ciasto kakaowe - 5049 przepisów (strona:89/337)

Babka na kefirze - pyszna wilgotna i puszysta - babka która zawsze się udaje 255

łyżki mleka 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego lub wanilinowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Babka kakaowa Przygotowanie: Do mąki pszennej dodaję mąką ziemniaczaną, sól, proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy i delikatnie mieszam. Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na puszystą masę(...)upieczeniu od razu wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia – babka jest gotowa. Wystudzoną babkę możemy udekorować cukrem pudrem lub polewą. Babka kolorowa: Ciasto na babkę kolorową przygotowuję w ten sam sposób jak kakaową. Jedyna różnica jest taka, że zostawiam w misce kilka łyżek ciasta i dodaję do niego kakao i mleko. Następnie wylewam na jasne ciasto i mieszam delikatnie

Uwaga Babcia Gotuje
Murzynek z konfiturą z pomarańczy i chałwy 140

pomarańczy - 200ml wody - 1-1,5 szklanki cukru - 100g chałwy waniliowej Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować na średnim ogniu przez ok 10 minut. Odlać 3/4 szklanki i resztę przestudzić. Dodać żółtka, mąkę i proszek. Zmiksować na gładką masę. Białka ubić na sztywno. Dodać do kakaowej masy. Delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić(...)smaku. Odstawić do wystudzenia (najlepiej na całą noc). Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i wystudzić.  Ciasto wystudzić. Przekroić wzdłuż i przełożyć konfitura z pomarańczy i chałwy. Ciasto polać odlaną masą kakaową. Smacznego

CookYourself
Truskawkowiec 176

Pyszny delikatny kakaowy biszkopt, śmietana i truskawki :) Ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 3 łyżki wody 4 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, do żółtek dosypujemy proszek do pieczenia, wlewamy olej i wodę,  powstałą masę wlewamy do ubitych białek. Delikatnie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Tarta z porzeczkami i bezą 156

porzeczki myjemy i pozbawiamy szypułek. Posypujemy je cukrem pudrem i kaszą – delikatnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i wysypujemy porzeczki. Na wierzch ścieramy na tarce kakaową część ciasta z lodówki. Ponownie podpiekamy – ok. 10 minut. W tym czasie białka ubijamy, a następnie powoli, stopniowo dosypujemy cukier. Ubijamy, aż białka będą lśniące i sztywne. Wykładamy białka

Poezja smaku
„Adwokatek„ bez pieczenia 478

Niebiański deser bez pieczenia, rozpływa się w ustach i pachnie adwokatem. Składa się z kilku warstw herbatników kakaowych i maślanych . Prosty do wykonania. Ciasto słodkie, ale w niejednym domu będą walki o ostatni kawałek. Najlepsze na drugi dzień po solidnym schłodzeniu w lodówce gdy herbatniki zmiękną.  Pracy nie dużo a efekt rewelacyjny. Ciasto  doskonałe  na święta Wielkanocne(...)foremkę 23/29 cm lub podobną: 25 dag herbatników kakaowych 25 dag herbatników maślanych 50 g wiórek kokosowych białych Krem adwokatowy: 1 litr mleka 30 dag masła 82% ¾ szklanki likieru adwokat ¾ szklanki cukru 2 torebki cukru waniliowego( po 16 g) 5 żółtek 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej Wykonanie ciasta: Krem adwokatowy: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem oraz

Wanilia i Kardamon
CIASTO KOKOSOWE NA BISZKOPCIE KAKAOWYM 46

Ciasto kokosowe na biszkopcie kakaowym z czekoladową polewą to wypiek bardzo prosty i smaczny. Miękki, puszysty biszkopt i wilgotna masa kokosowa to doskonałe połączenie. Uwielbiam kokos, uwielbiam proste wypieki, więc to ciasto jest dla mnie idealne. Składniki na prostokątną blachę: Biszkopt: * 5 jajek * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * pół szklanki cukru * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka

Zrób to smacznie
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 121

mają dość wyraźny kakaowy aromat (do ich przygotowania użyłam kakao przeznaczonego do picia, a nie gorzkiego, które stosuje się w wypiekach). Zainteresować może Was także fakt, że do przygotowania truskawek użyłam fruktozy (czyli naturalnie występującego w owocach cukru), która jest zdrowsza i dwukrotnie słodsza od zwykłego, białego cukru. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: Ciasto na naleśniki (na ok. 14 sztuk(...)truskawek 40 g fruktozy (lub 80 g cukru) 100 ml wody 2 łyżki octu balsamicznego Dodatkowo: olej do smażenia naleśników krem czekoladowy np. Nutella Wykonanie: Naleśniki kakaowe: Wszystkie składniki na ciasto bardzo dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na 10-20 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z przepisu powinniśmy otrzymać ok. 14 sztuk. Truskawki

MyCookBook.pl
Wzorzysta rolada z malinami. 140

krem... krem to po prostu mascarpone z malinami. Polecam Wam ten przepis serdecznie, rolada rozeszła się w mgnieniu oka.  A wzorki naprawdę zrobiły wrażenie na gościach. Kakaowa rolada z kremem malinowym. Ciasto cygaretkowe: 35 g masła; 1 białko; 35 g mąki tortowej; 35 g cukru pudru; (dla koloru możemy dodać kakao/barwniki spożywcze - ja pominęłam ten etap). Masło miksujemy(...)papierze do pieczenia. Ja wydrukowałam sobie ornament znaleziony w necie i podłożyłam go pod pergamin, ot tak dla ułatwienia :) Pergamin z ciastem wkładamy na 15 min do lodówki. Ciasto na roladę kakaową: 4 jaja; 100 g mąki tortowej; 100 g cukru; 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia; 5 łyżek kakao; 3 łyżki cukru waniliowego. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy

Miksturownik
Zebra... 127

pozostałą mąkę. Wszystkie części dokładnie wymieszać, każdą oddzielnie. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać tartą bułką lub wyłożyć papierem pergaminowym. Na środek formy nakładać ciasto na przemian po 3 łyżki: jasne, kakaowe i czerwone, aż do wykończenia się ciasta. Zebrę pieczemy w temperaturze 180 st.C około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone

In my kitchen
TULIPAN – BABKA NA BIAŁKACH 89

olej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei kolorowe

Pieguskowa Kuchnia
Tort czekoladowy z jagodami. 143

Puszysty, czekoladowy tort przełożony masą jogurtową, udekorowany musem czekoladowym i jagodami, które przełamały słodycz wypieku, nadając mu wyjątkowego smaku. Za bazę posłużył mi biszkopt kakaowy-najlepszy (rzucany) , natomiast masę przygotowałam według przepisu Halinki z bloga MOJE GOTOWANIE na Niebiański tort truskawkowy , nieco go modyfikując. Zarówno masę jogurtową, jak i mus czekoladowy należy zacząć przygotowywać dzień wcześniej (w sumie biszkopt też(...)każdym razem dokładnie miksując), odkładamy mikser zastępując go szpatułką lub łyżką. Suche składniki przesiewamy wprost do piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy łyżką. Biszkopt kakaowy ma tendencję do wybrzuszania się, toteż ja rozgarniam ciasto w ten sposób, że środek jest o 1 cm niższy niż brzegi ciasta, a w trakcie pieczenia

Rozpustne gotowanie
Wuzetka cynamonowa 79

Czas czytania: 3 min Warszawskie ciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasteczka Szachownica – niby nic, a jednak coś 96

małe szachownice nie są przesadnie zaskakujące w smaku: to proste ciasteczka maślane, w wersji waniliowej oraz kakaowej. Jednak charakterystyczne złożenie ciasta przed pieczeniem sprawia, że przykuwają wzrok i są takim „czymś z niczego”. Prostota i brak zadęcia, kreatywność na bazie prostych składników – to mi w kuchni najbardziej imponuje. Takie dania lubię, takich przepisów […] Artykuł Ciasteczka Szachownica

Wiszniówka
najlepsze ptasie mleczko-kolorowe z kakaową pianką 816

chyba dołożę do galaretek troszkę barwników aby wzmocnić kolory :-) Jednak ciasto wygląda ślicznie w takich pastelowych barwach. Składa się ono z delikatnego kakaowego biszkopta,kolorowej pianki oraz kakaowej pianki,która wieńczy całe ciasto. Ciasto robi się łatwo i przyjemnie. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka kakao PIANKA 600 ml śmietanki

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Babka zebra 1802

dobrze wymieszać mikserem do połączenia składników. 5. Do jajecznej masy dodać w 3 partiach mąkę z mlekiem, po każdym dodaniu krótko wymieszać. 6. Odmierzyć dwie niepełne szklanki ciasta i dodać do masy kakaowej, wymieszać mikserem. 7. Do formy na babkę nałożyć dwie łyżki jasnego ciasta, a na nie wyłożyć 1 łyżkę ciemnego ciasta. Tak powtarzamy tę czynność, aż do wyczerpania

Mała Cukierenka