ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:86/337)

Jabłecznik z budyniem kajmakowym i orzechami 1111

Ciasto z jabłkami i budyniem kajmakowym przełożone kakaowymi herbatnikami, więc nie wymaga pieczenia. Proste i zarazem bardzo smaczne ciasto, szczególnie dla tych co kochają szarlotki i wszelkiego rodzaju jabłeczniki. ok 300 g herbatników kakaowych WARSTWA JABŁKOWA: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanka wody 1 galaretka cytrynowa KREM BUDYNIOWY: 200 g masy kajmakowej 1 szklanka mleka 2 łyżki(...)jednolitą masę. Przykryć folią spożywczą, tak aby leżała na budyniu i wystudzić do temperatury pokojowej. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić i miksując porcjami dodawać do przestudzonego budyniu. Krem wyłożyć na ciasto, wyrównać i ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Polewa orzechowa. W garnku rozpuścić masło z masą kajmakową i cukrem. Wlać kremówkę i dodać drobno posiekane orzechy. Gotować, aż masa będzie gęsta. Wyłożyć

https:KKuchniaMniam
Ciasto czekoladowa śliwka 94

Ciasto czekoladowa śliwka Pyszne dwuwarstwowe ciasto na bazie biszkoptu kakaowego z delikatnym musem śliwkowym. Rewelacyjny deser, który z pewnością zasmakuje wszystkim gościom i domownikom. Polecam!     Składniki: Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 jajka 1,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki powideł śliwkowych 1,5 łyżeczki sody

Blog z Apetytem
Tort Książęcy 195

jesienny wieczór zapraszam na pyszny Tort Książęcy, będący połączeniem biszkoptów, ciasta kokosowego, masy z pomadek "Michałków" oraz masy kakaowej. Już jeden kęs tortu sprawi ogromną radość dla naszego podniebienia. Warto go przygotować, bo jest przepyszny. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 3 jajka, ½ szklanki cukru, ¾ szklanki mąki, 4 łyżki oleju, ½ łyżki proszku do pieczenia, ½ łyżki octu, 1 łyżka kakao, Biszkopt jasny: 2 jajka(...)puszystą masę. Dodaję masę jajeczną oraz spirytus. Ucieram. 6. Na biszkopt ciemny wykładam połowę masy z Michałków. Wyrównuję i przykrywam ciastem kokosowym. Na ciasto kokosowe wykładam drugą połowę masy michałkowej. Wyrównuję i przykrywam biszkoptem jasnym. Masą kakaową smaruję boki oraz wierzch tortu. Boki tortu dodatkowo obsypuję posiekanymi orzechami włoskimi. Wierzch dekoruję kwiatami z opłatków. Gotowy tort wstawiam na godzinę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Góralski Krakusek 126

masła, wykładamy na dnie tortownicy ( 3 łyżki zostawiamy do dekoracji). 2.    Tą samą czynność wykonujemy z krakersami, kruszymy, łączymy z masłem i wykładamy na kakaowe ciastka. 3.    Spód ciasta mamy gotowy teraz robimy masę, serek przekładamy do naczynia i ubijamy mikserem. 4.    Wlewamy mleko, śmietanę oraz wsypujemy cukier puder, ciągle miksując(...)kakaowe, które zostawiliśmy do dekoracji a pozostały nam owoc kroimy na małe kawałki i łączymy z masą. 7.    Tak przygotowaną masę przekładamy na pokruszone ciastka. 8.    Pozostała nam dekoracja, użyłam do tego pokruszone batony góralki, ciastko krakuski i plasterek ananasa. 9.    Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 10.       Ciasto

Kulinarna Chwila
Sernik w paski na kruchym spodzie 104

Sernik o kakaowym smaku przygotowałam na ciemnym kruchym cieście. Paski w cieście powstały z naprzemiennie wylewanej dwukolorowej masy, podobnie jak w cieście "zebra

Przepisy Kulinarne
Kakaowa krajanka z lukrem kawowym czyli Slodki Czwartek odc. 161 144

macie w planach nic słodkiego śmiało możecie upiec to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto. Przepis pochodzi z książki  "1500 sprawdzonych przepisów. Kuchnia domowa" . Kakaowa krajanka z lukrem kawowym ciasto: 150 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego 4 jajka 1 szkl. cukru 200 g mąki 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka garść orzechów włoskich

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ucierana babka na śmietanie 113

wymieszać łyżką drewnianą. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać grysikiem lub bułka tartą aby nam ciasto dobrze odstało po upieczeniu. Do tak przygotowanej formy wlewać ciasto na przemian białe i kakaowe (można też zrobić jednokolorową to zależy od naszego gustu). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 45-50 minut, lub do tak zwanego suchego patyczka. Artykuł Ucierana

