest wilgotne i bardzo kakaowe, wraz z cudownym śmietankowym kremem i owocowym żelem stanowi wspaniałą całość i jestem pewna, że nie poprzestaniecie na jednym kawałku... Przepis zaczerpnięty z Moich Wypieków. SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonywszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao(...)dodać żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem na koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około
W garach u Gosiwszystkiego zrealizować w terminie. Za, to jeśli przygotujecie, to ciasto jego smak wynagrodzi Wam czas oczekiwania. Bardzo smaczne, aromatyczne z warstwą bezy, do której przygotowania użyłam kakaowych wafelków CHRUPS! od Cukry Nyskie . Ciasto świetnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Biszkopt - składniki : 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej tortowej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka ciemnego kakao(...)koniec wmieszać kakao oraz kawę. Blachę 25x38 wyłożyć dno papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Piec około 20minut w 170stopniach. Po upieczeniu usunąć papier i wystudzić biszkopt. Przed złożeniem ciasta biszkopt nasączyć mocnym naparem herbaty z cukrem Warstwa owocowa: Użyłam przesmażonego musu z gruszek, który zaprawiam/pasteryzuję w słoikach na zimę. Około 1kg gruszek obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
W garach u Gosisię co chwilę ale nam apetyt zatrzymał się na korzennych i jesiennych smakach. Dlatego serniko-brownie z dynią i nutą pomarańczy idealnie wpasowało się w nasze zachcianki. Ciasto pod spodem jest słodkie, kakaowe, daktylowe i wilgotne a masa zastępująca sernik jest delikatna, nieco cytrusowa a mąka kokosowa sprawia wrażenie „grudek” sera . Całość wieńczą pięknie wyglądające figi. Koniecznie spróbujcie
Candy Pandasceramicznej). Umieszczamy w lodówce. Masa jaglana: Kaszę gotujemy, a następnie studzimy. Umieszczamy z pozostałymi składnikami w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy na spód ciasta. Umieszczamy w lodówce. Krem kakaowy: Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiego kremu, który wykładamy na jaglaną warstwę. Banany kroimy na plasterki i wraz z nerkowcami wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiunastrój upiekłam coś czekoladowego. Wybór padł na ciasto czekoladowo bananowe, gdyż wcześniej nigdy nie jadłam połączenia tych dwóch smaków. Nawet nie przypuszczałam że to ciasto będzie strasznie wciągające.. Wilgotne i mocno kakaowe a jednocześnie połączenie bananów i kakao dało nowy wspaniały posmak ciasta. Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami schemat wykonania podobny
Na słodko lub wytrawnieZnana szarlotka japońska w kakaowej polewie z jabłkowymi dekoracjami. Pasuje nawet na świąteczny stół. Ciasto : 4 jajka jabłka 300 g mak mielony 150 g cukier puder 200 g margaryna 125 g grysik, semolina 5 łyżek 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia orzechy włoskie 25-30 g jagody goji 20 g Lustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao
Smaczne mojetworzy biała masa serowa. Wszystko przykryte warstwą konfitury, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami. Składniki na tortownicę o średnicy 21cm: z przepisu ze strony Kwestia Smaku Spód: 200 g ciasteczek kakaowych z dziurką 1 łyżka kakao 50 g masła 50 g gorzkiej czekolady Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z kakao. Masło roztopić z czekoladą. Wlać do ciasteczek, dokładnie wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć papierem(...)stopni. Ser wymieszać z cukrem i białkiem. Odłożyć 1/4 masy i wymieszać ją z rozpuszczoną czekoladą. Masę czekoladową wyłożyć na ciasteczka. Na nią nałożyć warstwę białą, wyrównać powierzchnię. Ciasto włożyć do piekarnika, od razu zmniejszyć temperaturę do 120 stopni. Piec przez 45 minut. Ostudzić, włożyć do lodówki na 1 h, aż masa zgęstnieje. Wierzch: około 200 g truskawek
Moja Galeria Smaku