ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:78/337)

Tulipan 147

trzeciej mak, a do ostatniej kakao.  Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły. Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;) Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny. A potem tylko jemy

Lawendowe Niebo
Przekładaniec miodowy z jabłkami i masą budyniową 441

czerwona galaretka (w tym momencie wkładam ciasto do lodówki, by galaretka całkowicie stężała), na czerwoną galaretkę wyłożyć pozostałą masę budyniową i na wierzch ciasto miodowe. Na gotowe ciasto można wylać polewę kakaową, ja tylko oprószyłam cukrem pudrem. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Biszkopt kakaowy 119

poniższego przepisu. Zawsze mi się udaje, jest puszysty, mocno kakaowy. Dzielę go po upieczeniu na trzy blaty. Forma do pieczenia biszkoptu powinna być wyłożona papierem do pieczenia tylko na dnie. Boków formy nie smarujemy i nie wykładamy papierem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać należy około 15 minut i wyjąć ciasto z formy. Składniki na tortownicę 24 cm 6 jajek rozm(...)średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków nie wykładamy i nie smarujemy. Wlać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 35-40 minut. Do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. biszkopt kakaowy

O kuchni z uczuciem
Pleśniak 127

Pleśniak to pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki. Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet

Kuchcik gotuje
Babka Marmurkowa z Czekoladą i Jogurtem 182

maślanej masy przesiać mąkę, dodać skórkę z pomarańczy, jogurt i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Do drugiej miski przełożyć około 1/3 ciasta i do tej mniejszej ilości ciasta dodać pastę kakaową, wymieszać dokładnie łyżką. Dodać posiekaną mleczną czekoladę, wymieszać ( patrz FILM ). 6. Do przygotowanej blaszki przełożyć 1/2 jasnego ciasta, wyrównać. Wyłożyć 1/2 ciemnego ciasta i wyrównać. Wyłożyć pozostałe jasne

Mała Cukierenka
Porzeczkowiec z masą kawową 215

Opis: Wilgotne, kakaowe blaty nasączone likierem. Słodko – kwaśne ciasto, które posmakuje chyba większości. Składniki: Składniki na ciasto: 5 łyżek kakao 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki oleju rzepakowego Pianka porzeczkowa: 400g porzeczek 1/2 l śmietany

Ciastka i ciasta
Ciasto dyniowe bez pieczenia 144

ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20): 2 opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków(...)Dodajemy puree z przyprawami. Ubijamy przez chwilę mikserem na najmniejszych obrotach. w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy na przemiennie warstwę herbatników i masę dyniową do wyczerpania składników. Wierzch ciasta ozdabiamy pokruszonymi ciastkami. Ciasto można dodatkowo udekorować polewą czekoladową tworząc tzw. "esy floresy". Przechowujemy w lodówce. źródło: przepis własny Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: ok. 45 minut plus chłodzenie Koszt

Pobite gary Barbary
CIASTO "MILKY WAY" 114

Pyszne ciasto z kremem.Dwa kakaowe biszkopty przedzielone pysznym kremem z mleka w proszku.Smakuje podobnie jak mleczna kanapka :). Dobrze że szybko zrobiłam zdjęcia bo to ciasto znika w szybkim tempie. Zapraszam po przepis ;). SKŁADNIKI Ciasto 5 jajek 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao 8 łyżek wody 8 łyżek

Mała w garnku miesza
Ciasto z kremem czekoladowym i bananami 526

Delikatny kakaowy biszkopt, przełożony dżemem, plasterkami bananów oraz bitą śmietaną, a wierzch otulony pyszną czekoladową masą. To połączenie tworzy naprawdę znakomite ciasto, słodkie, ale nie mdłe, idealne na rodzinną uroczystość, albo spotkanie przy ulubionej kawie :) Składniki na blachę o wymiarach 22x33 cm: Biszkopt: 4 jajka 180 g cukru 70 g mąki ziemniaczanej 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku

Simply Food
Tort chałwowy z sezamem 115

mieszamy ręcznie. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. ok. 40 minut. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Biszkopt wyjmujemy z blachy dopiero po jego całkowitym wystudzeniu. Ciasto sezamowe: białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodać resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Krem(...)rozsmarowywał. Poncz: zaparzamy czarną dosć mocna herbatę, słodzimy ją i dodajemy sok z cytryny. Zostawiamy do ochłodzenia. Przełożenie: biszkopt kakaowy, nasaczyć ponczem, posmarować 1/3 kremu, następnie położyć ciasto sezamowe, krem, biszkopt kakaowy, nasączenie i krem na wierzch oraz do obłożenia boków

Państwo Wojtczuk gotują
Karmelowe LOVE 66

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)ułożyć na niej herbatniki. 10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu. Masa śmietanowa: 11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. 12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kakao. Oryginalny przepis znajduje się na stronie https://malacukierenka.pl

Kocham Czekoladę
Karmelowe LOVE 243

Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)ułożyć na niej herbatniki. 10. Herbatniki posmarować pozostałą masą karmelową i na wierzchu ułożyć drugą część biszkoptu. Masa śmietanowa: 11. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kakaową śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. 12. Ciasto odstawić, najlepiej na całą noc, w chłodne miejsce. Przed podaniem wierzch posypać kakao. Oryginalny przepis znajduje się na stronie https://malacukierenka.pl

Kocham Czekoladę
CIASTO KUBANKA 194

Bardzo pyszne ciasto na bazie biszkoptu kakaowego, kremu budyniowego, herbatników przełożonych powidłami śliwkowymi co świetnie przełamuje słodycz   oraz śmietanki kremówki. Wbrew pozorom nie jest to ciężkie ciasto, biszkopt jest wilgotny, a krem delikatny, mimo, że na bazie masła i budyniu no i bita śmietana która jest przysłowiową kropką nad „i” , i świetnie łączy się z całością. Idealne ciasto(...)śmietan-fix   Do przełożenia: ½ słoiczka powideł śliwkowych około 16 szt. herbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych) Do nasączenia biszkoptu: ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej) 3 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ciemne kako do posypania wierzchu ciasta wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy

Słodkie zapomnienie
Ciasto ze szpinakiem i masą miętową. 155

Połączenie mięty i gorzkiej czekolady uważam za idealne tym razem również się sprawdziło.  Ciasto bardzo orzeźwiające i smaczne ;)   Składniki: biszkopt kakaowy: 3 jajka  3/4 szklanki cukru  1 szklanka mąki  1 łyżeczka proszku do pieczenia   3 łyżki kakao    ciasto szpinakowe: 3 jajka    szklanka cukru   3/4 szklanki oleju(...)się mleko wlewamy budynie oraz syrop miętowy (musi być ciepły). Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na gładką masę.   Na biszkopt kakaowy wylewamy miętową masą i przykrywamy ciastem szpinakowym, wkładamy do lodówki na około 2 godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy ciasto, posypujemy kuleczkami, a następnie odstawiamy do lodówki najlepiej na całą

Symfonia smakowa
Bajaderka z zakalca 193

dość drobno, drugą kruszymy na kawałeczki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Odłożone ciasto mieszamy z drobno zmielonymi herbatnikami i dolewamy ok. 1/2 szklanki masy kakaowej. Powstałą masą wykładamy dno blachy. Do reszty ciasta dodajemy dżem, pokruszone herbatniki i przestudzoną masę kakaową wraz z bakaliami. Jeśli masa jest sucha dodajemy również serek lub krem czekoladowy. Mieszamy wszystko i przekładamy na blaszkę

Kuchnia od dwojga