Pomysłowa kuchnia
Ciasto z kremem z serka President 267

ciasta Udekorować polewą czekoladową, może być gotowa. Na wierzchu pokruszyłam bezę:) Wg mnie można ewentualnie dodatkowo nasączyć ciasto naparem z kawy, będzie bardziej wilgotne, bo sam biszkopt kakaowy jest dość suchy. Ale ciasto najlepsze na drugi dzień

Proste Potrawy
Batoniki kakaowe z pszenicą 145

Domowe batoniki kakaowe są podobne do batoników Kinder Country! Są kaloryczne, trochę niezbyt zdrowe , ale są bardzo smaczne i jak wszystko zawierające kakao poprawiają humor. Bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rabarbarowe Oczarowanie 217

pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę do miękkości. Gdy rabarbar całkowicie się rozpadnie wsypuję cukier oraz galaretki. Dokładnie mieszam i odstawiam do przestudzenia.  4. Masa kakaowa : Z mleka odlewam(...)Następnie dodaję kakao oraz spirytus. Ucieram. 5. Na jedno z ciast makowych wykładam gęsty mus rabarbarowy. Wyrównuję. Na musie układam biszkopt jasny. Na biszkopt wykładam masę kakaową, wyrównuję. Na wierzchu układam drugie ciasto makowe.  6. Czekolady rozpuszczam z 2 łyżeczkami mleka nad kąpielą wodną (każdą osobno). Na wierzchu ciasta robię z czekolad esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto Kubanka 246

formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz:   1/2 szklanki kawy,  3 łyżki rumu. Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem:   2 szklanki mleka,  2 żółtka,  3 łyżki cukru,  3 łyżki mąki pszennej,  2 łyżki mąki ziemniaczanej,  2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli(...)herbatników maślanych. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło:  Zjem

Z miłości do słodkości
Mazurek kakaowy 151

Dzisiaj drugi z zaległych świątecznych przepisów, tym razem   mazurek kakaowy. Przepis na delikatne ciasto wzięłam tak jak poprzednim razem z książki „Smaczne i zdrowe ciasta domowe”. Z podanego przepisu wyszła mi duża blacha ciasta. Składniki na   spód: 500 g mąki krupczatki 250 g masła lub margaryny 2 jajka 2 łyżki oleju 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli. Sposób(...)pieczenia, położyć rozwałkowane ciasto. Brzegi ciasta zaokrąglić tak aby były wyższe niż reszta ciasta ( żeby polewa nie uciekła).   Ciasto po nakłuwać widelcem a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temperaturze 190 stopni C. Składniki na polewę kakaową: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki mleka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka rumu dowolne bakalie

Na słodko lub wytrawnie
Zebra 255

olejku migdałowego i również mieszamy.  Dno tortownicy (wym. ok.24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Kładziemy na zmianę 3 łyżki ciemnego i jasnego ciasta. Pierwsze 3 łyżki kakaowej masy kładziemy na środek dna tortownicy, potem na środek wyłożonej masy dodajemy 3 łyżki jasnej masy i tak do skończenia składników. Ciasta nie rozsmarowujemy! Pieczemy około 60 minut

Piekę, bo lubię
KOMBINATOR 90

orówki  amerykańskiej -   wypłukać dokładnie pod bieżącą zimną wodą.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dno tortownicy o wymiarach 24x24 cm położyć pierwszy blat biszkopta i rozsmarować połową masy kakaowej. Następnie(...)krem wyłożyć cały mus arbuzowy, wyrównujemy wierzch i schłodzić ok. 20 - 30 minut (do momentu, aż mus lekko stężeje). Delikatnie na mus arbuzowy kładziemy drugi blat ciasta i rozsmarowujemy pozostały krem kakaowy. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Następnie na masie kakaowej rozsypujemy borówkę amerykańską i zalewamy tężejąca galaretką arbuzową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Mleczna kanapka 3459

Wilgotne mocno kakaowe blaty i przepyszny krem na bazie mleka w proszku, całość polana polewą z gorzkiej czekolady. Niebo w gębie, smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom, doskonale nadaje się na wszelkie imprezy. Ciasto najlepiej jest przygotować dzień przed podaniem i wyjąć na około 2 godziny z lodówki, wtedy ciasto mięknie i jest przyjemnie rozpływające się w ustach. Krem którym(...)zimne mleko z cukrem waniliowym, utrzeć do gładkości. Masę wyłożyć na kakaowy blat, przykryć drugim blatem, leciutko docisnąć. Masło rozpuścić w garnuszku do płynnej konsystencji , do gorącego dodać połamaną na małe kawałeczki gorzką czekoladą, odstawić na 2 minuty, po czym całość wymieszać otrzymując lśniącą gładką polewę. Polać ciasto, włożyć na całą noc do lodówki. Wyciągnąć na 2 godziny przed podaniem

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania