ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:72/337)

Ciasto mojego dzieciństwa - biszkoptowe z galaretkami 356

Jest pyszne, lekkie z kremem budyniowym. Wilgotności i lekkości w smaku nadają mu galaretki. Raz spróbujecie i się zakochacie ;-) A tu nieco inna wersja tego ciasta z biszkoptem orzechowym KLIK . Składniki (blaszka 34x23cm): Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt jasny: 2 jajka 3 łyżki cukru(...)stopniowo dodawać zimny budyń. 4. Galaretki powinny być lekko tężejące. Przełożyć ciasto (od dołu): biszkopt kakaowy połowa masy budyniowej rzędy pasków biszkoptowych - zrobić odstępy na galaretkę tężejąca galaretka między biszkopty, kolorystycznie na przemian Posmarować biszkopt kakaowy od spodu pozostałą masą budyniową i ułożyć na cieście masą do dołu. Na wierzch można zrobić polewę. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje

Kuchnia domowa Ani
Piegusek Królewski 193

smaków maku, orzechów i pomarańczy zastosowałam najprostszy krem z możliwych). Jeśli tęsknicie już za smakiem Bożanorodzeniowych makowców to będzie godne ich preludium. Najlepsze na 2,3 dzień. Składniki na ciasto pieguskowe: 9 jaj 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g sparzonego i zmielonego dwukrotnie maku 130 g drobno posiekanych orzechów włoskich(...)szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny cukier waniliowy ¾ szklanki cukru 200 g masła Mleko, cukry i kaszę gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Miksujemy z masłem. dodatkowo: małe opakowanie herbatników kakaowych WYKONANIE: blat ciasta pieguskowego   2/3 masy   blat ciasta pieguskowego   1/3 masy   posypujemy pokruszonymi herbatnikami kakaowymi Smacznego

Domowe ciasta
Kokosanka z powidłami i kremem kakaowym 214

Kruche ciasto zapieczone z powidłami śliwkowymi domowej roboty i warstwą bezy kokosowej, dopełnieniem tego ciasta jest puszysty krem kakaowy. Słodycz której trudno się oprzeć, ma pewno na jednym kawałku się nie skończy,  mnie bardzo posmakowało to połączenie. Doskonały wypiek na różne okazje w tym na świąteczny czas. Składniki: Ciasto kruche: 35 dag mąki pszennej 20 dag masła(...)powidła, włożyć do nagrzanego do 175*c piekarnika i piec około 35 minut-do zrumienienia bezy.  Studzić kilka minut przy uchylonych drzwiczkach, po czym ciasto wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia. Krem kakaowy: Dobrze schłodzoną kremówkę umieścić w misie miksera dodać ser mascarpone oraz cukier pudrem, miksować do momentu powstania gęstego kremu, pod koniec dodać kakao, wymieszać chwilę tylko

Wanilia i Kardamon
NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym 603

NAJLEPSZE Ciasto WIŚNIOWE z Kremem Jogurtowym – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiśniami, z kremem jogurtowym, na kakaowym, wilgotnym biszkopcie. Ciasto jest bardzo smaczne, aromatyczne, z dużą ilością wiśni. Wszystkie warstwy wspaniale ze sobą smakują. Jestem wielce zadowolona z tego przepisu :). Udał się rewelacyjnie. Najbliższym ciasto smakowało i prosili o przepis. Muszę przyznać, że ostatnio moim ulubionym owocem do przygotowywania słodkości

Mała Cukierenka
Ciasto zebra z masą kryształową 196

pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao a do drugiej dodajemy mąkę pszenną. Formę smarujemy tłuszczem, po dwóch stronach formy wylewamy po dwie łyżki ciasta jasnego i kakaowego i tak na przemian do wykończenia ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto kroimy na pół. Galaretki rozpuszczamy w osobnych

Bajeczna Kuchnia
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 237

masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać. 3. Śliwki podzielić na połówki. 4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę, ułożyć śliwki i zalać budyniem. 2 mniejsze połówki ciasta (białego i kakaowego) zetrzeć na pazurkach i posypać wierzch ciasta. 5. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 200 st. C. 6. Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Snikers bez pieczenia 116

rozkrojeniu. Są one z reguły dość słodkie, ale mi to nie przeszkadza. Tym razem postanowiłam zrobić właśnie jedno z tych ciast. Postawiłam na snikersa bez pieczenia, czyli ciasto na herbatnikach kakaowych i krakersach, z kremem mlecznym z mleka w proszku, z masą kajmakową, orzeszkami ziemnymi i czekoladą. Ciasto jest naprawdę pyszne i robi się je bardzo szybko, mimo iż jest(...)masie kajmakowej ułożyłam kolejną warstwę krakersów, a na to wyłożyłam drugą część mlecznego kremu. Na kremie ułożyłam kakaowe herbatniki i na nich rozsmarowałam resztę masy kajmakowej. Orzeszki ziemne wyłuskałam z łupin i skórek. Przełupałam je na połówki i posypałam nimi ciasto. Można je wcześniej podprażyć na suchej patelni. Smietanę przelałam do rondelka i podgrzałam. Wsypałam do niej połamaną na kawałki

Waniliowe Improwizacje
Ciasto „bounty” z krówkową wkładką 915

łyżki masy krówkowej Polewa: – 4 łyżki wody – 3 łyżki cukru pudru – 3 łyżki kakao – 70 g masła Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki. Szykujemy polewę kakaową. Do rondelka wsypujemy cukier i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy dokładnie, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i grzejemy naszą masę do momentu rozpuszczenia i połączenia(...)lodówki. Jemy jak tylko masa kokosowa i polewa zastygną Z foremki wykroiłam 12 porcji. Jedna to 360 kcal Biszkopt przełożony masą kokosową z polewą kakaową i krówkowym dodatkiem Pyszne ciacho na każdą okazję Ciasto zaserwowane na drewnianej desce do krojenia Ciasto bounty z krówkową wkładką Smacznego!!! Źródło przepisu z moimi kilkoma zmianami: blog Ala piecze i gotuje Zapisz Zapisz Zapisz

Relaxtime
Słonecznikowiec 901

Ciasto dla prawdziwych łasuchów 😊 Kakaowe blaty, przełożone kremem kajmakowym z pysznym chrupiącym słonecznikiem. Bardzo słodkie ciasto, które jest idealne na chandrę 😊 Składniki na kakaowe blaty (forma 24,5/36): olej 3/4 szklanki, woda 0,5 szklanki, cukier 1 szklanka, kakao 3 łyżki, Wszystkie składniki wkładamy do garnka, zagotowujemy i studzimy. Po wystudzeniu: 5 jajek, cukier 0,5 szklanki, mąka pszenna(...)oraz sodę przesiewamy do oddzielnej miski i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier i miksujemy. Następnie dodajemy wszystkie żółtka i miksujemy do połączenia. Dodajemy wystudzoną mieszankę kakaową i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia. Wsypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno) i wylewamy gotową masę. Pieczemy

kulinarne odsłony pati
Czekoladowa wisienka 175

Puszysty biszkopt kakaowy przełożony delikatną wiśniową masą na bazie świeżych wiśni przykryty dodatkowo wiśniowa galaretką. Bardzo wiśniowe ciasto idealne do kawki :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa wiśniowa: 400 ml śmietany 30 % 250 g serka mascarpone 500 g wiśni 2 galaretki wiśniowe 4 łyżki cukru(...)dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masę wiśniową i dokładnie łączymy. 3. Na pierwszy blat biszkoptu kakaowego wykładamy 2/3 masy wiśniowej. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i wykładamy na niego pozostałą masę wiśniową. Wstawiamy do lodówki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 0,5 l wrzątku. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i schładzamy w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Tort migdałowy w paski 340

połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.    Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy(...)pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego. Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały

Pyry na Gaz
Drożdżowe zajączki 170

podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.  Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki(zachowaj na ogonki), podziel na 10 równych porcji.  Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek). Gotowe zajączki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstaw do piekarnika nagrzane(...)podziel na 10 kawałków i uformuj kulki.  Z białego ciasta uformuj wałek, odetnij końcówki (zachowaj na ogonki), podziel na 10 równych porcji.  Lekko spłaszcz kakaową kulkę, obwiąż cienkim wałkiem białego ciasta formując zajączka, na środku zrób wgłębienie i wciśnij kawałek białego ciasta (ogonek). Uformuj resztę zajączków. Gotowe bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wstaw

SzczyptaSmaQ
pysznie puszysty sernik na kakaowym kruchym spodzie... 193

Składniki: KRUCHE KAKAOWE: mąka tortowa 3 szklanki, margaryna 15 dag, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 3 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", śmietana kwaśna 4 łyżki SERNIK: twaróg 1 kg/wiaderko, cukier 1 szklanka, jajka 4 sztuki "XL", budyń śmietankowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, aromat waniliowy 1 łyżeczka, skórka pomarańczowa kandyzowana 125 gram, cukier puder - ile potrzeba zimną margarynę(...)sernik piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach najlepiej całą noc przed podaniem posypać pudrem cukrem lub polukrować - sernik jest puszysty, wilgotny, ciasto jest smacznie kakaowe i szybko sernik znika z talerza..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
ciasto miętowo-czekoladowe 163

Miętowy smak w ciastach nie jest jeszcze bardzo popularny i często wywołuje zdziwienie. Jednak dodatek takiego akcentu sprawia, że ciasto jest nie tylko pyszne ale też bardzo orzeźwiające. Doskonałe będzie na upały, nie zapycha i jest lekkie. A połączenie mięty z czekoladą jest boskie:) *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki(...)miętowo-czekoladowy: 200 g czekolady z miętowym nadzieniem 100 g czekolady gorzkiej 330 ml kremówki  dodatkowo: paczka biszkoptów z kakaową plamką wiórki czekoladowe  Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Fale Dunaju 332

sztywną pianę białka, delikatnie mieszamy szpatułką. Blaszkę (21x32cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią 2/3 ciasta. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao, delikatnie mieszamy do połączenia. Masę kakaową wylewamy na ciasto jasne. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy na ćwiartki. Układamy na ciemnym cieście, lekko je w nie wciskając. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około

Smaki Na Talerzu
Kakaowe babeczki z kremem adwokatowym 191

Kakaowe babeczki z kremem adwokatowym. Dziś zapraszam Was na kolejne pyszne babeczki. Tym razem kakaowe babeczki z kremem adwokatowym. Pyszne kakaowe babeczki, do złudzenia przypominające w smaku popularne ciasto murzynek (przepis na oryginalnego murzynka z dżemem znajdziecie tutaj ). Babeczki dodatkowo podałam z kremem adwokatowym. Dziś niestety z powodu braku jednego z kluczowych składników krem jest gotowy, ale (!) Wam poniżej(...)Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Na końcu wlewamy po woli likier, miksujemy. Nasz krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki lub przekładamy ciasta. Jak przygotować kakaowe babeczki? Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier (tu dodajemy też aromat lub cukier

Słodkie okruszki