ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:91/337)

Brzdąc z konfiturą 100

kruche czy drożdżowe, ma być krem, najlepiej duuużo kremu. Cóż począć, trzeba było polubić i nauczyć się robić ciasta z kremem :)  Dziś bardzo proste i niezbyt pracochłonne ciasto, czyli moja wersja popularnego brzdąca. Lekkie, puszyste ciasto przełożone konfiturą i kakaowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone, będzie idealne na deser.  „Brzdąc” z konfiturą Składniki: Biszkopt(...)pojedynczo żółtka i mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy lub miksujemy mikserem na najniższych obrotach. 2.   Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (u mnie ok. 24x28cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i pieczemy około 20 minut. Po pieczeniu biszkopt odstawiamy do ostudzenia, Gdy biszkopt

Na kulinarnym poligonie
Tort mascaropne z kajmakiem i biszkoptami w kawie 68

połączenia. Wlewamy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy na gładko. Dodatkowo: 1 puszka kajmaku kakaowego 1/2 kostki miękkiego masła 1/3 słoika konfitury wiśniowej łyżka galaretki wiśniowej 1 szklanka mocnej, słodkiej kawy do nasączenia biszkoptów i biszkopta kakaowego 1 paczka biszkoptów - okrągłych Czekolada deserowa - 4 kostki, do starcia na wierzch ciasta. Wykonanie: Konfiturę rozpuszczamy w rondelku z galaretką, odstawiamy na chwilę do lodówki(...)zaczęła tężeć. Miękkie masło ucieramy w misce mikserem, z całą puszką kajmaku. Ścinamy wierzch biszkopta  ( cieniutką warstwę, by później zetrzeć ją na wierzch ciasta ). Ciasto nasączamy obficie zaparzoną kawą. WAŻNE - tort składamy przy założonej obręczy tortownicy. Masy ścinają się do właściwej konsystencji dopiero po schłodzeniu w lodówce. W czasie wykładania na biszkopcie konieczna jest obręcz, ograniczającą ich zapędy wypłynięcia

Kronika Piekarnika
CIASTO KUKUŁKA 232

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkoptu przełożone kremem śmietanowym a przysłowiową "kropką nad i" jest masa o smaku kukułki. Ciasto jest wyśmienite, łatwe i szybkie w przygotowaniu. Swoim smakiem zaskoczy każdego, kto lubi znane cukierki kukułki.  Składniki na blachę 24 x 30 cm: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki cukru

Zrób to smacznie
Babka „Murzynek” z powidłami 148

Babka „Murzynek” z powidłami Mocno czekoladowa, niesamowicie wilgotna i bardzo prosta w przygotowaniu – taka właśnie jest ta pyszna babeczka „murzynkowa” z

Blog z Apetytem
Miodownik z wkładką orzechową 316

Masło w temp. pokojowej utrzeć, dodawać po łyżce ostudzonego grysiku. 4. Przełożyć ciasto: placek miodowy, połowa masy, biszkopt orzechowy, połowa masy, placek miodowy. Na wierzch wyłożyć polewę kakaową, a potem orzechy. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Smacznego!!!   Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z nadzieniem kakaowym 148

Dzisiaj zaproponuję jeszcze raz drożdżówki z zimnego ciasta. Tym razem z nadzieniem kakaowym. Pulchne i słodziutkie. Napiszę tylko o przygotowaniu nadzienia, które jest banalnie proste, z dwóch składników. Cały przepis można znaleźć tutaj Nadzienie kakaowe: Kilka łyżek majonezu dekoracyjnego (jak zawsze, użyłam z Winiar) Kakao instant np. PUCHATEK Rozwałkowane ciasto posmarować cienko majonezem, następnie posypać dość obficie kakao. Dalej postępować

Praktyczna pl
Ciasto Cappuccino 365

ciasto  kakaowo-kokosowe z masą serową   i jest równie pyszne. Jeśli nie macie pomysłu co upiec na weekend to upieczcie własnie ciasto cappuccino. Żródło ciasta s. Anastazji Biszkopt kakaowy 8 jajek 280 g  cukru 160 g  mąki pszennej 40 g  kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną(...)stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką. Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty. Ciasto kokosowe

O kuchni z uczuciem
Babka kwitnący tulipan 169

kisiel wiśniowy. Do czwartej dodać mak. Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką. Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe. Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem  przez środek wzdłuż dłuższego boku. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni, ok. 60 min. lub do suchego patyczka. Wystudzone

Mix smaku
Milky Way 208

Robiłam to ciasto po raz pierwszy,ale już wiem że będzie to jedno z ulubionych ciast. Fantastyczny mleczny krem, kakaowy biszkopt i czekolada, czy trzeba dodawać coś jeszcze?? Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao Z połowy składników robimy biszkopt.  Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno, dodajemy(...)jednym żółtku a następnie wsypujemy cukier. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie dodajemy do masy jajecznej. Bardzo delikatnie całość mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy ok 20 minut w temperaturze 170 st. C. W ten sam sposób  pieczemy drugi biszkopt. Krem: 300 g masła 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru

Słodka Kraina Wypieków
Idealny biszkopt czekoladowy 97

Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez

Kocham Czekoladę
Idealny biszkopt czekoladowy 268

Biszkopt ten jest bardzo puszysty i bardzo smaczny, a co ciekawe, choć biszkopty nie są łatwymi ciastami, ten zawsze wychodzi. Biszkopt oczywiście jest bazą do różnych ciast. Składniki na biszkopt kakaowy: 135 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 20 g kakao 5 jajek 200 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka(...)dodajemy również stopniowo żółtka i miksujemy. Następnie mieszamy mąkę pszenną, ziemniaczaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej, mieszamy przy pomocy np. plastikowej szpatułki. Ciasto przelewamy do wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia tortownicy (24 cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez

Kocham Czekoladę
Ciasto "poduszki" 394

wykonania i można je upiec spokojnie podczas gotowania niedzielnego obiadu:) Mnie tak ładne poduszki jak Caritce to nie wyszły, ale co tam... i tak ciasto smaczne było:) Składniki na ciasto: 5 jajek; 220 g mąki pszennej; 180 g cukru kryształu; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 125 ml oleju; 3 łyżki gorzkiego kakao; 125 ml wody; Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek(...)masę. Następnie dodać olej, wodę, mąkę, proszek do pieczenia i kakao i wymieszać wszystkie składniki. Białka ubić ze szczyptą soli i pozostałym cukrem kryształem, dodać do masy kakaowej i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20cmx35cm. Wyrównać powierzchnię. Składniki na masę serową: 500 g sera białego (np. z wiaderka); 1 opakowanie budyniu waniliowego

In my kitchen
Tarta z kokosowym kremem i jeżynami 215

Kakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. Na wierzchu wyłożyłam aromatyczne, leśne jeżyny, które w tym zestawieniu smakują rewelacyjnie :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 1 żółtko 2 łyżki śmietany KREM BUDYNIOWY: 3 szklanki mleka 1 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanka cukru 100g

https:KKuchniaMniam
Kakaowy spód do ciasta – biszkoptowy 236

Idealny spód do ciasta, lekki i mocno kakaowy. O pięknym ciemnobrązowym kolorze i odpowiedniej grubości. Upieczenie go zajmuje tylko chwilę. Składniki:  moja foremka to 25 x 25 3 jajka 95 cukru 65g mąki pszennej 20g kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie(...)dodajemy po jednym żółtku, miksujemy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Partiami dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką – nie używamy miksera. Ciasto wlewamy do foremki, pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 15 minut – do suchego patyczka. Ważne: Jeśli zależy nam na wyższym spodzie dodajemy proszek do pieczenia, na zdjęciach jest biszkopt bez proszku.  Kakao

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania