ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:99/337)

Szarlotka z kremem czekoladowym - pyszna 236

czekoladowy: 500 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kremu czekoladowego typu nutella (u mnie z orzechami i miodem) Dodatkowo: gorzka czekolada do starcia na ciasto około 20 sztuk herbatników kakaowych typu petitki 1. Śmietankę ubijamy, do ubitej dodajemy mascarpone i krem czekoladowy (jeśli wolicie masę bardziej słodki to nutelli możecie dodać oczywiście więcej), delikatnie miksujemy do połączenia

kruche babeczki
Biszkopt kakaowy 1368

Przepis na puszysty i super wysoki biszkopt kakaowy bez użycia proszku do pieczenia. Składniki na ciasto (forma o średnicy 21 cm) 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szknki mąki pszennej (typ 450) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 5 łyżek kakao Puchatek Przygotowanie Białka ubijamy na sztywno, następnie małymi partiami dodajemy cukier i miksujemy aż nie będzie grudek. Dalej dodajemy żółtka. Mąkę(...)delikatnie mieszając szpatułką do połączenia składników. Biszkopt pieczemy w temp. 175 stopni funkcja grzania góra-dół przez około 30 minut (do suchego patyczka). Autor przepisu: Małgorzata Stępień Artykuł Biszkopt kakaowy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Ciasto budyniowe z owocami i galaretką (bez pieczenia) 254

naszego ciasta. Wydaje się czasochłonne a wcale takie nie jest. Pychotka! Tortownica 24 cm Składniki: 15-20  dag podłużnych biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu  śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 82% nie margaryny! 1 łyżka ciemnego kakao 1 wafelek kakaowy typu princessa(...)niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować  równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce.  Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta rozsypać pomieszane owoce zalać tężejącą galaretką odstawić na całą noc do lodówki. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Kakaowe markizy z kremem 227

Ciasteczka mocno kakaowe z białym maślanym kremem. Ciasto nie jest bardzo słodkie, wręcz trochę wytrawne, ale za to krem nadrabia i całość doskonale się komponuje. Składniki na około 30 ciasteczek: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli 200g masła (miękkiego) 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej jak lubimy słodkie wypieki(...)stopni, Ciasto rozwałkować i wyciąć kształty ciastek, następnie przełożyć ciastka na blachę , Piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni, Upieczone ciastka zostawić do ostygnięcia, Przygotować krem: masło utrzeć z 1 szklanką cukru pudru, jak składniki się połączą stopniowo dosypywać resztę cukru. Krem włożyć na 15 minut do lodówki. Ostudzone ciastka przełożyć chłodnym kremem maślanym. Artykuł Kakaowe markizy z kremem

tyfranbox
Babka tulipan 266

trzeciej wsypać kakao do czwartej mak i wymieszać. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy przelewać kolejno warstwy- żółta, czerwona, kakaowa i z makiem. Surowe ciasto przeciąć nożem wzdłuż formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 40 minut do tzw suchego patyczka. Barwniki można pominąć wtedy kolory będą mniej

Ala piecze i gotuje
Sernik kajmakowy na cieście orzechowym 196

ulubiony, Hej, ja użyłam z Piątnicy) 150 g masła 1 puszka kajmaku (500 g) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1/4 szklanki mleka Dodatkowo: ciastka typu petitki kakaowe kakao do posypania wierzchu Ciasto: 1. Do misy miksera wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy na najwyższych obrotach około 10 minut. Ubita masa ma powiększyć swoją objętość i ma zgęstnieć

kruche babeczki
Wiśniowy przekładaniec 2174

suchego patyczka - po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, gdy ostygnie, ostrym nożem odciąć ciasto od brzegów formy, delikatnie wyjąć biszkopt, zdjąć papier ze spodu ciasta - identycznie przygotować i upiec drugi biszkopt kakaowy BISZKOPT JASNY - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do ubitej piany dodać pojedynczo żółtka(...)jajek dodać olej, ponownie krótko zmiksować - do masy jajecznej przesiać stopniowo obie mąki z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji - z ciastem postąpić dalej tak, jak w przypadku biszkoptów kakaowych MASA GRYSIKOWA - mleko podzielić na dwie części, jedną zagotować z cukrem, do drugiej wsypać kaszę mannę, wymieszać - do gotującego się mleka wlać mieszankę z kaszą, mieszając

Smakołyki Bereniki
CIASTO KAWOWE BEZ PIECZENIA 200

Jedno z najlepszych ciast bez pieczenia, które w życiu jadłam,nie jest za słodkie a dla tych co lubią kawę i gorzka czekoladę będzie bardzo smaczne  :).Spróbujcie koniecznie na pewno Wam posmakuje.  SKŁADNIKI  1 kg mielonego sera (najlepsze(...)wiaderka)  300 ml śmietanki 30 % 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 6 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka 4 łyżki żelatyny 4 kostki gorzkiej czekolady herbatniki ja użyłam kakaowych ok.12 szt. na wierzch ciasta: ok.5 herbatników i 2 kostki gorzkiej czekolady Na dno formy wyłożyć herbatniki.Do miski przełożyć 6 łyżek sera ,kawę rozpuszczalną,cukier i zmiksować aby kawa się dobrze rozpuściła.Następnie

Mała w garnku miesza
Tort uniwersalny z malinową nutą (biszkopt jasny i ciemny) 139

siebie, więc ciężko mi było sfotografować jego przekrój. Jednak poniżej udało mi się nieprofesjonalnie uchwycić telefonem ostatni kawałek ciasta...  Polecam!     Zerknijcie na moje przepisy na biszkopty: - Najlepszy biszkopt do ciast i tortów - klik .  - Uniwersalny biszkopt kakaowy - klik .     Tort uniwersalny z malinową nutą - składniki:   (Tortownica o średnicy 24 cm) Biszkopt jasny: 5 jajek(...)przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka"). Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm. Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić. Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części. Upiec biszkopt ciemny. Białka ubić na sztywną pianę. (Uważać, aby jej "nie przebić".) Pod koniec ubijania powoli dodać

Di gotuje
Oreo cake 180

gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Mleczną czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do miski, zalać gorącą śmietanką (300 ml), wymieszać, ostudzić i schłodzić w lodówce. Ciasto: Margarynę wraz z wodą, kakao i cukrami rozpuścić i gotować 3 min. Zdjąć z ognia i wystudzić. Po wystudzeniu dodać najpierw żółtka, wmieszać w masę, a następnie dodać przesianą mąkę(...)łyżki mleka - dzięki czemu masa stanie się mniej gęsta i łatwiej będzie wmieszać białka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W dwóch partiach przelać do kakaowej masy i delikatnie wmieszać. Ciasto przelać do formy o średnicy 24 cm, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 st. i piec

My sweet a life
CIASTO GÓRA LODOWA 34755

Odkąd przygotowałam to ciasto, stało się hitem na każdych imprezach. Kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, na wierzchu biszkopty i polewa z mleka w proszku. Ciasto jest przepyszne i choć jest trochę pracochłonne to zapewniam, że jest tego warte. A jego przygotowanie wcale nie jest tak skomplikowane jak wygląda. Kto jeszcze nie robił, koniecznie musi spróbować :) Składniki na blachę o wymiarach

Zrób to smacznie
Ciasto Zebra 197

Zebra to dwukolorowe ciasto, które składa się z jasnej oraz kakaowej masy. Pięknie prezentuje się na talerzu, ponieważ ciemna masa nachodzi na jasną. Ponadto, ciasto Zebra jest szybkie do przygotowania, miękkie i puszyste. Obowiązkowo przed podaniem, ciasto posypać cukrem pudrem 😋 Składniki na tortownicę o średnicy cm: 2,5 szklanki mąki pszennej (375 g) + 2 łyżki 3/4 szklanki drobnego cukru

Ugotować
Andrut Pychotka - pyszne wafle orzechowo-kakaowe 252

Przepyszne wafle z masą orzechową i kakaową oraz masą kajmakową. Są tak smaczne i efektowne, że z powodzeniem zastąpią ciasto na niedzielę czy różne uroczystości. Sama masa jest również świetną alternatywą dla typowych kremów - idealnie nadaje się do przełożenia biszkoptu czy innych ciast. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: 4 suche wafle 20 dag herbatników 15 dag orzeszków ziemnych (mogą być solone(...)jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki. 4. Na jednym waflu rozsmarować masę kakaową, przykryć drugim waflem, wyłożyć masę orzechową, przełożyć kolejnym waflem, rozsmarować masę krówkową i przykryć ostatnim waflem. Obciążyć i odstawić do lodówki na ok 3 godziny. Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko

Kto ugości moich gości?
Babka kakaowo-kawowa z jeżynami 180

Zebrałam więc się w sobie, poczytałam przepisy na babki, i opracowałam własny. Proporcje okazały się trafione w dziesiątkę - ciasto wyszło wilgotne, odrobinę sypkie (takie lubię najbardziej), ale nie suche ani zapychające. Delikatne, słodko-kwaśne. Wszystkie warstwy świetnie do siebie pasują - kakaowa, kawowa i waniliowa, a do tego kwaskowate jeżyny, które ożywiają całość. Wierzch polałam lukrem kawowym - o ślicznym, kremowym kolorze(...)mleko, wymieszać tylko do połączenia składników. Do drugiej dodać kawę i mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników. Formę wysmarować masłem i wyspać mąką. Wyłożyć warstwę kakaową, na nią połowę jeżyn, delikatnie wciskając w ciasto. Na to wyłożyć warstwę kawową i resztę jeżyn. Na wierzch warstwę waniliową tak, żeby przykryła owoce. Piec w 180 st. C. przez 45 minut, do suchego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
milky way z malinami ( bez pieczenia) 295

się od nich uginają. I wreszcie przypomniałam sobie o masie z mleka w proszku. A że nie miałam czasu piec biszkoptu to zamieniłam go na kakaowe herbatniki. I z takiego prostego pomysłu wyszło przepyszne ciasto, w którym każdy element pasuje idealnie.  *foremka 23*23 cm Składniki: 2 paczki herbatników kakaowych 180 g masła 125 ml mleka + szklanka do nasączenia(...)warstwą nasączonych herbatników. Ułożyć maliny i zalać gęstniejącą galaretką. Przykryć herbatnikami i rozsmarować pozostałym kremem. Kilka herbatników pokruszyć, czekoladę zetrzeć na tarce i wymieszać z  herbatnikami. Posypać wierzch ciasta. Foremkę nakryć folią lub zamknąć w pojemniku i wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia